lauantai 1. joulukuuta 2018

Joulukalenteri avataanNyt on joulukalenterien aika. Kaappiin laatikon pohjalle oli jäänyt maakuntalehden julkaisemia joulukalentereja, joita ei ole availtu. Lapsenlapset ovat kukin saaneet vanhemmiltaan omat suklaakalenterinsa, joten nämä kestotilaajakalenterit ovat joutaneet laatikkoon. Vuosilta 2014 - 2017 on tallessa neljä kalenteria ja lisäksi on tämän vuoden kalenteri.

Joulukorttien aiheet ovat vuosien varrella muuttuneet. Enkelit ja seimi ovat niistä lähes kokonaan jääneet pois. Miten on käynyt joulukalenterien kuva-aiheitten tässä  viiden vuoden jaksossa?

Vuosi 2014

Kuva Salli Parikka-Wahlberg
Vuoden 2014 kalenterissa ollaan selvästi joulupukin joulumatkan lähtötunnelmissa joulupukin omassa pihapiirissä. Pukin lisäksi nähdään aika liuta tonttuja ja kotieläimiä. Monia ilahduttaa varmaan, että joulupukilla on kanala ja tietysti porot omassa tallissaan. Söpöt kissat vilahtelevat tonttujen jaloissa ja luonnoneläimiä edustaa kettu, joka otetaan ystävällisesti vastaan. Kaikki ovat työn touhussa ja hyvällä mielellä.

Vuosi 2015

Kuva Salli-Parikka Wahlberg
Seuraavan vuoden kuvassa on pukki tai tonttu lähtenyt yksinään matkaan vaihteeksi kelkalla. Nyt ollaan selvästi maaseudulla ihanien lumikinosten keskellä. Luonto on monella tavalla läsnä. Mänty ja kuusi on kuvattu selkeästi. Metsäjänis poikasineen sekä orava ovat kiiruhtaneet seuraamaan matkantekoa. Oksilla erottuu tuttuja talvehtijalintuja, talitiaisia ja sinitiaisia ja jopa punatulkkuja. Muita tonttuja ei näy.

Vuosi 2016

Kuva Salli-Parikka-Wahlberg
Vuonna 2016 ollaan  edelleen hämäläisen maaseudun ytimessä ja pääosassa on suomenhevonen, joka kurkistaa tallista lasten puuhia. Lapset asettelevat kauralyhdettä paikoilleen lintujen ruokailupaikkaan. Lapset on puettu kauniisti joulun väreihin eikä nyt näy lainkaan tonttuja eikä edes joulupukkia. Luontoa edustaa metsäjänis poikasineen ja sivusta kurkistava tiainen ja tietysti kauniit lumiset kuusenoksat.

vuosi 2017

Kuva Mika Kolehmainen
Vuonna 2017 ollaan talven lumisessa maisemassa ehkä joulupukin kotikulmilla. Tienoo ei välttämättä  ole kaukana korvessa, sillä sivussa pilkahtaa toinen asumus. Muuten touhu on yltynyt melkoiseksi vauhtiurheiluksi. Pihamaalla on hurja liukumäki ja tontut laskevat siellä kukin omalla tyylillään. Joku on jo laskenut radan sivuun ja yksi tontuista tallentaa kännykällä vauhdikasta menoa. Joulupukki on saanut vain yhden tontun avukseen kuusen hakuun. Lumiukkokin on tehty. Lunta on runsaasti ja tiaisia muistuttavat linnut ruokailevat lyhteellä, joka on mahdollisesti koottu vehnän korsista. Kissa kurkistaa katolta. Joulupukin muori tai naapurin täti seuraa puuhia hyväntahtoisesti.

Vuosi 2018

Kuva Mika Kolehmainen

Viimeisessä kalenterissa on siirrytty joulupukin mökin sisätiloihin, jossa tietysti viihtyvät myös tärkeät porot. Porojenhoitajatonttu valjastaa kohta porot reen eteen ja muori pakkaa eväspussia. Lahjat on paketoitu ja kuusi koristeltu, joten tontut tanssivat ja soittavat iloisina. Vaaritonttu joutuu kuitenkin huolehtimaan mökin lämmityksestä. Kotieläimet ovat läsnä, ehkä kotihiiretkin voidaan lukea niihin. Joku tunnistamaton lintu on eksynyt pirttiin. Mikä kurkistaa olkikasan alta?

Tarkastelun tulos kertoo, että tontut ovat kalenterien kestohahmoja ja joulupukki lähes yhtä tärkeä. Kaikki kohtaukset on aseteltu maaseudun ympäristöön ja mukana on kotieläimiä ja pihapiirin luonnoneläimiä.

Vanhemmissa kalentereissa puuhataan uutterasti joulupukkia auttaen tai eläimistä huolehtien. Uusimmissa ollaan rennommin iloisella päällä, mutta joulupukin tehtävä tulee kuitenkin hoidettua.

Jokin muutos ajatusmaailmassa tapahtuu, sillä vuoden 2014 kalenterin 24. päivän luukusta paljastuu kuusi ja sen hohtava latvatähti, joka on postauksen ensimmäinen kuva. Tämän vuoden kalenterin 24. luukku paljastaa avautuessaan muhkean lahjasäkin, kuten alla olevasta kuvasta näkyy.


Hyvää adventtia!

12 kommenttia:

 1. Olipa kiva joulukalenterikatsaus. Onneksi kalentereissa esiintyy edelleen tonttuja, pukkeja, koti-ja metsäneläimiä ja poroja. Ne kuuluvat niin oleellisesti jouluun kuuluvaan kuvitukseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasten maailmassa ainakin tontut ovat kiinnostuksen kohde ja ovathan nämä olennot aikuisillekin pieniä joulutunnelman avaajia.

   Poista
 2. Mukava katsaus joulukalenterien maailmaan. Taiteilijan vaihdoksen huomaa tyylistä selvästi. Huvitti tuossa viime vuoden kalenterissa älypuhelimella mäenlaskua kuvaava tonttu, sillä juuri tänään esikoinen kyseli paljon tontuista, mm. sen, onko niillä puhelimia. Näytänkin huomenna nuo kuvat hänelle, niin saa "todisteen" tonttujen tiedovälityksestä. Näin joulunaikaan tontut ovat hyvä valttikortti pienten lasten vanhemmille :D Hyvää joulunodotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa hauskasti tuo kiinnostus tonttujen puhelintaitoihin! Olet tehnyt mainion kalenterin omille lapsillesi, hauskoja hetkiä laatikoidem avaamiseen!

   Poista
 3. Suloisen perinteisiä, suomalaisia joulukalentereita! Itse pidän enemmän Salli Parikka-Wahlbergin kuvituksesta. Kännykkä tontulla on varmaan lasten mielestä riemastuttavaa nähtävää, (mutta näin keski-ikäisenä tätinä arvostan joulukuvituksissa vanhaa aikaa ja taianomaisuutta, johon ei kuulu kännykät :)).
  Voi miksi ei meidän maakuntalehti jaa tällaisia? :)
  Ihanaa Adventtiaikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara ja ovat tosi ihastuttavia keräämäsi kalenterit! Harmi kun on tullut heitettyä niin paljon pois! Lempeää joun odotusta!

   Poista
 4. Hei! Blogissani on koonti Kuusi kuvaa kesästä-haasteesta. Kiitokset osallistumisesta!
  http://puutarhaterapiaa.blogspot.com/2018/11/kuusi-kuvasta-kesasta-huikea-koonti.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirjo, hieno kooste, kiva kun pääsin mukaan!

   Poista
 5. Itse pidän nostalgiasta. Kännyköillä ollaan jo liikaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama juttu, sadun hohto kaikkoaa uuden teknologian myötä!

   Poista
 6. Mukava katsaus kalentereihin . Itse pidin jokaisesta mutta etenkin niistä missä oli paljon tapahtumia niitä kestää jo kauan katsella ja tarkkailla. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 7. Kiva joulukalenterik atsaus Kauniita touhukkaita kuvia. Hyvää joulun odotusta

  VastaaPoista