tiistai 27. tammikuuta 2015

Puutarhavuosi 2012


Vuonna  2012 lumi satoi vasta joulun jälkeen ja sää pysyi pitkään pakkasella. Lumi oli pehmeää pakkaslunta ja lehtikaalisatoa oli helppo kerätä lumen seasta. nautimme siitä kilpaa puutarhajänisten kanssa.

Puutarhassamme on erilaisia saarekkeita ja väyliä, joissa kussakin on oma tunnelmansa. Ilmeikkyyttä, mutta myös hyötyä tuovat erilaiset rakennelmat, pergolat ja portit. Ne antavat ilmettä talviseenkin puutarhaan ja kasvukautena tukevat kiipeileviä kasveja ja rajaavat alueita. Rakennelmat on vaari puutahuri rakentanut riukupuista, jotka ensin on kerätty metsästä ja kuorittu. Niiden harmaa käsittelemätön pinta vain kaunistuu vuosi vuodelta. Myös humalasalkoja on rakennetuu humalakasvien kiipeilytelineiksi. Nämä rakennelmat ovat syntyneet pikkuhiljaa alueelle, josta raivattiin pois pusikkoa, heinikkoa ja horsmikkoa. Maaperä on kosteaa ja antaa monelle kostean paikan kasville, kuten kurjenmiekalle hyvän kasvualustan.

Tänä vuonna syntyi riukupuistoon hevospenkki, jämerästä puusta veistetty hevospari, jonka välissä tukeva lankku toimii istuimena. Vaari veisti penkkihevoset käyttäen mallinaan shakkipelin hevosnappuloita - siis shakkihevoset suuressa koossa!Ruusupavut ovat olleet vakiokiipeilijöitä puutarhassamme. Monta vuotta kasvatin taimet keväällä sisällä alkuun ja istutin ne ilmojen lämmittyä paikalleen. Tänä vuonna päätin kokeilla siementen kylvöä paikalleen. Se onnistui lasilla peitetyissä ruukuissa. Taimista kasvoi vankempia kuin esikasvatetuista ja nyt teen aina näin, kylvän siemenet ruukkuun.Vuonna 2005 istutettu alppiruusu kukki rehevästi, kukkien väri on kalpean punertava - tarkaa lajiketta en enää muista. Se on edelleen jatkuvasti kukkinut runsaasti. Kevätauringolta sitä suurin mäntyjen varjossa vähän suojataan ja nyt se on kasvanut jo niin suureksi, että muutamaa oksaa piti lyhentää, jotta kuluväylä säilyy vapaana. Alppiruusu ei kai kuitenkaan kaipaa varsinaista leikkausta?

Vuonna 2012 kasvatin vielä monelaisia yrttejä ja tomaatteja ruukuissa, mutta sittemmin olen siirtänyt yrteistä useimmat omaan penkkinsä maahan kasvamaan ja talvehtimaan. Rosmariinia ja basilikaa kasvatan edelleen ruukussa.

Muista puutarhavuoden tapahtumista päiväkirjassani on mainittu, että hyttysiä oli erikoisen paljon, jopa massoittain. Sen vuoksi seuraavana talvena vähennettiin pihan kuusikkoa - en tiedä toimiko se, ihan niin paljon ei noita itikoita sittemmin ole ollut. Lisäksi luonnonvattuja saimme kerättyä myös mielin määrin ja opastimme tuttaviammekin hyville apajille. Syksystä tuli sitten kaikkien aikojen sateisin, erityisesti syyskuu oli kostea. Pimeys ja koleus aiheutti sen, että puutarhavuosi jäi ikäänkuin syyspuolesta lyhyeksi, Kosteutta riitti hyvin pitkään, mutta yhtäkkiä 1.12. lämpötila putosi plussalta miinukselle ja lumi satoi kovan tuulen kanssa ja maailma oli taas hetken valkoinen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti