keskiviikko 12. helmikuuta 2020

Luonnonkukkia puutarhassamme 2

Nurmikohokki 'Silene inflata'
Pihan luonnonkukkaesittely jatkuu. Otsikoin ne ryhmiin sen mukaan, miten ne ovat meille päätyneet.

Juurakkoina siirrettyjä

Nurmikohokki on mielestäni yksi kauneimmista lähes valkokukkaisista luonnonkasveista. Kukat ovat siroja ja tämän yksilön kukan pullea osa on vihertävä, mutta se voi olla myös punertava. Kasvi on noin reilun puolen metrin korkuinen ja viihtyy heinikon suojassa. Vuosia sitten onnistuttiin siirtämään tämä juurakko jostakin tienpenkasta ja joka vuosi se nousee kasvattamaan vain kaksi kukkavanaa, mutta ne nousevat varmasti. Se ei ole levittäytynyt lainkaan. Nurmikohokin juurakko istutettiin samaan aikaan kuin keltamatara ja ne kasvavat vierekkäin kuivassa männynalusmaassa.

Nurmikohokkia näkee nykyisin harvoin luonnossa, mutta toissa vuonna löysin yhden lähikoivikon heinikkomaasta. Siirsin siitä osan omaan heinikkoomme, mutta se ei noussut seuraavana keväänä. Viime vuonna löysimme kohokkiesiintymän vanhalta peltotiemaalta. Siinä oli useita kasveja ja niistä kerättiin loppukesällä siemeniä. Ensi keväänä nähdään, nouseeko lisää nurmikohokin alkuja. Toistaiseksi vaalimme tätä ainoata.

Tavallinen päivänkakkara 'Chrysanthemum leucanthemum'

Useiden monivuotisten luonnonkukkien  siirtäminen juurakkona on kuitenkin helppoa. Perennojen tapaan juurakko istutetaan samaan tasoon kuin se alunperin oli ja olosuhteista riippuen huolehditaan aluksi kastelusta. Esimerkiksi tavallinen pävänkakkara lähtee hyvin alkuun siirrettynä. Kasvupaikaksi kannattaa valita aurinkoinen ja kuivanpuoleinen paikka. Se viihtyy hyvin vaikka jalopähkämöiden tai syysleimujen vierustalla. Se tuuheutuu maltillisesti ja kasvaa samalla paikalla pitkään.

Peurankello 'Campanula glomerata'

Päivänkakkaran seuraan sopii hyvin toinen varma ja paikoillaan pysyvä kasvi, peurankello. Se on vahvan sinivärinen ja sen varret ovat karhean kulmikkaat. Päivänkakkaran tavoin se kannattaa istuttaa aurinkoiseen paikkaan eikä sen leviämistä tarvitse pelätä. Sen juurakko ei runsastu nopeasti, joten se pysyy saman kokoisena muutaman vuoden. Tässä kasvissa arvostan erityisesti tanakkuutta. Varsisto pysyy pystyssä ilman tukea. Tässä peurankello on kuvattu viereisellä niityllä, jossa horsmat värittävät taustaa.

Luhtalemmikki 'Myosotis scorpioides'

Erilaisia lemmikkejä voi siirtää kosteisiin varjoisiin paikkoihin ja ne menestyvät samalla paikalla useita vuosia. Ainoa sääntö on, että ei kannata kitkeä turhan tarkkaan lemmikkien ympäristöä, ettei hävitä pieniä lemmikin taimia.

Puna-ailakki 'Melandrium dioecum'

Puna-ailakki on niitä kasveja, joka jakaa mielipiteitä. Sen innokas siemenlevittäytymien on jonkun mielestä haitta, mutta sitä on kuitenkin helppo kitkeä pois ja siitä pääsee eroon. Yleensä annan sen kukoistaa muutamassa sopivassa kohdassa, sillä se näyttää hyvältä vaikkapa kotkansiipien suojassa. Ylemmässä kuvassa ailakit rehottavat harmaan portin takana kivikossa, joka on 'luontoaluetta' eli rajattu pois varsinaisesta hoidetusta puutarhasta. Sen vuoksi siellä kasvaa jopa horsmaa.

Lemmikkejä, kotkansiipiä ja puna-ailakkia


Kasvien juurakoita ei tietenkään voi kaivaa mistä tahansa vaan siihen tarvitaan maanomistajan lupa. Yleisten teiden piennarta voi kuitenkin pitää yhteisenä alueena ja sieltä löytyviä tavallisia kasveja voi kerätä juurineen. Puistoissa ja puutarhoissa on usein myös siementen kerääminen kielletty.

Siemenistä kylvettyjä

Juurakkoina siirrettyjä kasveja voi konkreettisesti seurata siinä paikalla, mihin ne on istutettu. Keväällä voi tutkia, nouseeko vielä tutun näköisiä versoja vai onko kasvi kokonaan kadonnut. Siemenkylvö ruohikkoon tai heinikkoon on  salamyhkäisempää. Voi joutua odottamaan enemmän kuin seuraavaan kevääseen kylvösyksystä. Ei ehkä ole merkittynä tarkkoja kylvökohtia, joita voisi seurata. Silti voi joskus onnistua. Purtojuuri on kotiutunut heinikkokulmaan lähes kymmenen vuotta sitten. Se kylvettiin erilaisten kedolta kerättyjen siementen mukana kuivahkoon maahan. Sen pallomaiset siniset kukinnot ovat reilun puolimetrisen varren latvassa, joten se viihtyy hyvin korkeitten pietaryrttien seurassa. Siniset pallomaiset kukat lisääntyvät maltillisesti siementäessään ympäristöön. Kukat ovat hyönteisten, etenkin kimalaisten suosimia.

Purtojuuri 'Succisa pratensis'
Siemenkylvö vaatii kärsivällisyyttä eikä tuo mitään takuuta onnistumisesta. Neidonkielen siemeniä kerättiin tien pientareelta ja kylvettiin kuivikkoheinikkoon syyspuolella 2017. Seuraavana kesänä 2018 niitä ilmantui muutama kukkiva yksilö. Viime vuonna ei näkynyt ainoatakaan. Saattaa olla, että kasvi on kylväytynyt, mutta nousee vasta tulevana keväänä. Varminta olisi lähteä keräämään lisää siemeniä tänä vuonna kukinnan päätyttyä ja kylvää niitä runsaasti ja huolellisemmin. Yksivuotisten kasvien kohdalla ei aina voi luottaa kasvin omaan kylväytymiskykyyn.

Neidonkieli 'Echium vulgare'
Alkuperäiskasveja

Pihan luonnonkukkasarjaan kuuluvat tietysti kaikille tuttut vuokot. Torppa rakennettiin aikoinaan metsäiselle maaperälle, joten sini-ja valkovuokkoja kasvaa monissa kohdissa luonnostaan. Osa vuokoista kasvaa heinäisillä alueilla, mutta niiden kukkiessa heinien kasvu ei ole vielä päässyt vauhtiin. Valkovuokkoesiintymiä on myös kukkapenkkien kivireunusten tuntumassa ja sinivuokkoruusukkeita on myös reunuksen ulkopuolella. Annan niiden nousta valisemaansa paikkaan.

Keltavuokkoa haluaisin kovasti saada vaikkapa lehmuksen alle levittäytymään, mutta ainakaan siirtäminen ei onnistunut.

