maanantai 6. heinäkuuta 2020

Hetken huumaa

Rohtosormustinkukka

Kukat kestävät tänä kesänä vain hetken. Ensin viileä kevätkesä viivästyttää kehittymistä ja sitten hellejakso kiirehtii kukintaa. Yhtäkkiä ne ovat täydessä kukassa kaikki lähes yhtäaikaa ja hetken kuluttua kaikki on ohi, kukat lakastuvat.

Valamonruusu

Valamonruusu kehitti ennätysmäärän nuppuja ja helteellä niitä aukesi kukkimaan punaisenaan. Yksittäinen kukka kesti yhden päivän ja illansuussa terälehdet rapisivat maahan. Seuraavat nuput olivat jo valmiina avautumaan. Samaan aikaan pensaassa oli yhtä paljon kuihtuneiden kukkien periä, täydessä kukassa hehkuvia kukkia ja nuppuja. Lehvistö kesti runsaan vihreänä. Vettä pensaat saivat pari ämpärillistä parin päivän välein. Voi hetken hehkua! Sateiden alettua kukinta vielä jakuu.

Jossakin vaiheessa näille pensasruusuille suositeltiin keväällä leikkausta, mutta sitä emme tee. Vain muutamia kuivia oksia poistetaan ja siistitään yleisilmettä. Pensaat kukkivat näin runsaammin. Ne tosin kasvavat korkeammiksi, mutta se antaa niille myös näyttävyyttä.

Valamonruusu

Suloinen vaaleanpunainen suviruusu pärjäsi hyvin helteillä ja sen yksittäiset kukat kestivät paremmin. Pensas on suuri ja hyvin tiheä, joten se tulee vaatimaan pian hoitotoimenpiteitä.

Suviruusu

Kookas pensas oli täynnä vaaleanpunaista kukkaryöppyä helteiden päättymiseen asti. Vasta rankat sateet lakastuttivat kukat rumiksi toinen toisensa perään. Nyt pensas on kukaton.

Suviruusu

Kun on tarpeeksi vaatimaton, helle tai sade ei paljoa rasita. Punalehtiruusu aloitti kukinnan helteillä ja jatkaa sitä edelleen saatuaan sadevirkistystä. Uusia yksinkertaisia kukkia avautuu edelleen, vaikka entisiä harvakseltaan kuihtuu.

Punalehtiruusu

Vaikka kaikkien ympärillä kukkivien ruusujen kauneus olisi riitänyt, houkutteli aurinko ja lämpö myös pionit runsaaseen kukkaan ja kaikki yhtäaikaa. Tuntuu siltä, että niiden oma varoituskello toimii ja tiedottaa: jos aiot menestyksellä kukkia, se on tehtävä nyt ennen saapuvia sateita! Korkea ja tanakkavartinen 'Pink Hawaiian' tosin selviytyy aina sateessakin ja jatkaa kukintaansa tyylikkäänä loppuun asti.

'Pink Hawaiian'

Toisin käy yleensä 'Sarah Bernardtille', joten varsinkin sen oli syytä kiirehtiä saamaan esiin muutamia täydellisiä röyhelökukkia auringon paisteessa. Ja onnistuihan se. Puolet kukista ehti avatua ja iloita auringosta. Loput jäivät sateen taivuttamiksi ja muutama pelastettiin maljakkoon. Siinä meni SB:n kukinta. Hetken riemua! 

'Sarah Bernhardt'

Sinisessä maailmassa idänkurjenpolvet ja mirrinmintut vyöryttivät kukkarunsautensa nurmikolle auringosta nauttimaan. Näille vaatimattomille kukkijoille hellesää on parasta aikaa eikä kastelua tarvita. Kun ensimmäiset kukat  kuihtuvat, ne kehittävät aina vaan lisää ja kasvattavat mittaa. Jopa sateen jälkeenkin ne edelleen rehottavat. Tällaiset vaivattomat kauneudet ovat aarteita!

Idän kurjenpolvi, mirrinminttu

Sinisten sarjassa vaaleansiniset kurjenmiekat kukkivat jo ennen pionien avautumista. Pari kesää sitten jaoin kasvuston  kahteen osaan ja nyt - hellesäässä - ne innostuivat kukkimaan kiitettävästi. Nämä kurjenmiekat (Siperiankurjenmiekat ?) ovat muuten kotoisin Mustavalkoisten kodista - kiitos Sanna!

