maanantai 23. syyskuuta 2019

TomaattijuttuOikeiden tomaatinkasvattajien kasvihuoneissa ovat tomaatit kasvaneet valtavina pikkutomaattien ryöppyinä tai kannatelleet jämäköinä monen värisiä muhkeina hohtavia hedelmiään. Monet kertovat kasvattaneensa parhaat tomaatit tänä kesänä ulkona seinustalla. Suora auringon lämpö antoi tomaateille parhaan aromin.

Ilman vakavaa suunnitelmaa aloitin myös keväällä tomaatin kasvatuksen. Helmikuun 25. päivänä viipaloin kotimaisen pienehkön tomaatin siten, että viipaleeseen jäi ehjiä siemeniä. Monet kokeilivat viime kesänä tomaatin idätystä suoraan tomaatin viipaleesta. Se tuntui hauskalta ja niinpä piilotin viipaleet multaan.

Viikkoja kului, jopa toista kuukautta ja olin jo melkein unohtanut tomaattipurkit jonnekin nurkkan, kun havaitsin vihreää eloa. Pelastin sieltä muutamia taimia ja annoin niitten päästä alkuun. Koska meillä ei ole kasvihuonetta, valitsin kuusi tainta jatkokokeiluun. Halusin vain nähdä, miten nuo viipaleidätetyt alkavat kasvaa.

Heinäkuussa

Pikku hiljaa kesäkuussa alkoi olla sen verran lämmintä, että vein terhakat taimet ulos vahvistumaan. Kun kokeilutaimet alkoivat ihan oikeasti näyttää tomaattikasveilta ja vaativat lisää multatilaa, oli pakko istuttaa ne isoihin ruukkuihin. Kun ne olivat päässeet näin pitkälle, tomaatin kasvatukseen oli asennoiduttava vakavammin. Valitsin kuusi vahvinta yksilöä loppukokeiluun, sillä tilaa ei ollut useammalle.

Ainoa sopiva paikka niille oli kesäkeittiön viereinen katettu terassi. Siinä ne olivat  suojassa sateelta ja tuulelta. Betoniharkoista muuratun seinän vieressä ne saivat sopivasti auringon lämpöä ja suojaa. Siinä onnistuin jotenkin virittämään kasvustoille tukilangat. Ja ne kasvoivat ja alkoivat kukkia. Kukista alkoi melko nopeasti kehittyä ensimmäisiä terttuja ja tomaatin aihoita. Silloin vasta muistin, että multaan upottamani viipaleet olivat peräisin luumutomaatista. 

Elokuussa

Seinän lämmössä katon alla  tomaattien kumppanuuskasveina saivat kasvaa basilikat, rosmariinit, sitruunamelissat. Jokunen muukin yrttiruukku mahtui mukaan ja jossakin vaiheessa myös pelargoneja päätyi tomaattien seuraan.

Elokuussa

Tomaatit jatkoivat pituuskasvua voimalla ja kukkaterttuja kehittyi lisää. Tertut olivat runsaita ja pitkiä. Joskus heinäkuussa terttuja oli jokaiseen yksilöön kehittynyt 2 tai 3, ja itse tomaattikasvit alkoivat olla pitkiä. Oli pakko katkaista rungot ja karsia vähän alimmaisia lehtiä. Vähitellen ensimmäisiin tomaatteihin alkoi tulla väriä.

Heinäkuussa

Tomaatit kasvatin tavallisessa mustassa mullassa ja lannoitin peruslannoitteella. Multaa pyrin pitämään melko  tasaisen kostena, mutta joskus helteillä saattoi hetkellinen kuivuus yllättää. Varkaita poistin aina niiden ilmestyessä ja rehevää lehtimassaa vähensin. Runkojen katkaisemisen jälkeen tomaattien väri alkoi vähitellen muuttua. Selvä luumutomaatin muoto tuli esiin.