Sinivuokko 'Hepatica triloba'

Valkovuokko 'Anemone nemorosa'

Tuttavien puutarhasta siirretty

Hento kiurunkannus tuli meille tuttavien puutarhasta. Siellä se oli levinnyt runsaasti ja kukkimisaikaan nurmikot ja kukkapenkkien reunukset olivat hennon lilan värittämät. Sain pari tainta ja istutin ne etäälle toisistaan ja varoituksen mukaan odotin sen leviävän massoittain. Se ei olisi ollut ollenkaan huono asia, mutta meillä kiurunkannus on pysytellyt hyvin maltillisissa määrissä. Alkutaimien lähelle on ilmaantunut muutamia uusia yksilöitä, mutta mitään suurta leviämistä ei ole tapahtunut. Istutuksesta on jo lähes kymmenen vuotta.



Kutsumatta saapuneita

Jotkut kasvit vain lennättävät etäältäkin siemeniä ja meille ilmaantui jännittävä piikikäs taimi, piikkiohdake. Kukkivia piikkiohdakkeita olin seurannut läheisellä niityllä ja minusta niiden harmahtavat lehdet ja punertavat kukat loistivat kauniisti. Annoin sen jäädä, sillä se oli asettunut sopivasti taikinanamarjapensaan kylkeen. Se kasvoi kosteassa ja ravinteikkaassa maassa lähes parimetriseksi ja haarautui voimakkaasti. Olihan se komea, mutta kun jouduin silloin tällöin sen terävien piikien kanssa lähikontaktiin, sen suosio laski. Annoin sen kuitenkin kukkia, jotta näin kukinnon kauneuden. Sitten kiskoin sen pois.

Piikkiohdake'Cirsium vulgare'

Ohdake oli ilmaantunut kesällä 2018 paikalleen. Seuraavana keväänä ilmaantui viheriöllemme lukuisia pienen pieniä piikikkäitä taimia. Yksi ohdake oli suorittanut tehokkaan lisääntymisen. Nurmikollamme kasvaa ruohon seassa monenlaista, apilaa, leinikkiä, nurmihumalaa. Pistävän piikkiset kasvit eivät kuitenkaan tunnu miellyttävältä paljaaseen jalkapohjaan, joten ne oli kitkettävä pois. Välillä tule tehtyä epäonnistuneita valintoja ja siitä joutuu maksamaan. Ohdakkeen taimia oli ympäriinsä ja niissä riitti kitkemistä ja varmaankin niitä ilmaantuu vielä tänä keväänäkin. 

Punakoiso 'Solanum dulcamara'

Ruusupensaan piikkisten varsien lomaan ilmestyi vuosia sitten voimakas, puumaiseksi varsistoksi rehevöityvä köynnösmäinen kasvi. Se kukki sinivioletein kukin, jotka muistuttivat perunan kukkaa.  Syksyllä siihen muodostui punaisia marjoja, joista minulla ei ole kuvaa. Kasvikirjassa kuvaillaan niiden muistuttavan pieniä tomaatteja. Tunnistin sen kirjan mukaan punakoisoksi

Tietojen mukaan punakoiso on vanha lääkekasvi ja nykykäsityksen mukaan varsin myrkyllinen. Sen alkaloidit vahingoittavat suolistoa ja neljä-viisi marjaa syötynä on jo vaarallinen määrä lapsille. Olen yrittänyt repiä ja kaivaa kasvia pois, mutta aina se nousee muutamalla versolla ja entistä rehevämpänä. Pari uutta yksilöä on ilmaantunut muuallekin, mutta ne olen heti kitkenyt pois. Linnut ilmeisesti syövät marjat ja levittävät kasvia. Punakoison versot kasvavat pitkiksi ja kukkivana se on kaunis, mutta en halua sen rönsyilevän Mustialan ruusun seassa. Olen nähnyt jossakin taimistossa jopa sen taimia myytävänä.

Aion kaivaa sen pois ruusun juurien seasta, joka on epäonnistunut paikka. Lisäksi tuo myrkyllisyys ei minua viehätä. 

Punakoiso

Luonnonkukkia voi jokainen lisätä puutarhaansa eri tavoin ja lisäksi voi helliä ja hoivata niitä, jotka sattuvat sinne ilmestymään. Kaikki kukkijat eivät ole tervetulleita ja kitkemisestä on jokaisella kokemusta. Ehkä ensi kesä tuo taas uusia tuttavuuksia näköpiiriin!

23 kommenttia:

  1. Upeat kuvat ja niin kauniita kukkia! Luonnonkukat on sitten ihania! Me väkerrettiin viime kesänä sellainen pieni luonnonkukka penkki, kun luin että ne olisivat perhosten mieleen:) Mukavaa viikon jatkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oma pikku luonnonkukka-alue olisikin hieno, siis kaikki siinä yhdessä. Meilläkin ne kasvavat pienillä yhteislämpäreillä!

      Poista
  2. Nurmikohokki on myös oma lemppari ja yritän vaalia sitä pihalla. Ailakkia löytyy myös, jopa penkistä. Minusta se on kaunista pihan laitamilla vapaana kasvaen. Meillä oli parina vuonna jopa täysin valkoista muunnosta, mutta se hävisi harmillisesti. Sinivuokkoa on myös ja jotain muutakin.
    Kaunis kuva saniaisesta, lemmikistä ja ailakista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin oli valkoinen ailakkimuunnos yhtenä vuotena. Vaikkka jätin sen levittämään siemniä, ei valkoisia ole sen jälkeen näkynyt!

      Poista
  3. Hyviksiä ja pahiksia oli tässäkin postauksessa. Täällä oli tuota punakoisoa heti ulko-oven vieressä. Edellinen asukas kertoi myrkyttäneensä sitä monesti, mutta sieltä se vain puski aina uudelleen. Minä kaivoin lapiolla kaikki pienetkin juurenpalaset pois ja tein kivilaatoituksen siihen eikä sitä ole sen koommin näkynyt. Tosin heti aidan takana kunnan puolella on yksi sinnikäs yksilö, josta nyhdän joka kesä maanpäälliset osat. Pitäisi varmaan sekin käydä juurineen kaivamassa pois. Peurankellon pienen taimen siirsin varmaan 15 vuotta sitten vanhempieni niitylle pusikoituvalta hakkuuaukealta. Sama yksilö on edelleen hengissä, vaikka isäni välillä unohtaa sen olemassaolon ja ajaa ruohonleikkurilla yli... Ehkä pitäisikin kysyä, voisinko siirtää sen tänne turvaan. Sinivuokkoa ja purtojuurta haluaisin tänne myös. Kyllä kauniille ja sopuisasti käyttäytyville luonnonkasveille aina tilaa löytyy. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai kivilaattojen alle kuoli myrkyllinen kasvi! On vaan kaivettava taas reilusti ruusunjuuarkoiden välistä!

      Poista
    2. Täytyy vain kaivaa perusteellisesti ruusun juurien välistä pois myrkkykasvin juuret!

      Poista
  4. Ihania ovat. Juuri tänään ostin niittykasvien siemenseosta että saisin lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, niittyä voi lisätä pinta-alaltaan tai lisätä vain kasvivalikoimaa!

      Poista
  5. Kauniisti kukkivat luonnonkukat. Meillä ol tuota punakoisoa tuolla maatilalla, se kasvo köynnöksenä. Pojat kun syntyivät revin sen pois ja ei sen jäläkeen oo näkyny! Myrkyllinenhän se on. Tuota luonnon lemmikkii mie oon kovasti kitkeny pois, kukkii niin harvoilla kukilla ja on innokas levviimään. Mehästä viimekesänä valakosen siirsin tuonne mehtäpuutarhaan ja sen täytyy olla joku jalompi muoto. Hyvin kukki ja tuuhea mätäs on. Mistähän lie alunperin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lasten ollessa pieniä ei mielellään myrkkykasveja pidä pihalla, vaikka kieloja on kyllä ollut ojanpenkat väärällään... No meillä lemmikit kukkivat runsaasti, on varmaan eri laji!

