sunnuntai 15. syyskuuta 2019

Vanhan ajan pelakuut


Keväällä päätin, että länteen antavalle lasiverannan ikkunalle tulee vanhan ajan pelakuuikkuna. Siihen kuuluu erilaisia ja eri värisiä vanhanaikaisia pelargoneja. Sitä varten hankin kevään tarjonnasta pelargonipistokkaita, joista ryhdyin kasvattamaan sopivia yksilöitä. Valmiiksi juurrutettut pistokkaat ostin paikallisesta puutarhamyymälästä.


Saatavana oli seuraavia:

DIABOLO on peruspunainen tuttu pelakuuväri. 
DOLCE VITA on hempeän vaaleanpunainen.
CANDY ROSA on pinkki, jossa kukan keskustassa on valkoista.
APPLE BLOSSOM on kaksivärinen, lähes valkoinen, niukasti punertavaa terälehdissä

DIABOLO
Hankin pistokkaat 25.2. ja istutin ne omiin pikku ruukkuihinsa lannoitettuun multaan. Pistokkaat lähtivät hyvin alkuun ja kasvu reipasta. Ensimmäisiä kukkanupun alkuja ilmestyi joihinkin pian ja kuuliaisesti poistin ne, jotta varsinainen kasvi pääsi haaroittumaan ja kasvamaan.

DOLCE VITA
Kaikki muut, paitsi APPLEBLOSSOM, lähtivät hyvin alkuun. Se kitui ja pudotteli lehtiään. Vähensin kastelua ja kasvi pysyi juuri ja juuri hengissä.

CANDY ROSA
Pelakuut nauttivat lämmöstä keittiön ikkunalla, kunnes eteinen lämpeni ja sijoitin pikku pelargonit eteisen ikkunalle eli sinne lopulliselle sijoituspaikalleen.

APPLEBLOSSOM 
Kun kesä pääsi kunnolla vauhtiin, vein komeasti kasvaneet pelakuut ulos katetulle kesäkeittiön terassille, jossa ne viettivät kesän tomaattien ja yrttien kanssa. Ne saivat paljon valoa, mutta eivät sadetta. Siis kastelusta oli huolehdittava.  Onneksi pelargonit nauttivat hetkellisestä kuivuudesta, sillä paahtava kesä antoi auringon paistaa.

Vähitellen myös APPLEBLOSSOM pääsi vauhtiin. Todellinen kesäsää oli sille pelastus. Auringon lämmössä se aloitti virkeän kasvun. Sen ensimmäiset nuput ovat nyt raollaan, mutta väristä on vasta aavistus.

DAGMAR
Kaikki pistokaspelargonit ovat nyt kasvaneet monihaaraisiksi ja reheviksi. Niissä on samanaikaisesti yleensä vahintään kolme kukkaterttua, yleensä jopa useampia.

Omien pistokkaiden lisäksi sain ystävältäni todellisen vanhan pelakuun pistokkaan, jonka hän oli juurruttanut. Se on vielä pieni, mutta pari kukkaterttua on jo avautunut ja kasvi on virkeä. Kukan väri on hennon punertava ja tunnusomaista tälle DAGMAR-pelargonille ovat moniväriset lehdet. Lehdet ovat kirjavan harmaanvihreät ja reunat valkoiset. 

Näiden lisäksi eteisen ikkunalaudalle mahtuu vielä yksi. Lohenpunainen tukevarakenteinen pelakuu on hankittu marketin perushyllyköstä samoin kuin tähtipelargoni, jonka kukkien terälehdet ovat teräväkärkiset. 



Tähtipelargoni
Nyt kun sää on muuttunut syksyiseksi, toin pelargonit eteisen ikkunalaudalle. Siinä ne ovat nyt suunnitelman mukaan eri värisinä toinen toistensa lomassa. Seuraava kysymys koskee talvettamista. Miten onnistun viemään nämä aarteet talven yli?

15 kommenttia:

  1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  2. Erittäin kaunis tuo 'Candy Rosa'.
    Minä tapaan talvettaa pelargoniat noin +kymmen asteisessa, ikkunallisessa autotallissa. Aika hyvin ovat pärjänneet talven yli, mutta aina välillä osan kanssa tulee myös epäonnistumisia.

    VastaaPoista
  3. Kauniita ja sopivat erinomaisesti lasiverannan ikkunalaudalle.
    Talvetan tärkeimmät pelaguuni eli lähinnä itse siemenestä kasvattamani työhuoneen ikkunalaudalla normaalissa huoneenlämmössä. Kellarissa on pimeää ja liian lämmintä. Sinne vien kuitenkin sellaiset pelaguut, joiden menettäminen ei niin paljon kirpaise. Sisällä talvetetut ovat pärjänneet hyvin, vaikka kevätpuolella ne eivät kovin kauniita aina olekaan. Oven voi laittaa kiinni, jos niitä ei kestä katsoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri tuo ikkunalla talvetus on ajatuksena näille tärkeille yksilöille. Ehkä loput voisi kokeilla siellä kellarissa. Kiitos vinkistä!

      Poista
  4. Kaunista loistoa. Minun kukat taitavat olla mennyttä, sillä sade on piiskannut ne vallan kamaliksi. Onkohan mitään tehtävissä?

    Tuo tähtiversio on jännä. En ole nähnytkään. Todella upea. Kuinkahan onnistuu talven yli? Minä olen siinä puuhassa ollut huono. Naapuri onnistuu aina. 👍😍🤩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonit selviävät sateen jälkeen hyvin, kun ne siirtää kyivahtamaan ja nyppii kuihtuneet roskat pois. Nythän ne odottavat kohta jo syysasentoon asettumista, kun valo vähenee. Edellä ja jatkossakin saadaan varmaan hyviä vinkkejä talvikäsittelyyn!

      Poista
    2. Jaa-a...taidanpa viikonloppuna ryhtyä pelargonit pelastukseen, jos siitä vielä kukka friskaisi.

      Poista
  5. Kauniita pelakuita, hyvin sait taimet kasvamaan ja kukkimaan! Minullakin on enimmäkseen nimettömiä puutarhoilta ostettuja pelargoneja, talvetan kaikki kellarissa, kastelen muutaman kerran talvessa ja maaliskuulla tuon keittiön ikkunalaudalle. Kun mieli tekee ottaa pistokkaita kevätleikkauksien yhteydessä, niin nyt niitä alkaa olla jo liikaakin. Eli hyvin onnistuu talvetus myös pimeässä kellarissa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tiedosta, kellari on myös käytössä, joten molempia voi kokeilla ja tosiaan, keväällä pistokkaista voi jatkaa ja lisätä yksilöitä!

      Poista
  6. Kauniisti kukkivat siulla pelakuut. Lasiveranta onkin hyvä paikka pitkälle syksyyn. Miullakin on noita vanhoja lajikkeita ja talavetan niitä viileessä varastossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla onkin kuvissa näkynyt komeita pelargoneja. Nyt tuulisten sateiden tultua ovat nämä uudet aarteeni turvassa.

      Poista
  7. Ihania pelargoneja ja lasiverantasi on hengeltäänkin juuri sopiva paikka niille.
    Minusta oli muutama vuosi sitten tulossa innostunut pelargonien kasvattaja, kun talvehtiminenkin tuntui onnistuvan niin hyvin (vanhan talon ikkunalla, jossa noin 4 - 5 astetta). Viime vuosina ovat tulokset olleet huonompia. Paremmat talvehtimispaikat ovat kyllä suunnitteilla...
    Kiitos kommentistasi tänään!
    Tunnelmallista syyskuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos itsellesi, oli taas niitä eteläisiä viiniltä tuoksuvia tuulahduksia! Pelargonien kanssa edetään positiivisella asenteella rohkeasti ja näistäkin kommeneteista monia neuvoja saaneena. Hyvää viikon alkua!

      Poista
  8. Kauniit pelargonit! Tuo 'Appleblossom' on minulla vielä toivelistalla, mutta hankin kun sattuu tulemaan vastaan. Minä olen talvettanut pelakuita sekä 4-6-asteisessa kellarissa että 5-8-asteisessa valoisassa eteisessä. Kerrostalossa talvetin vähän normaalihuoneenlämpöä viileämmän makuuhuoneen ikkunalla siten että vedin verhot pelakuitten ja huoneen väliin. Pelakuut jäivät siis verhojen ja ikkunan väliin ja saivat siten vielä pari astetta viileämmän tilan talvehtia. Monella konstilla siis onnistuu pelakuiden talvetus, kuten muutkin ovat todenneet. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  9. Tuo Dagmar on ihana. Se on myös minun äitini kolmas nimi. Sen kun itsekin saisi. Samoin pidin myös paljon tähtipelargoniasta. Minä talvetan omani mökillä pääsääntöisesti noin kymmenessä asteessa. Mutta kun käymme viikonloppuna silloin lämpenee tavalliseen huoneenlämpöön. Toivottavasti saat nämä onnistumaan talven yli.

    VastaaPoista