lauantai 20. lokakuuta 2018

Syystyöt melkein tehtyMongolianvaahtera muuttui sittenkin tummasta loistavan punakeltaiseksi, kuten tavallisesti ja kaikki nämä värit ovat säilyneet pitkään. Poutasäässä on ollut hyvä tehdä syystöitä ja kaikki on saatu hyvälle mallille. Monena syksynä ei ole ehditty tehdä perusteellisia kunnostustöitä puutarhassa, kun sateet ja kylmyys on tullut niin aikaisin.


Kunnostin takapihan kivipengerpenkkiä jälleen kerran. Kesäinen pikkusydän oli jälleen valloittanut suuren osan tästä penkistä ja kaivoin sen kokonaan pois. Muut kasvit ovat pysyneet hyvin hallinnassa.  Alueen takaosassa oikealla on syreeni ja sen juurella kellastuneina lehtinä tummaa iiristä. Sen takan näkyy varjoliljan simenkotavarsia. Vasemmassa kulmassa kasvaa kaksi pionia, jotka ovat asettuneet hyvin sijoilleen. Niiden edessä on keltainen päivänliljatupsu. Lisäksi taustalla näkyy punaista syysleimua. 
Etulalalla kasvaa joukko jaloangervoja, valkoisia ja punaisia ja nämä kituivat viime kesänä pikkusydämen valloittaessa tilaa. Nyt kun pikkusydän on poistettu, istutin osan jaloangervoista uudelleen ja toivon, että ne pääsevät rehevästi kukkimaan ensi kesänä. Niiden tyveen jätin muutaman kevätesikon odottamaan kevättä. 
Ja seuraavaksi voikin miettiä, mitä voisi istuttaa tai kylvää reunakasviksi. On ihanan virkistävä hetki, kun jossakin istutusalueella on TILAA! Meidän kukkapenkit ovat jo vanhoja ja kasvit leviävät tehokkaasti. Jos haluaa sijoittaa uusia kasveja jonnekin, on todella raivattava vanhaa pois.
Reunakasviksi hyväksyn sellaisen kasvin, joka ei leviä hallitsematomasti. Erilaisia maksaruohoja, mirrinminttua ja tuota pikkusydäntä on kyseisessä paikassa kasvanut. Ne kaikki ovat kuitenkin valloittajia. Reunakasvin tulee lisäksi olla melko matalaa. No nyt nautin syksyn ajan tuosta tyhjästä tilasta. Keväällä käyn ensin läpi omat taimivarastot ja kesäkylvömahdollisuudet. Siihen mennessä varmaan joku vaihtoehto on noussut esiin.

Parissa muussakin kohdassa on nyt tilaa uusille kasveille. Vanhoja on kaivettu pois ja siiretty muualle.  Tyhjät multa-alueet odottavat houkuttelevina.


Mukavat säät ovat antaneet aikaa myös kukkapenkkien yleiselle siistimiselle. Kerrakin on alueet kantattu kunnolla jo syksyllä. Rikkaruohot on kitketty pois. Kivireunukset on kohennettu ja kasvimaa on ajettu jyrsimellä. Valkosipulit on istutettu ja nyt sain aikaiseksi kylvää syyskylvönä palsternakkaa ja porkkanaa. Viime vuoden kokemus palsternakan surkeasta itämisestä keväällä antoi potkua tähän syyshommaan. Naapurin kissa tosin kiinnostui möyheästä hiekkapitoisesta maasta nopeasti, joten peitin kylvökset harsolla ja siellä ne siemenet ovat turvassa.


Vaikka puutarha-alueemme on laaja, ei uusia hyviä valoisia kohtia ole helppo löytää. Se tuli taas esiin, kun istutimme kirsikkapuun taimen. Meillä kasvaa yksi hapankirsikka, mutta se ei ole oikein menestynyt. Ystäviemme kirsikkapuu, vanha makea, tekee kovasti versoja ja saimme kirsikkapuun taimen. Valitsimme sille valoisan ja lämpimän kasvupaikan pergolan kyljestä. Lisäksi siinä on hyvä multakerros. Nyt on ollut hyvä syksy jopa paljasjuurisen puun istutukseen. Kirsikan alku on virkeä ja juurelle kerätään lehtiä suojaamaan talven kylmyydeltä. Jonakin keväänä meillä ehkä kukkii valkokukkainen kirsikka.


Sipulikukkien sipulitkin ovat jo päässeet maahan. Tarkoitukseni oli mennä tämä syksy hyvin vähillä sipuleilla, mutta yllättäen niitä tuli upotettua 114 kpl.  Sehän on tietysti ihan minimaalinen määrä, kun todelliseen kukkaloisteeseen tarvitaan useita satoja, ehkä tuhat kappaletta. Onneksi meillä vuodesta toiseen lisääntyvät lumikellot, sinililjat ja narsissit. Nyt sekaan pääsi joitakin ylellisen vaaleanpunaisia jaloja tulppaaneja ja nämä kuvassa näkyvät keltaiset, joitakin kasvitieteellisiä tulppaaneja ja laukkoja. Ehkä kestotulppaanejakin taas nousee kukkimaan.


Edellisessä postauksessani syysväreistä värivalikoima oli aika tumma, punaista ja liilaa ja vielä vihreää. Raikas keltaisuus pääsi kuitenkin taas valloilleen ja puutarhan ja ympäristön väritys muuttui valoisksi. Siispä lisää syysväritystä juuri ennen lehtien putoamista!

Kuulakkaita lokakuun päiviä!

21 kommenttia:

 1. Onpa komea väritys mongolianvaahterassa! Upea! Kivipengerpenkki näyttää mielenkiintoiselta: siinä on kivasti erilaisia lehtimuotoja ja eri aikaan kukkivia kasveja. Talven aikana on mukava rauhassa miettiä reunuskasvia. Minullakin on suunnitelmissa lähipäivinä kylvää ainakin palsternakkaa, ehkä myös pikkuisen porkkanaa. Nyt vain oli niin lämmintä, etten uskaltanut vielä. Hienot pinkinsävyiset lehdet neljänneksi viimeisen kuvan kasvilla. Mikähän se mahtaa olla? Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivipengerpenkki on ollut meillä alusta alkaen ja vain vähän muuttanut muotoaan. Syreeni tuotiin aikoinaan entisestä pihasta ja monet perennat myös. Jaloangervoja olen hankkinut ajan mittaan, ne ovat kiitollisia ja kauniita.
   Pinkiltä vivahtavat lehdet kuuluvat mahonialle, jota on yöllinen pakkanen huurruttanut ja se on myös hankkinut tämän syksyn suosikkipunaista lehtiinsä. Mukavaa sunnuntaita!

   Poista
 2. Syystöitä onkin nyt saanut tehdä suotuisien ja lämpimien säiden myötävaikutuksella ruhtinaallisen pitkään. Siistiltä näyttää ja keväällä onkin mukava istutella kasveja penkkien valmiiseen ja vapaana olevaan tilaan. Meilläkin syystyöt alkavat olla hyvällä mallilla ja sen puolesta talvi saa tulla. Aina kuitenkin puutarhasta löytyy tekemistä ja kaikki se, mitä ehtii syksyllä tehdä puutarhan eteen, vähentää keväistä työmäärää oleellisesti.
  Mukavaa lauantai-illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vielä kuluu monta hetkeä puutarhassa, ennen kuin talvi sen ottaa valtaansa. On tosiaan helpottavaa, kun sen saa hyvään jamaan kevättä varten. Valoisaa sunnuntaipäivää!

   Poista
 3. Siellähän on oltu ahkeria syyspuurtajia! Hienot syysvärit. :)
  Minulla alkaa into olla loppu pihahommiin. Verkot pitäisi laittaa puille ja pensaille ennen talven tuloa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on puuhaa, mutta tuleehan kohta tauko talveksi. Silloin on aikaa tehdä uusia suunnitelmia ja kerätä uutta intoa!

