perjantai 16. kesäkuuta 2017

Kivireunus


Yläpihan kukkaistutusalue on pengerretty suurilla kivillä ja kivijonojen väliin jää mullosalue, jossa on kokeiltu monenlaisia kasveja. Aluksi siihen istutettiin pensasrivistö kiiltävälehtistä happomarjapensasta, mutta se varjosti kasvaessaan  kukkapenkkiä.


Kivijonot muodostuvat monen kokoisista kivistä ja kaartuvat vapaamutoisesti siten, että kukkapenkki jää yläpuolelle ja alapuolelle on vallannut tilaa vuorenkilpi. Pensaiden jälkeen on kokeiltu monia kasveja ja ne ovat menestyneet eri tavoin kesän säästä riippuen.  Yläkuvassa näkyy kivireunus alhaalta ylöspäin katsottuna.


Istutuksissa ei ole mitään järjestelmällistä, vaan sinne ovat tavallaan löytäneet tai jääneet ne kasvit, jotka ovat kotitutuneet paikalleen. Erilaiset esikot ovat tänä vuonna asettuneet hyvin sijoilleen. Varhaiset kevätesikot ovat jo kukkineet, mutta komeammat pihaesikot jatkavat kukintaa.




Esikoiden sekaan ovat kotiutuneet punaiset ja valkoiset patjarikot ja sekalainen valikoima maksaruohoja täydentää valikoimaa.


Alakuvassa on näkymä ylhäältä alaspäin ja kasvivalikoimaa täydentävät vihreät lehtiruusukkeet, jotka ovat syysleimuja syksyn kukintaa varten.


Nämä sekalaiset kasvit ovat sopeutuneet hyvin rinnakkaiseloon ja kun multaa ja kosteutta on riittävästi, ne viihtyvät paikoillaan. Lisäksi niiden sekaan ilmestyy punaisia ailakkeja ja sinisiä lemmikkejä, jotka saavat aikansa kukkia. Kun istutusten suunnittelu etenee näin spontaanisti, syntyy useimmiten käytännön ongelma. Tässä ongelmana on se, että huoltoreitti on tukkeutunut. Vuorenkilvet ovat rehevöityneet ja vallanneet tilaa siten, että kivien ja kasvien välissä ei pääse kunnolla liikkumaan. Ratkaisu on tietysti se, että jossakin vaiheessa kilpirivistöä on perattava ja tilaa raivattava. Isojen kivien päällä liikkuminen on ainaista seikkailua. Meillä istutukset ovat yleisilmeeltään vähän puolivillejä, joten kitkemistä ei tarvitse tehdä tuhkatiheään.



Alakulmasta katsottuna reunassa kukkivat vielä vuorenkilvet ja tämä penkin päässä kurkottelevat valkoiset arovuokot ja tausta näyttää vihreältä pöheiköltä!


Aurinkoista ja lämmintä viikoloppua!

18 kommenttia:

 1. Näyttää niin kauniilta. Tykkään kovasti erilaisista kivimuodostelmista pihapiirissä, ja tässä on yksi parhaista, eli minusta on kiva, kun kasvit saavat vapaasti löytää tiensä kiviröykkiöiden seasta. Aurinkoista viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet tuovat lisää vastakohtia pehmeille kasvimuodoille. Meillä istutukset rakentuvat vähän kerrassaan ja niisä tulee vapaamuotoisia ja se sopii mielestäni tänne, sillä piha on metsän kainalossa. Hyvää sunnuntaita1

   Poista
 2. Kaunista. Aurinkoista viikonloppua:)

  VastaaPoista
 3. Rehevää ja kukkaisaa sinulla. Kivet korostavat hienosti kasveja. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivet ovat käyttökelpoisia ja kun niitä on pakosta ollut tarjolla, tuli tämmöistä. Mukavaa sunnuntain jatkoa!

   Poista
 4. Kaunista! Pidän myös kovasti kivistä pihalla

  VastaaPoista
 5. Meilläkin tänä keväänä raivattiin vuorenkilpiä paljon pois, kun ne olivat levinneet penkereen reunan yli jo pitkälle. Nyt penkereen kivireunus on hyvin näkuyvissä ja siisti. Monta kottikärryllistä tuli kompostoitavaa. Ja kotiloiden piilopaikat vähenivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorenkilpi on tosiaan raivokas leviäjä, mutta toisaalta taas vaivaton maan peittäjä, jos sellaista tarvitaan. Pyrimme aika ajoin vähentämään nurmikkoaluetta, joten ehkä poistettavista kilvistä saa jonkin nurmikkokohdan korvattua.

   Poista
 6. Mukava on kivirinne. Siulla on monenlaisii esikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rinne on kiva ja pengertää alueen, mutta huoltokiipeily ei ole nyt hyvässä hanskassa. Jotakin täytyy tehdä, jotta liikkuminen olisi helpompaa.

   Poista
 7. On hyvin kaunis ja luonnonmukainen! Juuri minun makuni mukainen istutus, nam. Esikkoja kivikossa on minusta hieman harvinaisempi, mutta hauska idea. Toimii! Neilikat sopisivat tuohon hyvin kesäkukkijoiksi, ehkä siellä onkin jo niitä. Viis niistä kulkureiteistä, kunhan on kaunista, hih.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Esikot jaksavat kyllä, sillä multaa on reilusti eikä kyse ole aidosta kivikosta. Neilikat onkin hyvä vinkki, sillä kohta on esikoiden aika ohi. Kiitos!

   Poista
 8. Aivan upeita esikkoja ja patjarikkoja ja vilahtaahan kuvassa myös teidän puutarhan hienoja puuelementtejä. Tuollainen puutarha minullakin olisi tavoitteena, kaunis ja luonnonmukainen, aivan kuin nämä ihanat kasvit olisivat itsestään löytäneet tiensä sopiviin paikkoihin.
  Ihanaa sunnuntaita! Täällä on vihdoin satanut kunnolla ja kesä on vihreimmillään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Villa Emilian kuvakavalkadi osoittaa, että sielläkin on kesän runsaus ja monimuotoisuus käsillä! Meillä puutarha on muotoutunut "luonnonmukaiseksi" osaksi siksi, että toteutus tapahtuu silloin tällöin impulsiivisesti: kiviä, ylijäämäkasveja ja luonto heittää omat siemenensä sekaan. Joskus se onnistuu - joskus taas ei... Ihanaa kesäsunnuntaita!

   Poista
 9. Minulla on myös rinne missä on kiviä istuttelen sinne myös syksyllä lisää matalia esim.kangasajuruohoa ja kilkkaa, kenties maksaruohoa. Kaikkea minulla on reservissä joten ei haittaa vaikka joku ei kasva kunnolla tai jopa kuolee.
  Kiva kokonaisuus sinulla. Hoito juttu on myös minulla ongelma, mutta jos istuttaa sellaista maanpeittokasvia mikä ei säikähdä vaikka astuu päälle. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista