Näsiä 'Daphne mezereum' |
Helmikuu koostui äärimmäisyyksistä, kylmyyttä ja lämpöä, valoa ja tummaa pilvisyyttä, paljasta maata ja lumipeitettä. Kuukauden keskivaiheen hulppeat lämpöasteet vauhdittivat kevään ilmiöitä. Kasvimaan aidan viereen siirretyt näsiät alkoivat hurjan kukinnan. Jänikset ovat aikoinaan typistäneet taimet siten, että ne ovat runsaasti haaroittuneet. Kasvimaan reunassa ne ovat saaneet myös voimaa kasvattaa vankkoja varsia. Joissakin puutarhakirjoissa väitetään, että näsiäpesasta ei saa luonnosta siirrettyä. Meillä on pihassa luonnonvaraisia näsiäpensaita, joista linnut ovat syöneet marjoja ja levittäneet taimia ympäriinsä. Olemme siirtäneet niitä aivan pieninä alkuina ja hyvin onnistuu.
Pari viikkoa aikaisemmin kuun alussa saatiin lumipeite. Maisema oli normaalin talven mukainen. Lunta oli vajaat kymmenen senttiä. Sitä talvikeliä kesti pari päivää.
Pähkinäpensas 'Corylus avelana' |
Tempoilevasta lämpötilojen vaihtelusta huolimatta pähkinäpensas, joka on leikattu puumaiseksi, aloitti kukinnan. Taivas on ollut kirkkaan sininen ja kukkia on runsaasti. Kuvan yläosassa näkyy pari tummaa pientä mohkälettä: pari pähkinää viime vuodelta on jäänyt oravilta.
Korallikeijunkukka 'Heuchera sanguinea' |
Osa perennoista sopetuu säiden vaihteluun täysin muuttumattomina. Keijunkukan lehtiruusukkeet kurottavat valoon joka säässä. Ne kurkistelevat lumesta ja vesisateesta. Kymmenen asteen pakkanen ei hetkauta niitä. Ne odottavat valmiina kevään lämpöön millä hetkellä tahansa.
Tuoksuköynnöskuusama 'Lonicera caprifolium' |
Muutamat kasvit ovat lähteneet pelottavan aikaisin avaamaan silmujaan ja kehittämään jopa lehden alkuja. Köynnöskuusaman kukinta ei ole onnistunut läheskään joka kesä, sillä sen versot ovat pakkastalvina jäätyneet. Nyt se on alkanut kasvattaa lehtiä ja vihreyttä näkyy siellä täällä. Toivottavasti hieman yli kymmenen asteen yöpakkanen ei vielä jäädyttäisi sitä. Se on mukavasti levittäytynyt pergolan seinämään ja viime kesän kukinta oli runsasta.
Tuoksuköynnöskuusama kukassa kesäkuussa 2019 |
Alkukuun jälkeen ei lunta ole satanut, vettä sen sijaan reilusti. Vesisateet pehmensivät nurmikot ja kurasivat tiet. Maisema oli pitkään harmaan pilvistä ja pimeää. Kuukauden loppua kohti ilma kylmeni ja nyt viime yönä pakkasta oli ainakin -13 astetta. Nyt on oikea helmikuun sää, kunnon pakkaskelit ja aurinko paistaa. Vain lumi puuttuu. Kasvit joutuvat kestämään ilman lumisuojaa.
Helmililjat ovat jälleen kuuluneet jänisten ruokavalioon. Tavalliseen tapaan ne ovat typistäneet kaikki helmililjojen versot, missä ne vain ovat päässeet niihin käsiksi. Kokemuksen perusteella helmililjat kasvattavat uudet alut ja tämä on toistunut joka vuosi. Sinistä kukintaa riittää, kun sen aika tulee.
Jäniksen syömät helmililjan jäännökset |
Lumikellojen versot maistuvat ilmeisesti erilaiselta, sillä ne saavat olla täysin rauhassa. Tosin olen varjellut osaa peittämällä niitä havuilla kevyesti, mutta peittämättömätkin lumikellon alut saavat onneksi olla koskemattomina.
Lumikellojen versoja |
Ja siinä se on - ensimmäinen pieni lumikellon kukka! Tavallisesti ne ovat nousset lumen keskeltä, mutta tämä ponteva yksilö on päättänyt nousta kukkimaan pakkasyön jälkeen. Ja lisää on tulossa.
Lumikello 'Galanthus nivalis' |
Purppuraomenapuusta leikattiin yksi pahasti alas harottava oksa. Otin siitä talteen muutaman haaran ja laitoin veteen. Viikossa silmut lähtivät vihertymään ja pienet purppurakukat alkoivat punertaa.
Purppuraomenapuun nuppuja |
Tavallista pidempi helmikuu on kohta ohi. Talviset siemenkylvöni ovat vielä kylmäkäsittelyssä, mutta maaliskuussa on aika tuoda ne lämpimään ja aloittaa varsinaiset esikasvatuskylvöt.
Hauskaa karkauspäivää!
Olipa kauniita kuvia puutarhastasi, joka näyttää yllättävän keväiseltä. Kasvuakin on vaikka kuinka paljon. Pitää muistaa taas huomenna tarkistaa lumikellojen paikat, mutta tähän mennessä en ole meiltä löytänyt noin pitkällä kasvussa, jopa suurella nupulla, olevia lumikelloja. Hienot näsiät!
VastaaPoistaJotakin kevään tuntua on jo ilmassa. Tänään huomasin, että rauduskoivu on ihan kohta hiirenkorvalla!
PoistaOn kyllä ollut mielenkiintoinen ja vähän pelottavakin kevättalvi - enemmän kevät kuin talvi! Tästä riittää perisuomalaiseen sääkeskusteluun jutun juurta. :D
VastaaPoistaMeillä Turussa on paljon kasveja jo kukassa (esimerkiksi jokirannan kirsikkapuut), mutta eilen tuli -10 astetta pakkasta ja tänään lunta. Huolestuttaa, mitä kasveille käy. :(
Oi kirsikat jo kukassa! Toivottvasti ei enää tulisi noita korkeita pakkaslukemia!
PoistaPuutarhassasi näyttääkin jo heleältä ja keväiseltä. 😊
VastaaPoistaNyt on kevätaurinko ilahduttanut jo useana päivänä ja päivälämpö on ollut plusmerkkinen!
PoistaMeilläkin eilen aamulla 13 astetta pakkasta eikä yhtään lunta maassa! En vihaa jäniksiä, mutta voisivat etsiä syötävänsä jostain muualta kuin puutarhasta!
VastaaPoistaNyt palattiin taas vesikeliin ja pieni lumikerros suli ihan silmissä. Onneksi iltapäivällä aurinko kurkisteli jonkin aikaa, joten tuntui keväältä!
PoistaKeväiseltä näyttää ja kasvitkin ovat niin eksoottisen eteläisiä täältä katsottuna.
VastaaPoistaVarmaan olen kirjoittanutkin, että meillä on tuoksuköynnöskuusama Italian puutarhassa. Täällä en ole saanut köynnöskuusamia pysymään hengissä, kuten en esim. keijunkukkiakaan. :)
Viime viikon minimi oli täällä -19 C, tänään on taas pilvistä ja leudompaa.
Ihanaa maaliskuuta!
Kiitos Sara! Oletan tuoksuköynnöskuusaman todella kukoistavan italialaisessa ilmanalassa. Meillä se on hieman edistynyt muutamana viimeisenä vuotena, kun ei ole ollut kiperiä pakkasia. Kokonan hengettömöksi ei ole mennyt, mutta kukkivat versot ovat kasvaneet uudestaan. Hyvää alkuviikkoa!
PoistaKeväisiä näkymiä! Tuoksuköynnöskuusamasi on todella upea noin runsaasti kukkiessaan. Toivottavasti sen versoissa on hyvät pakkasnesteet. Meillä sataa nyt hiljalleen lunta. Onneksi -15 asteen pakkaset väistyivät nyt hetkeksi. Jäniksistä on harmia puutarhassa niin kesällä kuin talvellakin. Rusakot ovat alkaneet liikkua jo päiväsaikaankin. Eilen näin yhden jättikokoisen pitkäkorvan pomppivan aivan pihan laidalla puolenpäivän aikoihin. Onneksi se kääntyi takaisin metsään eikä tullut tarkistamaan, olisiko joku pensas vielä maistamatta. Aurinkoista maaliskuuta!
VastaaPoistaKiitos samoin Minna! Jäniksiä varten pitäisi tehdä niin paljon suojausta, jos haluaa välttyä vaurioilta. Usein tahtoo joku kohta jäädä ilman huomiota ja sitten herkuttelija pääsee napostelemaan. No jänisten kanssakin täytyy pysyä väleissä, syötän niille porkkanoita ja kaalin lehtiä!
PoistaOi oi mikä purppuraomenapuun oksia niin kauniita. Lumikellot täällä rivarinpihalla oli nupussa mutta ihan maata pitkin velttona mutta nyt ovat taas terhakasti ylhäällä. Näsiä on kaunis kukkiessaan ja nyt kun paljon muuta ei vielä ole niin korostuu entisestään. Mukavaa kun siirtonne on onnistunut luonnosta.
VastaaPoistaPurppuraomenan kukat ovat ihan valmiina nupuissaan - kuninkahan ne sietävät mahdolliset kovat tulevat pakkaset?
PoistaEnpä ole tiennyt, että jänikset popsivat helmililjoja! Hyvä tietää. Mulla liljat ovat jo melko isoja kukkia ei ihan vielä. Kaikkia kukkia odotan jo malttamattomana...Meidän kulmilla kettu vierailee jäniksiä enemmän ihmisten ilmoilla.
VastaaPoistaHei Titta, kyllä vaan helmililjat kelpaavat hyvin pupuille! Onneksi ne selviävät siitä uuteen kasvuun. Ketun näkee täälläkin silloin tällöin oikaisevan lähipellon yli, mutta pitkään aikaan en ole nähnyt sitä puutarhassa. No peurat sen sijaan vierailevat silloin tällöin - sorkan jäljistä huomaa
PoistaOnpa kauniita kuvia puutarhastanne! Nyt on varmaan lunta teilläkin. Meillä ei vielä oo kuin silimut pullistuneet pensaissa! Rusakolle ol maistunu atsalean nuppuja, harmittaa ihan!
VastaaPoistaHei Ulla, meillä oli hiukkasen lunta päivän verran ja yöllä suli pois. Nyt on taas maa paljaana. Huomasin juuri, että jäniskö oli napostellut alppikärhön versojakin?
PoistaBlogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
VastaaPoista