torstai 11. elokuuta 2016

SatokuuMonet ovat pohdiskelleet viime aikoina, onko elokuu enää kesää. Kun olin koulutyttö ja koulu alkoi syyskuussa, perheemme oli aina mökillä lomalla koko elokuun. Silloin oli kesän parasta aikaa. Ruoka saatiin kasvimaalta, metsästä ja kalat järvestä. Kesän antimia säilöttiin talvea varten. Hämärinä iltoina saunottiin ja uitiin ja kuljettiin pihamaalla lyhdyn valossa. Se oli todella kesää. 

Kyllä meidän täällä pohjoisessa on saatava kolme kesäkuukautta yhdeksää vastaan. Siis elokuu on vielä kesää. Välillä sataa ja viileneekin, mutta pimenenvistä illoista voi nauttia. Ja tänään pitäisi näkyä tähdenlentoja, mutta toistaiseksi taivas on pilvien peitossa. 


Torpan puutarhassa elokuu on paras kuukausi. Vaikka kevät ja alkukesä ihastuttavat valoisuudellaan, ei meidän puutarha useinkaan ole vielä vauhdissa. Kylmät keväät viivästyttävät kasvua ja monin paikoin on vielä paljasta ja karua. Keskikesällä kärsitään milloin helteestä, milloin sadejaksosta.

Vasta elokuussa täällä päästään täyteen kukoistukseen ja tärkeintä, saadaan satoa hyötypuutarhasta. Nyt on jo herkuteltu monenlaisilla maan antimilla. Tänään kerättiin puusta pois suuri osa Pirja- omenoista, sillä ne alkovat putoilla tuulessa. Lisäksi ampiaiset alkoivat käyttää niitä energialähteenään ja imaista omanoista mehut pois. Nyt on kypsiä omenoita poskeen popsittavaksi.


Marjapensaitten sato on kerätty talteen, mehustettu, hillottu ja pakastettu.  Metsästä on löytynyt mustikoita ja vadelmia, siis aivan yltäkylläinen on elokuun anti. Ja tietysti sieniä!


Puutarhapuuhajan elämä on vähän kaksijakoista: nyt kerätään ja korjataan, kitketään ja hoidetaan ja tietysti nautitaan loppukesän kukkaloistosta. Toisaalta eletään tulevassa, ollaan vähän kuin muotimaailmassa, jossa suunnataan katse ja toiminta tulevaan `sesonkiin`. Syysistutuksia suunnitellaan, sipuleita tilataan. Puutarha on siitä kummallinen asia, että siellä täytyy aina tehdä muutoksia, korjata virheitä ja tehdä parempi ratkaisu, siirtää kasveja ja hankkia uusia. 


Haasteellista on kuitenkin se, että sitä ei voi useinkaan tehdä heti. Täytyy odottaa sopivaa vuodenaikaa ja hankkia tarvikkeita, odottaa kaikille kasveille otollista hetkeä. Ensin kerätään sato ja sitten... Muotivirtaukset vaikuttavat myös puutarhamaailmassa, nuo ja nämä kasvit ovat jälleen muodissa ja jotkut taas ihan out. Puutarhuri on siis koko ajan valmiudessa tarttua toimeen.


Meillä nautitaan nyt myös kasvimaan tuotoksista, joista tärkeimmät eli juurikasvit näyttävät onnistuneilta. Tein perunan suhteen kokeilun: juhannuksena aloitettiin uusien perunoiden syöminen ja niinpä heinäkuun alkupuolelle päästessä oli jo aikamoinen tyhjä mullos perunamaata esillä. Mitäpä tuota maata tyhjänä  pitämään ja koska kellarissa oli hyvin itäneitä siemenperunoita, istutin ne maahan. Hyvin lähtivät kasvamaan ja katsotaan miten käy, kohta meillä on taas "uutta perunaa"


Kasvimaa tuottaa nyt yllin kyllin kaikkea, mitä meillä syödään ja viemisiäkin riittää. Kuitenkin sitä miettii jo ensi vuotta - mitkä epäonnistui, mitä uutta pitäisi kasvattaa ja mikä on ehdoton joka vuoden tärkeä kasvi. Miten kasvimaan muokkaisi - nyt on osa kasvatuslaatikoissa ja osa perinteisissä penkeissä? Onneksi on koko talvi aikaa pohdiskella näitä puutarha-asioita. Nyt vaan syödään ja nautiskellaan!


