tiistai 19. syyskuuta 2017

Syksyn ihmeitä

Alppikärhö `Alpina Plena`

Kulunut kesä ja syksy ovat nostaneet esiin monia ihmeitä. Kärhöt näyttivät keväällä aluksi riutuneilta, mutta alppikärhöt saavuttivat yllättäen alkukesällä kaikkien aikojen runsauden ja kukinnan ennätyksen meidän puutarhassa. 

Alppikärhö `Alpina`

Lisäksi ne kasvattivat ennen näkemättömän määrän uusia versoja.  Uusia kärhön alkuja nousi kärhöpenkkiin lukemattomia. Jos ne selviytyvät talven yli, jää nähtäväksi ensi kevääseen, ovatko alppikärhön alut sini- vai valkokukkaisia. Nyt ne kukkivat vielä syksyn iloksi.

Clematis `Blekitny Aniol`

Varsinainen ihme on kalpean sinipunainen kärhö, joka ei ole kukkinut ainakaan viiteen vuoteen. Itse asiassa sitä on hädin tuskin näkynyt niinä viitenä vuotena. Tämä on ensimmäisiä kärhöjämme ja niitä oli alunperin kolme. Vähitellen ne riutuivat ja siitä syystä niitä siirreltiin uusiin paikkoihin ja ne hävisivät. Olin jo epävarma siitä, mikä kärhö nousi keväällä huteralla versolla alppikärhöjen seasta. Elokuun loppupuolella se oli jo vankistunut ja runsaasti nuppuja alkoi ilmaantua. Viinikärhö `Blekitny Aniol` oli vihdoikin saanut tarpeeksi kosteutta viime kesän ainaisista sateista. Nyt on luvassa vielä melkoinen määrä kukkia, mikäli kovat pakkasyöt eivät tuhoa niitä. 


Puut ja piha näyttävät edelleen pääasiassa vihreältä. Ruohikko rehottaa.  Saniaiset seisovat muhkeina vihreydessään. Koivuissa alkaa vähitellen näkyä keltaisia lehtiä. Sisukas, kiiltävälehtinen happomarjapensas on saanut loihdittua lehtiinsä vähän punaista väriä. 


Pihaan puiden alle on kohonnut sieniä - tämäkin tatti on saanut yliannostuksen vettä ja kasvattanut kolme vartta ja epämuotoiset lakit kummalliseksi yhteenkasvaneiden lonkeroiden liittymäksi.


Toiset kukkivat kasvit viettävät viimeisen kukinnan hetkiä, mutta kosmoskukkaviljelmäni avasivat ensimmäisen kukan. Kimalainen kiiruhti heti varaamaan sen. Saattaa käydä niin, että se jää ainoaksi kukkivaksi kosmoskukaksi tänä vuonna. Tavallisesti olen syksyn mittaan kantanut melkoisen määrän kosmoskimppuja maljakkoihin. Nyt ne eivät ne eivät taida ehtiä.


Potager-kasvimaani alkaa tyhjentyä. Ihmeekseni porkkanat kasvoivat ihan yhtä hyvin - ellei paremmin tässä kukkien ympäröimässä järjestelmässä. Tasakokoisia, muhkeita  porkkanoita saatiin hyvä sato. Tomaatin viljelijät nauttivat omien tomaattien mausta, meillä maiskutellaan porkkanoilla.


Pihan isojen kuusien alla putkahtelevat pintaan pienistä valkoisista kupusienistä muodostuvat rykelmät. Suloisen näköiset sieniperheet ovat ehkä tuhkeloita. Sienikirjan mukaan ne ovat hyviä ruokasieniä, mutta meillä on riittänyt tuttuja vakiosieniä syötäväksi. Ei ole tullut maistettua.

Känsätuhkelo?

Mongolian vaahtera pitää sitkeästi kiinni lehtivihreästä. Tavallisesti se on jo tähän aikaan riemukkaan keltapunainen, mutta nyt vain sen vaahterannenät ovat punertuneet. Lehdet ovat lähes vihreät. 

Mongolian vaahtera

Luumut ovat salmyhkäisiä ja ovelia. Keväällä ne kukkivat runsain harsomaisin, valkoisin kukkapilvin ja sitten ei näy mitään - kunnes yks kaks silmä havaitsee ylhäällä oksissa luumun alkuja. Nyt ne ovat jo aika muhkeita, mutta tarvittaisiin vielä lämpöä ja aurinkoa, jotta ne saisivat sinipunaisen värinsä ja makeutensa.


Jalokurjenpolvi jaksaa kurkottaa aina vaan uusia kukkia esiin akileijapehkon seasta. Sen pitkät varret yltävät aina valoon ja sateesta se selviää ihmeen hyvin hentona kasvina. Tässä kohdassa on käsittääkseni vain kaksi yksilöä, mutta kukkien määrästä sitä ei arvaa.