Elokuussa

Tomaattitertut olivat niin runsaita, että oli ihan selvää, että kaikki pikkutomaatit eivät ehtisi kasvaa ja kehittyä eivätkä varsinkaan kypsyä. En ole koskaan aikaisemmin kasvattanut tomaatteja, jotka muodostavat näin runsaita terttuja. Luultavasti näistä jää runsaasti pieniä vihreitä tomaatteja, kun tertun isoimmat valmistuvat punaisiksi. Kuitenkin tästä kokeilusta  jää innostus jatkaa tomaattien kasvatusta, vaikka en ole vuosiin niitä harrastanut. 

Syyskuussa

Nyt yllättivät ensimmäiset hallayöt ja keräsin sitä ennen tomaattitertut talteen ja ne saavat jäädä hetkeksi kypsymään sisälle tertuissaan. Tomaattisadosta ei tullut ylettömän runsasta mutta sitäkin aromirikkaampi. Puuhastelu otettiin rennosti, saatiin aikaan vähän makeita tomaatteja ja päätös, että ensi kesänä kasvatetaan taas viipaletomaatteja.

Syyskuussa
Joskus voi puutarhassa tehdä hauskoja kokeiluja ilman vakavia tavoitteita. Tomaateissa riitti ihmettelyä pitkin kesää ja nyt syyskuussa pikku tomaatteja on vielä kypsymässä. 

Raikasta syyskuun loppu!10 kommenttia:

 1. Harvoin näillä omilla tomaatikasvatuksilla palkoille pääsee, mutta on mukavaa kokeilla ja voi sitä ilon määrää, kun satoakin saa maistaa. Olen itsekin samalla menetelmällä kasvattanut herkullisia tomaatteja, eli helppoa on saada tomaatin taimet ainakin alkuun:) Hienoja terttuja ja varmasti maukkaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli todella yllättävän helppoa ja hauskaa kasvattaa taimet. Virallisista siemenistä idättäminen on joskus ollut sitkeätä, joten tätä jatketaan ensi keväänä!

   Poista
 2. Hyvin onnistunut kokeilu ja herkullisen näköiset luumutomaatit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ensimmäiset ovat jo saavuttaneet kypsyyden ja osa vielä kypsyy. Loput varmaan jää vihreiksi...

   Poista
 3. Hyvin oot onnistunu tuossa tomatin kasvatuksessa ja tuota seinänvieruksella kasvattamista kiinnostas kokkeilla miunkin. On varmasi maukkaita nuo luumutomatit, kauniita ovat. Mukavoo on tomatin kasvatus, vaikka en yhtään suuhuni pistäkkään. Pekka sitäkin enemmän tykkevää ja mukava niitä on viiä viemiseks. Sepä se onnistumisen ilo innostaa kaikkia kasveja kasvattamaan ja kokkeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuohan on totta, aina on kivaa kokeilla jotakin ja näissä ei paljon häviä, jos kokeilu menee mönkään. Mukavia syyspäiviä!

   Poista
 4. Hyvin onnistunut kokeilu. Tomaattisi ovat ulkomuodoltaankin kauniita. En ole tuota viipalesysteemiä koskaan testannut. Ehkä pitäisi. Minusta edellinen kesä oli tätä parempi tomaattien kannalta. Pienen muovikasvarini sato oli ihan hyvä, mutta edellisenä kesänä tomaatit kypsyivät talon seinustallakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ihan vakuuttava kokemus, vaikka se aluksi tuntui hyvin epävarmalta. Tosin tämän kesän ertyinen lämpö varmasti oli merkittävä tekijä tässä saavutuksessa.

   Poista
 5. Mukavaa kokeilua ja vielä onnistunutta. Minultakin puuttuu se kasvihuone. Se rakennetaan vanhoista ikkunoista aikanaan. Mutta minäkin kokeilin viimevuonna kasvattaa tomaatteja seinustalla ja hyvin tuottivat satoa. Saivat minutkin innostumaan.

  VastaaPoista
 6. Pidän myös tomaattien kasvattamisesta. Vihreiksi jääneet laitan pimeään kaappiin ja annan kypsyä.

  VastaaPoista