sunnuntai 22. lokakuuta 2017

Haaste - merkityksellinen puu


Rannanpihan Ullalta sain haasteen, jossa on tarkoitus esitellä puutarhan kaunis, merkityksellinen puu. Ensin mielessäni oli yksi puu, mutta podiskeltuani asiaa, kävi vaikeaksi mainita vain yksi erityisen tärkeänä. Vuosien varrella on pihapiiriin istutettu useita puita ihan pieninä taimina ja ne ovat jo kasvaneet suuriksi. Mikä voisi olla pihan merkityksellinen puu?

Muutamia puita on kasvatettu ihan siemenestä asti, esimerkiksi Mongolian vaahtera. Se on  kylvön jälkeen kasvanut 6-7 vuodessa täysikasvuisiksi pikkupuuksi, joka kantaa taas siementä. Sen paras aika on syksy, jolloin se leiskuu rusakavärissään. Olisiko se meidän kaunein puu?Siemenestä on kasvatettu myös pari saarnia. Korkein saarni on nyt miehen mittainen, mutta siinä ei juuri nyt ole mitään kuvauksellista, sillä kaikki lehdet ovat pudonneet ja paljas runko ei eroa juurikaan pihlajasta. Puun kasvattaminen siemenestä on jotenkin vaikuttavaa. Mongolian vaahtera kasvaa nopeasti, mutta saarni on sitkeämpi.

"Tämähän on terhopuu!", huudahti 6-vuotias metsäeskarilainen ja katseli maahan pudonneita tammen lehtiä. Tammet on kasvatettu terhoista asti ja suurimmissa on jo näkynyt parina vuotena terhoja. Tammet ovat vaikuttavia pitkään syksyllä kellastuvine lehtineen.


Pähkinäpensaasta, joka on reiluna taimena istutettu, tehtiin tänä vuonna puu. Pensasmainen kasvusto karsittiin puun muotoon ja se jopa kukkii keväisin. Onko tämä meidän kaunis puu?


Vetääkö mikään vertoja lehmuksen kukinnalle? Metsälehmus on istutettu heti pihan raivaamisen aikaan eli yli viisitoista vuotta sitten ja se on jo oikea suuri puu. Lehmuksen kukinnan aikaan koko piha tuoksuu etenkin lämpimänä kesäiltana. 


Puu saattaa olla siis komeimmillaan keväällä, kesällä, syksyllä. Jotkut puut, kuten tässä tammi, ovat erityisen kauniita talvella lumen koristelemana.


Purppuraomenapuu on tietysti ihan omaa luokkaansa. Se erottuu värikkäänä ja eksoottisen prinsessamaisena yksilönä muiden vihreiden joukosta. Se koristautuu myös syksyllä purppuran värisillä pikkuomenoilla. Tämä on kaunis puu.Mutta entä kuusi, metsäkuusi? Sitä kuusta kuuleminen, jonka juurella asunto, sanottiin joskus. Se voidaan varmaan tulkita monella tavalla, mutta meidän asunto on juuri kuusten juurella. Meitä ympäröi metsä. Puut ja metsä liittyvät meillä saumattomasti puutarha-alueeseen. Olkoon meidän merkityksellinen puumme kuusi.


Kuusi on kauniin vihreä jo pienenä puun alkuna eikä kasva liian nopeasti. Siitä ei synny näköestettä parissa vuodessa.  Suuri kuusi on juhlallinen ja korkea ja muodostaa ryhmänä kuusikon, joka kestää tuulta ja myrskyä.


Kuusi on kaunis kaikkina vuodenaikoina ja lumiset kuuset talvella muodostavat satumaisen kauniin kuusikkoreunuksen.


Metsäkuusi on kestävä ja luotettava. Pienen kuusen kasvuun lähtö voi olla hidasta, mutta kun juuristo on hakenut paikkansa, se kasvaa sille luontevassa maastossa vakaasti ja varmasti.


Joulun lähestyessä kuusi pääsee taas omaan rooliinsa, joulun tärkeään pääosaan. Joulukuusi ja havukranssit koristautuvat taas muutaman viikon kuluttua. Silloin on kuusen aika.

Tämä mukava haaste on jo kiertänyt ristiin rastiin, mutta lähetän tässä summassa kolmelle blogille haasteen. 

Kesätuulian mutamäki
Nettimartta

Hyvää pyhäpäivän iltaa ja antoisaa alkavaa viikkoa!

29 kommenttia:

 1. Voi miten ihana postaus, Pirkko! ♥ Ensin oli upeita lehtipuita... Teillä onkin paljon sellaisia lajeja, jotka tuntuvat eksoottisilta täällä meillä päin, kuten pähkinäpensas. Meillä ei ole yhtään lehmustakaan, mutta tiedän miten lumoava tuoksu sen kukilla on. Kukkaomenapuut ovat tosiaan prinsessoja. :)
  Ja sitten nuo kuusikuvat! Olitpa löytänyt arkistoistasi upeita talvikuvia. Ihanaa, valkoista, puhdasta lunta ja tietysti komeita kuusia. Minä olin nuorempana enemmän lehtipuiden ystävä, mutta nyt olen alkanut pitää esim. männyistä enemmän ja kuusia aivan rakastan. :)
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Huomasin, että niukasti olen kuvannut meidän puita, joten ensi vuonna on se otettava paremmin ojelmaan!

   Poista
 2. Mongolianvaahteran syysasu on kyllä vertaansa vaille. Ja noita lumisia talvikuvia katsellessa muistuu mieleen, että täytyypä ottaa runsaasti lumikuvia tulevana talvena - jos vain lunta saamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin myös, että puita ei tule kuvattua kuten muita kasveja. Täytyy siihen panostaa jatkossa!

   Poista
 3. Suomalainen metsäkuusi on kyllä yhdenlainen puiden ykkönen. Vaatimattoman kaunis ja monikäyttöinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, se on niin vakaa ja todella suuren kuusen juurella tuntee itsensä aika pieneksi!

   Poista
 4. Mielenkiintoisesta porukasta valitsit voimapuun. Tuo siemenestä itse kasvattaminen on kiehtovaa, ja tekee puusta ihan erityisen. Samaa harrastan minäkin. Ja jotenkin sitä tuntee suurta ylpeyttä itse kasvatettujen puiden äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta on, sitä kokee olevansa mahtava puun kasvaessa! Ehkä puu kasvaa siinä vielä meidän jälkeemmekin!

   Poista
 5. Kiva haaste, kiitti, tokkakai osallistun, sillä puut ovat suosikkejani. Havupuut ovat kaikkina vuodenaikoina upeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan näitä puita mukava tarkastella ja tuumia, onko jokin ykköspuu. Mukava juttu, kun otat haasteen vastaan!

   Poista
 6. Kauniita puita on teijän puutarhassa ja ympäristössä. Kyllä myö ollaan metsäkansaa! Kuuset on ylväitä puita. Luminen kuusimehtä on talavella kyllä kaunis ja kesällä kans! Tuulessa suhisootkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samat sanat, metsään tunnetaan kuuluvamme! Itse olen kyllä kaupungista lähtöisin, mutta maaseutu on aina vetänyt puoleensa!

   Poista
 7. Todella kiva katsaus pihanne merkityksellisiin puihin. Kuusi ja mänty ovat ne havupuista rakastetuimmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä suomalaiset peruspuut tuntuvat jotenkin tärkeiltä ja rakkailta. Hetkellisesti kukin puu on aina tärkeä.

   Poista
 8. Olipa mukava puupostaus ja todella itse kasvatettu puu on rakkain...minäkin harrastan tuota siemenkasvatusta mielelläni, kasvua on mukava seurata!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puun kehitystä on tosiaan jännittävää seurata. Se on alussa niin pieni ja turvaton ja lopussa jopa antaa suojaa ihmiselle.

   Poista
 9. Upeita puita. Kiva postaus mukavasta haasteesta :) Kivaa uutta viikkoa Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä puut ovat hienoa seuraa. Teidän pihassa näytti olevan komeasti kukkivia hevoskastanjoita!

   Poista
 10. Teillä onki palion siemenistä kasvatettuja puita ne ovatkin rakkaita Ihania kuvia kauiista puista toit esille ihailtavaksi Kiitos tykkäsin niistä kaikista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hauskaa kasvatella puita alusta alkaen - se vain tahtoo kestää niin kauan. Nyt olemme tässä pihassa olleet 17 vuotta ja muutama puu on jo ehtinyt kunnon kokoon.

   Poista
 11. Minullakin on mökkipihassa yksi siemenestä kasvatettu puu, mongolianvaahtera. Itse en ole tosin sitä kasvattanut. Sinulla on niitä paljon, mikä teki valinnan vaikeaksi, mutta hienosti perusteltu ja lopuksi valittu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valinta tärkeiden puidan välillä oli hankalaa, olisihan siellä olleet vielä omenapuut jne., mutta kuusi tuntui nyt tärkeältä.

   Poista
 12. Monta ihanaa löytyy teidän puutarhasta!
  Meidänkin talo on melkoisest kuusten keskellä, hyvä valinta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monet suomalaiset kodit ovat kuusten suojassa. Siellä on hyvä ja turvallinen olo!

   Poista
 13. We have Neem tree in our front yard which is known for it's benefits to provide healthy environment ,what makes it special according to scientist is that it exhales the oxygen during nights instead of carbon dioxide .

  I Loved each tree you displayed here dear friend .
  each is master piece of beauty!
  thank you for brightening my day!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neem tree doesn`t have Finnish name and it doesn`t grow here. It is great to have the kind of tree in front of your house! But we have our own spruces! Thank you!

   Poista
 14. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, osa tarjokkaista jäi sivuun. Ehkä ne pääsevät esiin toiste!

   Poista
 15. Kiitos haasteesta! Teillä on kyllä kauniita puita monen monta ihanuutta! Meidän pihassa on kaikki puut niin pienoisia vielä, että valinta on helppo! :)

  VastaaPoista