Jalokujenpolvi

Omenat tuottivat yllätyksellisesti hyvän sadon. Aikaiset Pirja-omenat on jo lähes syöty monissa muodoissa, vaikka niitä oli puu täynnä. Nyt odottaa Punainen kaneli ja tämä tuntematon vihreä herkutteluomena, jonka omenat kypsyessään muuttuvat läpikuultaviksi ja mehukkaiksi. Molemmat ovat hyviä omenoita syötäväksi. Syksyn mittaan kypsyvät monet piirakat ja paistokset ja puurot ja kiisselit - hillosta puhumattakaan! Herkuttelukausi on meneillään!


Syysillan pimentyessä tuoksuherneet kukkivat urheasti pakkasöistä huolimatta ja kehittelevät jopa siemeniä ensi kesän kylvöihin. Ilmassa on jäähyväisten tunnelmaa, samettikukat ja daaliat ovat saaneet pakkasesta siipeensä, kasvukausi on ohi.


Syksy jatkuu ja pian on syyspäivän tasaus.
Hyvää alkanutta viikkoa!

28 kommenttia:

 1. Jättikiitos, Pirkko! :) Kuvasi auttoi minua tunnistamaan kasvin. Keräsin viime viikolla kävelyretkestä muistoksi muutamia käpyjä sekä minulle uuden pensaan/puun siemeniä. En ollut ehtinyt kasvia etsimään, mutta sehän on selvästi mongolianvaahtera. Täällä Kuopiossa päin niiden lehdet olivat myös aivan vihreitä vielä.
  Aivan ihania kukkasia ja hedelmiä. Teillä tosiaan herkutellaan. :)
  Teillä on siis ollut jo pakkasta? Meillä on niin tasaisen pilvistä ja sateista, että ei ole vielä halloja ollut. Kaunista viikkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sattuipa mukavasti, olen myös kasvattanut tämän mongolianvaahteran - tai kaksi siemenestä. Se kasvaa muutamassa vuodessa pikku puuksi.

   Meillä oli viidennen päivän tienoilla pakkasyö, jolloin maa oli huurteessa yön jäljiltä. Daalioiden lehtiä ja nuppuja jäätyi, mutta osa on silti kukkinut vielä. Sen jälkeen on oltu lähes alati pilven alla. Toivottavasti aurinko pilkahtaisi!

   Poista
 2. Niin kauniita kuvia. Hienoa kun sinulla on vielä noin paljon kukintaa, vaikka syyskuun puoliväli on jo ohitettu. Hieno porkkanasato! Meilläkin luumut ovat samanlaisia, ehkä eivät ennätä saada kunnon väriä ja makua. Kaunista viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, loppuviikolle on luvassa vähän lampimämpää - jospa luumut ehtisivät kypsyä!

   Poista
 3. Huh, teillä on ollut jo pakkasöitä. Tuollaiset kärhöjen yllätysilmestymiset ovat jotenkin niin ihania ja opettavat maltillisuutta ja kärsivällisyyttä. Ei todellakaan kannata heti mennä kaivamaan juurakkoa pois ja istuttamaan uutta tilalle.
  Puutarhassasi on vielä kovin vehreää ja kukkaisaakin, vaikka selvästi syksyllä on jo vankka ote. Ja onpa muuten mainio sieni.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli tosiaan yksi kunnon pakkasyö ja muutamia nollaöitä. Daaliat ja samettiruusut saivat kylmää ja osan samettiruusuista keräsin jo kompostiin. Olin jo asennoitunut tähän, enkä lähtenyt suojaamaan kukkia. Ajattein, että menkööt - suuntaan katseeni jo uuteen kevääseen!

   Poista
 4. Mahtavaa kukintaa ja satoa, vaikka teillä on ollut jo pakkasia! Ihailen alppikärhöjäsi, minä en tahdo niitä saada meillä kasvamaan, en sitten millään.. ja yhtäkään omenaa ei puista tänä vuonna löytynyt! Kosmoskukkaset täälläkin vasta aloittelevat kukintaa. Liityinpä samalla lukijaksesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sirkku ja onpa mukavaa, kun löysit meidät! Alppikärhöt ollaan saatu menestymään, mutta jalokärhöjen kanssa on aika heikkoa. Olisivathan ne upeita!
   Omenapuut ovat oikukkaita ja saattavat pitää välivuosia.
   Mukavaa viikon jatkoa!

   Poista
 5. Meilläkin pakkasyö teki tehtävänsä, osittain onneksi. Kurpitsoita nitisti, mutta joriineissa kaikkia nuppuja ei menetetty ja kukinta on jatkunut. Ihanaa, että alppikärhö kukkii uudelleen, niin täälläkin -aika hauskan näköistä. Meidän 'Blekitny Aniol' ei halua kukkia tänä vuonna ja 'Piilukin' vasta kukinnan aloitti, toivottavasti ei tule vielä hallaöitä lisää! Komeita porkkanoita teillä ja ihania kosmoksia! Ensi keväänä ajattelin taimettaa kosmokset, varon vuoksi :D Meilläkin mongolialaiset ovat vielä erittäinkin vihreitä!

