perjantai 6. maaliskuuta 2020

VälikäsitöitäVettä ja räntää on satanut enemmän ja vähemmän viime päivinä. Varsinaiset esikasvatuskylvöt aion aloittaa ensi viikolla. Hankikylvö ei näytä onnistuvan tänä vuonna, joten kylvin viime kuussa joitakin siemeniä ja vein ne kylmäkäsittelyyn kylmään varastoon. Niistä toin jättiverbenan sisään lämpimään ja taimet nousivat parissa päivässä. Ennen kiireempiä kylvötöitä on ollut hyvää aikaa muihin puuhiin ja välikäsitöihin.


Jokavuotiseen tapaan meillä on kaadettu puita ja tehty polttopuita, joita talomme kolme tulisijaa ja pihalaavu kuluttavat. Kovat tuulet ovat puhaltaneet ja niiden  aikana on tullut seurattua lähikuusien latvojen reipasta heilahtelua.  Jotta rakennusten katot välttyvät puiden kaatumisen vaurioilta, oli aika kaataa muutamia korkeita kuusia. Vaari hoiti moottorisahatyöt ja minä siivoilin loppuja.

Vaikka ilma oli kosteaa ja viileää, kuusen havujen tuoksussa oli mukava puuhailla. Työ oli roskaista ja sotkuista, mutta nythän on havaittu metsän ja maan ainutlaatuiset terveellisyystekijät. Sieltä niitä imeytyi saman tein.

Oikein sateisina päivinä ehdin jälleen penkoa mittavaa tilkkuvarastoani. Tilkut ovat hyvin sekalaista tavaraa ja pientä silppua. Yritän käyttää niitä johonkin kokonaisuuteen, sillä osa tilkuista on käsin värjättyjä tai painettuja. Ensimmäiseksi kokosin tilkkuja sinisävyiseen tilkkupeittoon.

Tilkkutyö on sellainen menetelmä, jossa ei tarvitse seurata tarkkaa työohjetta ja se sopii minulle. Työn voi suunnitella kokoamalla palaset ja miettiä lopullista rakennetta vähitellen. Isossa työssä paras ratkaisu on levittää tilkut lattialle ja hamotella siinä niiden paikat. Tiettyjä teknisiä periaatteita, kuten kokoonpanon järjestystä täytyy noudattaa.


Tämä peitto koostuu neliön ja suorakaiteen muotoisista tilkuista. Keskikohta muodostuu neljästä pienestä neliöstä. Niitä ympäröivät vuoroin vaalean ja tummemman siniset reunukset. Näin muodostuvat blokit on liitetty toisiinsa vaaleilla ja keskisinisillä suikaleilla.


Reuna muodostuu vihertävistä ja harmaansinisistä tilkuista, jotka aivan ylimmässä kuvassa ovat vielä irrallisina.


Tästä tulee peiton oikea puoli ja peitosta puuttuu vuorikangas ja kerrosten väliin tuleva vanu. Lopuksi kerrokset yhdistetään reunakaitaleella ja tikataan yhteen käsin ompelemalla läpi kerrosten.


Tämä suorakulmaisten tilkkujen yhdistäminen on minulle hyvin tuttua, sillä olen tehnyt monia tilkkupeittoja tällä tavalla. Halusin kokeilla myös kolmiokuviota. Kolmiomenetelmää käyttäen tein sohvatyynyn päällisen - tai oikeastaan vasta tyynyn etupuolen.


Tilkkuompelussa voi käyttää erilaisia nopeuttavia tai sarjatyömäisiä menetelmiä. Värikolmioita syntyy näin. Asetetaan kaksi eri väristä tilkkua oikeat puolet vastakkain, ommellaan kaksi ommelta kulmasta kulmaan ja leikataan kolmiot erilleen ommelten välistä. Saadaan kaksi tilkkua, joissa kummassakin on kolmiokuvio.
Käytin kolmiotilkkujen lisäksi yhtenäisiä neliötilkkuja, joihin valitsin kasviaiheisia kankaita eli tummanvihreät ja valkopohjaiset. Tilkuista voi suunnitella haluamansa sommitelman. Asetin vuorotellen kolmiotilkun ja kokonaisen neliötilkun ja liitin ne jonoiksi. Jonot ompelin yhteen neliömäiseksi pinnaksi, joka on tyynyn päällisen koko.


Tilkkuoppaissa painotetaan yleensä sitä, että kannattaa käyttää samanlaatuisia kankaita. Se tuli hyvin esiin kolmiomentelmässä. Tumma kangas oli venyvämpää kuin muut ja sen vuoksi kolmiokulmia ei tahtonut saada täsämällisesti kohdalleen. Suorareunaisia tilkkuja yhdistäessä kankaiden laatu ei tule niin selvästi esiin.


Reunustin kolmiopalapelin vielä tiilenpunaisilla suikaleilla ja näin tyynyn päällipuoli on valmis. Tikkaan sen koneella kiinni tukevaan puuvillakankaaseen, jotta tyynyä voi reippaasti käyttää. Tyynyn selkäpuoleen tarvitaan vielä kangas, lisäksi vetoketju ja lopullinen kokoonpano voidaan tehdä.

Tämäkin työ on siis vielä kesken. Se ei haittaa, sillä  monimutkaiset kokoamisvaiheet on jo tehty ja vuorittamisia ja tikkamisia voi tehdä vähän kerrallaan. Jossakin vaiheessa on mukava koota tyynynpäällinen ja peitto valmiiksi.


Hyvää sunnuntaista naistenpäivää!


26 kommenttia:

 1. Onnnittelut jättiverbenan itämisestä. Minä en ole sitä vielä kokeillut, vaikka olen blogeissa kasvia ihaillut. Hienoja tilkkutöitä sinulla, voin uskoa että tekeminen on mukaansatempaavaa ja on hienoa nähdä työn tulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä verbenat itävät, mutta pienien taimien eeenpäin kasvatus on haasteellista. Eiköhän siitä muutaman lisätaimen saa talvetettujen lisäksi.

   Poista
 2. Tilkkutöitä on tullut tehtyä paljon vaikkakin viime vuosina vähemmän. Minulla on jättiverbena vielä kylmäkäsittelyssä, viikon päästä viimeistään sitten huonelämpöön. Ensi kertaa kokeilen joten kovasti jännittää onnistunko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainhan uuden kokeilu on jännittävää. Verbena kyllä itää helposti, mutta taimien jatkokasvatus karsii yleensä joukkoa. Onneksi ne jotka saa alkuun ja vietyä kesän yli, voi talvettaa!

   Poista
 3. Minulle tuo hankikylvö ei ole tuttua puuhaa. Tuota hankea meidän pihassa piisaa! Ollaan kolattu lunta etupihalta takapihalle, kun etupihalla ei kaikki lumi mahdu. Saa siis nähdä, milloin lumi takapihalta sulaa ja päästään kylvö ja istutuspuuhiin :D Tilkkutöitä en ole vuosiin tehnyt. Tilkkujen ompelu on kyllä tosi kivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo lumen määrän erilaisuus on tänä vuonna outoa - täällä vaan vettä sataa ja kuralätäköt laajenevat ja tiet velliintyvät. Kaikessa on omat hyvät ja huonot puolensa!

   Poista
 4. Hienosti osaat tehdä tilkkutöitä! Minä en osaisi. Puunkaato on siitä jännää hommaa, että puu kaatuu varsin nopeasti, kun on osaava tekijä. Varsinainen työhän alkaa vasta sitten, kun puu pötköttää maassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi meidän vaari hoitaa kaadon luotettavasti ja jatkohommaa voi tehdä sitten ajna kanssa. Tilkkutekniikka voi olla yksinkertaista ja helppoa tai sitten voi valita oikein konstikkaita vaihtoehtoja!

   Poista
 5. Meillä männöö nyt hommat samallatavalla. Puusouvii on ollu ja koivunrisujen raivoomista pellolta, niille onkin jatkokäyttää luvassa. Kivoja tilkkutöitä tiet, tuo onkin tärkii asii olla nuo kankaat samanlaisii. Miulla on miesten kauluspaitoja, mistä tien. Ensimmäiset kylyvöt miekin tein.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samanlaiselta vaikuttaa kevään ohjelma. Nyt on niin märkää ja kuraista ulkona, että sisäaskartelu tuntuu kivalta!