      Poista
  6. Sinulla on hyvä tuntemus luonnonkukkiin tässä taas oppi jotain uuttakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näitä luonnonkasveja ei tahdo koskaan tuntea kovin hyvin - aina on joitakin eri lajikkeita ja erilaisessa ympäristössä ne näyttävät oudoilta!

      Poista
  7. Aivan ihania. Palaan kun on enemmän aikaa. Hyvää ystävänpäivää! 💐

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sara! Hyvää viikonvaihdetta!

      Poista
    2. Hei taas ja mukavaa alkanutta viikkoa!
      Nurmikohokista pitäisin minäkin,mutta en ole koskaan sellaista nähnyt täällä. Sen sijaan puna-ailakkia on paljon, varsinkin metsäkurjenpolvien seassa. Puna-ailakkien kuivat siemenkodat ovat hauskoja ja rapistelen siemeniä ympäriinsä. Hyvässä mullassa ne näyttävät kasvavan vielä komeammiksi kuin kuivilla paikoilla.
      Täällä ei kasva vuokkoja luonnostaan, täytyy joskus yrittää niitä hankkia.
      Meillä ei ole purtojuurtakaan, mutta on samannäköistä ruusuruohoa. Se on sympaattinen kasvi, mutta näkyy olevan jostain syystä kirvojen mieleen!

      Poista
    3. Eri puolella Suomea on oma kasvivalikoimansa ja teillä kasvaa varmaan paljon sellaista, mikä täällä ei menesty. Puna-ailakki ja leinikit ovat varmaan tuttuja etelästä pohjoiseen. Monia luonnonkasveja toivoisi pihaansa, mutta niiden siirto ei aina helposti onnistu. Metsäkurjenpolviakin meillä kasvaa, mutta lähes kaikki ovat kukkaväriltään kalpean liiloja. Välillä kerään kylvettäväksi siemeniä syvän sinivioleteista, mutta niitä ei ilmesty!

      Poista
  8. Tosi kauniita luonnonkukkia! Lemmikit ovat ihania ja tuota puna-ailakkia haluaisin johonkin kohtaan kylvää. Hyvää ystävänpäivää ja mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos samoin! Puna-ailakki kylväytyy helposti, kun nappaat siemeniä jostakin matkaan!

      Poista
  9. Kiva idea valita puutarhasta luonnonkukat. Monilla niitä on varmaankin aika monia, joten kiva kun olit tehnyt tällaisen koonnin. Tämä osoittaa, että luonnonkukat ovat todellakin kauniita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on totta, kaikilla on varmaan luonnonkukkia, mutta aina ne eivät sovi kukkapenkkiin ja ehkä leviävät liian innokkaasti!

      Poista
  10. Nuo nurmikohokki ja punakoiso ovat ihan outoja mulle. Minä tappelen täällä vuohenputken kanssa. Se levisi tänne vanhalta talolta jonkin kasvin mukana ja on todella vaikea hävittää. Kaivoin keväällä pitkän kukkapenkin päädystä 30 cm multaa pois ja kaikki juuret jotka löysin. Hetken aikaa se oli puhdas mutta loppukesällä jo vuohenputkia täynnä, niinkuin en olis ikinä puhdistanut!
    Valko- ja sinivuokot ei leviä täällä luonnossa, mutta pihalla saan niitä jonkin verran kasvamaan kukkapenkeissä. Vuokkometsät on siis vain haaveina täällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vuohenputki on kyllä tuttu täälläkin ja vaatii pitkäaikaisen toiminnan eroon pääsemiseksi. Jotkut kaivavat ja vaihtavat maa-aineksen perusteellisesti. Toiset peittävät mustalla muovikatteella kyseisen alueen useaksi vuodeksi ja tukahduttavat näin kasvin.
      Vuokot ovat hienoja kevää airuita, jotka lisääntyvät metsäpohjaisella alueella. Esiintymiä taytyy kuitenkin hieman hoivata, ettei vahingossa kitke alkuja pois.

      Poista