lauantai 15. heinäkuuta 2017

Leinikkimatto nurmikolla


Torpan nurmikot ovat kaikkea muuta kuin oikeita nurmikoita - ne muodostuvat erilaisista vapaasti juurtuneista, pääasiassa vihreänä pysyvistä heinistä ja muista kasveista. Eivätkä ne aina pysy vihreinä. Monet matalat kasvit haluavat kukkia. Nurmikon leikkaaja (vaari) ei ole hennonnut ajaa kukkamattoa alas, vaan on jättänyt kaistaleen leikkamatta ja matala leinikki, ehkä mukulaleinikki, saa muodostaa keltaisen maton vihreyden keskelle. 


Aikaisemmin purppuraomenapuun kukkien putoilevat purppuraiset terälehdet pilkuttivat keltaista leinikkinurmea. Voi mikä ihana värileikki! Toinen nurmikon kukkija, joka myös saa vaarin kaartamaan leikkurin reittiä on valkoapila. Kukkivia valkoapilasuikaleita ilmaantui tänä vuonna kuivemmille nurmialuaeille.Meillä saavat luonnonkasvit valloittaa nurmikkoa ja kukkapenkkejä kohtuullisessa määrin. Tänä kesänä lemmikit ja puna-ailakit ovat levittäytyneet moneen paikkaan.Mäkitervakko levittää tehokkaasti siemeniään ja monesti se saa jäädä kasvamaan valitsemalleen paikalle. Kivikkoinen reunus tai kuivahko ympäristö on sen suosiossa.


Huomaatteko mitä tapahtuu?
Mäkitervakon tahmeat varren osat houkuttelevat muurahaisia ja osa niistä ei pysty enää irroittautumaan vaan jää pysyvästi loukkuun.


Kivikkokulmankin ovat nyt vallanneet mäkitervakon lisäksi tulikukat, maksaruohot ja matarat. Kaikkina vuodenaikoina tässä on erilainen kasvisto valloillaan.


Yksi kuivikon kasveista on herkkä niittykellukka. Joka vuosi se nousee esiin kahdella tai kolmella versolla ja avaa kevyet ja lähes läpikuultavat kukkansa muutamiksi lämpimiksi päiviksi. Se kestää ja pysyy paikoillaan, mutta ei yhtään leviä - vaikka sitä toivon.

Kaiken kruunaa alhaalla lammen rannalla kukkiva kurjenmiekka. Luonnonkukat ovat juuri parhaimmillaan, nautitaan niistä!18 kommenttia:

 1. Meille on myös tullu nurmikkoon kukkivii ja tul muutakin! Tänne päin on Kanadanhanhet lissääntyny paljon ja ne yrittää tulla syömään poikasineen nurmikolle, nätisti ne syövät eivät revi, van se kakkakasa ja jos niitä on yl kolomekymmentä niin on ikävä. Myö keksittiin vettee rantaan punanen naru puustapuuhun matalalle noin 15cm muasta, eivät lähe poikasiaan tuomaan siitä, on vielä lisäks pehmii keino.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi tuo lintujoukko on kuulema ongelmallinen, mutta keksittepä hyvän keinon pitää ne poissa!

   Poista
 2. Meilläkin saa nurmikolla apila kukkia rauhassa. Kauniita luonnonkukkia kukkii puutarhassasi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihania apilaniittyjä näkyy monissa kuvissa. Niitä luonnonkukkia ei vaan voi vastustaa!

   Poista
 3. Kauniilta näyttää... ja niin tutulta. Meidänkin "nurmella" kasvaa paljon muutakin kuin nurmea. Valkoapilat ja alsikeapilat ovat suosikkejamme, mutta tänään juuri ruohonleikkaaja harmitteli, ettei leikkaamisesta tule oikein mitään, kun apiloissa on niin paljon kimalaisia. Ne ovat niin työn touhussa, etteivät huomaa leikkaajaa, jonka on sitten pysähdyttävä... :)
  Mikä kasvi tuossa toiseksi viimeisessä kuvassa on? Tekstin perusteella ajattelin, että se olisi niittykellukka, mutta minulle siitä tulee mieleen valkoailakki. Todella kaunis kuva!
  Luonnonkukat kukkivat tosiaan aika hyvin tänä kesänä. Kukkaisaa uutta viikkoa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on tänä kesänä ollut oikein puute kimalaisista ja muistakin hyönteisistä. Sateet ovat olleet lähes jokapäiväisiä ja yöt kylmiä - ehkä se on syy.

   Hyvä kun huomasit - niittykellukka jäi pois kuvista ja tämä valkoinen on nurmikohokki! Siitä tykkään kovasti! Kesäisiä kimalaispäiviä teille!

   Poista
  2. Oi miten mielenkiintoista! Opin juuri, että nurmikohokki on samaa Silene-sukua kuin ailakitkin. Kaunis. En ole koskaan nähnyt.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
  3. Ne ovat tosiaan hieman saman näköisiä kukinnoltaan, pehmeitä ja herkkiä. Nurmikohokit ovat aika vähissä ainakin täällä päin. Pientareiden niitto ja kasvinsuojelutoimet ovat ne karkoittaneet. Kuvan yksilö on siirretty meidän pihaan.

   Poista
 4. Ihania nurmikkokukkijoita! Tuo apila on niin kaunis ja mukulaleinikki! Ihanainen puna-ailakki ja lemmikki yhdessä saniaisen kanssa on niin kaunis yhdistelmä. Onpa melkoinen muurahaisloukko tuo mäkitervakko!

  Luonnonkukilla on sijaa meidänkin pihalla, ihania kukkijoita on paljon ja perhosten mesikasveja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei silti tänä kesänä ole ollut hyönteisiä juuri lainkaan, paitsi hyttysiä - eikä niitäkään paljoa. Perhosia en ole nähnyt kuin pari kolme. Olisiko ainainen sade syynä niiden vähyyteen?

   Poista
 5. Meillä on nurmikolla myöskin valkoapilaa harvinaisen paljon ja jotain ajuruoholajiketta. Paarmat on myöskin tulleet ja purevat niin perusteellisesti. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Apilaa on runsaasti kaikkialla, missä se sa kasvaa. Se on kaunista ja kimalaisille löytyy mettä. Meillä on tosi vähän kimalaisia, koska sataa melkein joka päivä!

   Poista
 6. Kauniita kuvia! Meilläkin valkoapila täplittää nurmea siellä täällä. Iloista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Annetaan apilan kukkia - se tekee hyvää kasvulaustalle! Mukavaa lauantaita!

   Poista
 7. Ihanalta näytti, niin kauniita kuvia ja upeita luonnonkukkia♥ Kaunista kesäiltaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja samoin sinne pajaan! Luonnonkukat ovat vastustamattomia!

   Poista
 8. Luonnon kukat ovatkin kauniita niitä aina ihailen kävellessä lenkillä. Meilläki on paljo nurmikola matalia luonnon kukkia valkoapilaa ja toinen on matala sinertävä en muista sen nimeä,niin ja ailakkia on myös. Kauniisti onki teillä jätetty nurmikko ajamatta. kukat saavat kukkia rauhassa Hyvää sunnuntai iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ollan aika höpsähtäneitä luonnonkukkiin. Niitä ei raaski kiskoa heti pois, jos ovat johonkin ilmaantuneet! Mukavaa viikon alkua!

   Poista