torstai 11. kesäkuuta 2020

Kiitos sade!Toukokuun loppu oli koleaa, kuten edellisestä kirjoituksesta voi nähdä. Kylmät yöt, jopa pakkasyöt jatkuivat ihan kesäkuulle. Päivät olivat välillä aurinkoisia ja kolean tuulisia. Kasvit kukkapenkeissä ja kasvimaalla kärvistelivät epäedullisissa olsuhteissa. Viimeiset tulppaanit ovat jaksaneet kukkia pitkään puolivarjoisissa kohdissa.

Vihdoin kesäkuun ensimmäisen viikon torstaina alkoi sade ja vettä saatiin parina kolmena päivänä yhteensä 30 mm. Ei tullut kaatosadetta, ei ukkosta. Sadetta pisaroi ihanan lempeästi tunnista toiseen ja hetken vesilätäköt pysyttelivät pihan pinnassa, mutta nopeasti ne imeytyivät maan sisuksiin. Vielä maanantaina aamun tunteina ilmassa tuntui aavistus sateesta. Parin sadepäivän jälkeen ilmaantui esiin kasveja, joiden olin jo epäillyt häipyneen lopullisesti, Kivikosta nousi esiin esimerkiksi punaisia pieniä oxalis-onnenapilan lehtiä, jotka värittävät kivireunuksia siellä täällä. 


Onnenapilan ja muiden rikkaruohojen lisäksi nousivat esiin porkkanan, punajuuren ja jopa persiljan taimet kasvimaalla. Ne vain tarvitsivat sen oikean kesäsateen herätäkseen kunnolla. Koko keittiökasvimaa alkoi vihertää rikkaruohoineen. Siihen vaikutti myös se, että päivien lämpötila kohosi eikä öisinkään enää ollut hyytävää.

Kaikki lehtipuut tuuhenivat muutamassa päivässä ja nyt voi koivusta sitoa pienen saunavastan, jonka lehdet pysyvät kiinni saunomisen ajan. Vaahterat, lehmukset ja pihlajat ovat lehtiverhossa ja kevään yllätyskukkija, kynäjalava on myös saanut lehdet ja kypsyttelee nyt suurta sienemääräänsä. Siellä ne levymäiset siemenniput piilottelevat lehtien lomassa ja paljon niiden on vielä saatava kasvuvoimaa. ennen syksyä.

Kynäjalava 'Ulmus laevis'

Ennen kesäsateen saapumista kukkivat luumupuut hätäisesti ja runsaasti. Osa omenapuista kukki myös, mutta varjoisemmassa tilassa kasvavat suuret omenapuut kukkivat edelleen. Vasemman puoleisen puun oksalla voi juuri nähdä metallikehyksen, jossa oli talipalloja tarjolla linnuille vielä toukokuun lopulla. Sinitiaiset nokkivat siinä hyvällä ruokahalulla samalla kun kirjosiepot touhusivat perhe-elämässään puussa olevassa valkoisessa pöntössä.

Punainen kaneli ja tuntematon vanha puu

Suuri purppuraomenapuu, jonka lajikenimi on hävinnyt, avasi kaukkapilvensä myös ennen sateita. Ja kukkia on runsain määrin. Lisäksi kukat ovat aikaisempaan verrattuna voimakkaamman punaisia. Purppurapuu hallitsee nyt koko takarinteen näkymää. Katsoopa mistä suunnasta tahansa, sen hehkuva punainen väri näkyy muiden vihreiden oksistojen välistä.
Sade tuo purppurapuun kukinnalle lisäaikaa, sillä vain ensimmäisiä punaisia terälehtiä on varissut maahan. Purppuraväri näyttää tummenevan päivä päivältä.


Meillä on alueita, joita kutsumme luontoalueiksi eli niissä kasvaa luonnonkasveja, joille haluamme antaa tilan. Koska ne rajoittuvat nurmikkoon, on välillä alkukesästä vaikea hahmottaa, mistä ruoholeikkuri saa kulkea. Nyt vaari rakenteli matalia pajuaitoja, joilla rajataan leikattava nurmi ja aidan toisella puolella saavat kasvaa kasvit rauhassa. Tämä on sitä pelasta pörriäinen-teemaa.


Hyönteistarkkailu on kyllä tässä vaiheessa kesää osoittanut todeksi sen, että pörriäiset ovat vähentyneet. Hyttyset alkavat lisääntyä ja pajun pinnalla ryömii joku kärsäkäs. Perhosia on alkanut näkyä. Hedelmäpuiden kukissa oli vain muutamia kimalaisia ja Norjanangervon kukat kiinnostivat vain kukkakärpäsiä. Tänään liikkui jo enemmän lentäviä hyönteisiä. Paljon mesikasveja on vielä tulossa kukkaan.

Norjanangervo 'Spiraea'

Viidakkometsän perukoilta löytyi myös hauska yllätys. Sinne siirrettiin aikoinaan riutumaan hapankirsikan kärsinyt juurakko. Se kasvoi hedelmäpuualueella ja tuotti kirsikoita jo kiitettävsti. Kymmenen vuotta sitten oli vielä kirpakoita pakkastalvia ja niinpä reilu parimetrinen kirsikka jäätyi yläosastaan hengettömäksi. Niinpä se kaivettiin ylös, mutta juurakko oli niin hyvävoimainen, että sitä ei raaskinut haittää pois. Se sijoitettiin toipumaan viidakkometsän perukoille ja nyt se on virkistynyt ja yllätti kukkimalla. Varjostava kuusi kaadettiin pois ja näin on kirsikalla uusi elämä edessä. Se on jopa kasvattanut ympärilleen uusia pieniä kirsikan alkuja.

Hapankirsikka 'Prunus cerasus'

Linnut ovat vastaanottaneet riemuissaan lämpenevän kesän. Monet ovat työn touhussa toisen poikueen kanssa. Erityisesti ilahduimme siitä, että kyyhkyset ovat palanneet pesimään lähipuihin ja kujerrus kuuluu aamuisin ja iltaisin. Mustarastaat ovat vakioasukkaita ja punakylkirastaskin on näyttäytynyt. Odotetuin on kuitenkin laulurastas. Kun se saapuu ja valtaa oman alueensa, alkaa liverrys kuulua etenkin aamuisin ja öisin. Laulajalla on muutama suuri vakiokuusi, jonka huippuun se asettuu laulamaan ja liverrys kaikuu kauniisti.

Kesä on siis parhaimmillaan. Kaikki puut, pensaat ja muut kasvit ovat hyvässä kasvuvauhdissa, kuten seuraavista kuvista näkyy.

Hevoskastanja 'Aesculus hippocastanum'

Saarni 'Fraxinus exelsior'

Pihasyreeni 'Syringa vulgaris'

Alppiruusu 'Mikkeliläinen'
Alppiruusumme on jo suuri ja muutamia oksia on ollut pakko lyhentää, jotta kulkureitti säilyy. Muuten sitä ei ole leikattu eikä se ole enää niin tuuhea kuin aiemmin. Kukinta on myös harvempaa, mutta uutta kasvua on kuitenkin näkyvissä. Alppiruusun radikaalia leikkamista ei suositella, mutta oksia voi lyhentää. Voisi myös kokeilla jonkun oksan leikkaamista maata myöden ja katsoa, syntyykö siitä uusia ja nuoria versoja.

Alppikärhö 'Alpina plena'

Valkoinen alppikärhö on myös vanha. Se on tavoittanut taas runsaan kukinnan, vaikka se tekee koko ajan lisää uusia versoja. Se kasvaa risuaidan päällä molemmin puolin eikä sitä ole koskaan leikattu alas.

Tarhaimikkä 'Pulmonaria angustifolia'

Kärhöaidan varjossa kirjavalehtinen tarhaimikkä on vihdoin kotiutunut. Pitkään se kukki vain muutamalla kukkavarrella, mutta nyt se on pesuvadin kokoinen pehko.

Mukavaa viikonloppua!

26 kommenttia:

 1. Sade tekee ihmeitä mutta saisi jo sataa lisää, meillä tuli reilut 10mm. Hopeatäpläimikkä on hieno kasvi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä jäi siihen määrään, mutta sillä pärjätään. Tarhaimikkä on todella reipas verrattuna luonnonvaraiseen, jota yritettiin siirtää lehmuksen alle. Vain pari ilmestyi seuraavana vuonna ja sitten ne hävisivät.

   Poista
 2. Sade tekikin ihmeitä kasveille parissa päivässä! Ihanan aidan vaari oli rakentanut! Minullakin mökkipihassa pieni luontopiha, jota aloin 'rakentaa' pari vuotta sitten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen katsellut luontokasvejasi, jotka on kyllä hyvä asettaa omalle alueelleen. Luonnonkasvitkin nauttivat sateesta.

   Poista
 3. Sade tul tosi tarpeeseen. Kyllä vaari on punonu mukavoo aitoo, soppii hyvin leikattavalle alalle rajamaan. Tuota alppikärhöä miekin ajattelin laittoo risuaijalle nousemaan jotenkin ois niin sopiva mehtäalalle. Kaunis tuo purppurapuu, meillä kukki 'makamik' huonosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aitaan näytti tänä vuonna löytyneen runsaasti sopivia vitsoja, joten nyt saatiin tuollainen matala raja-aita erilaisten kasvien väliin. Harmillista jos tuollainen kaunis kukinta jää niukaksi, mutta olosuhteet vaikuttavat eikä sille voi mitään.

   Poista
 4. Ihania kuvia ja sade teki hyvää luonnolle ja ihana aita se ei ihan hetkessä kuitenkaan valmistunut? . Pörriäiset on vähentynyt huomattavasti mutta myrkkyä levitetään edelleen pelloille. 😣. Hyvää juhannusta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aidanpätkät syntyivät melko helposti, kunhan sai tarpeet tuotua paikalle. Nyt näyttää kyllä pörriäisten valikoima lisääntyneen. Hyvää juhannusta sinullekin!

   Poista
 5. Te saitte vettä enemmän, meillä tuli kolmen päivän aikana yhteensä vain 7,5 mm. Lisää olisi tarpeen saada, uusien istutusten kasteluun menee aikaa melkoisesti.
  Luontoalue pajuaidalla näyttää mukavan tunnelmalliselta, hyvä idea. Purppuraomenapuusi on tosi kaunis ja oli kiva nähdä kynäjalavasi. Hyvässä kasvussa näyttää kaikki olevan siellä ja saatte nauttia kauniista puutarhasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää kasvua on ilahduttavasti, paitsi keittiötarha sinnittelee ilman sadetta. Eiköhän sekin kohta viherry!

   Poista
 6. Ihana postaus, Pirkko! Oli kuin runoa olisi kuunnellut, mutta vielä parempi, koska oli ihastuttava kuvituskin.
  Purppuraomenapuunne on todella kaunis ja teillä kukkii jo valtava määrä kasveja. Ihan kauneinta ovat kuitenkin ensimmäisen kuvan tulppaanit. :)
  Täälläkin kaivattaisiin enemmän sadetta, jotta metsäpalovaroituksesta päästäisiin eroon.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadetta saisi tulla, mutta ei mielellään kaatamalla. Siitä on omat harminsa. Olisi kuitenkin turvallisempaa, jos tuo palohälytystila voitaisiin poistaa ja metsä saisi hyvän kosteuden. Mekin asumme tässä laajahkon metsän laidalla ja muutaman kerran on metsäpalo pesäkkeitä ollut näillä tienoilla. Hauskaa juhannuksen odotusta!

   Poista
 7. Pajuaita luonnontilaisia alueita reunustamassa on kerrassaan hieno niin ideana kuin toteutuksenakin.
  Sade teki todella hyvää ja sen jälkeen kaikki kasvaa rehevänä ja kukkivana. Pörriäisiä oli toukokuun alussa runsaasti, mutta kolea kausi sai ne kaikkoamaan. Jospa tulisivat takaisin.
  Purppuraomenapuusi on oikea kaunotar, mutta komeita ovat kaikki muutkin puusi.
  Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hyöntaisiä on tosiaan alkanut tulla sitä mukaa kun kasvivvalikoima lisääntyy ja tietysti lämpö - sitähän on nyt tarjolla. Paljon hyönteissyöjiä pesii ja ruokailee näissä pihan puissa ja halkopinojen kokloissa, toiset poikaset ovat menossa. Hyvää juhannusviikonlopun odotusta!

   Poista
 8. Kyllä sade on poikaa! Se saa kaiken ryöpsähtämään kasvuun. Ihana tuo purppurapuusi :) Alppikärhö on varma ja aikainen kukkija sekä kaunis katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alppikärhö on aikainen ja vaivaton. Se hoitaa itsensä ja tänä vuonna kukinta meni nopeasti. Nyt se kasvttaa taas lisää versoja! tavallisesti se kukkii vielä syksyllä hiemna niukemmin kuin alkukukinta.

   Poista
 9. Valkoinen kärhöaita on upean näköinen! Myös vaarin tekemä pajuaita on komea ja rajaa hienosti nurmi- ja kasvialueita. Sade tuli tosiaan tarpeeseen, ja nyt kasvit kasvavat voimalla nauttien lämpimästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita erilaisia rajaamiskeinoja tulee aina kokeiltua. Kokemukset tästä saadaan kesän mittaan.

   Poista
 10. Onpa kaunis pajuaita ja ihanasti kukkiva alppikärhö ja purppuraomenapuu. ❤️
  Mukavaa kesäkuun jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää jatkoa sinne teidän ihastuttavaan puutarhaan!

   Poista
 11. Ihana 'Albina Plena'! Hankin juuri pari päivää sitten itselleni samanlaisen, toivottavasti kukkii joskus yhtä kauniisti ja runsaasti. Pajuaita on myös kaunis luonnontilaisen ja leikatun nurmen rajalla. Sopii hienosti paikalleen. Upeita ovat myös purppuraomenapuu ja omenapuut. On tämä alkukesä vaan niin kaunista aikaa. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alkukesä on ihanaa noiden kukkivien puiden ja pensaiden ansiosta. Ja tietysti nämä aikaiset kärhöt osallistuvat siihen. Mukavaa juhannuksen odotusta!

   Poista
 12. Tosi kaunista kukintaa ja hieno aita! Täällä on ollut kuivaa ja sadetta jo kaivattaisiin. Se tosiaan saa kaiken vehreytymään. Ihania kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapa nähdä missä huomenna sataa - ny sitä sadetta on tullut aina eri alueille, ja monessa paikassa eletään kuivuudessa!

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kiitos - nyt sitä nautitaan lämmöstä! Hyvää juhannuksen jatkoa!

   Poista