sunnuntai 31. tammikuuta 2021

Oikea talvi

 


Tammikuu toi meille tänä vuonna oikean talven, lunta on riittävästi ja pakkanen kipaisi kuun puolivälissä jopa hiukan yli -30 asteen. Päivät ovat pidentyneet ja valkoinen lumi antaa lisää valoa. Kaunis talvimaailma on houkutellut ulkoliikkumaan ja ajatukset puutarhasta ovat vielä heräämättä. Siemenvarasto on tosin inventoitu ja lisähankintalista on laadittu. Lisäksi varastossa on viime vuodelta kerättyjä siemeniä mukavasti.


Pirkkalan lennosto kävi hurauttamassa komeat harjoittelukuviot siniselle taivaalle häikäisevän kirkkaana päivänä.

Tammikuu 2021

Loppukuusta märkä lumi takertui runsaina kerroksina puiden oksiin. Muutamista pensaista joutui pudottamaan lunta pois. Angervot ja pensasruusut painoivat oksansa maahan, mutta niitä odottaa keväällä kuitenkin leikkaus. Lunta on satanut runsaat puoli metriä. välillä se oli raskasta nuoskalunta ja sittemmin kevyttä pakkashöytyä.

Lumen määrää ihmetellessä oli kaivettava esiin viime vuoden tammikuun kuvia. Ja kyllä se mielikuva pitää paikkansa - viime vuonna näihn aikoihin oli maa lähes paljas. Ylä - ja alakuvassa näkyy sama kasvimaan aita. Paksu lumikerros peittää nyt kasvimaan. Viime vuonna samana ajankohtana maa oli lähes paljas, vähän harmaata huurretta pinnassa.

Tammikuu 2020

Sama tilanne näkyy puutarhassa. Nyt luumupuut seisovat syvässä lumessa paksut lumikoristeet oksillaan. Viime vuoden tammikuussa oli täysin lumetonta.

Tammikuu 2021

Tammikuu 2020


Kolmas näkymä toistaa samaa vertailua. Riukupuutarha on myös uponnut lumeen tänä talvena. Viime vuoden kuvassa tuntuu vastaavana aikana kevätauringon kultaa.

Tammikuu 2021


Tammikuu 2020


Näitä kuvia vertaillessani päädyn siihen, että luminen pakkassää on on kuitenkin minun mielestäni se oikea tammikuun sää. Lumimaisemia ei kyllästy ihailemaan ja lumi antaa lisävaloa hämärtyviin iltoihin. Päivänvaloa riittää pitkään. Lumityöt ovat mukavaa vaihtelua ulkoliikuntaan, kun kaikki sisäliikunta pysähdyksissä. Lumikerros antaa lisäksi parhaan suojan kasveille. Siellä ne nukkuvat talviunta puolimetrisen lumikerroksen alla.
Hyvää alkavaa helmikuuta!

8 kommenttia:

 1. Nyt on täällä Etelä- Suomessakin saatu nauttia kauniista lumisesta talvesta.
  Mukavaa alkanutta helmikuuta myös sinulle.

  VastaaPoista
 2. Kovin on nyt erilaista viime vuoteen verrattuna. Luminen maisema on kaunis ja näillä pakkasilla onneksi lumi myös suojaa kasveja.
  Mukavaa helmikuuta sinulle!

  VastaaPoista
 3. Runsaasti on teilläkin lunta. Meillä suurinpiirtein 40cm. Järvellä on huono jiänkeli, vettä on nostanu pintaan 10cm. Kylymee on ens viikonloppuun luvassa, onneks lunta kasveilla on suojana.
  Mukavoo helemikuun jatkoa!

  VastaaPoista
 4. Meillä on suunnilleen saman verran lunta, 30.1. mittasimme 55cm ja sen jälkeen on satanut muutaman sentin lisää. Kyllä se minustakin on juuri niin, että nää ovat ainoat oikeat maisemat tammikuulle. Viime vuonnakin meillä riitti lunta läpi talven, mutta ei sitä ollut kuin 10-20cm ja siitäkin puolet jäätä kun pakkas- ja suojasäät vaihtelivat parin päivän välein. Nyt on kasvien turvallista nukkua talviuntaan paksun hangen alla ja kevään tulokin tuntuu ihanammalta, kun nietokset sitten viimein alkavat vajua ihan silmissä. Mukavaa helmikuuta!

  VastaaPoista
 5. Kauniit talviset kuvat! Minustakin on hyvä, että talvella on lunta ja varsinkin kovien pakkasten aikaan. Oli havainnollista nähdä verrokkikuvat viime vuoden tammikuusta. Hyvää alkua sinulle helmikuulle!

  VastaaPoista
 6. Minä pidän kovasti tästä kunnon talvesta, vaikka lumitöitä saanut tehdäkin. Tuon lennoston taivaalle piirtämiä kuvioita taisin minäkin ihailla joitakin aikoja sitten.

  VastaaPoista
 7. Kyllä nämä lumiset maisemat minuakin enemmin viehättää. Siemenvarastoista kun kirjoittelit niin jos on tarvetta niin minulla on perennojen siemen arvonta vielä tämän viikon.

  VastaaPoista
 8. Kyllä tammikuussa, ja vielä helmikuussakin on kiva katsella lumista maisemaa ja puutarhaa:)

  VastaaPoista