keskiviikko 29. heinäkuuta 2020

Herneitä ja porkkanaa


Heinäkuun alun jälkeen on taivas täyttynyt pilvistä. Lähes joka päivä on satanut joko vähän tai paljon. Kuun puolen välin jälkeen oli neljä päivää poutaa. Koska kastelua ei puutarhassa enää tarvittu, käytimme ne moottoripyörämatkailuun kotimaassa. Eilen oli viides poutapäivä ja silloin keräsin vadelmia metsästä. Nyt sade jatkuu. Mustikoita on kerätty sadekuurojen lomassa. Yltäkylläisestä kosteudesta johtuen kasvimaan kasvu on ollut rehevää. Keväällä päätin jakaa kasvimaa-alueen klassisiin pitkiin penkkeihin ilman mitään koristeellisuuspäämäärää. Penkeissä kasvaa niitä tavanomaisia juureksia ja muita syötäviä kasveja, joita me yleensä hyödynnämme miellellään.


Porkkanarivien väliin kylvän yleensä kehäkukkaa, koska se on hyvä lähikasvi monelle hyötykasville. Kehäkukan siemenien sekaan oli jäänyt unikon siemeniä, joten kukkapiristystä tuli sittenkin juuresnaattien lisäksi, kehäkukkia ja unikoita. Sade hyödytti kesäkuun kuivuudesta kärsineitä kasveja ja esimerkiksi sipulit ja herneet ovat kasvaneet hyvin ja herneitä on saanut poimia syötäväksi runsaasti.


Paikallisen kanta-asukkaan, rusakon kanssa oli yhdessä vaiheessa erimielisyyttä siitä, kenen ravinnoksi porkkanat ja punajuuret on tarkoitettu. Levitin harsot kyseisten penkkien päälle öisin eikä jänis enää tullut napsimaan varsia. Nyt saa ottaa jo harvennusporkkanoita, jotka ovat juuri niitä makeita kesäherkkuja. Punajuuret ja sipulit ovat myös jo syötävän kokoisia.


Taitepavut alkoivat myös kasvaa hyvin. Osa niistä kukkii nyt, mutta kuvan lajike ryhtyi tekemään kiipeileviä versoja, vaikka sen pitäisi olla pensaspapu. Herneitä on runsaasti, sillä ensimmäiset kylvöt on kohta syöty ja myöhemmät kypsyvät kohta. Kerään niistä myös ensi vuoden siemenet, sillä suosikkini on jo vuosia ollut silopydinherne Kelwedon Wonder.


Kasvimaan käytävät ovat perusmulloksella, mutta kitkeminen on sujunut helposti. Aluksi rikkaruohottuminen oli niukkaa kuivuuden vuoksi ja sen jälkeen niitä on saanut kitkeä muutaman kerran. Meillä ei ole kasvimaalla juuri lainkaan monivuotisia rikkakasveja. Enimmäksen siellä rönsyää vesiheinä ja savikat ja jäkkärät. Ne eivät ole syväjuurisia ja ne on helppo raapaista pois.


Rusakko herkuttelee yleensä aluksi porkkanan varsilla ja myöhemmin punajuuren naateilla. Mikäli kasvussa on pitkänomaista punajuurta, joka kasvaa osan maanpinnalle, syö se mielellään myös juurta. Pyöreän muotoiset punajuuret ovat paremmin tallessa maan sisällä.


Palsternakat ovat vasta porkkanan varsien mittaisia, sillä ne on kylvetty samaan aikaan porkkanoiden kanssa. Joka vuosi minulla on ongelmia saada palsternakan siemenet itämään aikaisin, vaikka kylvän ne huomattavasti ennen porkkanaa. Syyskylvöäkin olen yrittänyt, mutta sekään ei tahdo onnistua. Onneksi palsternakat saavat olla maassa pitkään syksyyn, joten ne ehtivät kyllä vielä kasvaa.


Varsinaisen kasvimaa ulkopuolella kypsyy paljon syötävää. Herukat ja karviaiset ovat pian valmiita ja ne maistuvat parhaiten, kun niitä saa syödä suoraan pensaasta napsien. Marketin hevi-osastolla ei tarvitse vähään aikaan käydä, sillä vitamiinin lähteet löytyvät läheltä. Mansikkasato hätäkypsyi jo poutakaudella eikä onneksi jäänyt sateeseen homehtumaan.


Avomaan kurkut ovat aloittaneet kukinnan todella myöhään, mutta ulkoelämää harson alla viettäneet tomaatit ovat jo saaneet aikaan raakileita. Red Cherry-kirsikkatomaatti kaipaa nyt vain aurinkoa kypsyttämään. Runkotomaateissa on jo hyvin raakileita ja pensastomaatit kukkivat vielä lisää. Aurinkoisia ja lämpimiä päiviä tarvittaisiin tomaattien kypsymiseen.


Kypsymista odottavat myös pensasmustikat aivan vihreinä. Tosin ne kypsyvätkin vähitellen. Niistä kannattaa kerätä sinertyneet marjat heti, kun ne muuttavat väriä. Ne ovat lintujen herkkua. Tänä vuonna saadaan hyvä metsämustikkasato ja niitä on jo kerätty pakkaseen. Varastoin kuitenkin vähän myös pensasmustikkaa, sillä se sopii vaikkapa kakun koristeeksi, kosa se ei tahraa.


Vadelmasaalista varten menen nykyään metsään. Jo monta vuotta sitten hävitin kaikki vadelmapensaat puutarhasta. Puutarhavadelmat ovat oikukkaita ja säätilät vaikuttavat rajusti marjasatoon. Niitä pitää leikata joka vuosi ja tuholaiset iskevät niihin helposti. Pensaslaustan rikkaruohottomana pitäminen on työlästä. Tulin siihen tulokseen, että jos kesä on huono metsävadelmille on se sitä myös puutarhavadelmille ja päinvastoin. Eli vadelmasato on kuitenkin huono. Nyt näyttää olevan hyvä vuosi vadelmille. Ne alkavat juuri kypsyä ja ovat muhkeita, joten kerään niitä. Ja onhan luonnon vadelmien aromi ylivoimaisesti parempi. Onneksi meillä on hyvät vadelmamaastot muutaman minuutin matkan päässä.


Kaiken tämä herkullisuuden lisäksi keittiöpuutarha tuottaa, perunaa, kesäkurpitsaa, salaattia ja persiljaa ja tilliä. Omenat ja luumut kypsyvät. Voi tätä herkkullisuuden aikaa!


Herkullisia heinäkuun hetkiä!

25 kommenttia:

 1. Minä kylvin porkkanat, punajuuret, palsternakat, herneet, sipulit ym. melko myöhään, joten vielä satoa ei ole korjattavaksi, kuin herneiden osalta. Herukat ja karviainen kärsivät kuivuudesta, mutta kyllä niitä riittää kuitenkin tarpeeksi pakastettavaksi. Mustikoita olemme saaneet poimittua jo muutaman ämpärillisen ja vadelmiakin olisi tarkoitus vielä poimia, jos vain sateet antavat myöten.
  Mukavaa viikon jatkoa sateista huolimatta.

  VastaaPoista
 2. Meillä rusakko kulkee pihan läpi onneksi vain ohikulkumatkalla! Tämä ei ole syönyt mitään, edellisvuoden pupu sen sijaan yritti syödä ja jouduin suojaamaan kasvejani siltä. Vai moottoripyörällä! Meillä miehelläkin on moottoripyörä, jolla ajelee. Minä en ole innostunut. Moottoripyörissä (ja niillä ajavissa miehissä) on jotain kiehtovaa... Minä ole myös poiminut vadelmia mökin takana olevasta metsästä. Niitä näyttääkin nyt olevan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jänöjen kanssa on vaan tultava toimeen ja onhan ne hauskoja olentoja tarkkailtaviksi. Kunhan eivät pääse totaalista tuhoa tekemään. Me olemme harrastanet moottoripyöräretkeilyä kymmeniä vuosia, isäntä ajaa ja minä saan matkustaa. Tänä kesänä retket ovat jääneet vähiin sateisten ilmojen vuoksi. Sitten vaan metsään vadelmia ja mustikoita keräämään!

