lauantai 12. lokakuuta 2019

Keltaiset tulppaanit - "Antoinette"


Kohta on kiire upottaa viimeiset tulppaanien sipulit maahan. Viime syksynä halusin tiettyyn kohtaan keltaisia tulppaaneja. Keltaisten tulppaanien kuvajoukosta erottui monihaarainen tulppaani, jonka kerrottiin vaihtavan kasvun edetessä väriä. Olen joskus hankkinut LIDListä keltaisia, väriä vaihtavia tulppaaneja, jotka todella tekevät sen. Siispä kokeilemaan ja nämä ovat vielä monihaaraisia.


Siinä niitä on toukokuun alkupuolella tiukasti nuppuisia ja selvästi monihaaraisia keltatulppaaneja. Lehdet ovat harmahtavan vihreät ja reunoissa on vaalea raita.


Vähitellen käy ilmi, että kukkien väri ei ole pelkkää keltaista. Terälehtien reunaan alkaa ilmaantua punertavaa. Yksi pussissa olleista 10:stä sipulista tuotti tummanpaunaisen kukan, joka näkyy taka-alalla.


Kukkanuput avautuvat eri tahtiin, osa on vielä vihreinä nupussa ja osa täysikokoisena avoinna. Kuten tulppaanit yleensä, kukat sulkeutuvat yöksi ja avautuvat taas aamulla.


Päivä päivältä avautuvat kukat suurenevat ja kukkia avautuu lisää. Kesäkuussa kukkiin alkaa tulla yhä enemmän punertavan eri sävyjä. Kukkavarret kasvavat pituutta eikä kuihtumista vielä näy.


Vähitellen keltaisen värin alueet pienenevät ja esiin nousevat uudet hennot punaisen sävyt. Mitä vanhempia terälehdet ovat, sitä vähemmän niissä on keltaista. Keltaiset tulppaanit muuttuvat hennon punaisiksi.

Kesäkuuhun asti jaksavat tulppaanit kukkia. Lopuksi niiden terälehdet muuttuvat terävän kapeiksi ja paperimaisen ohuiksi. Kesäkuun 10. päivänä alkavat ensimmäiset terälehdet varista.


Näin kukki keltainen monihaarainen tulppaani "Antoinette" vuonna 2019. Vieläkö ne nousevat kukkimaan keväällä 2020?


20 kommenttia:

 1. Kaunis Antoinette! Minä ostin tänä syksynä ekaa kertaa Lidlistä "väriä vaihtavia" tulppaaneja. Ei ollut näitä samoja. Saas nähdä mitä tulee, jos tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taannoin ostamani LIDL:in väriä vaihtavat ovat olleet yllättävän kestäviä. Nämä löytyivät jostakin muusta laarista. Eli juuri niin, saas nähdä...

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Näiden kehitystä oli hauska seurata, sillä ei tiennyt mitä odottaa!

   Poista
 3. Onpa jänniä ja hyvin kauniita tulppaaneja. Toivottavasti kukkivat ja tuottavat iloa vielä ensi kesänäkin. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuo on kiinnostavaa - vieläkö ne nousevat kukkimaan! Monet erikoistulppanit ovat jääneet yhden kevän iloksi.

   Poista
 4. Hieno erikoisuus! Monihaaraisuus tekee kukinnasta näyttävän. Toivottavasti kukkivat hyvin ensi keväänäkin. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna - minäkin ihastuin näihin monihaaraisiin tulppaneihin!

   Poista
 5. Todella kauniita tulppaaneja. Toivotaan, että saat nauttia näistä kukinnoista myös ensi keväänä. Mukavaa tulevaa viikkoa!

  VastaaPoista
 6. Onpas kaunis värisävy ja mielenkiintoinen seurata. Toivotaan kukkia ensi kevääksikin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. 'Antoinette' olikin mielenkiintoinen, sillä pakkauksen kuvan perusteella odotin ihan keltaisia kukintoja!

   Poista
 7. Miulla on ollu tuota 'Antoinette' tulppaanii ja hiukan vaaleampi keltanen ol alotusväri. Kovasti yllätti värin muutos kukinnan loppupuolella. On hieno lajike. Kaks kevättä on samat sipulit kukkinu. Toivon vielä ens keväänäkin kukkia.

  VastaaPoista
 8. Yllätys oli minullekin tuo värimuutos, mutta ihan mukava! Seurataan ensi kevään menestystä!

  VastaaPoista
 9. Kaunis on itse en ole kuullutkaan näistä väriä vaihtavista tulpuista. Kerrassaan jännää seurata värin vaihtuvuutta. Toivottavasti nousevat vielä ensi vuonna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin sattumalta ostin taannoin sellaisia ja kuvittelin niiden olevan yhden kevään ihme. Nyt ainakin muutam niistä nousee edelleen.

   Poista
 10. Tosi kauniit tulppaanit! Tuota muutosta on tosiaan hauska seurata ja kuvista värin vaihtuminen käy hyvin esille. Minullakin on vastaavia, taitaa tosin olla eri lajike, ja ainakin ne ovat nousseet nyt jo kolmena kesänä. Toivottavasti sinunkin ovat pitkäaikainen ilo. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Kivoja lokakuun värejä.
  Kauniita väriä vaihtavia tulppaaneja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokakuussa on vielä värejä ja voi haaveilla ensi kevään tulppaaneista!

   Poista