sunnuntai 20. tammikuuta 2019

SalkoruusutSalkoruusu, Alcea Rosea, on komea, perinteinen seinustojen loppukesän kukkija. Vanhoissa pihoissa niitä voi nähdä muhkeina ryhminä kukkimassa, mutta aika harvoin nykyään. Korkea varsisto kukkineen ja rehevät lehtiruusukkeet houkuttelivat minua kokeilemaan, vaikka meillä ei oikeastaan ole niille sopivaa kasvupaikkaa. Salkoruusu on tyypillinen kaksivuotinen kasvi, joka kylväytyy syksyn siemenistä ja kasvattaa ensimmäisenä vuotena lehtiruusukkeen ja vasta toisena vuotena kukkavarren.
Salkoruusut kuuluvat malvakasveihin eikä niillä nimestä huolimatta ole mitään tekemistä ruusujen kanssa. Kerrotut kukinnot muistuttavat ruusun kukkia.


Kylvin salkoruusun siemenet viime vuoden helmikuussa ja sijoitin ruukun lumen alle (lunta oli silloin juuri ja juuri riittävästi) kylmäkäsittelyyn. Keväällä ilmaantui ruukkuun muutama taimi ja kun ne olivat vahvistuneet, istutin ne ensin ruukkuihin ja sitten pitkän kukkapenkin keskelle. Kolme niistä selviytyi.


Heinäkuun alkupuolella taimet olvat lähteneet kunnon kasvuun ja muodostivat vahvat, monihaaraiset lehtiruusukket. Viikon parin kuluessa kaikkiin taimiin ilmaantui kukkavarren alkuja ja nuppuja.


Näytti siis siltä, että kasvit todella kukkisivat vielä saman vuoden aikana. Vähitellen ne alkoivat myös kasvaa korkeutta.


Elokuussa salkoruusut aloittivat kukinnan. Vähäiset kolme kasvia edustivat kolmea eri väriä: tummaa punaista, vaaleaa punaista ja valkoista. Lisäksi ne tarjosivat esimerkin kerratuista ruusumaisista kukinnoista ja silkkimäisen herkistä yksinkertaisista kukista.Salkoruusut kasvoivat lähes kaksimetrisiksi ja vaativat tietysti tanakkaa tukemista, koska meidän kasvupaikassa ei ollut mitään suojaavaa seinustaa. Kolme tukikeppiä narulla toisiinsa sidottuna muodostivat riittävän tuen tuulessa. Näin tuettuina ne kyllä soveltuvat myös ison kukkapenkin keskuskasveiksi, varsinkin jos tukirakennelma on kaunis. 

Kukkanuppuja muodostui runsaasti kuhunkin varteen ja kukintaa kesti pitkälle lokakuulle. Kuihtuvat kukinnot olivat hieman epäsiistejä, mutta jos haluaa kehittää itäviä siemeniä syksyä varten, niitä täytyy sietää. Nypin suurimman osan pois, sillä en ajatellut kerätä siemeniä. Toinen kauneushaitta oli jonkun pikkutuholaisen tekemät reiät lehdissä, etenkin tummanpunaisessa yksilössä.

Tämä lumikasvatus on todella antoisaa ja kaksivuotiset kukat saa kukkimaan jo ensimmäsen vuoden aikana. Salkoruusujen kohdalla vältytään myös siltä, että talvehtivat taimet helposti kuolevat syksyn tai kevään märkyyteen. Tosin jotkut ovat saaneet kerran kukkineet kasvit vielä talvehtimaan ja tuottamaan uudet kukkavarret. Salkoruusujen kasvatusta oli hauska kokeilla.

Kohta on aika tehdä taas varhaisia kylvöjä ja käyttää hyväksi lumikylmäkäsitteleyä. Lumen alla odottavat myös syksyn kylvöt ja syksyllä kasvun alkuun päässet pikkutaimet. Jännittävää! 


Aurinkoista pakkasviikkoa!
32 kommenttia:

 1. Minulla talvehti kaksi salkoruusua talon seinustalla viime talven yli, kesällä kukkivat siten uudestaan. Olen ostanut ne juurakoina Lidlistä, värinä kerrottu tummanpunainen ja kerrottu haaleampi punainen, aika samat kuin sinulle. Olen antanut siementen kylväytyä itse mutta siten en ole saanut uusia taimia. Tuo oli hyvä vinkki että voisi kokeilla hankikylvöä, ne onnistuivat viime talvena harjaneilikan ja tähtiputken kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilahduttava tieto, saapa nähdä jatkavatko minun salkoruusuni kasvua ensi kesänä! Minulla on myös hyviä kokemuksia hankikylvöstä.

   Poista
 2. Itse kylvämäni ja esikasvattamani salkoruusu kukki ensimmäisenä vuotena ja kukkii edelleen samalla paikalla jo kolmatta kesää. Saapa nähdä, tuleeko vielä neljäskin kesä. Hankikylvöä olen pari kertaa onnistuneesti kokeillut. Nytpä voisin kokeilla uudelleen. Kiitos muistutuksesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näyttää siltä, että salkoruusut ovat kestäneet talvia hyvin. Kasvupaikka toki vaikuttaaa asiaan. Nyt voin odottaa keväällä näkeväni salkoruusut heräämässä.

   Poista
 3. Oi, kyllä ovat kauniita. Taisi olla Korpikankaan siemenluettelossa sellaisia jotka kukkii ekana vuonna. Sitä on jotenkin aina niin hätähousu noiden kaksvuotisten kanssa, kun ei malttais odottaa. Tätä täytyy ehdottomasti kokeilla joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan tuo odottaminen ensimmäisen vuoden lehtiruusukkeen kanssa on haastavaa ja olisi hienoa, jos jokin lajike helposti pääsee kukkaan jo ensimmäsienä vuotena.

   Poista
 4. Minulla kukki viime kesänä ensimmäistä kertaa ja pitäisikin kokeilla tuota hankikylvöä. On ne niin kauniita kukkijoita. Ihailen aina kevättalvella Israelissa, kun salkoruusut kukkii tien varsilla ja rinteillä. Yleensä ne ovat tuota yksinkertaista vaaleanpunaista kukkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näistä upeista kukista ei millään usko, että ne ovat jossakin päin luonnonkasveja. Vaikkapa vain yksikertaisemmilla versioilla.

   Poista
 5. Salko ruusut ovat niin kauniita. Minä kylvin viimekeväänä siemenistä huuhtikuussa, mutta ei ne kerinneet kukkimaan. Toivottavasti kukkivat tänä kesänä Minulla jäikiin siemeniä jälje,taidankin kylvää samalla tavalla helmikuussa ja laittaa lumeen alle ruukun niin kerkiää kukkimaan syksyllä. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huhtikuun kylvö saattoi olla liian myöhään, mutta viime vuoden kasvit ainakin kukkivat ensi kesänä ja varmaan aikaisemmin!

   Poista
 6. Salkoruusut ovat upeita, kuten kuvistasikin voi todeta. Aivan liian harvoin tulee niitä kylvettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin kokeilin nyt ensimmäistä kertaa. Monia muitakin kiinnostavia vanhoja perennoja jää unholaan.

   Poista
 7. Salkoruusut on uppeita kukkia. Muutama vuos sitten ostin valamiit taimet ja kauniisti kukkivat, ei ennee seuraavana vuonna koko kasvii näkyny, eikä siementaimiakaan! Pitäs kokkeilla tuota siemenkasvatusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhurin valmiit taimet saattavat olla huonosti talvea kestäviä, joten siemenistä itse kasvattaen voi saada sitkeämmät yksilöt.

   Poista
 8. Kiitos mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä postauksesta, Pirkko!
  Salkoruususi ovat todella kauniita. Yleensä pidän erityisesti kerrotuista kukista, mutta salkoruusuissa yksinkertaiset ovat kauneimmat. :)
  Mukavaa tammikuista pakkasviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, minäkin ihastuin vaaleanpunaiseen herkkään silkkimäiseen kukkaan!

   Poista
 9. Minullakin on ollut salkoruusua mutta ne olivat huomattavasti matalampia. En tiedä onko tämä vuonna enää yhtään. Omat syksyn kylvöt kiinnostaa myös minua .Onko jotain nousemassa ja jos on niin mitä. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Jännittävää odottaa syksyn kylvöjen tuloksia ja ihanaa tehdä hankikylvöjä.

   Poista
 10. Salkoruusut ovat niin kauniita, kuten nämä sinunkin ruususi. Minä ostin yhtenä kesänä valmiita taimia, ne kukkivat sen kesän, mutta siihen se jäi. Ehkä taas ensi kesänä... Mukavia pakkaspäiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Kaikkea voi suunnitella taas ensi kesään. Näyttää siltä, että valmiiksi kasvatetut taimet eivät selviä helposti, mutta onhan niistä ilo yhden kesän verran!

   Poista
 11. Hienosti kerkesivät kukkimaan. Minullakin onnistui salkoruusujen kukinta ensimmäisenä kesänä, mutta minä kylläkin esikasvatin taimet sisällä. Katkaisin kukkavarret, joten minä taasen jännitän miten viime vuoden salkoruusut selviävät talvesta (niiden pitäisi olla monivuotisia, jos kukkavarret katkaistaan kukinnan jälkeen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa odotan omista kasveistani, josko ne ensi vuonna taas näyttäytyvät. Ehkä täytyy kylvää muutama siemen hankikylvöön varalle.

   Poista
 12. Beautiful flowers, especially the first one that is magnificent.
  Warm regards
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you Maria - the red one is the best! Have a nice weekend!

   Poista
 13. Se on upea kasvi. Kerran näin Pariisissa pihan, joka oli niitä täynnä. Upea näky.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi se kuulostaa satumaiselta! Kaikki nuo kasvit, joita me vaalien täällä hellimme, ryöpsähtävät kukkaan ilman vaivaa jossakin toisessa ilmastossa. Ehkä peräti haitaksi asti...

   Poista
 14. Huisaa! Ei ole tullut mieleenkään kokeilla siemenistä, hienosti onnistuit! Aivan mielettömän terveet ja vankat kasvustot ja upeat kukat! Meillä tuli salkoruusuihin se tauti muutama vuosi sitten ja se tuhosi silloin kaikki salkoruusut. Uudet, taimina ostetut eivät ole oikein lähteneet kasvuun ja kukkivat vaisusti. Valitettavasti salkoruusujen taimet ovat etanoiden herkkua, olen tajunnut sen parina kesänä liian myöhään. Mutta sinulla nuo kukkivat kyllä upeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tartun aina tuollaisiin pitkällisiin siemenistä-kasvatuksiin. Se on niin kiinnostavaa. En tiennytkään etanavaarasta, mutta meillä ei ole vielä sitä ongelmaa ollut. Mukavaa pakkasviikonloppua!

   Poista
 15. Todella upeat salkoruusut, etenkin tuo tummanpunainen on komea. Ja hauskaa että sait ne kukkimaan jo ekana vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hauskaa, että vähäiset taimeni sattuivat tuottamaan eri värejä ja sain esimerkin, minkälaisia kukinnot voivat olla. Hyvää viikonloppua!

   Poista
 16. Todella kauniit salkoruusut! Tuota hankikylvöä voisin minäkin kokeilla, kiitos vinkistä! Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Nyt ehtii hyvin tehdä monia hankikylvöjä ja lunta on hyvin suojaksi!

   Poista