tiistai 15. tammikuuta 2019

Valkoisen harmaata



Tammikuu on tuonut meille lunta ja  pakkasia, mutta auringonpaistetta on näkynyt hyvin harvoin. Enimmäkseen päivät ovat himmeän pilvisiä eikä ennustettuja myrskytuulia osunut näille kulmille. Valkoinen lumipeite antaa kuitenkin oman valonsa ja tarkistimme juuri tänään, että päivä on pidentynyt reilulla yhdellä tunnilla. Tuntuu jo hieman keväältä.


Puutarha on talviverhossaan ja lumityöt on ainoa haaste, jonka meillä vaari enimmäkseen hoitaa. Tunnelma on rauhallinen, sillä keväisten kylvöjen kanssa ei tarvitse vielä muutamaan viikkoon ryhtyä askartelemaan. Nyt on hyvää aikaa toteuttaa muutamia projekteja. Ensimmäiseksi tein itselleni superlämpimät lapaset.


Tutun lampurin kautta sain lankaa, johon on kehrätty yhteen karitsan ja alpakan villaa. Lanka on kehrätty Pirtin kehräämössä. Se on pehmeää ja suurilla puikoilla neulottuna puolipatenttineuleesta tulee tuntuvan paksu neule. Kun pintaa vielä pehmittää varoen karkealla harjalla, saa kädet pujottaa pilvenpehmeisiin ja paksuihin tumppuihin. Lisäksi niissä kädet saavat pehmeän lampaanihvivoitelun, sillä rasva ei ole langasta kokonaan poistunut kehruussa. Nyt eivät sormet palele kävelysauvoja puristaessa!


Maisema ympärillämme on ikäänkuin mustavalkoisesta valokuvasta ja valkoinen ja harmaa ovat päävärejä. Lampaanharmaat lapaset ovat tätä samaa pehmeää harmaata.

Riina Versoja Vaahteramäeltä-blogista pohdiskeli sävyjen merkitystä ympäristössämme. On vaihtelevaa, minkä värisessä ympäristössä kukin viihtyy ja lisäksi mielisävyt muuttuvat vaikkapa vuodenaikojen mukaan. Huomaan nyt kaipaavani juuri tuota lampaanharmaata ja sen vuoksi lapaset tuntuvat niin mieleiseltä. Muutenkin ympärilläni on viime aikoina ollut valkoista, harmaata ja ehkä hiukan mustaa. Se ei tarkoita lainkaan synkkiä näkymiä, sillä harmaa voi olla myös ylellisen hohtavaa ja kimaltavaa.


Villalapasten vastapainoksi on työn alla pojantyttären tanssiaispuku vanhojen päivän tansseihin. En ole tekemässä kokonaista pukua, vaan puvun selkäosan korjausta. Takahalkioon tulee muhkea nyöritys. Pehmeän villan vastapainoksi on sormille haastetta työskennellä liukkaan materiaalin ja haasteellisen muutostyön kanssa. Kaiken lisäksi puku on hohtavan helmenharmaa kimaltelevilla paljeteilla ja lasihelmillä koristeltuna. Tämäkin harmaa hivelee mieltäni ja sopii tämän hetken värimaailmaani.



Harmaanvalkoiseen maailmaan kuuluu myös sohvan tyynysarja valkoisesta harmaaseen, jopa mustaan.


Tyynyt ovat olleet sohvalla myös joulun ajan. Mstavalkovärisarjaa terästettiin muutamalla joulunpunaisella lisätyynyllä. Ja tähdet tietysti sopivat jouluun. Nyt harmaan värin voimakaudella valkoharmaat saavat olla keskenään. Ehkä ne saavat olla vielä kevään mittaan edelleen paikoillaan ja vähitellen sinne ilmestyy joku kevään väri.


Tammikuun puoliväli on rauhallista aikaa. Yksi joulu on takana ja kevät edessä. Juuri nyt voi viivähtää vaikkapa Helmet-lukuhaasteen parissa. Se johdattelee valitsemaan luettavaa uudella tavalla. Kirjojen ei tarvitse olla uutuuksia tai palkittuja teoksia. Viisikymmentä vaihtoehtoa sisältää elämää kaikilta alueilta ja kirja voi löytyä omasta tai ystävän hyllystä, kirpparilta tai kirjastosta tai sellaista voi toivoa lahjaksi. Luvassa on yllättäviä lukuhetkiä.

Viivyn vielä jonkin aikaa tässä raukeassa harmaankalpeassa talvessa, vaikka monet tarmokkaat kanssabloggajat  ovat jo postanneet houkuttelevia vihjeitä kylvöihin ja esikasvatukseen. Odottelen toiveikkaana syyskylvöjeni tuloksia hankien väistyessä ja kellarissa talvehtivien jättiverbenojen selviytymistä. Rauhallista tammikuun jatkoa!




19 kommenttia:

  1. Ihanat tumput, varmasti tosi lämpimät! Ja tuo upea tanssiaishame - taitava olet käsistäsi!

    Tämän ajan sävymaailma tosiaan ihan sinne mustaan asti on myös minulle levon ajan värimaailma. Keväästä haaveilen, mutta silmä lepää luonnon lempeissä väreissä, illan sinisessä hetkessä, nautin! Kohta on se aika, jolloin katse alkaa etsimään jotain vihreää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvältä tuntuu tämä himmeä aika ja tosiaan - se vihreä sieltä kohta alkaa nousta ja sitä kohti mennään. Hyvää lepovaihetta!