Vielä on paljon aikaa korjata satoa ja osa vasta on valmistumassa. Omenoita on vielä puissa ja odotan jo kovasti ensimmäisiä kunnon kokoisia palsternakkoja ja maa-artisokkia. Viime vuonna sadonkorjuuta riitti lähelle joulua. Olkoon elokuu siis kesää!


Nyt onkin taivas kirkastumassa - jospa niitä tähdenlentoja näkyisi! Hyvää elokuista loppuviikkoa!

14 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä tuon saman ajan kokeneena...syyskuussa kouluun ja sitä ennen nautittiin kesästä, säilöttiin, tehtiin teltta-, marja- ja sieniretkiä!

  Elokuu on todellinen kesäkuukausi täynnä nautintoja, kypsyvää satoa, kypsyvää kauneutta ja pimeitä iltoja, aikaa hiljentyä ja silti vielä aika lämmintä, nautinnollita. Hektinen elämä yrittää säädellä tätäkin, harmillista!

  Upeaa satoa tulossa teille! Ihania omenoia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime päivinä elokuu on näyttänyt kosteat puolensa, vaikka juuri on hehkuteltu elokuun ihanuutta. Tällä sateella omenat ja porkkanat pulskistuvat entisestään ja taimien istutus onnistuu. Kohta toivoisi jo niitä hämäriä kuutamoöitä...

   Poista
 2. Upeeta satoa vitamiinit talteen talven varalle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tyytyväisiä ollaan, joka päivä saa hakea syötävää puutarhasta!

   Poista
 3. Minä pidän elokuusta ja minusta se on ehdottomasti kesäkuukausi. Joskus syyskuussakin on niin mukavat kelit, että sen voisi lukea kesäkuukaudeksi.

  VastaaPoista
 4. Vaikka koulujen alkua on vuosi vuodelta aikaistettu, minusta elokuu on yhä yksi kesäkuukausista. En edes ajattele muuttaa sitä syksyn puolelle.
  Upeaa satoa. Tykkään kovasti omenoista ja tuo Pirja näyttää todella herkulliselta. Meillä Valkeakuulas ja Huvitus alkavat parhaillaan kypsyä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskotaan edelleen tuohon ihanaan elokuuhun, eiköhän se kohta näytä valoisammatkin päivät! Hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Elokuu on todella hyvä kuukaus silloin on paljon hyvää satoa valmistuvaa puutarhasa sekä metsässä. Hyvää satoa on teilläkin tullut ihanan näköisiä omenoita ja juurikasveja:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo herkullinen sato onkin elokuun suuri bonus, saisi aurinkokin jo kurkistaa!

   Poista
 6. Ilmanmuuta elokuu on kesäkuukausi! Vaikkei nyt juuri tunnukaan siltä... Mutta onhan meillä oltava vähintään kolme kesäkuukautta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mieltä minäkin olen, ollaan vaan vielä kesässä - vaikka nyt vettä on tullut roimasti! Sehän kuuluu suomalaiseen kesään!

   Poista
 7. Tästä postauksesta tuli hyvä mieli. Torpan puutarhassa elokuu näyttää olevan todella ihana kuukausi. Olette olleet ahkeria ja nyt voitte nauttia tuloksista. Aivan ihania kuvia maan antimista.
  Kyllä minullekin kesää ovat kesä-, heinä- ja elokuu, vaikka Suomen kesä joskus kutistuu alusta, joskus lopusta. :)
  Tunnelmallista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää alkavaa viikkoa! Mukavaa, jos vilautin elokuun ihanuutta näin!

   Poista