lauantai 30. syyskuuta 2017

Syyskuu 2017

Syyshortensia

Syyskuu on ollut kesän hauskin kuukausi. Se on tuonut mukanaan monia iloisia yllätyksiä. Tosin daalian nuput jäätyivät kuun alkupäivien hallassa ja sipulikärpäset tuhosivat sipulisadon jo ennen elokuun loppua, mutta mitäs niistä! Monia onnistumisia on saatu niiden tilalle. Ja muutamia aurinkoisia päiviä ja tähtikirkkaita öitä!

Daalia

Jättiverbenat kuitenkin ennättivät kukkimaan ja sehän palkitsee kaiken sen vaivan ja tuskan, mitä jo kevätkuukausista lähtien on koettu. Siemenet ovat käpristelleet mullassa kylmäkäsittelyssä keväthangen alla ja ihmeen lailla nousseet taimiksi.

Jättiverbena

Perhoset palasivat vihdoin, vaikka ne olivat olleet poissa kaikki kesän muut kuukaudet. Onneksi ne ennättivät viettää muutaman ruuhkaisen päivän punahattujen seassa - jospa niiden uusien sukupolvien tulevaisuus olisi turvattu.

Amiraalit ja punahatut

Vielä ihmeellisempää on se, että kalpeankeltaiset gladiolukset `Green Star`, jotka istutin ilman odotuksia, ovat nekin aloittaneet kukinnan. Jäykkinä ja tuoreina ne kohoavat ruskettuvan ympäristön keskellä.

Gladiolus `Green star`

Syyskuu on ihmeellinen kuukausi monella tavalla. Siinä sekä loppu että alku tapahtuu samaan aikaan. Lehdet putoavat, kasvit kuolevat ja päätyvät kompostiin. Siemenet kypsyvät ja lennähtävät maahan aloittamaan uutta elämää ja sipulit upotetaan multaan odottamaan kevättä. 

Siperianhernepensas

Koska kesä oli niin epävarma, ovat monet kukkivat kasvit jatkaneet kukkimista vielä syyskuun. Toiset kasvit, kuten rusopajuangervo, on tehnyt uuden sarjan kukintoja. Kesäkukista silkkikukat eli clarkiat ovat vasta päässeet varsinaiseen vauhtiin kukinnassa. Sumuista ja kosteudesta johtuen kukintaa koristaa useimmiten vesipisaroiden helmeilevä kimallus.

Rusopajuangervo

Clarkia eli silkkikukka

Punalehtiruusu

Syyskuusta jäi hyvä ja tyytyväinen mieli.
Vähitellen ajatuksissa alkavat liikkua uudet suunnitelmat ensi keväälle:

Mitä pitäisi tehdä samoin?
Mitä ei tule missään tapauksessa tehdä kuten tänä vuonna?
Mitä pitäisi postaa?
Mitä uutta puutarhaan?

Vielä on kuitenkin odottamassa syystöiden kasvava lista:

Sadonkorjuuta
Palsternakkojen nosto
Valkosipulien istutus
Kasvimaan tyhjennys ja jyrsintä
Daalioiden nosto kellariin
Sipulikukkien istutus
Kukkavarsien leikkausta
Pensaiden leikkausta
Haravointia
Siivousta
Talvisuojausta
???


Onneksi syksy jatkuu vielä!
Hyvää lokakuuta!


27 kommenttia:

  1. Syyskuusta jäi todella hyvä mieli! Lämmintä, paljon kukkia ja perhosiakin viimein. Meilläkin sipuleita tuhosi sipulikärpäsen toukka, onneksi ei ihan kaikkia. Samoilla syystöillä täälläkin menäänn! Muhkea daalia ja upean värinen.

    Lempeää lokakuuta myös Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samat puuhat kai lienevät kaikilla! Lokakuu alkoi todella märkänä, joten puutarhakin muuttuu tummaksi ja hieman surulliseksi. Toivotaan kuitenkin aurinkoa vielä!

      Poista
  2. Kauniit kuvat. Kiva kun puutarhassasi on vielä kukintaa tähän aikaa syksystä. Upean väriset daaliat. Yllättävän paljon puuhaa on puutarhassa syksylläkin. Minä ajattelin tänään laittaa sipuleita maahan. - Mukavaa syyskuun alkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli - sipulit ovat vuorossa, mutta odottelen poutaista päivää - sitä vain ei kuulu...

