torstai 12. toukokuuta 2016

Voisko olla tyytyväinen?

Tänään kylvin avomaan kurkun ja kesäkurpitsan siemenet multaan. Niillä on noin kuukausi aikaa kasvaa ennen ulos istutusta. Auringon paisteessa ulkona oli mukava puuhata.


Lisäksi tein muitakin hommia, kuten esimerkiksi kaivoin viisi kuollutta ennen niin komeaa syysleimun juurakkoa ylös - kuolleita ihan kokonaan. Aikaisemmin olen joutunut jakamaan leimun juurakoita ja saanut niistä ties kuinka monta rehevää alkua. Onneksi kasvaviakin yksiöitä vielä on ja sitä paitsi - nythän voi hankkia jonkun uuden värin leimusarjaan, kun tilaa tuntuu löytyvän.

 Pieni käenrieska

Muutenkin on kasvistossa kitumisen merkkejä, mahoniat ovat enimmäkseen kuivattaneet lehtensä. Nehän kyllä tekevät jo uusia silmuja ja sietävät leikkaamista, mutta ovat niin ankean näköisiä paljaana. 

 Kotkansiipi

Syyshortensiakin näytti ihan hengettömältä, mutta kuitenkin silmut ovat ilmestyneet sen oksiin. Köynnöskuusamakin vaikuttaa kuivattaneen suuren määrän oksiaan, vaikka se viime vuonna kasvatti valtavan tuuhean vihreyden pergolan pylväisiin ja korkeuksiin.

Kokonaan oma juttunsa on taas kärhöt. Niistä ei näy vielä jälkeäkään, paitsi yhdessä, joka kasvaa ruukussa. No tietysti alppikärhöt nyt on tehneet jo vähän viherrystä ja nuppuja alulleen.

Tulppaanien kasvatus ei taaskaan näytä onnistuvan, ovat niin hentoja ja pieniä lyhyessä varressakin. Samoin ensimmäiset narsissit, matalia ja harvassa ovat kukat. Perunakaan ei ole vielä tullut taimelle ja hajuherneet eivät ole itäneet ja voikukat vaan alkavat täyttää tienoot...

Mikähän tässä oikein on - oliko talvessa jotakin vikaa vai siemenissä vai puutarhurissa.?! 

Hei nyt täytyy avata silmät ja nostaa nenä mullasta ja katsoa ympärille! Onhan tämä kaikki vihreys hengästyttävän ihanaa ja se täytyy kokea nyt, sillä sen aika vilahtaa pian ohi.


 Kuusama

Kuusaman samettimaiset lehdet ovat kauneimmilaan ja kukat nupullaan. Siihen iskee helposti kirvajoukko myöhemmin kesällä, mutta pehmeä lehvistö on juuri nyt parhaimmillaan.

 Tuomi

Tuomi on vähän samanlainen, se on nyt nuppuisena puhtaan raikas ja ihan näinä päivinä nuput aukeavat valkoisiin kukkiin ja tiedättehän - pihlajanmarjakoi - se käärii helposti tuomet harsoihinsa.

 Raparperi

Onhan puutarhan puolellakin vaikka mitä kasvua ja vehreyttä. Raparperi on päässyt kasvattamaan vahvat vartensa ja koristeelliset lehtensä jo hyvään vauhtiin. Ensimmäiset raparperiherkut on jo nautittu ja meillä on runsaasti raparperia, joten herkkua riittää. Ja tietysti ruohosipulia on saanut napsia jo jonkin aikaa...

 Kielo

Puutarhan sekaan tammen ja männyn alle on syntynyt melkoinen kielokko. Sitähän ei nyt mikään pysäytä, kun se pujottelee maavartensa ristiin rastiin ja kohta sitten saadaan tuomen tuoksun lisäksi tuo kielon kesäinen aromi.

 Varjolilja

Eksoottisen näköisinä ovat tänä vuonna nousseet varjoliljan varret mahtavine lehtitupsuineen. Tällaista voimallista kevätkasvua ei ole ennen tapahtunut eli varjoliljalle on mennyt talvi ja kevät ollut erityisen suosiollinen. Saapa nähdä, miten kasvi kestää näin mahtavan alun!

 Hevoskastanja

Onkohan tämä ollenkaan kotoisesta puutarhasta - ai niin, sehän on hevoskastanja! Se avaa monimutkaiset lehtinippunsa vähitellen ja näyttää siltä, että se on selvinnyt muutamista kevään pakkasöistäkin.

 Ketunleipä

Siis ihan turhaa murehtia, kaikki ei vaan aina onnistu - ainakaan puutarhassa. Paljon enemmän on ilon aiheita kuin murheita ja pettymyksiä. Nyt täytyy nauttia kaikista näistä kevään ilmiöistä niin kauan kuin niitä riittää. Ja siis nyt voi ja saa olla tyytyväinen tähän hetkeen - ja siihen omaan puutarhaan!

Viikonlopuksi on ennusteltu sateita suureen osaan maata. Olkoon se hyvää, lämmintä ja virkistävää sadetta puutarhalle ja puutarhureille! 


10 kommenttia:

 1. Aika monelta kuulee, että talvi on tehnyt tuhoja kasveille. Minä en ole omia kukkapenkkejä oikein kunnolla vielä tutkinut. Harmillista kuulla, että jopa leimutkin ovat kärsineet talvesta. Upea kielokko! - Hyvää alkavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, toivotaan että kauniit liljasi ja muut kukoistuksesi ovat säilyneet!

   Poista
 2. Täälläkin on kato käynyt tai sitten kasvit pitävät välivuotta kovan talven jälkeen. :)
  Paljon on kaunista vihreää puutarhassasi ja suloisia kukkasia. Mukavaa puutarhasteluviikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin! Lohduttaahan tuo aina, kun löytyy kohtalotovereita...

   Poista
 3. Ylen uutisten mukaan mennyt talvi oli kasvien kannalta ankarin sitten 80-luvun eli syy kasvien katoamiseen ei nyt välttämättä ole puutarhurissa. Onneksi sieltä mullasta tulee yhtä sun toista kaunista ja vihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeisesti lumeton pakkaskausi oli se tuhoisin, mutta mitään ainutlaatuisen harvinaista ei ole menetetty.

   Poista
 4. Viime talvi oli todella tuhoisa monelle kasville.

  Onneksi siellä näkyy monta kasvia nousevan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt saa tehdä taas uudistuksia ja tosiaan suurin osa kasveista on jäljellä! Siis voi olla ihan tyytyväinen...

   Poista
 5. Komeaa kasvua näyttää olevan ainakin kuvissa olevissa kasveissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sitä, mutta kuitenkin jää kaipailemaan niitä pitkäaikaisia kasvattejaan, jotka nyt ovat kuivana törröttäjiä tai jo poiskaivettuna. Nyt tuli tämä sade, joka toivottavasti tekee vielä ihmeitä!

   Poista