keskiviikko 18. tammikuuta 2017

Mullan vaihto


Huonekasvien kasvatuksessa olen nykyään aika hukassa. Kun joulukukat ovat kohta poistuneet näkösältä (joulutähtikin sai onneksi nuhan pakkasaikana kylmällä ikkunalla!), jäljellä on muutama juoru, joku palmu ja kaktus sekä pari paavalinkukkaa. Torpassa ei ole edes paljoa tilaa sisäkasveille, mutta kylmässä lasieteisessä olen kesäisin kasvattanut paavalinkukkia eli saintpaulioita. Sen varjoisat ikkunalaudat sopivät näiden valontarpeeseen, sillä mitään pelakuita ei siinä onnistu kukittamaan.


Pimeimmän syksyn jälkeen paulioista on jäljellä kaksi. Toinen on perustummansininen ja toinen vaalean sininen. Siis kukkia ei ole jäljellä enkä ole varma, kumpi on kumpi. Päätin ryhdistäytyä ja istuttaa ne uudelleen. Toinen yksilö on suurilehtinen juurakko, muuta toisen lehdet ovat pienemmät ja se on tehnyt sivukasveja pääkasvin kylkeen. Siitä olisi mahdollisuus erottaa pari uutta kasvajaa erikseen. 


Koska netin tietoavaruus on saatavilla, päätin kurkistaa ohjeita kyseisen toimenpiteen suorittamiseen. Sieltä avautui heti väylä puutarhablogiin, joka on ihan täysin keskittynyt santtujen sielunelämään eli Paavalikukka. Blogin laatija on juuri lopettanut blogin jatkon, mutta ei onneksi ole poistanut sitä. Kiitos siitä! Siellä on tietoa paavalinkukkien elämään liittyvistä asioista vaikka ja kuinka. Tiedoista vahvistuneena otin esiin mullat ja purkit.


Multana käytin ihan peruskukkamultaa vakka Paavalinkukka suositteli VAALEAA multaa. Tavalliset ruskeat, saviruukkuja muistuttavat muoviruukut ovat aikaisemmin toimineet hyvin. Paavalinkukkakin on käyttänyt muoviruukkuja. Ne voi jatkossa asettaa suojaruukkuihin tai eteisen ikkunalla ne näyttävät yksikertaiselta rivistöltä ihan sellaisenaan. 

Pauliina esitteli blogissaan hydrokasvatusta, joka vaikutti houkuttelevalta. Jos olisi kysymys vähän vaativammasta projektista, olisin ryhtynyt tutustumaan siihen, mutta nämä pari santtua saavat nyt mennä vanhaan malliin. 


Isosta tukevasta kasvista irroitin suurimmat alalehdet, koska arvelin niiden muuten vievän liikaa kasvin juurtumisvoimaa. Toisesta monityvisestä irroitin kaksi "poikasta", joten kaiken kaikkiaan sain ruukkuihin neljä kasvia. Isot poistetut lehdet laitoin veteen odottamaan juurien kasvun ihmettä, joka Paavalinkukan mukaan on mahdollista. Niitä olisi voinut laittaa myös multaan juurtumaan, mutta minulla ei ollut taimimultaa ja sitä paitsi, ruukkujen säilytystilani on rajallinen. Juurtuminen kestää kuulema kuitenkin kuukausia.


Ruukut on nyt sijoitettava sisätiloihin, sillä eteisessä on vielä liian kylmää. Ruukkujen alle asetin tilavan alusastian, sillä tapani on ollut kastella saintpauliaa lautaselle aika reilusti ja kerran viikossa, kunhan kasvu pääsee alkuun. Keväällä yritän hankkia myös muita santtujen värjeä, sillä eteiseen mahtuu vielä lisää kukkjoita.

Tuntui turvalliselta nojautua näihin kokeneen kasvattajan ohjeisiin ja varmaan teillä monella on juuri näitä erilaisia neuvoja kasvatuksiin. Viime aikoina olen ihastellut monia blogeja, joissa on laadittu hyvät ohjeet jonkin tietyn kasvin hyvinvointiin ja kasvatukseen. Perusteelliset ohjeet jopa siemenestä tai taimesta lähtien koko kasvukaudeksi ja vuosiksi eteenpäin ovat ihailtavan perusteellisia. Ne tuntuvat todella luotettavilta, koska monet vaiheet kokeneet harrastajat vilpittömästi paljastavat asiat, joita noudattamalla voi saada onnistumisen ilon. Asioitten muistiin kirjaaminen ja postauksen laatiminen on ollut pitkän vaivan takana, mutta mikä ilo - lukemattomat toiset harrastajat voivat käyttää näitä neuvoja hyväkseen nyt ja tulevaisuudessa. Hieno suoritus!

