lauantai 22. huhtikuuta 2017

Valmistautumista kevääseen


Rakeita ropisee vähän väliä, joten nyt voi valmistautua kevääseen kaikessa rauhassa. Piha on pääosin haravoitu ja isommat talven törröttäjät kerätty pois, mutta pidemmälle puutarhan käsittelyyn ole ollut asiaa. Maa on ollut jäässä pintaa myöten ja kaikki kasvit odottavat lämpenemistä. Koska  myös puutarhakompostini on ollut jäässä, syntyi haravointijätteelle tilaongelma. Onneksi muistin Katin vinkin: lehdet mustiin suuriin jätesäkkeihin muhimaan. En nyt löytänyt juuri mainittua postausta, mutta, se on ihan simppeliä - lehtimassa pehmenee sopivasti, kunnes sen voi tyhjentää kompostiin!

Tänään ja eilenkin on saatu nauttia hyvin vaihtelevista olosuhteista. Rae-ja räntäsateet ryöpsähtelevät vuoroin auringonpilkahdusten kanssa. Suomalainen ei pientä sadetta pelkää, joten ryhdyttiin valmistelemaan riukutarvikkeita suunnitelluille rakennelmille. 
  

Riukujen kuorimiseen vaari käytti perinteistä työkalua, kuorimarautaa, joka on vuosikymmenien saatossa toimittanut tehtäväänsä. Kuoriminen on rankkaa hommaa, mutta vaari otti sen kuntoilun muodossa. Muihin työvaiheisiin käytettiin kunnon sirkkeliä ja sähkövoimaa.


Onneksi vaarilla oli tarkat suunnitelmat töihin, sillä tavoitteena oli tehdä eri paksuisia ja eri pituisia seipäitä, tolppia ja halkaistuja riukuja. Maahan pystytettävieän riukujen päät teroitettiin, jotta ne saadaan hyvin uppoamaan.


Tavarasta on tarkoitus tehdä aita kasvimaan ja viereisen pellon rajalle. Aidan avulla pidetään ei-toivotut vieraat eli lähinnä peurat pois kasvimaalta. Alkuvuosina rajalla kasvoi angervoaita, mutta se kaivettiin pois, sillä se varjosti ja levisi liikaa. Viime kesänä yritimme rajoittaa peuraliikennettä nuovinauhan avulla, mutta nyt tehdään kevyt riukuaita. 


Kasvimaa-aita tarvitsee tietysti portin, koska emme halua jäädä vangiksi aidan taakse. Portti tehdään samaan tyyliin kuin aikaisemmat pihan riukuportit. 


Aidan ja portin lisäksi korjataan vanhaa aitaa, uusitaan yksi portti ja rakennetaan hajuherneille kiipeilyä varten obeliskeja. Onneksi vaarilla on tarkat laskelmat, kuinka paljon kutakin sorttia tarvitaan. Nyt riukukokoelma saa kuivua. Katsotaan jatkossa, minkälaiset rakennelmat ovat valmiina.


Siemenperunat on jo otettu kellarista hyvissä ajoin lämpimään ja ne olisivat ihan valmiina maahan. Timoa istutetaan ensin yksi erä kaikkein varhaisimpaan istutukseen heti kun maa on vähän lämmennyt. Toinen erä istutetaan viikon parin päästä. Silloin "uutta perunaa" riittää pitkälle. Mirabella ja Challenger ovat jauhoisia syysperunoita, jotka pääsevät maahan vähän myöhemmin.


Daalioiden juurakot ovat myös päässeet multaan, toisin myöhemmin kuin viime vuonna. Ihan tarkoituksella siirsin niiden esille ottamista myöhempään, sillä kylmänä keväänä alkuun lähteneiden kasvien suojaaminen on ollut hankalaa. Nyt ne aloittelevat ruukuissa ja ulos istutukseen toivotaan jo kevään lämpiämistä. 

Totta tosiaan tuntuu, että puutarhakauden alku viivästyy vuosi vuodelta! Niinpä tulee miettineeksi, kuten Sara, onko tämä puutarhabloggaus mielekästä, kun elämää puutarhassa on vain kolme - neljä kuukautta...

Antoisaa viikonloppua!18 kommenttia:

 1. Ihan samanlaisessa säässä mennään täällä meilläkin. Rae-vesi ja räntäkuurot vuorottelevat ja aina välillä aurinko paistaa kirkkaasti. Onneksi aamupäivällä sain taas yhden kukkapenkin siistityksi ja mieheni ehti haravoida pihaa melko tovin ennen sankan raekuuron alkamista.
  Lapsuudessani meillä maalla oli tuollainen samanlainen parkkausrauta eli parkkuurauta, kuten meillä Pohjanmaalla sitä ennen kutsuttiin.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotkut noista vanhoista työvälineistä toimivat edelleen - jos joku vaan osaa ja jaksaa niitä käyttää! Samat yllätyskelit jatkuvat - mitähän vappuna!?

   Poista
 2. Oi Pirkko, kyllä sinun blogissasi on kiinnostavaa puutarha-asiaa ihan ympäri vuoden! Tämäkin postaus oli täyttä asiaa, kiinnostavasta näkökulmasta. Teidän pihapiirinne on varmasti viehättävä ja kädentaidotkin näkyvät.
  Meillä oli tänään oikeastaan ensimmäinen keväinen päivä, ja joitakin teitäkin pystyy jo haravoimaan. Aurinkoisia kohtia on jo paljaana, mutta jossain voi olla lunta yli 30 cm.
  Mukavaa lauantai-iltaa! Nyt sataa räntää ja siispä kohta voikin istua TV:n ääreen, kun "Pokka pitää" alkaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt keskiviikkona aamu valkeni todella valkoisena -lunta oli yöllä satanut melkein 10 cm ja sitä on nyt vielä illallakin jäljellä. Toiveikkaan odotellaan edelleen sitä kevättä!

   Poista
 3. Kyllä on pitkä ja kylmä kevät. Minäkin yritin kääntää lehtikomposteja, vaan jäässä ovat. Hyvä, että muistutit tuosta säkkivinkistä. Luin sen kyllä, mutta ehdin jo unohtaa. Olen jo jonkun verran haravoinut, mutta metsän katoamisen myötä tuuli on tuonut toisen mokoman lehti- ja oksaroskaa lisää.
  Viime vuonna puutarhakausi oli pitkä, joten kenties tämäkin kasvuvuosi venyy sitten syksystä. Eiköhän innokas puutarhabloggaaja juttua keksi myös kauden ulkopuolella. Älä lannistu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hrrrrr - kevät muuttui vaan lumisemmaksi, mutta jossakin Mustanmeren tienoilla on jo lämmintä. Toivottavsti ilmavirtaukset muuttuvat!

   Poista
 4. Riukuaita sopii hyvin metsäiseen maisemaan, ja miksei myös peltomaisemaan, jos sellainen sattuisi olemaan. Välillä olen miettinyt korvaajaa orapihlaja-aidallemme, mutta taitaa olla niin lujasti sidottu julkisivukaavaan, että tulee sanomista, jos sen vaihdan.
  Harmaantuvat riu'ut antavat juuri oikean säväyksen puutarhaanne.
  Vuoroin aurinkoa ja raekuuroja täälläkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä meidän torppatyyli istuu juuri tänne pellon ja metsän väliin, eikä sitä voi kuvitella urbaanissa talotaajamassa. Onhan noita erilaisia aita-aineksia, mmutta orapihlaja on aika neutraali ja pärjää kohtalaisella hoidolla. Lunta saatiin taaskin!

   Poista
 5. samanlaiset kelit on meilläkin. Olisi niin kiva päästä kunnon puutarhahommiin.

  Hienoja riukuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi se kivaa, mutta tänä aamuna oli enemmänkin lumen lakaisua rapuilta!

   Poista
 6. Riukuaita on todella kaunis minä tykkää siitä kovasti. Samallaista ilmaa on meilläkinn
  ei vaan jaksa ilmat lämmetä. Minulla on viellä kaikki daaliat kellarissa kun on niitä yö pakkasia ei ole mihin niitä ruukkuja laittais. Perunat nostin tänään vasta kellrista itämään eiköhän ne viellä kerkiä itämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lumisateita on saatu nyt oikein olan takaa! Perunat itää nopeasti kun on niiden aika. Hyvä tietää, että daalioden kanssa vielä ehtii. Muutamia toin sisään lämpiämään, mutta pääosin ovat vielä viileässä varastossa.

   Poista
 7. Sinun blogisi on yksi mielenkiintoisimmista lukea. Ja ne vaarin tekeleet. Menen melkein sanattomaksi. Minä kävin peilin edessä ja kyllä minulla on vihreät kasvot. Mutta siitähän minä taisin jo mainitakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa jännää - minusta meillä ei tapahdu kovin paljon mitään. Kevät antaa odotella aan itseään...

   Poista
 8. Hei taas ja kiitos kommentistasi! Huhtikuusta piti valita värikkäitä kuvia, koska todellisuus on niin valkoinen (vielä tänäänkin) että kuvat alkavat jo olla liian masentavia. :) Pian on pakko alkaa sään lämmetä!
  Iloista Vapun aikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myös omastasi! Onhan huhtikuussa ollut paljon iloisia ja värikkäitä asoita, mutta tämä kalsea sää vaikuttaa yleistunnelmaan. Juuri laskettiin, että melkein neljä viikkoa on kestänyt kausi, jolloin päivittäin on satanut lunta, räntää tai vettä jonkin aikaa. Ulkopuuhissa sormet palelevat, vaikka käsissä on talvirukkaset. Mutta aurinko on jo pitkään taivaalla - ainakin valoa on!

   Poista
 9. Olipa jälleen mielenkiintoinen postaus tuosta riukuaidan teosta! Upeaa aitaa tulee noista materiaaleista jälleen! Meillä otetaan vasta tänään perunat itämään, siis kommuunimaata varten. Oman pienen maani perunat otin hyvissä ajoin.

  Tämä kevään viive harmittaa, kevät alkaa aina vain myöhemmin ja myöhemmin, mutta ei lannistuta! Ihanaa lukea postauksiasi...tosin nyt tuntuu että aika kuluu siivillä ettei tänne blogistaniaan ehdi niin usein kuin haluaisi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tosi myöhäistä tuntuu olevan - vappunakin saa tehdä lumitöitä! Totta on ,että kaikkea mielenkiintoista täältä maailmast löytyy, hyviä vinkkejä ja kokemuksia, mutta ei tahdo ehtiä kaikkea tutkia tahi sitten kommentoida. Hyvää kevään jatkoa!

   Poista