maanantai 9. lokakuuta 2017

Herbes de Provence




Meillä käytetään ruokiin paljon yrttejä. Osa niistä kasvaa Provence-penkissä kasvimaan kupeessa. Provence-penkin nimi tulee siitä, että ranskalainen suosikkiyrttiseos koostuu usein juuri näistä monivuotisista yrteistä, jota tässä penkissä kasvaa. Ne pääsevät kätevästi alkuun heti keväällä ja tuottavat satoa pitkälle talveen asti. Tässä seurassa kasvaa mys ruohosipuli, joka kylvää ympärilleen uusia alkuja.


Oregano nousee ensimmäisenä keväällä. Se on voimakaskasvuinen ja sen saa leikata kokonaan pari kertaa kesässä. Lisäksi se kylvää uusia taimia ympärilleen ja niitä voi poimia lisäksi kukkapenkkiin tai ruukkuihin. Se on myös kimalaisten ja muiden hyönteisten suosikki. Sen kauneimmat kukkavarret voi vaikkapa kuivata kuivakukiksi.




Timjami kasvaa myös perennamaisesti ja alkaa tuottaa satoa jo alkukesästä. Oreganon tavoin se kasvattaa ympärilleen pikku taimia, joita voi hyödyntää. Timjami tuuheutuu sitä mukaa kun siitä napsii oksia käyttöön ja se pysyy käyttökelpoisena pienillä pakkasillakin.


Kolmas suosikki on salvia. Salvia kestää penkissä vain pari kolme vuotta ja sen jälkeen hankin uuden taimen. Ehkä se on periaatteessa kaksivuotinen, koska kukkia ilmestyy toisena vuotena. Joskus se sinnittelee vielä yhden vuoden, kun kuivuneet versot leikkaa pois. Salvian lehdet ovat nahkamaisen vahvat ja maku on myös tuntuva. Sitä sekoitetaan yrttiseokseen, mutta parhaimmillaan se on sellaisenaan, kokonaisina lehtinä käytettynä. Tämä harmaa yrttisalvia on myös kaunis vaikkapa kukkakimpun lisänä.

" Käytä sisutuksessa salvian sävyjä niin saat aikaan kesän tunnelman! " vihjattiin jossakin viimeksi lukemassani sisutusjutussa. 


Monivuotinen mausteyrtti lipstikka saa kasvaa kasvimaan perällä maa-artisokkien seurassa, sillä ne molemmat kasvavat  korkeiksi, lähes parimetrisiksi ja lipstikka tarvitsee tukea. Se ei oikein istu tähän Provence-penkkin ja on mausteena parempi omana makunaan liharuoissa.

Kaikkia yrttejä ei tietysti kasvateta penkissä. Ylimääräisiä oreganoja siirtyy usein ruukkuihin ja basilikat kylvetään ruukkuihin. Rosmariini on myös kasvatettava ruukussa. Se vaatii tarkan kosteuden ja varjelun kylmältä. Sitä en ole onnistuntut koskaan talvettamaan, vaan joka kevät etsin uuden taimen. Joskus rosmariinitaimia on vaikea löytää ja silloin ostan ruokakaupan yrttiosaston pussukan ja istutan sen hyvään hiekkaiseen multaan. Se onnistui viime keväänä oikein hyvin.






Provence-penkkiin pitäisi istuttaa vielä ranskalainen rakuuna. Yksivuotisia maustekasveja, persiljaa, kynteliä ja kirveliä kasvatan vaihtelevasti. Toisinaan kasvatan ruukussa kesän ajan sitruunamelissaa ja minttua. Tilliä kylvetään monta eriaikaista kylvöstä kalaruokiin. Jostain syystä korianteri ei ole saanut meillä suosiota, joten sen olen jättänyt.

Sopivan kuivina päivinä kesän mittaan kerään yrttioksia kuivumaan ja purkitan kuivattuna talven käyttöä varten. Pakkaan kaikki yrtit erikseen ja niitä sekoitetaan ruoan valmistuksen yhteydessä. Silloin voi kokea noita Provence-aromeja ja makuja talvellakin. Oreganot ja timjamit jäävät  vielä pilkistelemään lumen seasta,  joten niitä löytyy  pitkään lähes tuoreena.



Lopuksi puutarhanautintoa parhaimmillaan sateisena syysiltana: uunissa kypsyy pataruoka, jossa ovat mukana puutarhan juurekset ja yrtit - kokonaisuus tulvii huumaavaa tuoksua - kesä on läsnä vielä nyt!

Reipasta alkuviikkoa!

11 kommenttia:

  1. Aivan ihana ja inspiroiva teksti ja upeat kuvat!
    Minä olen jämähtänyt ihan suomalaisiin perusyrtteihin. No rosmariinia ja basilikaa tulee käytettyä aika paljon, mutta pitäisi noita oreganoa, timjamia ja salviaa olla jo silmän ja nenänkin iloksi. :)
    Kodikasta viikkoa lempeiden pataruokien parissa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara, jokaisella on varmaan ne omat suosikkiyrtit ja kun nämä ovat niin helppoja kasvattaa, niitä oppii käyttämään. Syksy etenee toden teolla, joten padat ja keitot porisevat keittiöissä.
      Mukavaa loppuviikkoa!

      Poista
  2. Minäkin olen pysytellyt perinteisissä tiloissa ja persiljassa ja tietenkin ruohosipulia kasvaa monessa paikassa, kukkapenkeissäkin. Yksivuotisia tulee ruukkuihin laitettua, mutta mikä lie laiskuus on jättänyt muut vähemmälle. Sinun yrttimaasi on niin ihastuttava, varsinkin oregano suorastaan upea, joten ehkä pitäisi ryhdistäytyä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oregano on tosiaan ylettömön helppo ja siitä on iloa ympäri vuoden. Kasvatus on helppoa, kun sen kerran istuttaa. Pizzan syöjät ilahtuvat, kun tuliasena on aina silloin tällöin kuivattua oreganoa pussillinen!

      Poista
  3. Voi miten kivat yrttikuvat. Yrtit ovat ihan välttämättömiä kasvatettavia myös omalla kasvimaalla. Timjami etenkin on suuri suosikkini ja käytän sitä melko monipuolisesti samoin kuin minttua. Kasvimaalla kasvaa lisäksi sitruunamelissaa, ruohosipulia, tilliä, mäkimeiramia, persiljaa ja laventelia. Rosmariinia kasvatan ruukussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laaja valikoima on sinullakin. Useimmat viihtyvät kasvimaalla, mutta juuri tuo rosmariini on oikukas. Nautitaan näistä yrttiaromeista!

      Poista
  4. Aivan ihanat kuvat ja niin hyvää satoa. Minäkin kokeilin yrttejä tänä kesänä ensimmäisen kerran mutta ei minun puutarhassani tuollaiselta näytä! Mutta ehkä ensi kesänä. - Mukavaa viikon jatkoa sinulle!

    VastaaPoista
  5. Olipa huumaava postaus, täynnä ihania kasveja ja varmasti tuoksuja! Olen myös yrttien ystävä, hiljalleen omaa repertuaaiani kasvatan. Suosikkeja on tietenkin timjamit, basilikat, laukat, mintut, laventeli, no persilja on jo salaattiaines, ranskalainen rakuuna...Yrteillä saa monet maut heräämään :D

    VastaaPoista
  6. Mukava postaus! Melekein tul tuoksu miun nennään kun ol noin monta ihanaa yrttiä! Miekin oon kasvattanu joitakin yrttejä. Ranskalainen rakuuna ol tänä vuonna eka kerran. Mäkimeirami ehoton hernesoppaan. Persiljoo tul laitettuu vähän liikoo ja sitä oon jakanu kuka vuan ottaa. Ei suolookaaan tarvii niin paljon laittoo kun on yrttejä! Hyvä valikoima siulla on!

    VastaaPoista
  7. wonderful sharing!!!

    reminded me my late mom who loved to grow lots of herbs in her garden for years.
    i love parsley and mint most!

    thank you for giving the virtual visit of you LOVELY garden area , we too have small .
    summer are so tough here (50 plus) so no flower survive, we plant lots of seasonal flowering plants in mid October

    VastaaPoista
  8. On sinulla komea yrttimaa. Minulla on vain näitä tavallisia perinteisiä yrttejä persilja tilliä valkosipulia käytän paljon ja sipulia loput otan osto purkista

    VastaaPoista