Siperiankurjenmiekka

Hellejakson sinisiin kuuluvat tietysti myös akileijat, nuo helppohoitoiset ja vallattomat kaunottaret. Esimerkiksi tämä sinivalkoinen on ilmeisesti japaninakileijan korkeampi versio, siemenestä lisääntynyt. Akileijat nauttivat hellekesästä, sillä ne ovat usein valinneet oman kasvupaikkansa ja siinä ne menestyvät.

Lehtoakileija

Akileijat ehtivät lähes kukkia ennen sateiden tuloa ja onneksi, sillä sade usein kaataa ne eivätkä ne poudalla tarvitse tukea. Akileijat kasvavat mielellään ryhmässä ja muiden perennojen vieressä. Viime talven tai kevään jäljiltä monet jalostetummat akileijat ovat kadonneet, mutta varmat ja vanhat perinneakileijat ovat lisääntyneet eri värimuodoissaan.

Lehtoakileija

Erityisesti kannoin huolta rakkaista tulikukistani paahtavassa kuumuudessa. Siemenistä kasvattamani valkoiset ja punertavat tulikukat halusin ehdottomasti pitää hengissä. Koska niiden kasvupaikka on lähes koko päivän auringossa, kastelua tarvittiin. Pari vuotta kohdassaan kasvaneet tulikukat ovat ehtineet tehdä kovasti siementaimia vieri viereen enkä ryhtynyt paahteessa niitä siirtelemään. Kasvusto on niin tiivistä, että oli pakko iltaisin kastella ne kunnolla. Kukkavarret ovat jo kypsyttäneet uusia siemeniä, joten lisää tulikukkia on tulossa. Tulikukat siis tarvitsevat lisää tilaa!

Ranskan tulikukka ja purppuratulikukka

Onneksi osassa puutarhaamme on varjoisia tai puolivarjoisia kohtia. Siellä punertavat varjoliljat availivat verkalleen nuppujaan. Niidenkin kukinta etenee nyt nopeasti ja kun varjoliljat ovat kukkineet, kukkavarret muuttuvat sateessa usein ikävän näköisiksi. Silloin leikkaan ne kokonaan pois. Onneksi taustalla näkyvä valkoinen särkynytsydän valtaa sitten liljalta vapautuvan tilan.

Varjolilja

Tämä kesän ilo ovat sormustinkukat. Viime vuonna sormustinkukkia ilmaantui esiin hyvin vähän ja lisäksi ukon tulikukka huijasi minua samanäköisillä taimen aluilla. Nyt sormustinkukkia nousi moneen paikkaan ja lisäksi siirsin taimia sopiviin kohtiin ja ne ovat nauttineet hellejaksosta. Ne ovat kasvattaneet tanakat varret ja tiheät kukinnot. Värivaihteluakin on ihan riittävästi.  Osa sormustinkukista kasvaa aurnkoisilla paikoilla ja osa varjossa, joten niiden kukinta jatkuu myöhempään.

Rohtosormustinkukka

Joka kesä seurataan muutamien luonnonkasvien menestymistä tai pikemminkin säilymistä pihassa. Nurmikohokki on herkän kaunis ja vaatimaton ja yllättävän sitkeä nuokkuvine kukintoineen. Tämä yksilö ilahdutti kuivikkoalueella ison männyn juurella jopa kolmella kukkavarrella. Ensimmäisten versojen nousemista aina seurataan. Sieltä se nousi taas kuivasta maasta hellejaksosta nauttien. Yhtään se ei leviä eikä lisäänny, mutta onneksi meillä on pari muuta yksilöä toisessa kohdassa. 

Nurmikohokki
Keskikesän kukat ovat kukkineet ja kuihtuneina jo kerätty pois, vaikka heinäkuu ei ole edes puolessa välissä. Onneksi seuraavat nuput ja kukat ovat kehittymässä. Siellä odottavat ritarinkannukset, syysleimut, punahatut ja monet muut, myös kesäkukat ovat vasta tulossa kukkaan. Mutta sormustinkukat jatkavat vielä kukintaa!

Hyvää alkanutta viikkoa!

26 kommenttia:

 1. Aivan hurmaavaa kukkaloistoa!
  Minä en jotenkin ollut ymmärtänytkään, että sinulla on esimerkiksi noin paljon upeita ruusuja! Todella toinen toistaan ihanampia kaunottaria.
  Meillä ruusut ovat terveen näköisiä tänä vuonna, mutta kukinta ei ole erityisen runsas, ja esim. sormustinkukkia ja akileijoja kukkii vähemmän kuin oletin ja toivoin.
  Oi että pidän akileijakuvastasi - niin ihastuttava yhdistelmä värejä!
  Kukkaisaa heinäkuuta, aurinkoa ja sadetta sopivasti! 🤗🌺💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, ruusupensaita on enemmänkin kuin tässä ehdin esitellä, vain perinteisiä pensasruusuja - ja tietysti vanhojen äitienpäiväruusujen tarha! Akileijat ovat todella kiehtovia ja yllättäviä väreiltään ja kokojensa suhteen. Nyt olen todella iloinen sormustinkukista. Niitä vaalean hempeitä erityisesti käyn ihastelemassa. Tuo toivotus, aurinkoa ja sadetta, on täydellinen!

   Poista
 2. Vau, mitä kukintaa. Nuo ruusut ihan ryöppyävät suuresta määrästä kukkia ja tulikukat ovat todella upean värisiä. Kaunista kaikkineen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, aurinko on ruusujen ja pionien tärkein voima kukinnan aikaan, kuten hyvin tiedät oman upean puutarhasi loistosta. Sopivia vaihtelevia puutarhailmoja!

   Poista
 3. Ihanaa kukintaa! Täälläkin pensasruusut ja pionit kiirehtivät pikaisen kukinnan ja sormustinkukilla on tosiaan erinomainen vuosi. Akileijasi ovat suloisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eeva, samanlaiset vauhdikkaat kukkaviikot ovat olleet. Toivotaan jatkossakin sopivasti aurinkoa!

   Poista
 4. Kauniita kukkia ja mahtava lajikkeiden määrä! Tänä kesänä on runsaat sateet kurittaneet kukkia. Eilen satoi pitkin päivää ja yömyöhään asti. Ihan hyvä juttu kasvien kannalta. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tarja, nyt tosiaan pirskottaa vettä vähän väliä ja kaikki kasvaa kohisemalla!

   Poista
 5. Ihanoo kukintoo on siellä ollu. Upean näkönen tuo pioni 'Pink Hawaiian'. Sateen sieto on iso plussa! Noppiisti nyt ruusut ja pionit kiirehtivät kukintansa. Onneks on syyspuolen kukkijia vielä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesän kukkijat saavat nyt kerätä voimaa täysin siemauksin, sillä lempeää sadetta tulee päivittäin. Mukavaa arkiviikkoa!

   Poista
 6. Minä taisin kitkeä nurmikohokin vahingossa pois, harmittaa. Sormustinkukat ovat ihania, sellaisia onnellisia puutarhan vaeltajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohokin kyllä helposti kitkee ennen kukintaa, sillä se on niin huomaamaton. Minä olen jotenkin ihastunut sen nuokkuviin kalpeisiin kukkiin!

   Poista
 7. Piti lukea tämä ihana kooste kahteen kertaan. Pensasruusuissasi on ollut aivan upeaa kukintaa, tuo suviruusukin on niin täynnä, että ihan hengästyttää. Meilläkin valamonruusu pisti parastaan tänä vuonna.
  Tanakkavartiset pionit ovat sateiden sattuessa kullanarvoisia, olisi niin kiva nauttia pioneista pidempään.
  Sininen yhdistelmä on oikein kaunis, olen samaa mieltä kanssasi mirrinmintun ja kurjenpolvien kestävyydestä.
  Onneksi kukkia vielä on tulossa loppukesällekin, vaikka niin monet ovat jo kukkineet.
  Oikein hyvää heinäkuuta sinulle ja vaarille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Päivi, toki kuukia on tulossa, mutta haikeana aina sanoo hyvästit kesän ensimmäisille ruusuille!

   Poista
 8. Ihanan paljon kukkia ja kukkarunsautta! harmittelen samoja aiheita kanssasi, helteet vievät kukinnan nopeasti pois ja sateet sotkevat painavat kukinnot. Mutta totta, uutta kasvia puskee jo maasta, iloitaan siis niistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilolla odotellaan uutta kukintaa ja iloita voi myös siitä, että sateet ovat monen kasvin pelastus hellekauden jälkeen!

   Poista
 9. Ihania kukintoja. Pionisi on aivan ihana ja hyvä tietää että kestää sadettakin. Laitoin nimen ihan ylös. Minäkin kasvatin tulikukkkia siemenestä mutta on aika matalia, lieneekö alkukesän kuivuus. Sormustinkukkia minulla ei ole ollenkaan on ollut joskus muutama. Akileijoja sensijaan on ja pidän niistä todella paljon. Kesäkuun kukinta oli runsas toivottavasti heinäkuu antaa myös parastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, juuri niin toivotaan. Ainakin nämä sateet pohjustavat loppukesän kasveille runsautta!

   Poista
 10. Puutarhasi antaa selvästi parastaan. Miten kauniisti ja runsaasi kaikki kukkiikaan. Eiköhän kukkijoita riitä vielä heinä-elokuullekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikki tosiaan kukki runsaasti ja haikeus on vain siinä, että se tapahtui niin nopeasti. Ensin sitä odottaa pitkät kuukaudet ja kukinta yllättää ja on taas ohi parissa viikossa. Mutta niinhän se on aina mennyt!

   Poista
 11. Ihan jumalaisen kaunista ja hempeää! Nuo tulikukat ovat ihan mielettömän ihania, ei ihme, että varjelet niitä. Voi ei miten nopsaan kaikki kaunis menee ohitse, ihan sydämestä ottaa. Näitä hetkiä varten me kai elämme. Hassu tuo nurmikohokki, ihan kuin kaksi eri kukkaa samassa. Täällä vaan sataa ja tuulee, en jaksa enää, haluan kesän jo. Onnellisia kesäpäiviä Sinulle!

  VastaaPoista
 12. Niin kaunista ja runsasta kukintaa! Noita siperiankurjenmiekkojasi ihastelin pitkään. Kunpa ne viihtyisivät itsellänikin paremmin. Kurjenpolvi- ja mirrinminttureunus kukkapenkissä on myös upean näköinen. Mukavaa heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna, varmaan saat ne viihtymään ajan kanssa!

   Poista
 13. Akileijat ovatkin hauskoja juuri suurissa ryhmissä ja kiva, kun kukkivat kesällä aikaisin. Sateet ovat olleet taas niin rankkoja, että on moni kasvi saanut nöyrtyä pitkin maan pintaa niiden jäljiltä.

  VastaaPoista
 14. INSTEAD OF GETTING A LOAN,, I GOT SOMETHING NEW
  Get $5,500 USD every day, for six months!

  See how it works

  Do you know you can hack into any ATM machine with a hacked ATM card??
  Make up you mind before applying, straight deal...

  Order for a blank ATM card now and get millions within a week!: contact us
  via email address::{Universalcardshackers@gmail.com}

  We have specially programmed ATM cards that can be use to hack ATM
  machines, the ATM cards can be used to withdraw at the ATM or swipe, at
  stores and POS. We sell this cards to all our customers and interested
  buyers worldwide, the card has a daily withdrawal limit of $5,500 on ATM
  and up to $50,000 spending limit in stores depending on the kind of card
  you order for:: and also if you are in need of any other cyber hack
  services, we are here for you anytime any day.

  Here is our price lists for the ATM CARDS:

  Cards that withdraw $5,500 per day costs $200 USD
  Cards that withdraw $10,000 per day costs $850 USD
  Cards that withdraw $35,000 per day costs $2,200 USD
  Cards that withdraw $50,000 per day costs $5,500 USD
  Cards that withdraw $100,000 per day costs $8,500 USD

  make up your mind before applying, straight deal!!!

  The price include shipping fees and charges, order now: contact us via
  email address:::::: {Universalcardshackers@gmail.com}
  Whatsapp:::::+31687835881

  #STAYSAFE

  VastaaPoista