tiistai 17. heinäkuuta 2018

Kasvimaa


Alkukesän kuivuus jätti jälkensä kasvimaalle siten, että viime vuoden kaltaista runsautta ei ole tavoitettu. Potager-tyyli on kuitenkin pyritty rakentamaan siten, että kasvupenkit on aseteltu symmetrisen säännölliseti ja keskelle on varattu tila aurinkokellolle kukkaistutuksineen.

Joidenkin kasvien itäminen kevään kuumuudessa oli todella heikkoa, joten jälkikylvöä oli tehtävä. Rivistöt ovat siksi kaljuja, koska myöhemmin kylvetyt kasvin alut ovat vielä pieniä.


Käytävien kitkeminen on ollut vaivatonta, sillä rikkaruohotkaan eivät oikein päässeet riehaantumaan. Muutama jauhosavikka ilmaantuu silloin tällöin ja - valvatti.

Kun penkkiä kuvaa lintuperspektiivistä hyvästä kohta, se näyttää aivan normaalilta. Kehäkukat reunustavat aluetta ja niiden välissä tuovat keveyttä valkoiset harsokukat. Punajuuret - ne jotka itivät kaikesta huolimatta, ovat jo kunnon kokoisia naatteja.


Samanlaisen kukkareunuksen vieressä porkkanarivit koettavat pinnistää kasvua. Porkkanan vieressä sipulirivistö taistelee edelleen kuivuuden kanssa. Kuivan kauden aikana kasteltiin itäneitä ja maan pintaan nousseita rivistöjä kastelukannulla silloin tällöin ja välillä joka ilta. Keinokastelu ei ole tuottanut samaa tulosta kuin luonnonsade.


Porkkanat ja punajuuret on jo harvennettu alkutiheyteen,  joka tarkoittaa sitä, että sieltä sopii napata joka toinen pois naposteltavaksi.

Tänä keväänä olivat pavut kaikkein sitkeimmät. Ne piilottelivat harson alla hallat ja helteet ja harson alta paljastui komeita rivejä erilaisia papuja. Nyt ne ovat hyvin kukassa.


Herneet selvisivät myös kohtalaisesti kuivuuskaudesta ja toinen erä on kylvettu myöhemmin. Vielä ei ole päästy maistamaan herneitä. Vakiohene meillä on silpoydinherne ´Kelwedon Wonder´.

Kuiva ja lämmin keli näyttää jatkuvan vielä pitkään, mutta täytyy dokumentoida kasvimaan ilmiasua vielä myöhemmin. Ehkä rehevyyttä ja runsautta saadaan vielä näkyviin.


Yleensä kasvatan ensimmäiset vihreät kasvulaatikossa ja siinäkin idätys oli työn takana. Useammat siemenet sai multaan upottaa, kunnes ne ilmaantuivat pintaan. Nyt on saatu jo yllin kyllin salaattia, tilliä, persiljaa ja rucolaa ja persiljakin pinnistelee jo syötäväksi.


Tänä vuonna päätin kasvattaa myös avomaan kurkkuja ihan taivasalla ja ne ovat kovalla vauhdilla tekemässä ensimmäisiä kurkkuja.


Kesäkurpitsoita piti myös pitkään kasvattaa sisällä hallojen vuoksi, mutta vihdoin alkaa näkyä merkkejä tulevista kurpitsoista.


Kurkut ja kurpitsat kasvavat potager-alueen ulkopuolella, kuten perunat, valkosipulit, mansikat ja tietysti monivuotiset maa-artisokat. Viinimarjapensaat kasvavat omalla alueellaan. Mustat viinimarjat alkavat olla kypsiä, mutta kuivuus kuivatti paljon oksia ja sato on aika vaatimaton.


Yllätyksenä ilmestyi pähkinäpensaaseen muutamia pähkinöitä. Se on kyllä kukkinut jo muutamana keväänä, mutta pähkinöitä ei aikaisemmin näkynyt. Luin jopa jostakin tiedon, että pensaita tarvittaisiin kaksi, jotta pölytys voisi tapahtua. Jospa lähimetsässä kasvaa joku toinen pähkinäpensas, joka on meidän pensaamme pölytyskaveri.






Eniten iloa tuovat nyt perunat, jotka ovat päässeet jo maisteltavaksi. Olen valinnut nämä Challenger-perunat kasvatettavaksi siksi, että ne ovat hyviä alkukesän syötäviä ja ne sopivat myös talviperunoiksi. Kaikki kesästä jäävät perunat nostetaan syksyllä kellariin säilytettäväksi.


Arkisista juures- ja perunamietteistä on ollut ilo välillä siirtyä juhlatunnelmiin: meidän perhekunnassa on vietetty myös juhlaa. Yksi lapsenlapsista on suoriutunut rippikoulusta ja sukulaiset ja ystävät on saatu kokoon herkuttelemaan ja iloitsemaan kesän kohokohdista. Ensi sunnuntaina on toisen lapsenlapsen  vuoro astua ripille ja juhlat jatkuvat. Hätäisesti kuvasin tarjoilupöydän kukkakimppua oman puutarhan kukista. Antoisaa heinäkuun jatkoa!