  Mukavaa syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, kyllä joriineihin jäi vielä kukkia, mutta osan versoista leikkasin mustuneina pois. Kukkitoot loppuun.
   Kasvatin kyllä kosmoksen taimet valmiiksi, mutta silti ne vasta aloittavat kukintaansa. Nekään eivät viihdy pelkkien pilvien alla.

   Poista
 6. Kauniisti kukkivat siellä kärhöt vaikka on ollu oikukas syksy. Kommeita porkkanoita oot nostanu, meillä vielä on muassa. Meille ei hallat oo vielä sattuneet, suon reunoilla on ollu tiälläkin päin. Kukkia on vielä tiälläkin! Mongolianvaahtra on vielä vihree van koivut alakaa puottoo keltasii lehtiä. Pyhänä käytiin puolukassa ja samalla reissulla sain vasullisen karvalaukkuja suolasieneks.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolukoita on myös täällä kerätty ja sieniä on syöty lähes päivittäin. Eikö olekin nautinnollista, kun saa ruokalistaan oman puutarhan ja lähimetsän antia!

   Poista
 7. tosi kiva, että kärhöt ovat innostuneet kasvamaan. Pidän itse kovasti kärhöistä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin täällä ja olen tosi onnellinen, että tämä kummallinen kesä oli niille hyödyllinen!

   Poista
 8. Suloiset kärhöt. Toivottavasti saat nauttia kukinnasta pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ja hyvältä näyttää - poutaa on tulossa useiksi päiviksi, eikä pakkasöitäkään ole luvassa!

   Poista
 9. Makosan näkösiä porkkanoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne ovatkin nyt tänä vuonna makoisia ja mehukkaita. Niitä syödään monessa muodossa ja onneksi meillä on maakellari, jossa ne säilyvät hyvinä pitkälle kevääseen!

   Poista
 10. Voi ei, ihania kärhöjä, todella suloinen tuo Blekitny! Hyvä satokin teille tullut. Mongolianvaahtera on niin kaunis, lapsen tarhan luona on niistä tehty tunneli ja vaivihkaa oikaisen siitä aina ihastelemaan. Olen vaikuttunut, että olet kasvattanut ne siemenestä, wau! Pakkasyöt tulevat hurjan aikaisin :( Tämä vuosi on ollut niin outo, ei ihme jos kesäkukat ovat järkyttyneitä. Onnellista syyssunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toisaan kesäkukat ovat JÄRKYTTYNEITÄ! Kosmoskukat pusertavat nuppujaan auki ja osan ruukuista jo tyhjensin, sillä sade riipi kaiken kurjan näköiseksi. Tuntuu siltä, että nyt kannattaa jo suunnitella seuraavaa kevättä!

   Poista
 11. Hieno on sinulla porkkana sato, olen kuullut että jotkut pakastaa raasteen valmiiksi pakkaseen. Miten sinä säilöt ne?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ollaan ihan tyytyväisiä porkkanoihin. Meillä on vanha, kiviseinäisen maakellari. Siellä säilyvät porkkanat ja muutkin maan antimet ihan sellaisena kuin ne olisi juuri maasta nostettuja. Sieltä sitten haetaan multaporkkanoita tarittaessa. Kaikki säilyvät kevääseen asti, mikäli niiä vain riittää...

   Poista
 12. Kaunista kukintaa ja mahtava porkkanasato! Meillekin tuli alesta mongolianvaahtera, suurilta osin hienon syysvärin vuoksi. Kivoja syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa mongolin vaahtera muuttaa väriään kirjavampaa suuntaan. Tosiaan kasvatin näitä ihan siemenestä alun alkaen. Siemeniä löytää maahan pudonneina puistoista ja siten on kasvamassa esim. pari saarnia.

   Poista
 13. Kauniita kukkia ja ihanan syksyisiä kuvia♥ Nuo kärhöt on niin kauniita! Meidän pihalle istutettiin tänä kesänä tuollainen Mongolian-vaahtera, vielä on pikkuinen..mutta kovasti odotetaan että joku vuosi päästään näkemään sen syysvärejä:) Kaunista alkanutta syksyä sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet ovat valinneet Mongolianvaahteran pihaansa juuri tuon syysvärin takia. Lisäksi se on pieni puu, jonka ei tarvitse pelätä kasvavan kymmenmetriseksi. Hyvää syksyn jatkoa!

   Poista
 14. Ihanasti kukkivat kärhöt Meilläkin oli pakkasyö ja muutamista daalian lehdet käpristyivät. Komeita porkkanoita hyvin ovat kasvaneet.Hyvää loppuviikkoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöt onneksi kestävät hieman kylmää! Hyvää viikonvaihdetta!

   Poista