Esimerkiksi Maatuska on viimeisesä postauksessaan paljastanut keinot, joilla keijunmekon saa helposti kasvatettua siemenestä lähtien. Liitteenä on tarkat ohjeet kylvöstä ja siemenetkin on otettu omista kasveista. Liitteenä on upeasti kukkivia yksilöitä, ihania amppeleita. Luultavasti Maatuska ei ole ihan ensi kertaa keijunmekon kasvatuksessa - vankka kokemus kuultaa taustalta.

Kruunu Vuokko on omassa blogissaan tehnyt todella perusteellisen selvityksen jalokärhöjen menestymistekijöistä. Tekstin liitteenä on huikean upeat kuvat, joissa kärhöt kukkivat niin ettei lehtiä tahdo näkyä ollenkaan. Ohjeet taimien istutukseen, maan parannukseen, penkkien rakenteeseen ja istutussyvyyteen ynnä muuhun on perusteellisia. Tässäkin on kaikki salaisuudet paljastettu, joten kunhan vain on ryhtiä noudattaa noita neuvoja, onnistuu varmasti. Tosin kärsivällisyys on oltava kohdallaan, sillä Kruunu Vuokon työ on parinkymmenen vuoden tulosta.

Sametti Hortensian blogissa voi lähestyä toisesta näkökulmasta kasvistoa ja puutarhaa. Siellä puutarha ulkona ja sisällä on täynnä eksoottisia tuttavuuksia. On rohkeaa tehdä tuttavuutta erkoisempien kasvien kanssa, viime postauksessa vastaan tulivat magnolia ja katsura. Pikku puutarhasta löytyy uskomaton valikoima epätavallisia puita, pensaita ja perennoja. Joulukuussakin siellä sipulikasvit sisällä uhkuivat jo kasvuvoimaa. Sametti Hortensialla on jännittävä tapa rakentaa puutarhaa ja ainakin minä yritän oppia sitä, sillä helposti uraudun vanhoihin luotettaviin juttuihin.


Parasta onkin puutarhablogeissa niiden moninaisuus. Jokainen on omanlaisensa erityisyys, eikä tarvitse tavoitella tasapäisyyttä. Sen vuoksi sieltä löytyy aina uusia yllätyksiä ja iloja! Kiitos teille puutarhahenget, teidän jakamanne tieto ja innostus moninkertaistuu ja kasvaa muiden tarhureiden käsissä!

Tervetuloa Kastanjan varjossa mukaan!




22 kommenttia:

  1. Kiva kun otit tuon mullanvaihdon puheeksi, nyt olisikin sopiva aika aloittaa sisäkasvien mullanvaihdot ennen taimikasvatuksia. Sen verran tänään rassasin sisäkukkia ja pelakuita että tein kirvatarkastuksen ja poistin kuihtuneita lehtiä. Onpa santtusi niin reheviä! Upeat ja muhkeat lehdet niillä!

    Täällä blogistaniassa tosiaan on niin kivaa, aina joku ihanuusystävä jakaa tietoa, vinkkejä ja opastaa mitä moninaisemmassa asiassa, antaa omasta tietopankistaan aarteita kaikkien iloksi! Aina toisiltamme on paljon opittavaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulin oikeastaan, että olin vähän aikaisessa tuossa vaihtohommassa, mutta oli sopivaa aikaa siihen. Onpa nyt hauska seurailla, miten ne toipuvat tästä dramaattisesta käsittelystä! Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  2. Kiva postaus, hyvää tietoa. Upeat paavalinkukat sinulla on, niin kauniit lehdet. Minullakin olisi edessä paavalinkukkien mullan vaihto, eli nyt sain siihen hyvää tietoa. - Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että blogit ovat todella hyviä tietolähteitä. Minä ainakin olen oppinut vaikka mitä puutarhaan liittyvää. Itselläni ei ole puutarha-alan koulutusta, joten lähes ahmin kaiken uuden tiedon.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yleensä kohdatessani jonkun puutarhaan liittyvän pulman, paras vinkki löytyy harrastajablogista - ei julkisesta mainosiskusta. Kunpa olisi vain aikaa enemmän kahlailla siellä! Hyvää loppuviikkoa!