13 kommenttia:

  1. Samanlaisia kokemuksia hyötykasvien itämisestä ja kasvusta on täälläkin. Mielestäni kastelimme kasvimaata ahkerasti ja harsot olivat pitkään, mutta ilmeisesti kuumuus oli liiallista. Ero viime vuoteen on melkoinen. Silloin kasvimaani rehotti ja kaikki onnistui yli odotusten. Siinä mielessä nyt ei harmita, sillä ainakin osasta voi syyttää säätä. Rukolaa, lehtikaalia ja mangoldia on meillä jo päästy hyvin ruokapöytään hakemaan. Kurpitsoista ensimmäiset ovat pian kerättävissä, vaikka kuvittelin, etteivät ne ehdi satoa laisinkaan tuottamaan. Kasvihuoneessa asuvat tomaatit ja kurkut ovat sen sijaan nauttineet lämmöstä. Kurkkuja on syöty jo pari-kolme viikkoa ja tomaatteja kypsyy hyvässä tahdissa. Viime vuonna tomaattien kypsymistä sai odotella kesän lopulle, eivätkä kaikki edes kypsyneet.
    Herukoiden suhteen meillä kävi samoin eli punaherukkasadosta marjat kuivuivat oksien myötä pystyyn. Muutaman litran sain sentään niitä poimittua. Nyt on päivä toisensa perään niin helteistä, että illat kuluvat kastelun merkeissä. Kohta taas aion lähteä kastelukannuja kallistelemaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luettelossasi on paljon hyviä tuloksia, eikä koskaan kaikki onnistu. Jotkut kasvit ovta todella lämmön suosijoita ja se tulee nyt esiin. Nautitaan nyt niistä antimista.

      Poista
  2. Siisti ja kauniisti ryhmitelty kasvimaa. Kukkareunus on ihana! Täällä herukoiden kypsymistä saa vielä odotella ainakin pari viikkoa. Minulla on hieman toisenlaiset kokemukset tämän kesän hyötyviljelystä. Minulla tulee tänä vuonna olemaan rehevin ja runsassatoisin kasvimaa koko sinä aikana kun olemme tässä asuneet. Viime vuoden kylmyydessä ja märkyydessä kaikki kasvoi hitaasti ja vaivalloisesti. Tänä vuonna erityisesti kasvimaa on hyötynyt siitä, että se on sijoitettu melko varjoiseen osaan tonttia. Muistaakseni kolmesti olen kastellut kasvimaata ja kaikki kerrat olivat touko-kesäkuussa, kun kylvökset olivat vastaitäneitä. Ruohosilppukatteesta on ollut valtava apu kosteuden säilyttämisessä ja sitä suosittelen kelle tahansa, jolla ei ole lehtokotilo-ongelmia. Toivottelen sinne päin sateisia öitä ja kauniita päiviä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt saatiin kevyt sade ja siitäkin vähästä kasvit oikein innostuivat. Tuo sijainti maantieteellisesti ja tonttikuvin osalta vaikuttaa todella paljon. Onhan se oikein, että jokainen pienilmasto saa vuorotellen oman parhaan kasvukautensa. Meillä on ainoa mahdollinen kasvimaan paikka juuri tämä alue ja se on myös pihamme aurinkoisin ja maa on laadultaan hiekkapitoista. Yleensä siitä on ollut vain etua, mutta tänä vuonna paahdetta tuli yli tarpeen. Kastelijoita myös laiskotti välillä. Ruohokatetta olen aikaisemmin myös käyttänyt, mutta jossakin vaiheessa vaihdettiin alle silppuavaan leikkuriin, jolloin silppu häviää ruohikkoon.
      Kaikki ei kuitenkaan ole pelkästään vedestä kiinni. Perunat ovat pulskistuneet komeasti ja saadaan varmasti ennätyssato kellariinkin. Toivotaan sopivasti aurinkoa ja sadetta!

      Poista
  3. Hyvää satoa ja komeata. Hienot perunat. Meillä on kaksi lavakaulusta perunaa. Pitää kokeilla josko meilläkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perunoiden kasvu riippuu tietysti istutusajasta ja lajikkeestakin, mutta veikkaisin syötävää jo olevan.

      Poista
  4. Hyvältä näyttää kasvimaalla kuivuudesta huolimatta. Hyvää satoa! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun sataa, alkaa näyttää vielä paremmalta. Pitäisi päästä maistamaan porkkanaa ja punajuurta!

      Poista
  5. Hyvältä näyttää siun kasvimua. Meilläkin ol samanlaisii ongelmii, jäi aukkoja kasvilavoihin. Kesäporkkana ja sipuli onnistuivat hyvin. Mielenkiintonen tuo pähkinä, muatilalla on yks iso pähkinäpensas, kukkii mahottomasti joka kevät. Tuuhea ja lehiltään kaunis. Herkullisia omat ensimmäiset potatit, myö ei vielä maistiaisii oo suatu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmaan alkukesän kuumuus-kuivuus tuotti itämisongelmia. Näitä on aina mielenkiintoista vertailla vuodesta toiseen, kun meillä kesät ovat niin vaihtelevia.

      Poista
  6. Hyvän näköistä satoa on sinulla tulossa Perunatkin niin komeita. Kyllä on hyvää syödä omanmaan vihanneksia Mukavaa viikonloppua:)

    VastaaPoista
  7. Such a beautiful looking garden! Your potatoes turned out great, hoping for great growth! Thanks for the share, hope you had a wonderful weekend. Keep up the posts, love this.
    World of Animals

    VastaaPoista