perjantai 4. lokakuuta 2019

Kesän väriloisto

Kalifornian tuliunikko Eschscholzia california

Sataa räntää, pilvet riippuvat alhaalla ja maa peittyy välillä märän ja valkoisen massan alle. Silloin puutarhuri tarvitsee välähdyksen kesästä, joka tuntuu olevan hyvin kaukana menneisyydessä ja myös tulevaisuudessa. Millaista olikaan kesällä?

Siemenistä kylvetyt kesäkukat loistivat aurinkoisena kesänä. Nyt syksyllä tarkasteltuna ne tuntuvat eksoottisen värikkäiltä. 

Pensaskrassi Nasturtium Red Troika

Ruukkuja tyhjennellessä ovat sormet jäässä, vaikka otin käyttöön jo talvityöhanskat. Haalarin hihansuut kastuvat ja varpaitakin palelee kumisaappaissa. Tuntuu epätodelliselta, että juuri hetki sitten elettiin kesähelteessä. Jopa krassit suurissa ruukuissa janosivat kesällä kasteluvettä. Yleensä niille sopii kuivahko kasvupaikka, jotta lehtimassaa ei kehity liikaa. Krassit kasvatin tällä kertaa pikku taimiksi ja istutin sitten ruukkuihin. Red Troikan lehtien väri oli jo sinänsä herkullinen.

Intiankrassi Glorious Gleam

Puutarhan syystöille tuli kiire. Peruna ja sipulit oli jo onneksi nostettu hyvissä ajoin kuivalla kelillä. Samoin porkkanat ja punajuuret sain talteen aurinkoisella säällä. Maahan jätetyt palsternakat kaivoin viimeksi pois juuri ennen jatkuvan sadepäivien jonon saapumista.

Tuoksuherne Royal + Rosa

Kasvimaan reunoilla kasvaneet tuoksuherneet sinnittelivät pitkään kovissa tuulissa ja kylmissä öissä. Ne jopa kehittivät ennätysmäärän palkoja siemenineen, joita onnistuin pelastamaan kuivatettavaksi. Nyt on peruskasvimaa jo tyhjennetty. Kesäkukkien jäänteet on siivottu pois.

Tuoksuherne Royal + Rosa

Viimeksi pohdin perennojen varsien leikkaamista, mutta toistaiseksi lähes kaikki ovat vielä rehevän vihreitä. Yleensä leikkaan niitä vasta sitten, kun juuret ovat käyttäneet varren rakennusaineet hyväkseen ja varret mustuvat ja kuivuvat. Nyt ei ainakaan mikään vielä kuivu.

Kääpiöauringonkukka Musicbox

Pikku auringonkukat ja ruusupavut kylvin suoraan ruukkuihin. Molemmat lähtivät hyvin alkuun ja kasvoivat ripeästi. Kesän mittaan tarvittiin kuitenkin kannutolkulla kastelua kookkaille kasveille. Ruusupapuja kasvoi kuudessa ruukussa. Jatkossa harkitsen tuota ruukussa kasvattamista, sillä nämä vaativat suuren osan kesän jatkuvasta kastelusta.

Ruusupapu

Kasvimaan reunaan kylvin runsaasti kehäkukkaa ja sekaan ilmaantui omatoimisesti harsokukkaa, jota siinä kasvoi edellisenä vuonna. Kehäkukka kuuluu kasvimaan pieleen kuten myös muutama samettikukka.

Kehäkukka ja kesäharso Gypsphila Govent Garden

Helppoja ja varmoja siemenkylvettäviä ovat pioniunikot, joiden ilmenemismuodot vaihtelevat riippuen siitä, mistä kerätystä siemenerästä ne kylvetään. Nyt tuli paljon violetteja kukkia. Siemeniä tuli myös kerättyä talteen.

Pioniunikko

Jättiverbena on kesäkukka, joka on syytä kylvää aikaisin ja esikasvattaa. Toinen mahdollisuus on talvettaa juurakot, joka onnistuu hyvin vaikkapa kellarissa. Nämä verbenat talvehtivat hyvin ja lähtivät keväällä nopeasti kehittämään varsia. Nyt juurakot ovat vielä maassa, mutta nostan ne taas talvehtimaan kellariin. Jättiverbenalle löytyy aina paikka kesällä ja se on huoleton kasvi myöhäiseen syksyyn asti.

Jättiverbena Verbena bonariensis

Kosmoskukka on yksi ihanimmista kesäkukista. Joka vuosi yritän sitä kasvattaa. Onnistuminen on vaihtelevaa. Sitä on helppo kylvää ja esikasvattaa. Ongelmia tulee kasvuvaiheessa. Kukat kasvavat  mahtavan korkeiksi ja runsaiksi. Ne täytyy ehdottomasti jossakin vaiheessa latvoa ja rajoittaa kasvua. Ehkä kasvualusta on välillä liian ravinteikas, sillä kukkia joutuu joskus odottamaan. Viime kesänä sain ne kukkimaan kohtalaisesti, mutta melko myöhään. Ongelmana on se, että jo ensimmäiset pakkaset tuhoavat kasvit. Joskus ne tuskin ehtivät kukkia, mutta joka vuosi kuitenkin kylvän kosmoskukkaa.

Punakosmos Sensation

Näillä kesäkukkaväreillä kestetään lokakuun räntä ja tuuli. Raikasta lokakuun viikonloppua!

14 kommenttia:

 1. Kyllä se alkaa olla niin, että kukkia voi katsoa vain kuvista! Kosmoskukat ovatkin kivan näköisiä. Räntää satoi meillä eilisen päivän sulaen saman tien pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosmoskukista pidän erityisesti ja niiden kanssa on aina vähän haastetta. Kylmä kolkko sää jatkuu, mutta syysvärejä voi ihastella.

   Poista
 2. Tämä kukkaterapia tuli nyt tarpeeseen, sillä pitäisi lähteä vähän flunssaisena kaivamaan jättiverbenan, daalian ja gladiolusten juurakoita lumen seasta kellariin. Sääennusteet lupaavat koko ajan kylmenevää ja ensi viikolla on taas aika kortilla, niin en uskalla enää vitkutella ensi viikonloppuun. Jättiverbena yllätti minut erittäin positiivisesti, sillä se oli helppo ja vaivaton kasvatettava ja on edelleen monen asteen pakkasista huolimatta vihreä. Kukat alkavat pikku hiljaa olla mennyttä, mutta ilahduttivat nekin todella pitkään. Ehdottomasti talvetuksen ansaitseva kasvi! Kasvimaan kehäkukka-kesäharsoreunus näyttää todella kauniilta! 'Red Troika' -krassi on myös upean näköinen. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kalsea sää ei todellakaan houkuta nyt ulkotöihin. Minulla odottavat myös verbenat ylösnostoa. Toivottavasti aurinko pilkahtaa tänään!

   Poista
 3. Hienoja kesäkukkia sinulla ollut! Minulla on vielä syyssiivous paljolti tekemättä, tylsä vaihe kärrätä entiset kukkijat kompostiin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin riittää perennojen kanssa siivousta ja kaikki on inhottavan märkää ja kylmää. Jos en sitten jätä niitä törröttämään...

   Poista
 4. Tällaisilla kukkakuvilla paranee kylminkin syyspäivä. Kesäkukista on hyvä tehdä koosteita siksikin, että niiden avulla on kiva pohtia tulevan kesän kukkavalintoja.
  Valikoimasi koostuu paljolti samoista kesäkukista kuin minunkin. Kosmosten kukkiminen on aina arpapeliä. Joskus aloittavat aikaisemmin ja kukkivat pitkään. Tänä vuonna ensimmäiset kukat ilmestyivät kovin myöhään ja kukinta jäi siksi melko vaisuksi. Red Troika -krassi on upean värinen. Kiva, että erilaisia krassivärejä alkaa saada myymälöiden siemenhyllyistä, eikä niitä tarvitse enää netistä tilata. Minullakin oli syvän punaista krassia, joiden siemenet olin kerännyt omista krasseista. Enpä ollut laittanut nimeä talteen.
  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tänään saatiinkin huomattavasti aurinkoisempi päivä. Kohta alkaa ensi kesän suunnittelu, vaikka tätäkään kautta ei ole saatu vielä loppuun. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

   Poista
 5. Pirteet on värit kesäkukissasi. Ihana rivi kehäkukkia ja harsokukka mukana on kaunis, meijän maatilan naapurissa asu edesmenny kukkaimmeinen Kerttu, joka kehäkukista puhu 'ringellumm' nimellä. On jiäny mieleen. Jotakuinkin samoja miullakin ol ja vielä joitakin on kukassa, nuo kosmoskukat esikasvatin ja ensimmäisten joukossa kylymivät nyt syksyllä. Hajuherneet alako tosimyöhään kukkimaan. Kaikenkaikkiaan ei kesäkukat tiällä nyt ollu menestys, kylymyyven tautta. Jospa enskesänä paremmin onnistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruukkukukat vaativat kesän kuluessa runsaasti kastelua, joten ensi vuoden ruukkuistutuksia on syytä suunnitella harkiten!

   Poista
 6. Kesäkukkasi on kauniita. Pidän itse paljon juuri näistä mitä esittelit. Krassillasi on tosi hyvät värit. Itse en ole saanut aikaiseksi kesäkukkia maahan. Olen monesti kyllä ajatellut. Mutta ehkä joskus. Olisi mukava vaikka maljakkoon kerätä niitä aina silloin tällöin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, nämä kukkijat ovat yksinkertaisia ja perinteisiä kesän kylvökukkia, jotka eivät tarvitse pitkää esikasvatusta jos lainkaan. Maahan kylvettynä ne eivät tarvitse paljoa kastelua ja niitä tosiaan raaskii leikata myös maljakkoon!

   Poista
 7. Kiitos väri-iloittelusta ♥ Ihania, klassisia kesäkukkia sinulla. Kaunista. Kaikista pidin paljon, mutta Red Troika-krassi oli aivan erityinen. Hirveästi todellakin meni vettä kesällä, mietin silloin, että onko tässä järkeä kun vesi on niin kallista. Haettiinkin kaupungin kaivosta vedet...nyt on satanut pari-kolme viikkoa joka päivä runsaasti, olen aivan uupunut jo harmauteen ja sateeseen. Joulu tule jo! Onnellisia syyspäiviä sinulle toivotellen ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä ei ole liikaa satanut, mutta päivät ovat olleet harmaita. Toivokaammme jatkossa kirkkaita syyspäiviä, jotta kestämme keskitalven pimeyden!

   Poista