      Poista
  2. Ihanan rauhoittava postaus, ja nuo neule- ja ompelutyöt ovat tosiaan kauniita.
    Nautitaan nyt talven kauneudesta ja hiljakseen lisääntyvästä valosta.
    Ihan jännittää, että tuleekohan tämä kommentti perille. Olen jättänyt edelliseen postaukseesi ainakin kaksi kommenttia, mutta niitä ei vain näy... :)
    Tunnelmallista tammikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä kommentti on ihan perillä! Mistä moinen johtuu!? Tämä sähköinen nettimaailma on aina arvoituksellinen. Kiitos jälleen ja samoin - tunnelmoidaan edelleen tammikuussa!

      Poista
  3. Ei meilläkään aurinko ole monenakaan päivänä paistanut. Varmasti lämpimät lapaset olet tehnyt ja kauniitkin nuo ovat. Niille on varmasti tulevina päivinä käyttöä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään juuri testasin ja nyt kun ne vielä hiukan vanuvat käytössä, tuntu vain paranee. Toivottavasti aurinkokin paistaa!

      Poista
  4. Mukava, leppoisa postaus. Onpa lämpimän näköiset lapaset. Noissa on varmasti ihana ulkoilla, näyttävät todella pehmoisilta. Minun tekisi jo mieli kylvö- ja taimipuuhiin, mutta vielä on maltettava hetki. Valoa ei kuitenkaan ole vielä riittävästi eikä kyllä tilaakaan pyöritellä isoiksi venähtäneitä taimia. Tietysti voisi tehdä pienen hankikylvön... Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna. Alkaa tuo siemenpussien rivistö kohta houkuttaa ja varsinkin tuo hankikylvö. Etsin juuri viime kesän kuvista, kuinka niiden kanssa viime vuonna onnistui. Mukavia talvitouhuja!

      Poista
  5. No nyt kädet pysyvät lämpiminä noissa pehmoisissa lapasissa. Harmaa on hieno väri kaikissa eri sävyissään ja on suosittu väri myös sisustuksessa. Ja eipä lainkaan ihme.
    Mukavaa viikon jatkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ovat ne tosi lämpimät, tietysti turkisrukkaset vievät vielä voiton, mutta nämä ovat kevyemmät. Harmaa on kiinnostava, koska se ei ole pelkkä harmaa. Siinä on aina sävyjä josatakin muusta väristä. Mukavia kevättalven päiviä!

      Poista
    2. Kävin äskettäin taas lukemassa kärhöjen kasvatusohjeita blogistasi, ikäänkuin valmentautuakseni ensi kauteen. Joka kerta ihmettelen sitä mahtavaa kukintaa, mikä kuvista näkyy. Ja kyllä ohjeistasi selvästi löytyy vinkkejä, joita noudattaen voisi saavuttaa ainakin hieman parempaa kukintaa kuin aikaisemmin. Kiitos hyvästä oppipaketista!

      Poista
  6. Harmaat sävyt on miullekkin mieleisiä. Lapaset on varmasti lämpimät, alpakka villan lisänä on hyvä lämmittämään. Mie oon huiveja neulottanu alpakkalangasta. Puvusta tulloo varmasti kaunis ja eihän tässä oo pitkäaika ennee tansseihin. Taitavoo työtä!
    En vielä oo siemenpussia rapistellu ja tilloomattakin ovat. Hämähäkkikukalla ja verbenoilla alotan helemikuulla.
    Mukavoo viikonvaihetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kohta on otettava siemenpussit esiin. Vaikka kuinka päättäisi jättää varhaiset kylvöt tekemättä, houkuttelee multa kuitenkin hypistelemään. Mukavaa talvista viikon loppua!

      Poista
  7. Niin kauniit lämpimät lapaset olet tehnyt, niillä tarkenee kovemmallakin pakkasella
    Kauniita talvi kuvia,nyt on kaikkialla kaunista valkoisen lumen peittämänä, Lumi töitä on kyllä saanut tehdä paljon. Hyvää viikonloppua sinulle !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Irma! Nautitaan kauniista valkoisesta talvesta!

      Poista
  8. Ihanat villa/ alpakka lapaset olet tehnyt. Minä olen kutonut myös alpakka tuotteita . Ihanan värinen on tanssipuku. Ylellisen. Harmaa väri on myös minun suosikkilistalla pukeutumisessa kuin sisustuksessa. Syksyn kylvöjä minäkin odottelen ja miten lukuisat pionini ovat selvinneet istutuksesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Perennojen selviytyminen on nyt aika turvattua, kun lunta saatiin suojaksi. Mukavaa talviviikonloppua!

      Poista
  9. Lämpimän näköiset lapaset! Ja tänään saatiin ainakin tänne myös vihdoin aurinkoa, enää ei tarvinnut katsella harmaata maisemaa. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin, tosiaan aurinko paistoi pitkälle iltapäivään ja nyt leijailee kevyttä lunta!

      Poista