tiistai 14. marraskuuta 2017

Onko kaali muodissa?

Tänään valmistin kaalipataa ja mietin, ovatko kaaliruoat enää suosittuja lapsiperheiden ruokapöydissä. Meillä olivat aikoinaan kaalilaatikko ja kaalipata herkkuruokaa myös perheen lapsille, jotka syntyivät 70-luvulla. Tuntuu kuitenkin siltä, että nyt kaaliruoat ovat jääneet taka-alalle ja tämän hetken lapsille ne ovat usein YÖK! Me vaarin kanssa kyllä herkuttelemme kaalipadalla ja -laatikolla ja -keitolla. Kun oikein varataan aikaa ruoanvalmistukseen, haudutetaan kaalikääryleitä, jotka usein mainitsen ykkössuosikiksini! Ja onhan kaaliraaste monien salaattien perusaines.

Tänään valmistin kaalipadan seuraavista aineksista, joita sattui olemaan varastossa:


1 kg tai reilu 2 litraa valkoista keräkaalia suikaleina
1 oikein suuri sipuli
500 g jauhelihaa
150 g pekonia
reilu ½ l porkkanakuutioita
kupillinen palsternakkakuutioita
1 ½ dl rikottuja ohrasuurimoita
tuoreita yrttejä
suolaa
mustapippuria
runsas 1 l vettä
2 rkl tummaa siirappia

Suikaloitu pekoni, sipuli ja jauheliha ruskistetaan ja kaalisuikaleet lisätään vähitellen hämmentäen. Koska keittelen tämän ruoan puuliedellä, laitan viereen toiseen kattilaan kypsymään ohrasuurimot, jotta ne ehtivät jo vähän kypsyä. Kaalin jälkeen lisään muut juurekset ja mausteet.


Oma rakas puuhella on  kodin monitoimilaite, jolle ei vedä vertoja mikään kaasu- tai sähköliesi. Kun tämä torppa rakennettiin vuosituhannen vaihteessa, halusin ehdottomasti keittiöön puulieden. Sen käyttöön opin entisessä kodissamme, joka oli vaarin lapsuuden koti. Puuhella on ehdoton, kun halutaan kypsyttää pitkäaikaisesti jotakin ruokaa tai vaikkapa keittää mehuja. Pienillä ja kuivilla polttopuilla saa myös puuroveden nopeasti kiehahtaman ja mikä parasta. samalla leviää suloinen lämpö kaikkialle. Meillä ei hellan kannelle ehdi rakennella kynttilä- ja lyhtyasetelmia, sillä se on ahkerassa käytössä.


Rautainen lieden kansi ja pesän suuluukku ovat uusiokäytössä ja loput hellasta teetettiin muurarilla samaan aikaan leivinuunin muurauksen yhteydessä. Polttopuita saadaan oman metsän harvennuksista ja liiterissä ja pihassa odottavat hyvät varastot. 

Kaalipadan voi valmistaa alusta alkaen yhdessä ja samassa astiassa, kuten padassa. Kasvisten jälkeen lisätään esikeitetyt ohrasuurimot. Lopuksi lisätään vesi ja siirappi. Pataa kypsennetään 1-2 tuntia liedellä tai uunissa. 


Olen intohimoinen kausiruoan harrastaja. Se tarkoittaa sitä, että meillä ei joulupöytään  tarvita pakastettuja uusia perunoita tai mansikka-aikaan herkutella tuontipersikoilla. Etenkin kasviksilla on aina oma kautensa, jolloin ne ovat herkullisimmillaan ja silloin niitä kannattaa syödä. Nyt on kotimaisten kaalien ja juuresten sesonkiaikaa ja lähiruoka on parasta. Jos se on omasta puutarhasta, se on vielä plussaa. Tai voihan se olla vaikkapa metsästä haettu.


Kaalipadan kruunaa puolukkasurvos. Mikäli jollakin on sitä omista tomaateista soseutettua tomaattisosetta - se on varmasti myös hyvä makuyhdistelmä!