   Poista
 3. Hyötytarhassasi näyttää oikein hyvältä ja kiva, että olet päässyt jo nauttimaan sadosta. Omasta kasvimaalta haettu sato tuntuu niin hyvältä, eikä tosiaan tarvitse käyttää kaupan hevi osastoa. Meilläkin on menossa marjastuskausi. Mustikoita on jo pakastettu tosi mukavasti talven varalle, vielä varmaan kerätään sekä mehun aromeiksi että tuoresyöntiä varten. Eilen aloitimme metsävadelmien keräämisen ja löysimme ennen sadetta 5 litraa. Olen samaa mieltä puutarhavadelmista kanssasi, puskat eivät ole, minulla ainakaan, olleet mikään kaunistus ja metsävadelma on maukkaampi maultaan. Mieheni tietää aina hyvät paikat, mistä metsissämme löytyy vadelmaa :). Kasvihuoneen kautta kohta vadelmaan, hyvää marjasatoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinne suunnitelmat vievät tänään, poutaa pitäisi olla tarjolla!

   Poista
 4. Wau - oletkin moottoripyörämimmi, en tiennyt :) Ihan täydellinen kasvimaa ♥ Herkkuja ja kukkia. Herahti vesi kielelle (itse olen kasvissyöjä ja marjahullu). Totta on, ettei paljon vattuja kannata itse kasvatella, metsästä niitä saa. Juuri laiskana ostin 5 litran (vai kg?) vadelmalaatikonkin alle 20 euroa...Jänispahanen siellä kiusaa sinua. Täällä on muuten citykaneilla taas joku tappotauti, joka tarttuu metsäjäniksiinkin. En uskalla toivoa tuota sinne, mutta jos nyt kuitenkin löytäisi muuta syötävää se teidän kiusaajanne. Olet niin oikeassa, ei ole Kelwedon wonderin voittanutta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä- olemme siis Kelwedon-faneja! Kyllä rusakoiden kanssa tullaan toimeen periaatteella jokaiselle jotakin!

   Poista
 5. Sinulla on runsas sato tulossa ja kuten kerroit jo käytössäkin. Palsternakkaa minä kokeilin ensimmäinen kerran. Kesäkurpitsa on ollut hidas jatkamaan hedelmän kasvun kokoa. Satanut on täälläkin todella paljon ja voi sanoa joka päivä. Mutta välillä on kuitenkin käyty metsässä mustikassa nyt on kerätty 40 litraa. Kerään niitä nyt kun puutarhan pensaat antavat tänä vuonna huonosti satoa. Vadelmaa ja mansikkaa jonkinverran ja punaistaherukkaa mutta mustat pensaat on lähes tyhjiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikat ovat sellainen terveysmarja, että niitä täytyy kerätä hyvä varasto. Meillä punaiset herukat ovat tehneet hyvän sadon, mutta mustista kertyy vähemmän. Istutimme toissa syksynä neljä uutta mustaherukkaa ja ne ovat vielä aloittelijoita. Kaksi vanhempaa on kohtalaisesti täynnä marjoja. Ja nuo metsävadelmat - ihania!

   Poista
 6. Herkullista satoa kauniilta kasvimaalta! Vasta kerätyt kasvimaan antimet maistuvat niin paljon paremmalta kuin kaupasta ostetut. Saa nähdä, ehtiikö meillä tulla palsternakasta satoa ollenkaan. Muistin niiden kylvön vasta touko-kesäkuun vaihteessa. Metsävadelmaa on ilmeisesti ihan hyvin tulossa, mutta eivät ole vielä kypsyneet kunnolla. Kunhan kypsyvät, pääsee vattuun. Ovat ne niin paljon parempia kuin puutarhavadelmat. Herukatkin alkavat pian kypsyä, joten muutama tunti menee marjapensaissa ja mehustuksen parissa. Herkullisia hetkiä kasvimaalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna! Kyllä oman maan tuotteet ovat ykkösluokkaa. Tyttärentytär eilen kävi ja syötiin kasviskeittoa ja totesi, että herneet, porkkanat, perunat ovat niin maukkaita! Hyviä marjasaaliita sinnekin!

   Poista
 7. Ihanaa satoa! Tosi kauniilta näyttää kasvimaallanne. Mukavia herkkuhetkiä oman sadon parissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, kauneus on nyt enemmän yletöntä rehevyyttä. Kaikki vihreä on kasvanut enemmän kuin tavallisesti!

   Poista
 8. Meitäkin on mehtämarjat työllistäneet. Mehtävuapukka kasvaa tiälläpäin aukkohakkuilla ja sitä on runsaasti, ei kiellä puitten kasvuu. Herkullista satoa oot kasvimaalta suanu jo korjattuu, meillä ei nyt herne jostainsyystä onnistunu. Kahteen kertaan kylyvin ja muutama verso vuan on, muut kasvaa hyvästi. Muatilalla käyvessäni tosin herukoidenkin olevan kohta jo korjattavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On hieno juttu, että tänä kesänä vaapukkasato onnistui. Samoin mustikat. Viime kesänä ei täällä päin ollut lainkaan mustikkaa. Nyt on sitäkin ihan riittämiin. Lopuksi kerätään vielä mehumustikoita, sillä siitä saa ehdottomasti parhaan palautusjuoman. Hyvää herukkasatoa sinne!

   Poista
 9. Hyötypuutarhasi on sekä kaunis että tuottoisa. On kyllä yhtä juhlaa käydä omalta kasvimaalta hakemassa syötävää. Meillä herukat ovat jo kypsyneet ja kerätty. Eilen tyhjensimme hernepuskat, lavakaulukseen ei kovin paljon mahdukaan.
  Puutarhavadelma ei ole mikään kasvimaan kaunistus. Tänä kesänä se tosin on tuottanut paljon marjaa. Isäni ollessa vielä terve, kävimme hänen kanssaan vadelmassa. Isä tiesi aina parhaat vattupaikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä vuois on kai vadelmille hyvä. Meidän lasten puutarhoissa on myös tullut hyvä sato puutarhavadelmista. Näinä aikoina on melko helppoa löytää metsävadelmien kasvupaikkoja, sillä metsänomistajat ovat ahkerasti tehneet metsämhoidollisia harvennuksia ja vadelmat pääsevät alkuun. Ne viihtyvät paikallaan satoa tuottaen aina muutamia vuosia.

   Poista
 10. Heitin sinulle haasteen, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on kyllä huikean paljon kimalaisia! Kiitos haasteesta, toivotaan vähän poutapäiviä - nytkin sataa tihuttelee!

   Poista
 11. Nyt en oikein tiedä, kumpaa ihastelen enemmän, kauneuden ja hyödyllisyyden paratiisianne vai sitä, että mummi ja vaari matkailevat moottoripyörällä. :)
  Puutarhanne on kyllä ihana, niin tunnelmallinen ja niin tuottoisa. Esimerkiksi kolmas kuva voisi hyvin olla englantilaisesta cottage gardenista tai ranskalaisesta potagerista.
  Täälläpäin on sekä metsävadelmista että -mustikoista huono sato, joten voi hyvällä omatunnolla jättää poimimisen ensi vuoteen. Sieniä sen sijaan on runsaasti.
  Oikein ihanaa ja tunnelmallista elokuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Nyt sitten voi herkutella sieniruoilla. Meillä ei ollut viime vuonna lainkaan mustikoita ja nyt sen sijaan niitä on runsaasti.

   Poista
 12. Monenmoista herkkua kypsyy puutarhassasi, silmänruokaa unohtamatta:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos ja hyvää jatkoa elokuulle!

  VastaaPoista