keskiviikko 16. marraskuuta 2016

Kesähaaste 8 x 3

Pauliina haastoi minut kertomaan kesästä muutamista erilaisista näkökulmista katsottuna. Mieluisaahan tämä kesän muistelu on, joten käydäänpä käsiksi tähän monipuoliseen katsaukseen. Kysymyksiä on kahdeksan kappaletta ja jokaiseen kurkistetaan kolme kertaa.


1. Mitkä kolme asiaa ilahduttivat sinua viime kesänä?

Viime kesänä sain monenlaista onnistunutta satoa kasvimaalta ja hyötytarhasta. Ilo niistä jatkuu koko talven, kun kellarissa ja pakastimessa ja kuivattuna on säilyvää satoa herkkuihin käytettävissä. Toinen mukava asia oli se, että edellisenä kesänä tehdyt suuremmat kukkapenkkien muutokset olivat onnistuneet ja ensi vuonna voi istuttaa lisää kasveja, sillä tilaa on vielä. Kolmanneksi iloitsin siitä, että blogimaailmasta sain paljon tukea ja neuvoja sekä ideoita kesän ongelmakohtiin. Kesästä jäi valoisa ja positiivinen tunne. 


2. Mitkä olivat kolme asiaa, joista en pitänyt?

Ensimmäiseksi kesä oli hieman sateinen ja viileähkö, tosin toisille kasveille sopiva. Toiseksi ikävää oli se, että monet kärhöt eivät nousseet lainkaan ja osa van heiveröisinä versoina vasta syksyn korvalla. Kolmanneksi ... kummallista, aika kultaa muistot ... muuta ikävää en nyt muista!


3. Mitkä kolme asiaa sain valmiiksi viime kesänä?

Kolmen isomman istutusalueen uusiminen sanomalehtitekniikalla onnistui. Niihin syntyi hyvä multapohja ja jatkossa istutan niihin lisää kasveja. Toiseksi olen tyytyväinen siihen, että urakoin norjanangervoaidan leikkauksen ja nyt alue on väljä ja valoisa. Kolmas urakka oli etupihan istutusalueen huoltokäytävän uusiminen. Alun perin siinä oli puupöllejä hiekkaan upotettuna, mutta ne lahosivat vähitellen ja kaivettiin pois. Korvasin ne litteillä luonnokivillä, joita etsiskelin pitkin kesää ja sain kuin sainkin polun kivettyä.


4. Mitkä kolme asiaa jäivät kesken?

Aloitin tuulensuoja-aidan rakentamisen risuista kasvimaan puoleenväliin, mutta se jäi kesken risujen loputtua. No - risuja on tarjolla taas keväällä, kun pensaita leikataan. Toinen ikuisuusasia on tietysti kasvien siirteleminen - se jotenkin jää aina kesken ja niin nytkin. Sitä voi myös jatkaa keväällä, kun näkee tilanteen talven jäljiltä. Kolmanneksi lehtien haravointi jäi vaiheeseen, sillä osa lehdistä putosi vasta lumen satamisen jälkeen. Kohta voi taas haravoida, sillä lumet sulavat...


5. Mitkä kolme asiaa saivat minut stressaamaan?

Stressaavia asioita oli vaikea löytää, sillä puutarha sinänsä on stressiä poistava tekijä minulle. Pientä hermojen kiristystä aiheuttivat tuholaiset, jännitys siemenkylvöjen onnistumisesta tai huoli daalioiden selviämisestä keväthallojen kourissa. Jotakin jännitettävää täytyy kuitenkin olla, muuten kaikki on liian yksinkertaista.


6. Mitkä kolme asiaa saivat minut rentoutumaan?

Rentouttavia juttuja löytyy vaikka kuinka paljon. Ensimmäiseksi rentoudun kompostin kääntöhommissa keväällä, kun massa on hyvin palanutta ja tuoksuu lämpimälle mullalle. Toinen rentoutumisen hetki on aina rikkaruohojen kitkeminen - voi, se on niin nautittavaa ja palkitsee siistillä lopputuloksella! Kolmanneksi rentoudun sadonkorjuuaikana. On upeaa nostaa porkkanoita tai kerätä marjoja pensaista tai omenoita puista. Silloin on sen kauden tehtävä tehty ja voi rennosti ihailla tulosta!


7. Mitkä kolme asiaa haluan hankkia ensi vuonna?

Ensimmäiskei haluan hankkia kärhöjä kuolleiden tilalle, vaikka kesällä olin jo sitä mieltä, että luovun kokonaan kärhöistä. Toiseksi lisään pionivalikoimaa, koska ne näyttävät menestyvän meillä ja ovat ylellisen upeita kukkijoita. Kolmanneksi hankin lisää perinneperennoja - mitä - se selviää vasta, kun kohtaan jonkun ihastuksen kohteen jossakin!?


