tiistai 26. helmikuuta 2019

Hyönteishaaste




Ilmaston lämpenemisen lisäksi media on nostanut yllättäen esiin myös hyönteisten katoamisen. On esitetty laskelmia ja aikatauluja, joiden mukaan hyönteiset - tai suuri osa niistä - ovat kadonnet sadan vuoden kulessa. Tuntuu vaikealta uskoa, että nämä ihanat ja inhottavat suomalaiseen kesään kuuluvat vierailijat olisivat poissa. Mitä voi yksittäinen ihminen tehdä? Verkossa liikkuu erilaisia ryhmähankkeita mielenilmaisuun ja kannanottoihin, joilla voitaisiin vaikuttaa tulevaan. Mitä minä voisin tehdä? Voin istuttaa ja kylvää puutarhaan perhoskasveja.


Huolestuneena huomaan, että alkujaan torpan puutarhaan ei ole suunnitelmallisesti hankittu hyönteissuosijakasveja. Kesien kulessa olen kuitenkin nähnyt, että hyönteiset viihtyvät hyvin monissa meidän kukkivissa kasveissamme. Kun selasin mesikasviluetteloja, kävi ilmi, että lähes kaikki vanhan ajan perennat ja myös kesäkukat ovat hyödyllisiä joillekin hyönteistyypille. Esimerkiksi kaikki maksaruohot ovat ainakin kimalaisten suosiossa ja aurinkoisena päivänä niitä surisee joka puolella. 


Suopayrtti on yksi yöllä  liikkuviä hyönteisiä houkutteleva kasvi. Siis vaikka päivällä ei näy liikettä, yöperhosia varten on oma houkutteleva tarjonta. Yleensä valkoiset kukat toimivat öisin.


Monet kukkivat pensaat, kuten erilaset angervot, houkuttelevat vuoronperään kaikenlaisia hyönteisiä. Siinä viihtyvät auringonsäteiden mukaan päiväperhoset, kimalaiset ja kukkakärpäset ja hämärissäkin näkyy liikettä.


On myös tärkeää, että kasvukauden eri vaiheissa riittää kukkijoita. Kevään sipulikukat ja hedelmäpuut aloittavat kukkatarjonnan. Hedelmäpuiden kohdalla voi käytännössä kokea hyvän hyönteiskesän merkityksen. Paljon pöriseviä hyönteisiä kukissa merkitsee samaa kuin runsaasti luumuja ja omenoita.


Kun keväällä kukkii oma kasvivalikoima, pitää huolehtia myös hyönteisten syksystä. Syysleimut ovat tuttuja joka puutarhan loppukesän kukkijoita ja ne hyödyttävät myös hyönteisiä. Punahatut jaksavat kerätä vielä syyskuussa aurinkohetkinä runsaasti ruokailevia päiväperhosia.


Joka vuosi meillä kasvatetaan samettiruusuja ja niiden päätehtävätehtävä on toimia hyötykasvimaalla kumppanuuskasveina, jotka hyödyttävät vaikkapa porkkanoita kasvamaan terveiksi ja puhtaiksi. Siinä ohessa ne keräävät myös hyönteisiä pölyttämään kukkansa, joista voi helposti kerätä syksyllä seuraavan vuotena kylvettävät siemenet. Kaiken lisäksi ne toimivat silmän ilona.


Samanlainen hyödyllinen kasvi on iisoppi, joka on monivuotinen. Hyötykasvimaa on meillä yleensä reunustettu joltakin kantilta iisoppiaidalla. Se karkottaa haittahyönteisiä ja houkuttelee esimerkiksi kimalaisia ja perhosia.


On ilahduttavaa, että monet vanhat tutut kesäkukat, kuten krassit ja kehäkukat, toimivat myös hyönteisten ruokailupaikkoina. Hyönteisten selviytyminen oli entisaikaan  hyvin turvattu, koska joka pihassa kasvoi runsaasti meden keräämiseen sopivia kasveja. Osa niistä on nykyisin hylätty uusien ja mielenkiiintoisten kokeilujen tieltä. Ne saattavat tuntua monesta vaativilta kasvatettavilta.


Puutarhakasvien lisäksi meillä on puutarhassa puolivillejä alueita, jossa saavat luonnonkasvit vapaasti kasvaa ja siementää. Luonnonkasvit tarjoavat erilaisia ruokailupaikkoja hyönteisille, jotka vieroksuvat puutarhakasveja. 


Sininen pallomainen purtojuuri kylväytyy aina seuraavaa vuotta varten omatoimisesti. Mäkitervakko huolehtii myös aktiivisesti lisääntymisestä. Tervakon tahmeitten varsien seassa kasvaa hyvä mesikasvi, sininen mirrinminttu.


Pari vuotta sitten rakentelimme joukon hyönteishotelleja. Harmaasta jätelaudasta ja kuivista putkilokasvien varren pätkistä koottiin linnunpönttöjä muistuttavia hotelleja, joita jaettiin ystävillekin. Ylemmässä kuvassa etureunasta puuttuvat vielä verkot.


Verkko tarvitaan ehdottomasti tai linnut tyhjentävät sisällön pois. Muutamia kiinni muurattuja putken päitä näkyy tässä viime syksynä kuvatussa hotellissa.


Hyönteishotelli on tosin pieni lisä niihin mahdollisuuksiin, joissa hyönteiset voivat pesiä tai talvehtia pihassamme. Olemme rakentaneet risuaitoja tuulen suojaksi ja  monet kärhöt kasvavat käytännössä risukasan varassa. Hyönteisillä on paljon mahdollisuuksia. Lisäksi pihan jatkona on metsää, joten hyönteisillä on vapaa kulkuyhteys ympäristöön. Nokkospöheiköt saavat kasvaa siellä täällä. Puutarhakomposti on myös tärkeä. Kompostin kasvijätemassa tarjoaa elintilaa kastemadoille ja talvehtimispaikan kuoriaisten toukille.


Tarkastelun perusteella torpan puutarhassa hyönteisten olosuhteet ovat onneksi aika hyvät, vaikka kasveja ei valittu hyönteisiä silmällä pitäen. Puutarhan tutut perinnekasvit ovat huolehtineet hyönteisistä ja esimerkiksi perhosia on ollut kiitettävästi riippuen kesän aurinkoisuudesta. Mesikasveja kyllä lisätään tulevaisuudessa, esimerkiksi väriminttu ja zinnia ovat jo listalla.


Ilmaston muutoksen keskellä on syytä havahtua huolehtimaan hyönteisten elinolojen turvaamiseen, vaikka kukaan ei rakasta hyttyshyökkäyksiä tai muurahaisten tuhotöitä puutarhassa. Onhan harmillista, kun ampiaiset tekevät pesän saunan kuistin kattoon ja niitä joutuu koko kesän väistelemään. Silloin kannatta kuitenkin havahtua ja olla tyytyväinen siihen, että meillä on vielä hyönteisiä.

Suomessa tehdyn hyönteistutkimuksen mukaan meillä hyönteisten katoaminen ei ole niin totaalista kuin maailmanlaajuisesti. Meillä on jopa uusia tuolokashyönteisiä, jotka ovat saapuneet ilmaston lämmetessä.

Suomalaiset puutarhat ja puistot ovat hyönteisystävällisiä. Kun vältetään laajoja yksilajisia ruohokenttiä tai kivialueita, hyönteiset voivat hyvin ja lisääntyvät. Jopa kaupungeissa on ryhdytty rakentamaan viherkattoja ja harrastamaan kattopuutarhoja. Meillä  torpalla on hyönteisille tarjolla kasvimaan aidan takana monimuotoinen niitty kukkineen.


Jokainen meistä puutarhureista kohtaa kuitenkin joskus niitä tuholaisia, joiden ilmaantuminen puutarhaan ei ole ilahduttavaa. Mäntysuopasuihkutukset tai nokkosvedet eivät ehkä tehoa, mutta aina ei voi voittaa. Tämä `tupsutoukkakehrääjän` toukka rouskutteli viime kesänä vuorenkilpien lehtiä, mutta vain niitä. Sillä oli useita lajitovereita seuranaan. Ruokahalua riitti pari päivää.