   Poista
 4. Onpas ihana tuo kukkapenkkisi, mistä poistit pikkusydämen. Tiedän niin tuon tunteen, kun pitää ensiksi raivata vanhaa pois ja sitten saa miettiä rauhassa mitä tilalle, se on aika ihanaa :) Voi miten paljon sipuleja olet istuttanut, kaunis kevät siis tulossa teillä. Kirsikkapuun istuttaminen on silkkaa onnea, upeaa kun saitte sellaisen herkkulajikkeen. Pitkää ikää sille. Olet kyllä ollut hurjan ahkerana, nyt vaan kevättä ja uusia kylvömahiksia kohti! Onnellista syksyä toivotellen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raivaus ja kunnostus on terapiaa, jossa voi fyysisen työn kautta rentouttaa mielensä ja rakentaa uusia visioita - eihän niitä kaikkia toteuteta, mutta mielessä niitä voi ihastella! Hyvää syystunnelmaa!

   Poista
 5. Upea mongolianvaahtera. Kiinnostaako se pupuja tai peuroja, eli vaatiiko talvisuojausta? Hankin juuri pienen mongolianvaahteran ja verkotin sen varmuden vuoksi.
  Siistejä penkkejä ja reunuksia. Tyhjä multapinta on kieltämättä puutarhurille houkutus :) Toivottavasti sopiva reunuskasvi löytyy, talvella on aikaa pohtia sitäkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ainakaan ole tarvittu eläinsuojausta mongolianvaahteralla, vaikka kyseistä joukkoa maisemissa liikkuu. Mustikkapensaat ovat kaikkein mieluisinta herkkua pupusille. Ne on ympäröitävä verkolla. Tyhjä multa on kuin tyhjä paperiarkki - se odottaa jotakin siihen ilmestyväksi! Hyvää lokakuun loppupuolta!

   Poista
 6. Todella komea mongolianvaahtera! Kivan näköisiä istutusalueita! Nyt talven aikana on varmasti mukava miettiä, mitä ihanuuksia tyhjiin kohtiin ensi kesänä laittaa. Iloa alkavaan viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, talven aikana varmasti ideat kehittyvät!

   Poista
 7. Kaunista ruskoo on puutarhassasi. Miulla on hommat vielä alakutekijöissään, nyt piästään lehet raivoomaan ja sipulit istuttamaan. Tuo sairaus sotki suunnitelmat, vielä keritään. Tuosta pikkusydämmestä oon ollu yllättyny, miten kovasti se levivää meilläkin. Hyvin oot suanu paikat kuntoon, helepottaa kevväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaaa on kyllä vielä ja terveys on aina ykköasia! Siitä on ensin huolehdittava ja sitten vasta muu. Teillähän on lisäksi uusi pieni eläjä käynyt visiitillä `vanhuksia` tervehtimässä!

   Poista
 8. Meillä on kaksi Mongolian vaahteraa mökillä. Pieniä vielä mutta upea syysväritys . Ei kuitenkaan niin upea kuin sinulla. Ja miten upea ja siisti kanttaus . Oikein harmittaa kun minulla on kyllä kanttauslapiokin missä on vielä hintalappukin kiinni . Kunpa minäkin vielä saisin itsestäni irti.... ehkä huomenna...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mongolianvaahterat ovat yleistyneet Eikä ihme: kasvavat nopeasti ja ovat puutarhan ilopilkkuja! Lapio vain käteen ja töihin!

   Poista
 9. Kaunista väriloistoa on pihallasi ja näyttää hyvin siistiltä. Ihanat lämpimät päivät onkin ollut tehdä syystöitä Nyt on minullakin loppsuoralla syystyöt, kyllä sitä kiirettä on pitänytkin. Mukavaa lokakuun jatkoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu jos työt ovat valmiina - taitaa jo räntäsade olla tulollaan. Kiitos ja mukavia lokakuun loppupäiviä!

   Poista
 10. Onpa siellä oltu ahkerina, ja hyvin kauniilta ja siistiltä näyttää.
  Ihania värejä niin kukissa kuin lehdissäkin. <3

  VastaaPoista