keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Helteinen toukokuu

Nyt on ollut pari kolme päivää hyvin koleaa ja myrskyinen tuuli on riipinyt puita ja puutarhaa niin, että mikään ulkopuuha ei huvita. Muistellaan siis toukokuuta. Kuuma ja kuiva toukokuu yllätti ja sai puutarhan tavanomaisen aikataulun kirimään niin, että jopa lupiinit ja horsmat aloittavat kukintaansa. Lähes koko kuukauden sateeton ja aurinkoinen sää vaikutti eri tavoin kasveihin. Osa kasveista on jopa kärsinyt liiasta kuumuudesta ja kuivuudesta, sillä torpan kastelumenetelmänä toimii kannu-käteen-ja-menoksi, mutta määräänsä enempää ei vettä kulje.

Ihme ja kumma, osa kasveista on menestynyt loistavasti. Pihan pihlajat kukkivat runsaammin kuin aikoihin. Isot ja pienet pihlajat olivat täynnä kukkia ja kukat olvat kauniita - ilman tuholaisia!


Kuivuus ei ilmeisesti herättänyt tuholaisia vielä toukokuun alussa, joten kukinta ja kukkien tuoksu oli pysähdyttävä. Kukat ja lehdet olivat  kauniin reheviä ja ehjiä. Tuulet eivät riepotelleet ja repineet.


Pihlajat seisovat juuri talvisen lintujen ruokintapaikan taustalla ja voin jo kuvitella punaisten marjojen täyttämät puut ja linnut herkuttelemassa niillä. Kunka nopeasti mahtavat pihlajanmarjat tänä vuonna kypsyä! Riittäneekö niitä syksyyn...


Pihan luonnonvarainen kuusama sai myös kukkia runsaasti ja kimalaiset hyödynsivät aikaista kukintaa. Kuusama kerää yleensä helposti tuholaisia, eikä ole koskaan ollut näin kaunis.


Kivikkorinteen sammalleimut nauttivat täysillä auringosta ja lämmöstä. Vain jokunen ukkomansikka kukkii niiden seassa ja kielot ponnistivat maavarsiensa avulla lehtipareja esiin. Tätä rinnettä eikä mitään edellä kuvattua ole kasteltu lainkaan.


Yllättävästi selviytyivät myös tulppaanit - verrattuina narsisseihin - kukkimaan hyvin aikaisin. Yleensä odottelen niiden avautuvan vasta narsissikukinnan jälkeen. Tässä kuvassa viime syksynä istutettu `Ronaldo` seurustelee vaaleiden kumppaniensa kanssa.


Myös vanhojen jo unohdettujen tulppanien kukkia nousi esiin, mutta kukinta meni pikavauhtia. Muutamassa päivässä terälehdet rapistuivat kuivuneina. Kastelusta huolimatta.


Vuorenkilpi on torpan pihassa saanut välillä lähdöt monesta paikasta. Sen suuret lehdet ovat muutamien talvien jälkeen olleet ruman ruskettuneita eikä kukinnoista ole juuri ollut iloa - niitä on ollut niin niukasti. Tänä keväänä vuorenkilpi pääsi oikeuksiinsa ja kukat olivat runsaita ja niitä oli paljon. Oikein kadutti, että sitä on jostakin tullut revittyä pois. Nyt kukat ovat jo kuihtuneet ja kukinnot leikattu pois, mutta lehvistöt ovat kauniin vihreitä - eikä yhtään ole kasteltu.


Pensaiden alta ponnisti esiin pikkutalvio, alppiruusun ja pihlaja-angervon juurilta ja riukusillan alta. Rehevänä ja uusiutumishaluisena se levitti versonsa taas uusille alueille ja lisäksi avasi sinipunaiset kukkansa ja - ilman lisäkastelua!


Pioni ei tunnetusti tarvitse paljoa vettä, kuivuuteen se ei kuulema kuole. Torpan toukokuun ilopilleri kuolanpioni kukki tänä keväänä toukokuussa kuten yleensä. Se kukoisti runsaana ja monikukkaisena, mutta kukkien terälehtien väri oli nyt vaaleampi - yleensä ne ovat olleet voimakkaan punaiset. Haalistiko auringon herkeämätön hehku ne?


Akileijat ovat ikuisesti luottokasveja, satoi tai paistoi. Ensimmästen joukossa sinivalkoiset japanin akileijat olivat kukassa samaan aikaan kuin taustalla kukkivat keväiset vuohenjuuret. Näitä armahdettiin iltaisin kevyellä kastelulla.


Siniset iirikset ilahduttivat runsaalla kukinnallaan - viime vuonna vain yksi kukkavana avasi kukkansa. Nyt sireenien juurella loisti mukava ryhmä sinisiä iiriksiä. Ne tunnetusti menestyvät kuivilla kasvupaikoilla, joten olosuhteet olivat sopivat.


Valkoinen siperiankärhö levitti valkoisen kukkapilvensä risuaidan päällä ja se on myös kasvattanut valtavan määrän uusia versoja. Niitä nousee maasta toinen toisensa vierestä. Näin runsaasti ei ole koskaaan suntynyt uusia versoja jo keväällä. Lähes kaikki muutkin kärhöt ovat nousseet esiin - jotkut rehevästi ja jotkut hennosti, mutta kuitenkin ilmoittavat olevansa elossa.


Jokainen kevät tuo esiin yllätyksiä ja tänä keväänä lämmin aurinko antoi hyvän lähdön niille kasveille, jotka hyötyvät lämpimästä. Aikaisin keväällä syväjuurisilla on vielä vettä käytettävissä ja ne onnistuvat kukinnassa paremmin kuin sateessa. Keväinen vuohenjuuri onnistuu kuitenkin joka kevät, satoi tai paistoi. Sen keltainen kukkareunus on etupihan kukkapenkin voimakkain väri toukokuussa. Tänä vuonna pallolaukat toivat vähän vastavärin piristystä keltaiseen kevätväriin.

Illan mittan tuuli on tyyntynyt ja aurinko paistaa pilvilautan yli. Vettä ei vielä satanut.


18 kommenttia:

  1. Oi hyvänen aika, kuinka ihanaa kukintaa!
    Löysin kuitenkin suosikkini kaikkien kaunottarien joukosta: kuusama. Toivon vielä joskus onnistuvani niiden kasvatuksessa (täällä Itä-Suomessa). Kaikilla niillä joita olen nähnyt, on ollut aivan taivaallinen tuoksu.
    Toivottavasti tekin saatte pian sadetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuusama on herkkä ja hieno ja varsinkin sen astetta jalompi köynnöskuusama. Se teki tänä vuonna muutaman kukan, mutta usein versot jäätyvät talvella.
      Saatiin ehkä millin sade, mutta seki virkisti kasveja. Nyt on poutaa tulossa!

      Poista
  2. Kaunista kukintaa. Nyt monet sipulikukat ja perennat kukkivat toukokuussa paljon normaalia aiemmin, mutta valitettavasti myös helteen vuoksi aika lyhyen aikaa.
    Ihana yhdistelmä laukat ja vuohenjuuret.
    Mukavaa viikonjatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenjuuret sopivat sen vuoksi laukkoen seuraksi, että ne peittävät sipulien kellastuvat lehdet pois näkyvistä. Värikin on tässä yhdistelmässä mainio, vaikka en ole intohimoinen keltaisten kukkien ystävä! Hyvää jatkoa!

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Moet lajit kukkivat vauhdilla ja seuraavat ovat jo valmistautumassa: ritarinkannuksen nuput alkavat pullistua!

      Poista
  4. Toukokuu kyllä yllätti lämpimyydellään ja ilahdutti kukinnallaan, upeasti pihallasi on kukintaa ollut! Sadetta kovasti nyt kaikki odottavat ja samalla kastelukannu-tekniikalla täällä mennään. Mahdottomat tuulet puhalsivat alkuviikosta ja yöllä on ollut hyvin viileää, tyypillistä mielestäni kesäkuun alulle, vaikka nyt se tuntuu niin jäätävältä, lämpimään on helppo tottua, kylmään ei.

    Upeat tulppaanit sinulla ja niin kauniin rehevä puutarha! Mukavaa kesäkuun jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä mukavaa säätä on riittänyt - sade vaan on jäänyt irtopisaroiksi, mutta hyvä näinkin!

      Poista
  5. Toukokuu näytti jälleen kerran, miten vaihteleva ja arvaamaton sää voikaan olla. Joka vuosi joku kasvi tai kasviryhmä nousee pääesiintyjäksi ja saa ansaittua huomiota osakseen. Samalla moni muu kasvi kärvistelee taustalla keräten toivottavasti voimaa ja energiaa omaa vuoroaan varten.

    Puutarhasi on kaunis, rehevä ja runsaskukkainen. Siis paljon ilonaiheita tämän kuivuuden keskelläkin. Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yllättävän hyvin kasvit sinnittelevät - nurmikko vain kellastuu!

      Poista
  6. Ihana kastelujärjestelmä teillä :) Eipähän ruiski minne sattuu...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on tarkkuustyötä ja ekologinen: useimmiten sadevettä ja sen puutteessa vettä läheisestä ojasta!

      Poista
  7. Kauniisti kukkii siellä. Miulla on vaalea liila tuo pikkutalvio ja en tiennykkään sitä olevan muun värisenä. Meillä pihlajien kanssa sottoo käyvvään jatkuvasti. 'miljoonia' pikkutaimia on tuas nyhettäväks. Se on oikein riesa. Miten likkiin niin runsaasti näille seutuloille levinny.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pilaja on sitkeä ja suomalaisten pyhä puu - olisiko siinä sen sitkeys!

      Poista
  8. Beautiful garden, I especially loved the photo of the peonies with the bee.
    Many regards
    Maria from
    Divagar Sobre Tudo um Pouco

    VastaaPoista
  9. upeaa kukintaa! Ihana tuo aita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aita toivottavasti kestää vielä - viime vuonna sitä korjailtiin!

      Poista