keskiviikko 25. syyskuuta 2019

Kukkapenkin syyssiivous


Syksy on edennyt nopeasti ja kukkapenkit alkavat rapistua. Jotkut kukat ovat vielä syyskuussa päässeet parhaaseen kukintaansa, kuten yläkuvan syysleimu. Pääasiassa kukat ovat kuihtuneet ainakin pakkasöiden kourissa.


Perennaistutusryhmät alkavat olla vihertävän, harmaan ja kellanruskean sekamelskaa. Joku viimeinen syysleimun terälehti vielä riippuu sitkeästi kukassa ja eriväriset jaloangervot ovat kuihduttaneet kukkansa kokonaan. Taustalla pionin lehvistö on vielä vihreänä, mutta keltaisen päivänliljan kukkavarret sojottavat ruskeina.

Tässä vaiheessa aina pohdin, leikkaanko perennojen varret talvea varten pois vai jätänkö ne 'talventörröttäjiksi'.


Varsien leikkamatta jättäminen olisi hyvä asia siksi, että lumi (jos sitä sattuu satamaan) kerääntyisi paremmin suojaamaan kasvien juuristoa korkeana sojottavien varsien väliin. Toisten mielestä kuihtuneet kukinnot on parasta leikata pois, jotta kasvi ei käytä voimaansa siementen tuottamiseen vaan juuriston hyväksi. Jonkun mielestä liljakasvit eivat pidä alasleikkaamisesta.


Joidenkin kasvien varsisto ja lehdistö pysyy pitkään kauniina, joten niitä ei edes kovin aikaisin tee mieli saksia pois. Särkyneen sydämen istutusohjeissa kehotettiin valitsemaan sille paikka, jossa se asettuu muiden korkeiden perennojen lomaan niin, että sen varhain epäsiistit varret ja lehdet jäävät piiloon. Valkoinen kookas särjetty sydämeni on kuitenkin lähes viimeisiä raikkaan vihreänä rehottavia ja kasvattelee lisää versoja. Tosin pakkanen alkaa sitä jo puraista. Mirrinmintun versosto on vielä täydessä kasvuvauhdissa.


Kuunliljat ovat omanlaisiaan. Niiden kohdalla leikkaan kuihtuneet kukkavarret vähitellen pois, mutta lehdet saavat jäädä lopullisesti talveksi paikoilleen pehemenemään pakkasen käsittelyssä. Krassit ovat jo tietysti nyt pakkasen pitelemiä - kuva on otettu ennen pakkasöitä. Toiset suosittelevat kuunliljojekin tarkaan pois leikkaamista etanoiden vuoksi, mutta meillä ei ole niitä ilmaantunut.


Mahonia, jota meillä kasvaa monessa paikassa, saa jäädä odottelemaan talven tuloa. Se saa ilmojen kylmentyessä kevyen havusuojan polttavaa kevätaurinkoa varten. Joskus tosin sitä leikataan ja kauniin kiiltävän vihreitä oksia käytetän jouluasetelmiin. Kylmässä oksat säilyvät napakkoina koko talven

Jättiverbenat heiluttelevat vielä pitkiä varsiaan ja taustalla rusopäivänliljan ruskeat kukkavarret ja vihreät lehdet kertovat ohimenneestä runsaasta kukinnasta. Verbenat kaivetaan lopuksi juurakkoina ylös talvehtimaan kellarissa.


Uusi kukkapenkki, varjopenkki, syntyi tammen alle ja kärhöpolun varrelle. Siihen kasvatetut taimet istutettiin elokuun puolella sopivien sateiden aikana. Tälle penkille ei tarvitse tehdä nyt mitään.


Ranskan tulikukat ja purppuratulikukat innostuivat vielä kukkimaan toisen kerran ennen pakkasia. Kaikki kukinta ei ole vielä ohi.

Siis jätänkö perennat talventörröttjiksi vai leikkaanko alas? Useimpien kasvien kannalta se on kuulema yhdentekevää. Takapihalla voisi jättää törröttämään ja etupihalla laikata alas.

13 kommenttia:

  1. Minä leikkelen kuihtuneet kukat pitkin kesää joistain villisti leviävistä perennoista, kuten akileijoista, isotähtiputkesta ja nukkapähkämöstä, mutta muuten jätän versot talventörröttäjiksi. Minusta kuunliljojen kuihtuneet kukkavarret ovat hauskoja pilkistellessään hangen seasta. Samalla ovat vähän merkkinä lapsille, missä kohti on kukkapenkki. Monet kasvithan painuvat lumen painosta maata myöten eivätkä näy enää keväällä lumien sulaessa toisin kuin kuunliljojen jäykät kukkavarret. Aika hyvin kasvien lehdet ja kukkavarret murenevat ja maatuvat talven aikana matojen ruuaksi. Loput peittyvät sitten keväällä nousevien uusien versojen sekaan. Minusta myös kasvit talvehtivat paremmin, kun kukkapenkkejä ei siivoa syksyllä putipuhtaaksi, mutta kukin tekee tavallaan. Komeat tomaatit edellisessä postauksessa :) Aurinkoisia syyspäiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on toimiva systemaattinen tapa hoitaa kasveja ja siemenistä levittävät kannataa tietysti napsia joajoissa. Pohdin juuri tuota parasta talvehtimisolosuhdetta - siis sinäkin kannatat ainakin osan leikkamatta jättämistä. Kiitos Minna!

      Poista
  2. Minä jätän perennat leikkaamatta. En pidä kuunliljojen kukista, ne leikkaan jo kukinnan aikana. Vähitellen puutarha on menossa talvilevolle. Keväällä sitten taas!

    VastaaPoista
  3. En kestä epäsiistiä kukkapenkkiä, niinpä leikkelen kaikki pois ennen talvea. Mutta tiedän, että osalle kasveista voisi paremmin sopia jätettäväksi suojaa kuihtuvista lehdistä ja varsista. Purppuratulikukat täälläkin innostuivat uuteen kukintaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa on juuri ongelma: katseletko pitkään sotkuista rykelmää mustia varsia ja lehden jäänteitä? Vai sataako suojaansa piilottava lumi tuota pikaa? Usein jätän törröttäjiä takapihalle ja leikkaan etupihan penkit siistimmäksi.

      Poista
  4. Thank you - its Autumn allredy and some flours still are blooming!Have a nice weekend!

    VastaaPoista
  5. Minä leikkaan osan (yleensä ne epäsiistimmiltä näyttävät). Silpun jätän maahan ja ripottelen multaa peitoksi. Osan jätän talven törröttäjiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvltä menetelmältä ja lopputulos on siedettävää katseltavaa!

      Poista
  6. Tätä minäkin pohdin joka vuosi, leikkaako vai ei. Ja aina päädyn samaan leikkaan vain mikä tuntuu silloin siltä. Osan jätän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo miltä tuntuu-menetelmä on hyvä, sillä syksyinen kukkapenkki ei ole joka vuosi saman näköinen. Ikävät mustat ja pehmenevät varret tekee mieli poistaa!

      Poista
  7. Jätän aina kaikki leikkaamatta paitsi kukkavarret leikkaan niistä, jotka levittäytyvät siemenistä liiaksi. Kuten valtikkanauhus ja syysleimu. Kasvit joilla on ontto varsi (esim. pioni) suositellaan muutenkin leikattavaksi vasta keväällä, kun onttoon varteen kertyy syksyn ja talven aikana vettä ja se valuu alas juuristoon ja jäätyy. Vaikuttaa heikentävästi talven kestoon.
    Oon tehny saman huomion valkoisesta särkyneestä sydämestä, että se säilyy vihreänä pidempään. Kun taas perinteinen punainen ränsistyy huomattavasti aikaisemmin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kun hyvä huomio - siis Alba-särkynyt sydän on omanlaisensa! Tuo onttojen varsien juttu on myös mielessäni, mutta leikkaan usein pionit ja peitän ne talveksi kuusen havuilla. Nyt voi vielä harkita!

      Poista