8. Mitkä kolme asiaa ovat niitä, joista unelmoin?

Ensimmäiseki unelmoin lämpimästä kesästä! Puutarhassa voi puuhailla kevyessä kesämekossa ja olkihattu päässä. Välillä on pakko hakeutua suojaan auringolta varjoisiin katoksiin juomaan raparperimehua. Kukat ojentelevat kukintojaan auringon hellittäväksi. Iltaisin voi nauttia viileydestä kastelemalla istutuksia sadevedellä. Vesivarastot ovat runsaat, sillä silloin tällöin öisin sataa pehmeän ja runsaan kesäsateen. On hellekesä!!

Toinen unelmani on tämä: On keskikesän aurinkoinen päivä. Otan mukaani paperit ja värit ja lähden maalaamaan. Maalaan koko päivän. Istun vuorotellen puutarhamme jokaisella penkillä tai istuinpaikalla ja ikuistan siitä näkyvän maiseman. Illalla ihailen auringonlaskua.

Kolmas unelma on kaikkein todennäköisin toteutumaan. Matkailemme kiireettömästi vaarin kanssa erilaisissa puistoissa ja puutarhoissa ja taimitarhoissa. Kuljemme ja nautimme ja ehkä teemme tilaisuuden tullen joitakin hankintoja...


Kysymykset siis olivat:

1. Mitkä kolme asiaa ilahduttiat sinua?
2. Mitkä ovat kolme asiaa, joista et pitänyt?
3. Mitkä kolme asiaa sait valmiiksi?
4. Mitkä kolme asiaa jäivät kesken?
5. Mitkä kolme asiaa stressasivat sinua?
6. Mitkä kolme asiaa saivat sinut rentoutumaan?
7. Mitkä kolme asiaa haluat hankkia ensi vuonna?
8. Mitkä kolme asiaa ovat niitä, joista unelmoit?

Kaikki kysymykset koskevat puutarhaa ja siihen liittyviä asioita. Koska tämän hauskan haasteen eri versioita on jo kiertämässä runsaasti, en osoita haastetta kenellekään erityisesti. Sinä, joka et vielä ole analysoinut kesääsi - otapa hetki aikaa ja tutki sitä ja kerro meille, miten sinun puutarhassasi kesä on mennyt! Siispä lukemaan ja ihailemaan kuvia ja kertomuksia monista puutarhoista.


14 kommenttia:

 1. Olipa onni, että heitin saamani haasteen sinulle :) Oli niin kiva lukea vastauksiasi. Kauniita kuvia ja mukavaa tekstiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hauska vastata ja pohtia noita asioita ja vertailla, mitä monet muut ovat vastailleet. Odotellaan sitkeästi taas poutaisia säitä!

   Poista
 2. Hei, Pirkko! Sinä olit taas nopeampi: Minä olin vasta lukemassa postaustasi ja sinä olit jo kommentoinut. :)
  Oli ilo lukea tätä ihanaa postausta ja samaistua ajatuksiin kompostista, kitkemisestä, sadonkorjuusta. Ja sitten nuo unelmat! Taidan kirjoittaa muistiin tuon ensimmäisen unelmasi ja käyttää tekstiä rentoutusharjoitukseen. Siinähän kuvataan täydellinen kesä. <3
  Taivaallisen ihanat kuvat sopivat tietysti hienosti tähän postaukseen. Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täydellistä kesäähän me aina odotamme, mutta jokaisella kesällä on oma erityisyytensä. Puutarha on täynnä unelmia, ihanaa jos yksi unelmistani tuntui houkuttelevalta!

   Poista
 3. Kivat vastaukset kivaan haasteeseen. Tähän haasteeseen oli kiva vastata, kun siinä teki samalla tilinpäätöstä viime kesästä. Kivoja suunnitelmia sinulla on ensi kesäksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo kesän plussat ja miinukset olivat minullakin jo ennakkoon pohdittuna ja niitä sain nyt käyttää vastauksissa. Suunnitelmia on aina paljon!

   Poista
 4. Oi miten kiva postaus, hauskasti olit kirjoitellut kesästä. Kauniita kuvi ja hyviä unelmia sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan mukava vastata, sillä noita ajatuksia päässä nyt liikkui tässä syksyn pimeydessä. Hyvä jos tämä ilahdutti!

   Poista
 5. Kauniita kesäisiä kuvia mukavasti kirjoitit:)

  VastaaPoista
 6. Postauksessasi tosiaan oli kesä! Ihania kuvia! Kyllä kaikesta huomaa arvomaailmasi pihahommissa ja niiden toteuttamisessa, niin kaunista puutarhan että hyötytarhan puolella! Noista pihanne rakenteista tykkään oikein paljon, hieno aidanne ja nuo penkit, tuonne varmasti olisi mukava asettua maalaamaan katveeseen auringon lämmittäessä ja lintujen laulaessa!

  Kaunis postaus, uutta kesää odottaa jälleen innolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, toivottavasti vein ajatuksesi kesän hienoihin hetkiin! Pimeydestä huolimatta odotellaan tulevia kirkkaampia säitä!

   Poista