   Poista
 6. Hienoja tilkkutöitä. Olen muutamia peittoja tehnyt lapsille heidän ollessa pieniä. Tekniikasta en ole tiennyt mitään, kunhan leikellyt ja ommellut paloja yhteen. Arvostan tilkkutöitä, joiden tekijöistä monet ovat suorastaan taiteilijoita.
  Puutyöt ovat raskaita ja sotkuisia, mutta niistä saa hyödyn lisäksi hyvän mielen. Jokunen pölli on pätkitty vuosien mittaan tälläkin tontilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat askareet ovat hyödyllisiä ja hauskoja. Lisäksi niissä voidaan käyttää hyväksi 'vanhaa' materiaalia. Kasvava puu muuttuu energialähteeksi ja käytetty kangas tilkuiksi ja tuotteeksi!

   Poista
 7. Tilkkutöitä olen tehnyt aiemmin, mutta vuosiin en ole tehnyt. Olisi kyllä aihetta käydä varastoja läpi. Paljon kankaita olen vienyt kirppikselle ja myynyt siellä itsekin. Enää ompelu ei kiinnosta kuten ennen.
  Meilläkin pitisi tehdä vähän puutöitä. Myrsky kaatoi ison puun ja sähkömiehet katkoi syksyllä isojen kuusien oksia. Syksyllä katkoin niistä havuja kukkapenkeille, mutta paljon olisi vielä raivaamista.
  Oi, jättiverbena on kaunis, olen ostanut sitä vain valmiina kasvina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskyn kaatamat puut ovat usein harmillisia. Ne kaatuvat väärästä paikasta ja jäävät huonosti konkeloon. Pahimmassa tapauksessa ne onnistuvat vaurioittamaan rakennuksia. Mutta kyllä puita pitää pihassa olla, ne tuovat lintuja ja oravia!

   Poista
 8. Kauniit tilkkutyöt! Tuossa sinisävyisessä peitossa varsinkin on ihanat värit. Hyvää huomista naistenpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna. Minä olenkin sinisen ystävä, joten sinisiä on kertynyt runsaasti!

   Poista
 9. Voi miten upeita tilkkutöitä. Voin vain huokailla ihastuksesta. Itse en ole koskaan tilkkutöitä kokeillut.
  Mukavaa viikonloppua. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kannattaa kokeilla ja aloitaa yksikertaisista ruudukoista. Se on kyllä hauskaa!

   Poista
 10. puunsouvi minullekin tuttua ja jokavuotista, sen sijaan tilkkutöitä en ole ikuna harrastanut. ihailen niiden taitajia, kuten nyt sinunkin kaunista kädenjälkeä.
  hyvää naistenpäivää Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ilona! Tilkkuhomma on tosi hauskaa eikä vaikeaa!

   Poista
 11. Puusavottaa tuli meilläkin yllättäen ja mies on pilkonnutkin jo ne klapimittaan kuivumaan. Tilkkutyöt on minulle vieraita mutta ihailen niiden taitajia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myrskytuulet ovat pakottaneet monet tekemään puut polttopuiksi ilman etukäteissuunnitelmaa. Onneksi niille on monella käyttöä.

   Poista
 12. Meillä on samoja puuhia, puita on on pilkottu. Ja olis mulla myös tilkkuja leikattuna, mutta ompelukone täytyisi huoltaa ennen kuin niitä pääsee yhdistelemään. :) Hyvää naisntenpäivää vielä, vaikka virallinen päivä meni jo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, naisten päivää voi juhlia koska vaan! Hei nyt kone huollettavaksi ja pääset tilkkuja kokoamaan! Sadepäivät täällä ovat hyvää ompeluaikaa!

   Poista
 13. Onpa siistiä tilkkutyötä! Kolmioita en ole koskaan kokeillut... enkä varmaan saisikaan niitä noin siististi kohdakkain. :)
  Olen nuoruudessa tehnyt päiväpeitteen kaikenkirjavista neliöistä ja pannulappuja hirsimökkitekniikalla. Jälkimmäinen työ oli tosi kivaa, kun sai hyvin pieniäkin tilkkuja käytettyä.
  Metsän ja puiden tuoksu on ihan parasta. Puiden kaataminen on aina harmillista, mutta toisinaan välttämätöntä.
  Pysykäähän terveinä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivotaan kaikille koronasta säästymistä! Metsän tuoksusta ollaan nyt nautittu - puiden oksista maassa leviää ihana havutuoksu!
   Sinulla on kokemus tilkkutyöstä ja se oli mukavaa - siispä kokemaan se uudelleen, vaikka kassiksi! Jos ei ole tilkkuvarastoa, kirppareilta löytyy hyvät valikoimat vaiika vanhoja marimekkovaatteita tilkuiksi. Leppoisaa maaliskuun jatkoa!

   Poista