Kaalissa on C-vitamiinia ja kuitua, se on  ja edullista ja sitä on saatavilla kaikissa kaupoissa. Sitä voi käyttää monimuotoisesti muiden raaka-aineiden kanssa. Kaalien valikoima on myös runsas.

Onko kaali muodissa? Syödäänkö sitä lapsiperheissä jossakin muodossa?



34 kommenttia:

  1. Herkullisen näköstä pattoo oot tehny, ihan ves tul kielelle! Myökin tykätään kaaliruuista. Pekalle pittää kualkeittoon laittoo jokunen potatti, sitä mie en ymmärrä ensinkään, van laitan sekkaan. Pojatkin oppivat kualinsyönnin. Puolukkasurvos on ehoton kaveri. Meijän pitäjässä on monta kaalinviljelijee. Puuhellalla on hyvä keitellä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo on mukavaa, jos oman pitäjän kaalia voi syödä. Täällä pitäjässä ei ole laajamittaista kaalin viljelyä, mutta naapureissa kuitenkin. Tosin kaupan tiskilltä ei aina saa selvää, mistä kaali on peräisin. Herkutellaan vain kaaliruoilla!

      Poista
  2. Lapsiperheistä en tiedä, mutta meillä (eläkeläinen ja työssäkäypä), syödään kaalipataa muutaman kerran kuussa. Herkkua on!

    VastaaPoista
  3. Vastaukset
    1. Aina on ihmeellistä, kun joku uusi lukija eksyy tänne meidän sivuille - tervetuloa Kristiina! Lähden kurkistelemaan sinne blogiisi, kuulostaa houkuttelevalta!

      Poista
  4. Kaali varsinkin laatikkoruokana on yksi herkullisimmista uuniruuista. Ja juuri puolukkasurvoksen kera!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laatikkoruoat ovat yleensäkin mainioita, sillä ne valmistuvat siinä sivussa ja maistuvat vielä lämmitettyinäkin!

      Poista
  5. Onpa herkullisen näköistä. Kiitos reseptistä. Meillä käytetään kaalia paljon. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anneli, reseptejä on kiva kokeilla ja uusia etsiä!

      Poista
  6. Herkullinen postaus ja kylläpä olisi tuollainen puuhella hieno! Saa nähdä totetutuuko haaveeni joskus, polttopuuta meilläkin olisi paljon, joten olisi mukavaa vähentää kalliin sähkön kulutusta. :)
    Meillä tehtiin muutama päivä sitten kaalikääryleitä. Ihan hyviä, mutta käytettyyn aikaan ja vaivaan nähden kaalipata on paljon parempi vaihtoehto. :) Meillä ei ole aina ohrasuurimoita, joten sen sijaan käytettiin pelkkä riisiä. Ohra olisi tietysti ympäristöystävällisempi vaihtoehto... ja aivan yhtä maukas.
    Otsikon kysymyksestä arvelen, etteivät kaaliruoat lapsiperheiden suurimpia suosikkeja ole, mutta varmaan niitä syödään perheissä, joissa arvostetaan monipuolista lähi- ja kausiruokaa.
    Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä kaalikääryleet ovat ylivoimaisen hyviä, mutta on noita kaaliruokia runsaasti ja kaikki ovat hyviä - jopa hapankaalikin! Riisi soveltuu hyvin kaalipataan ja kääryleisiin. Siitä saa halutessaan rakenteeltaan irtonaisempaa.
      Kokemukseni mukaan 10-vuotiaat eivät ole kaaliruokafaneja - paitsi raakaa kaalia voivat napostella.
      Kiitos Sara!

      Poista
  7. Meillä käytetään kaalia paljon, pidän kovasti kaalista. Ja puuhella on maailman parras, en kyllä siitä luopuisi. Mukavaa viikon jatkoja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervetuloa puuhellafanien ja kaalifanien joukkoon! Kiitos Irma!

      Poista
  8. Meilläkin kaali on lähes jokapäiväinen herkku eri muodoissaan, eli raakaraasteena, haudutettuna tai kasvishyveenä. Tänäänkin haudutin valkokaalia sipulin, porkkanan ja omenan kanssa lisukkeeksi haukifileille. Kaali on tutkitusti syövän karkottaja ja lisäksi mielestäni niin hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi mikä ihana yhdistelmä - kaali, porkkana ja omena! On kyllä mainiota, että noin hyvä ja monipuolinen tuote on vielä terveellistäkin!

      Poista
  9. Kaali on herkkuruokaa mielestäni. Kaikilla meidän lapsilla on käynyt sama ilmiö, eli lapsena eivät pitäneet kaalista. Nyt aikuistuttuaan ovat tykästyneet myös kaaliruokiin. Makuaisti muuttuu elämän varrella.

    Olet vanhanaikaisen ihana, kun uuteen taloon muurautit puuhellan! Vaan sen käytännöllisyys on kyllä ylivertaista - myös tämmöisessä yli 100 vuotiaassa talossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että iän myötä käy noin, että kaaliin innostututaan. Vähitellen rupean tuputtamaan meidän lapsenlapsillekin kaaliruokia(16 - 6 v.).
      Olen alunperin kaupunkilainen kerrostalokodista ja puuhellaan tykästyin täysin, kun siihen pääsin tutustumaan. 100-vuotiaaseen taloon se kuuluu ehdottomasti!

      Poista
  10. Minä käytän paljon kaalia. Teen vihannessekoitusta paistinpannulla ja yhtenä ainesosana on aina keräkaali ohuiksi viipaleiksi silputtuna.

    VastaaPoista
  11. Kyllä on, ainakin meillä. Juuri tänään tehtiin semmosta paistinpannu versiota eli kaali siivutetaan juustohöylällä ja paistetaan pannussa sipulin ja porkkanan kera. Lisätään yrttejä mausteeksi ja paistettua jauhelihaa. Pikku loraus ruokakermaa ja vie kielen mennessään. Sopi muuten raejuuston kanssa todella hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa ihania lisävihjeitä - kermaa ja raejuustoa - nam! Näitä herkkuja voisi syödä jatkuvasti!

      Poista
  12. Kaali on todella hyvää vaikken sitä kovin usein syökään :) hyvää jatkoa ja nyt voi ehkä toivotella jo pikkuhiljaa mukavaa joulun odotusta ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin Ronja - aineksia ruokiin on niin runsaasti, että niitä voi aina vaihdella. Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
    2. Tervetuloa myös seuraamaan jatkossa torpan elämää!

      Poista
  13. Kyllä meillä kaalia syödään paljon. Nytkin on iso kaali odottamassa laatikon valmistusta. Hyvä postaus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nila! Kaalissa on tuokin hyvä puoli, että se kestää jonkun aikaa säilytystä. Mukavaa viikon jatkoa!

      Poista
  14. Uskon että kaalit ovat jonkin sortin muoti-ilmiö ja hyvä sellainen!
    Komeat puupinot teillä!

    Lempeää joulun odousta täältä Mantelilaakson auringosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa, vihdoikin sain vastauksen - kaali siis on jollakin tavalla muodissa ja se on hyvä! Kiitos lempeistä toivotuksista!

      Poista
  15. Nyt tuli sellainen kaali-aiheinen postaus, että ihan vesi kielellä täällä katselin kuvia. Tuommoinen puuhella on aivan loistava omakotitalossa, täälläkin se on ja todellakin kynttiläasetelmia ei ehdi sen kannelle laitella, sen verran ahkerassa käytössä on. Kaalilaatikko on ehdottomasti paras kaaliruoka, ja sen jälkeen kun aloin tehdä sen munamaito-seokseen, ei paluuta entiseen enää ollut.
    Mainio postaus, oli niin kiva lukea. Ja nuo puuvarastot ovat aivan hulppeat, hyvä juttu!
    Ihanaa loppuviikkoa sinne ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tuulikki! Kiva löytää muitakin puuhellafaneja! Munamaito tekee kaalilaatikon täyteläiseksi herkuksi. Iloista jatkoa sinnekin!

      Poista
  16. Voi ihanuus kun näyttää ja kuulostaa tuo kaalipata hyvältä:) ja vielä pikkuisen puolukkaa kyytipojaksi..Nam!! Mukavaa viikonloppua sinne❤

    VastaaPoista