      Poista
  3. Kauniita syyskuvia. Mukavaa lokakuun alkua:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Ritva. Sadetta on saatu ja olisiko jo vuorossa pouta!?

      Poista
  4. Kaunista, niin kaunista. Miten on niin kukkivaista vielä puutarhassasi vaikka on jo lokakuu? Syyskuu oli juuri kuten kirjoitit, mahtava. Rankan kesän perään mannaa. Tuli jo ikävä syyskuuta, ulkona sataa ja on niin harmaata. Jännitän jo hieman talvea, kummoinenhan on. Onpa tuo silkkikukka ihana! Sinulla on pitkä lista vielä syksylle, Voimia kovasti! Onnellisia lokakuisia päiviä toivotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja ihanaa on kurkistella sinun satupuutarhaasi - sitä aina odotan!

      Poista
  5. Ensimmäinen ja viimeinen kuva ovat niin ihanat!! Harmi, kun hallat vievät kukkaset, vaikka päivät ovat pitkälti plussalla... Kaikesta huolimatta mukavaa alkavaa lokakuuta puutarhapuuhien parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

      Poista
    2. Ensimmäinen eli syyshortensia on vielä ok, mutta daaliat sade jo mustutti. Osan nostin jo ylös kuivumaan. Ensi kevättä odotellen!

      Poista
  6. Oi miten ihania kuvia♥ Niin kauniita kukkia! Tuo syyshortensia on yksi ihan minun lemppareista:) Mukavaa alkanutta lokakuuta!

    VastaaPoista
  7. Oi, olipa teidän puutarhassa tosiaan ihana syyskuu. Minunkin suosikkejani ovat tuo tyylikäs daalia ja suloiset silkkikukat.
    Perhoskuva on ihan verraton. Kiitos muuten hämähäkkivinkistäsi. En ollut kuullutkaan riippuhämähäkeistä ja nehän ovat valtavan yleisiä!
    Kaunista lokakuuta teille! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara, olimme tosi onnellisia lämpimistä syyskuun hetkistä se ikäänkuin pyyhki pois hieman aikaisempia ankeita ilmoja ja tunnelmia!

      Poista
  8. Kauniisti kukkivat kukat vielä siellä! Perhoset tulivat tavallista myöhemmin tännekkin. Syyskuu pelasti paljon tuolla kukkamailla ja pelloilla! Daaliat on kauniita syksyn kukkijii. Puuhoo on vielä paljon puutarhassa!
    Mukavoo alakavoo viikkuu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä vielä puutarha teettää töitä - ja lopuksi lehtien haravointi!

      Poista
  9. Kyllä jotain on todellakin jäljellä meinaan syystöistä. Kuten sinunkin listasta näkee. Mutta toivottavasti hyvissä ilmoissa ja hyvällä mielellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmoissa ei ole kehumista, mutta kaikkeen tottuu. Onneksi ei ole ollut kovin kylmä.

      Poista
  10. Kauniilta näyttää puutarhasi ihanat daaliat siellä kukoistaa ja muutkin kukkaset
    kyllä viellä on paljon töitä puutarhassa niinkuin sinäkin luettelit pitkän listan
    olisi vaan poutaa olisi mukavampi siellä työskenellä. Hyvää lokakuuta Pirkko :)

    VastaaPoista
  11. Kuka väittää, ettei syyskuinen puutarha olisi enää niin kaunis. Ihanat kuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vaikka nyt märkyys alkaa kohta tehdä kasvustot ikäväksi. Toivottavsti ruska saa vielä jatkau!

      Poista
  12. todella kauniita kukkia ja kuvia!

    VastaaPoista
  13. Ihania kuvia <3 Täällä myös alkaa ensi kevät jo pyörimään mielessä :) En ollut ennen blogiasi vieraillutkaan. Löysin tänne, kun huomasin, että sinut oli haastettu päivän puu-haasteeseen :) Rupesin lukijaksesi <3 Tervetuloa myös Maatiaiskanasen Elämää-blogiin vierailuilelle. Sielä olisi meneillään arvontakin, tervetuloa osallistumaan :)
    Mukavaa uutta viikkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Kananen - tervetuloa mukaan ja käyn heti vierailemassa teillä! Kuulmisiin!

      Poista