 Tupsutoukkakehrääjä  on yleinen paju-ja vadelmapensaissa. Sen kanta vaihtelee voimakkaasti. Aikuinen koiras on ruskehtava perhonen.

Toukkaesiintymä oli yllättävän huomiota herättävä. Siitä syystä oma hyöteistieteilijämme kiinnostui sen verran, että teki lajimääritystä ilman ennakkoluuloja. Todettiin, että toukallakin on vuoronsa tässä puutarhassa. Koskaan aikaisemmin en ole huomannut tällaista runsasta esiintymää.


Muutaman viikon kuluttua toivotetaan muuttolinnut ja hyönteiset tervetulleiksi. Taimia ja siemeniä hankittaessa kannattaa siis valita perhospuutarhan kasveja. Autetaan hyönteisiä selviytymään ja lisääntymään!

Helmikuun viimeiset päivät ovat käsillä, tervetuloa maaliskuu!



32 kommenttia:

  1. Olipa kiva postaus. Hyönteisiä ei todellakaan kannata myrkyttää tai muuten koittaa häätää puutarhasta, vaan houkutella monipuolisilla kasveilla ja suojapaikoilla. Olen itse jättänyt paljon puuta lahoamaan pihan perälle. Se on myös tärkeä elinympäristö monille ötököille. Kohta ne hyönteiset taas liikkuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Reetta! Kyllä kannattaa jättää hyönteisille joku risunurkka ja nokkospuska. Siitä voi ilmestyä hauskoja kesäliihottelijoita!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Tämä on nyt monen puutarha- ja luontoihmisen ajankohtainen asia!

      Poista
  3. Hyvä postaus ja kauniit kuvat! Perinnekasveissa onkin monia hyviä perhoshoukuttimia. Odotan innolla tulevaa kesää lintuineen ja perhosineen. Toivottavasti molempia riittää! Hyvää helmikuun loppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Minna, samoin sinun puutrahassasi näytti olevan hyvin perhoskasveja. Maaliskuu on huomenna!

      Poista
  4. Tämä on niin tärkeä asia! Perinnekasvit ovat hyviä pölyttäjämagneetteja ja hyvin kauniita katsellakin, useimmat helppohoitoisia. Kasvimaalla kukilla on tärkeä tehtävä, tavallaan torjuntakasveina ja kuitenkin paikkana minne perhoset ja muut siivekkäät voivat tulla nauttimaan mesibaarin antimista. Ihanaa, että moni tarhuri haluaa puutarhastaan monimuotoisen, paikan jossa pölyttäjien on helppo olla ja elää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt näyttää siltä, että mesikasvi-innostus on levinnyt ja puutarhoissa on hyönteisille tarjolla elämän lähdettä. Se on upeaa - toivotaan, että saamme lämpimän kesän!

      Poista
  5. Hieno postaus tärkeästä asiasta. Monipuolinen kasvivalikoima auttaa niin perhosia, mehiläisiä kuin muitakin hyödyllisiä hyönteisiä viihtymään puutarhassa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvivalikoima on tärkeä. Olen käynyt juuri läpi myös sinun blogisi monipuoliset mesikasviesittelyt. Sieltä löytyy monia lajeja, joita kannattaa hankkia!

      Poista
  6. Ihana postaus ja kaunis Perinne kukat ovat kauniita ja kestäviä Hyvää viikon jatkoa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma samoin! Joitakin perinnekukkia on kuitenkin melkein kaikissa pihoissa ja puutarhoissa!

      Poista
  7. Minullakin noita sinun kuvissasi esiintyviä kasveja ja hyönteishotelleja myös. Ekana vuonna en laittanut hyönteishotellin eteen verkkoa tunnetuin seurauksin: talitintit heittelivät kaikki 'hotellin kalusteet' maahan! Hyönteisten väheneminen todella vakava pulma!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä Vilma! Yritämme omalta osaltamme auttaa niitä säilymään ja lisääntymään!

      Poista
  8. Hyvä postaus. Kukkien hankinnassa kannatta huomioida (perinnekasvien suosimisen lisäksi), että ne upeimmat kerrotut lajikkeet eivät ole hyöteisille parhaita (eivät välttämättä pääse käsiksi meteen). Nokkosia ja lehtipuita kannattaa myös suosia. Hyönteishotelleja pitäisi alkaa minunkin tekemään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä näkökulma - se mitä me ihmiset koemme kauniiksi, ei välttämättä ole hyönteisten hyväksi. Monet pensaat ovat kukkiessaan otollisia hyönteisille!

      Poista
  9. Tärkiitä on olla pölyttäjiä. Monet perinnekasvit on hyviä niitten mesilähteitä. Siulla on runsaasti sopivia kasveja hyönteisille. Tiälläpäin on vielä luonnonniittyjä ja ojanpientareita onneks. Omassanikin puutarhassa pitäs tätäkin assiita vaalii, antoo nokkosenkin jossain paikassa olla. Meillä tässä rannassa vanhassa koivikossa on aluskasvina kangasmitikka ja siinä pörrevää runsaasti kimalaisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellä on varmasti hyvää luontoympäristöä tarjolla ja sinulla on puutarhassa melkoinen valikoima kukkivia kukkia! Rantakasvisto on oma erikoismaailamansa!

      Poista
  10. Thank you for sharing these wonderful pictures.
    I loved all of them, but I especially liked the photos with the butterflies they are fantastic.
    Hugs
    Maria
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Maria, I also love butterflies but it´s difficult to get them to photos!

      Poista
  11. Osittain samoja perhoskasveja löytyy täältäkin ja kuhina käy kovana, toivottavasti myös tulevana kesänä. Hyönteishotellit ovat käyttökelpoisia, kivoja ja nättejä. Silti ns. luonnontilaisia nurkkia saisi pihoilta löytyä, mikäli suinkin mahdollista. Kuivia risuja, lehtiä ja kantojakin ehkä. Siilitkin tykkäis :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Todella meidän pitäisi muistaa myös siilit ja jopa sammakot, kaikilla niillä olennoilla on tärkeä tehtävä!

      Poista
  12. Mukava postaus tärkeästä aiheesta.

    VastaaPoista
  13. Kiitos, Pirkko, tästä kauniista ja tärkeästä postauksesta! Pitäisi muistaa hankkia joitakin noista mainitsemistasi kasveista.
    Meillä on laaja ja varsin luonnontilainen piha, jossa on tilaa ja suojaisia paikkoja hyönteisille, pikkulinnuille, siileille ja sammakoillekin, mutta varsinkin aikaisin keväällä pitäisi esimerkiksi hyönteisiä auttaa. Olenkin rakennellut kimalaisille baareja, mutta eivät ne oikein ole saaneet suosiota. :)
    Ihanaa maaliskuuta ja kevään odotusta! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mikäli piha on osittain luonnontilainen, siellä varmasti on mahdollisuuksia kaikille pikku eläimille. Kukkaistutuksilla on tietenkin hauskaa seurata perhosia ja kimalaisia lähietäisyydllä ja olla mukana tuottamassa hyönteisille hyvät oltavat! Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
    2. Kiitos taas kommentistasi! Täälläkin satelee lunta.
      Mukavaa uutta viikkoa!

      Poista
    3. Kiitos samoin, lumipöllyä sataa edelleen auringon valon seassa!

      Poista
  14. On kyllä hienoa, että moni puutarhuri on lähtenyt mukaan hyönteisten ja perhosten olojen parantamiseen. Vaikka oma panos tuntuu pieneltä, niin se on kuitenkin osa suurta kokonaisuutta. Pienistä puroista syntyy vuolas virta. :) Niittykasvillisuutta itsekkin suunnittelen kesäksi hyönteisiä ajatellen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vähäiseltä tuntuu se, mitä maailman näkökulmasta voi tehdä, mutta niinhän se on joka asiassa. Kukin tekee sen, mihin on mahdollisuus ja näin osansa kokonaisuudesta!

      Poista
  15. Samoilla linjoilla mennään .Kiitos sinulle.

    VastaaPoista