tiistai 27. marraskuuta 2018

Puutarhalomaa


Puutarhaharrastus on siksi niin mukava, että siihen syntyy luonnostaan tauko muutamaksi kuukaudeksi. Paitsi jos on toinen puutarha toisella ilmastoalueella tai talvipuutarha kodin yhteydessä tai muuten laaja viherkasvivalikoima kodin ikkunoilla. Peruspuutarha ulkona saa kuitenkin jäädä ydintalven ajaksi rauhaan.


Keväästä syksyyn ihimismieli kaipaa värejä ja valoa, mutta kummallisesti talven lähestyessä silmä lepää harmaanruskeissa sävyissä ja sumuisissa hämärävalaistuksissa. Mieli rauhoittuu, kun ei vielä tarvitse pohtia tulevien kesäkukkaryhmien väriyhdistelmiä. Vielä ei ole kiirettä miettiä keväällä kylvettävien siemenkasvien valikoimaa. Ihasteltavaa riittää puutarhan viimeisten käpristyvien lehtien ympärille kertyvän kuuran ihmettelyssä.


Ruskean eri sävyt eivät yleensä ole olleet suosikkejani. Tänä syksynä jätin tavallista enemmän perennojen ja pensaiden varsia leikkaamatta ja niissä ruskean eri sävyt ja tummuusasteet näyttävät hyviltä kuuran valkoisen kerroksen alla. Syyshortensian kukinnot ovat muhkeita kuivakukkia.


Väripilkuksi riittää Valamon ruusun punaisten marjojen pilkahdus siellä täällä. Maa on jo saanut hennon valkoisen peitteen ja se toimii valoisana taustana talvehtiville kasveille.


Yrttimaalta voi  monivuotisia yrttejä, salviaa ja timjamia, napata keittiöön helposti, sillä lunta ei ole kertynyt niitä peittämään. Vain kuura koristelee lehtiä.


Kesään kuuluu tiivis kiertely puutarhassa, mutta nyt syystalven tullen, askeleet suuntaavat ympäristön luontoon. Kuiva syksy on käsitellyt luonnonkasvejakin varoen ja talventörröttäjät muodostavat monessa kohdassa kauniita pitsimäisiä kuvioita. Veden äärellä näkymä muuttuu päivittäin. Huurtuneet heinätupsut koristelevat rantapenkereitä. Vähitellen jäätyminen alkaa rannoilta ja pakkasöiden myötä etenee ja kohta koko lampi on jäässä. Tällä lammen jäällä ovat lastenlapset muutamana talvena luistelleet.
On leppoisaa olla lomalla puutarhasta. Voi käyttää reilusti aikaa metsissä samoiluun ja nuotiotulilla istumiseen. Voi käydä ulkoilemassa valaistuilla kaupunkipuistoreiteillä. Nyt ehtii kaivaa keskeneräiset käsityöt esiin ja jopa aloittaa uusia. Nyt ehtii lähteä ihmisten joukkoon ja harrastaa monenlaista.

Edessä ovat myös joulukuun suuret juhlat, itsenäisyyspäivä ja joulu. Ne tuovat mukanaan omat värinsä marraskuun harmauden jälkeen.


Kohta on edessä kuusen haku.
Hyvää marraskuun loppua!

16 kommenttia:

 1. Ihanan tyylikkäitä kuvia! Varsinkin hortensian ruskeus ja kuuran valkoisuus ovat upea pari.
  Kun näin postauksesi otsikon, mietin oletkohan jossain etelämmässä lomailemassa vai onko kyseessä loma puutarhanhoidosta. :) Minustakin on mukavaa, ettei koko vuotta tarvitse huolehtia kastelusta, kitkemisestä yms. Tietysti sitä toivoo kohtuullisia pakkasia ja lumimäärää...
  Rauhallista marraskuun loppua! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän vuoden marraskuu on ollut suhteelisen valoisa, koska on ollut paljon poutapäiviä ja -öitä. Puutarhatyöt tulivat valmiiksi hvyissä ajoin ja nyt on vuorossa jouluaika. Siis juhlaa ja valoa!

   Poista
 2. Kaunis, rauhoittava postaus. Leppoisia marraskuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Nyt on hyvät ja rauhalliset tunnelmat!

   Poista
 3. Marraskuu on aina jonkin asteista rauhoittumisen aikaa. Voi kiireettömästi tehdä ja harrastaa kaikkea sitä, mitä kesän kiireissä ei ehdi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi meillä ovat nämä toisistaan eroavat vuodenajat - elämä on erilaista kunakin kautena!

   Poista
 4. Hienot kuuraiset kuvat. On se tosiaan hyvää että tulee taukoja puutarha töihin. Saa kerätä kevääseen taasen voimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuolta tuntuu, keväällä on varmasti taas puhtia ja uusia suunnitelma!

   Poista
 5. Kuura koristelloo nätisti luontoa. Kauniita kuvia otit. On hyvä hengähtee puutarhasta talavella, vaikka mielessä se on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hengähdetään vain ja katsellaan luonnon muuttumista. Pian saadaan joulukuu!

   Poista
 6. Kuvasi osoittavat, miten kaunista luonto voi olla tähänkin aikaan vuodesta! Aina ei tarvitse sitä värikästä kukkaloistoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luonto osaa olla kaunis kaikkina hetkinä, mutta aina emme osaa sitä kauneutta havaita. Joskus on hyvä mennä ja katsoa tarkkaan ja eläytyä hetkeen.

   Poista
 7. Kauniita kuurakuvia ja mukavia mietteitä ,samanlaisia kuin useimmat meistäkin pohtivat . Nautitaan näistä hetkistä ja odotellaan joulukuun valmistumista .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu hyvältä, että monet elävät marraskuuta samoissa tunnelmissa. Joulukuu on ihan parin päivän päässä, minkälaiset tunnelmat siellä odottavat!

   Poista