      Poista
  3. Tuo oli hyvä muistutus. Niin hyvän näköiset paavalinkukat sinulla:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ne ovat vielä reheviä - katsotaan jonkun ajan päästä! Hyvää loppuviikkoa!

      Poista
  4. Todella hyvinvoivan näköiset paavalinkukat. Kiitos paljon myöskin linkityksestäsi Paavalinkukka blogiin.
    Kiitos myös huomioidessasi kärhöjuttuni sydäntä lämmittävin sanoin blogissasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kärhöpostauksesi on todella kiitoksen arvoinen. Mistään kärhökirjastakaan ei löydy noin paljon vaihe-vaiheelta tietoa kokemuksella. Ja ne kuvat... Kiitos Kruunu Vuokko!

      Poista
  5. Kuten edellä on jo sanottu, erittäin hyödyllinen postaus ja kauniit kuvat hyvinvoivista paavalinkukista!
    Minulla on vain vähän huonekasveja. Atsaleoille pitäisi keksiä jostain samanlaisia aluslautasia kuin sinulla. Ne vaativat niin paljon vettä että minulla on käytössä syviä ruokalautasia... mutta ne eivät ole kovin tyylikkäitä.
    Valo lisääntyy ja tänään melkein paistoi aurinko. :) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin mekin saimme ihanan aurinkoisen päivän ja kuukin on vielä aamulla puolikkaana taivaalla. Valo antaa jo pikku häivähdyksen keväästä.

      Santtujen aluastiat ovat juuri entisiä ruokakulhoja, himmeän luonnonvalkoisia. Joskus sain neuvon upottaa atsaleat silloin tällöin kokonaan veteen - vaikkapa tiskialtaaseen tai johonkin isoon astiaan. Se tuntui virkistävän niitä, jos vaikka olivat vähän kuivahtaneet.

      Aurinkoista loppuviikkoa!

      Poista
  6. Minulla on aika vähän huonekasveja. niihenkin on kohtapuoliin vaihdettava mullat Hyvän näköisä ovat sinulla paavalinkukat Hyvät kuvat mullan vaihdosta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Irma, minä varmaan olinkin vähän aikaisessa näiden kanssa. Paljoa muuta vaihdettavaa ei olekaan - multia ei kannata vaihtaa joka vuosi. Hyvää loppuviikkoa!

      Poista
  7. "Vuoroin vieraissa" sopii nyt hyvin. Olen itse juuri pähkäillyt uskallanko jakaa oman ihanan santtuni Amy Sweet Suen. Nyt tiedän että uskallan ottaa poikaset juurelta omiksi kasveikseen. Kiitos tästä tietopaketista ja kiitos paljon kauniista sanoistasi omaa postaustani kohtaan.
    Minusta on mukava jakaa se vähäinen tietotaito mitä itsellä on. Olisi mukava kuulla jos joku onnistuu niillä ohjeilla. Kruunu Vuokon kärhöpostaus antoi uutta uskoa. Taidan kokeilla taas kärhöjä entisten tilalle.
    Topakat santut sinulla onkin, hyvin olet niitä hoitanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No minä en ole mikään taitaja näissä huonekasviasioissa, mutta juuri toisten apuun luottaen on hyvä tarttua hommiin. Paljon hyötyä olen löytänyt sinun blogistasi. Esimerkiksi aakkosellinen kasviluettelo on ollut hyvä ja kuvat kasveista, esimerkiksi pensaista myös talvella, on tuonut havainnollisuutta!

      Poista
  8. Virkeännäköiset paavalinkukat sinulla! Ja kiitos muistutuksesta, pitäisi varmaan itsekin aktivoitua mullanvaihdon suhteen. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Tiiu, tuskin mullanvaihtoon on vielä kiirettä - hyvää jatkoa viikolle!

      Poista
  9. Just tuo pitäisi tehdä meillä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän täällä usein käy, että joku toinen on jo hoitamassa sitä, mihin täytyisi itsekin tarttua!

      Poista
  10. Tuo homma pitäisi täälläkin tehdä. Ei vaan nappaa yhtään. Inhokkihomma tuo mullanvaihto...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on onneksi vähän mullanvaihtoa sisäkukilla, niitä ei ole paljoa!

      Poista
  11. you are so dedicated to your hobby [i did not found the translator ]
    i loved your plants and their arrangement.
    Blessings from Asia

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Thank you Baili, you are very wellcome to follow us! This january has been very quiet but when the spring is going to start, there will be a lot of fuss! Many greetings to Asia!

      Poista