torstai 9. huhtikuuta 2015

Istuta puu - et ole elänyt turhaan!

Eilen 8.4.  Suoman-päivän myrsky puhalsi täydellä voimalla pihaamme ja raastoi puita kaikin voimin. Katselin puita ja ajattelin niiden elämää. Ensin ne lähtevät kasvuun hentona vitsana ja yrittävät kasvattaa itselleen juuria. Sitten ne taistelevat elintilasta muiden kasvien kanssa ja vihdoin ne saavat kasvustonsa muiden tasalle ja jopa muiden ylle. Talven pakkaset ja kesän helteet koulivat niitä. Myrskyt ja hellät sateet tekevät niistä sitkeitä ja vahvoja. Meille suomalaisille puut ovat itsestäänselvyys, melkein arkipäivää. Joulukuusi haetaan metsästä ja koivusta tehdään vasta. Mutta kuinka upeita puut ovatkaan! Siispä tee kuten vanha sanonta kehottaa, istuta puu - et ole elänyt turhaan!

Kuva (c )Lydia

Päätin tehdä luettelon pihassamme tai puutarhassa kasvavista puista. Monet pihan puut ovat luonnonpuita, jotka ovat olleet jo paikoillaan, kun me olemme tulleet. Osa on kasvatettu eri paikoista kerätyistä siemenistä ja osa taimista, joita on saatu tutuilta tai löydetty omasta metsästä. Nykyään harvoin istutetaan pihapiiriin varsinaisia metsäpuita, koska ne vievät paljon tilaa ja kasvavat hitaasti. Meillä pihassa kasvaa kuitenkin metsäkuusia ja isojakin mäntyjä. Erilaisia koivuja kasvaa myös, rauduskoivuja, hieskoivuja ja visakoivu. Haavat kasvavat voimakkaasti ja tuomi on ollut jo alun alkujaan täällä ja lähiaikoina sen kukkien tuoksusta saadaan nauttia. Useita pihlajia on myös tullut tänne omia aikojaan ja samoin kataja.

Taimina metsästä on siirretty, metsälehmus, siperian lehtikuusi, pihtakuusi ja metsävaahtera. Tutuilta on saatu taimina hevoskastanja, Terijoen salava, vuorijalava ja tuija.

Tammet, saarnit ja mongolian vaahterat on kasvatettu itse siemenistä.

Osa puista on siis korkeita ja vanhoja. Ne tarjoavat varjoa ja suojaa ihmisille, eläimille ja kasveille. Ne ovat kasvaneet paikoillaan jo kymmeniä vuosia. Ne ovat tämän pihan alkuasukkaat. Terhoista kasvatetut tammet ovat jo 2-3 metrisiä, mutta viimeisimmät kylvökset, saarnit, ovat vielä hentoja ja herkkiä. Ne tarvitsevat vielä apua ja suojaa. Vaarin torpan puiden kasvattaja on vaari itse. Hän osaa valita kasvupaikan ja tietää, miten puut istutetaan ja tuetaan kasvun alkuvaiheissa, jotta ne saavat juurensa tukevasti multaan.

Ainoa taimitarhasta hankittu puun alku on purppuraomenapuu, joka on sopeutunut hyvin kasvupaikkaansa. Puu on purppurainen sekä kukinnoiltaan että lehdiltään.Arkojen puiden alun seuraaminen on kiinnostavaa. Pian nähdään, kuinka hevoskastanja on selvinnyt talvesta, samoin pienet saarnin ja mongolian vaahteran alut. Kun puut pääsevät hyvään alkuun, ne voivat tuottaa iloisia yllätyksiä, kuten metsälehmus runsaalla kukinnallaam pari vuotta sitten.


Hyötypuutarhassa kasvavat omenapuut Pirja ja Punainen kaneli sekä tunnistamattomia risteytyksiä. Luumupuiden ja kriikunapuiden alut ovat vanhaa perinnekantaa, jotka ovat kulkeutuneet puutarhasta toiseen. Kaikki tuottavat hyvänä kesänä satoa.


Puut ovat lisäksi hienoa raaka-ainetta rakennuksiin, huonekaluihin ja vaikkapa soittimiin! Ne ovat ylpeitä ja komeita, ne ovat mukana arjessa ja juhlassa. Kun viimeinen myrsky kaataa lopulta vanhan puun, se antaa vielä lämpönsä meidän käyttöömme polttopuina takassa tai uunissa. Puut ovat upeita!

Vaarin torpan puut

Haapa                              Populus fremula
Hevoskastanja                 Aeculus hippocastanum
Hieskoivu                        Betula bupescens
Kataja                             Juniperus communis
Kotipihlaja                      Sorbus aucuparia
Metsälehmus                   Tilia cordata
Metsäkuusi                      Picea abies
Metsävaahtera                 Acer platanoides
Mongolian vaahtera         Acer ginnala
Mänty                              Pinus silvestris
Pihtakuusi                       Abies sibirica
Purppuraomenapuu         Malus purpurea
Rauduskoivu                    Betula bendula
Saarni                              Fraxinus excelsior
Siperian lehtikuusi           Larix sibirica
Tammi                             Quercus robo
Terijoen salava                 Salix fragilis "bullata"
Tuija                                Thuja occidentalis
Tuomi                               Prunus padus
Visakoivu                          Betula pendula var. careila
Vuorijalava                       Ulmus glabra
Omenapuut                       Pirja, Punainen kaneli, tunnistamattomia
Luumupuut
Kriikunapuut

  


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti