torstai 26. helmikuuta 2015

Puutarhavuosi 2014


Kevät oli vaihteleva, välillä koleaa ja sateista, välillä hyvinkin lämmintä. Toukokuussa sää alkoi kuitenkin lämmetä kunnolla ja kuun lopulla nautittiin jo helteistä, jopa ukkosista. Keväiset sipulikukat, kuten lumikellot nousivat kukoistamaan.


Kesäkuu alkoi lämpimänä ja rehevä kukoistus pääsi vauhtiin, sillä kosteutta oli riittävästi. Sää kylmeni kuitenkin yllättäen ja 17.6. taivaan peittivät synkät pilvet. Kova tuuli toi mukanaan sakean räntäsateen, joka hautasi alleen juuri vihertyneet ruohikot, pensaat ja puut. Valkoista massaa kertyi niin runsaasti, että sitä oli painanateissa jäljellä vielä pari tuntia sateen jälkeen.


Lumi kuitenkin suli ja kasvusto sai käyttää taas kosteuden hyväkseen. Mikään ei kokenut kylmän vaurioita, vaan lämmin kesä jatkui edelleen myös heinäkuussa. Perennat toisensa perään avasivat kukkansa ja hyötytarha tuotti kesän satoa.Syksy jatkui lauhana ja kosteana ihan alkutalveen asti. Maa oli lumeton ja sula vielä joulukuussa, jolloin nostettiin maa-artisokkia keittoa varten aatonaattona. Timjamia ja oreganoa sai napsia suoraan yrttipenkistä vielä joulun jälkeenkin.

Näin on silmäilty Vaarin torpan puutarhan tapahtumat vuosina 2004 - 20014. Nyt aloitamme seuraavan puutahakauden! Nähdään silloin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti