sunnuntai 3. huhtikuuta 2016

Torppa herää talviunesta

Vihdoinkin torpan elämässä on ensimmäisiä kevään merkkejä. Viikkoja olen ihaillut monien pihoissa sinivuokkojen ja lumikellojen ja muiden vihreyksien ilmaantumista, vaikka meillä on ollut näkyvissä vain lumimassaa, liukkaita jäätiköitä ja mustanharmaata kasvijätöstä.

Nyt on torpalla otettu ensimmäiset askeleet kevään toimissa. Viikkoja sitten tietysti leikattiin puolivillin vapaasti kasvaneet omenapuut. Harvennettiin tiiviiksi muodostunutta oksistoa ja poistettiin jokunen alas kasvanut oksa, joka aina ikävästi raapi ruohonleikkaajan selkämystä. Kesästä riippuen voidaan saada jokunen omena syötäväksi.

Muutamia oksia otin sisälle veteen ja pääsiäisen tienoilla saatiin nauttia omenankukista muiden pääsiäiskukkien ohella. Oksia oli parista puusta ja luullakseni kukkaan puhjennet oksat tulivat tunnistamattomasta puusta, jonka omenat ovat melko suuria, hyvin mehukkaita - jopa läpikuultavia kypsinä.

 Pääsiäisen jälkeen aloitettiin muutamilla tutuilla toimilla. Vanhat daalian juuret kannettiin sisälle lämpimään ja myös siemenperunat itämään. Timo-perunat kasvattivat nopesti idunalut kylkiinsä, mutta vielä ei ole asiaa kasvimaalle aikoihin. Daalioissa ei  ole edistystä - onneksi, sillä ne tahtovat meillä kasvaa liian suuriksi ennen ulos istutusta. Hyötypuutarhassa on vielä harmaata ja nurmikot ovat märkiä. Joku raparperin nystyrä on jo puskenut itsensä pintaan ja ruohosipuli alkaa vihertyä. Kasvimaan multa on likomärkää, mutta marjapensaat pullistvat jo silmujaan.


Ensimmäiset lumikellot ovat kuitenkin jo näkyvissä aurinkoisissa paikoissa. Sinivuokon nuppuja ei löydy. Kevätesikot, joita on runsaasti, ovat myös jo saaneet lehtiruusukkeensa näkyviin. Päivä päivältä on aina jotakin uutta eloa näkyvissä. Viime yönä satoi tosin kevyesti lunta, mutta se on päivän mittaan sulanut pois.Tänään tehtiin ensimmäiset esikasvatuskylvöt. Meillä kylvöhommat tapahtuvat melko myöhään, sillä meillä ei ole kasvihuonetta. Taimet kasvatetaan sisällä, kunnes niitä voi päiväsaikaan karaista ulkoilmassa. Maalishuhtikuun vaihde on sopiva aika ensimmäiselle kylvösarjalle. Nyt kylvettiin basilikaa, harjaneilikkaa, kosmoskukkaa, mustasilmäsusannaa ja laventelia. Loput esikasvatettavat kuten kurpitsat, kurkut, hajuherneet ym. kylvetään myöhemmin, jotta ne saadaan nopeasti kasvupaikoilleen. Tuntuu kuitenkin siltä, että nyt on kevät alkanut ensimmäisten tositoimien mukana myös torpalla.

Tähän loppuun tulee vielä maaliskuun puutarhakuva. Lumipeite oli maaliskuussa vielä olennainen osa pihan ja puutarhan yleisilmeessä. Tässä pengerretyssä istutusalueessa aurinko on jo päässyt lämmittämään - kivipengerrykset alkavat tulla esiin ja talven painamat kasvit paljastuvat vähitellen. Nyt lumi on jo sulanut tästä kohdasta, huhtikuu on jo vauhdissa. 


Hyvää huhtikuun alkua!

5 kommenttia:

 1. Ihania omenankukkia! Meillä omenapuita ei ole vielä leikattu ja kohta alkaa olla jo hiukan hoppukin! Tänään piti mutta räntää satoi niin ettemme viitsineet mennä itseämme kastelemaan...laiskuutta ja hyviä selityksiä! Lumen sulaminen kestää odottavalle iäisyyden, mutta nyt alkaa maata olla jälleen näkyvissä! Suloisia lumikelloja!

  Iloista huhtikuun alkua Sinullekin!

  VastaaPoista
 2. Kaunis keväinen postaus. Lumikellot ovat ihania. Meillä on vielä tosi paljon lunta, eli vielä pitää odotella puutarhatöiden aloittamista. Mutta kyllä se kevät tulee meillekin. Ihanaa alkanutta huhtikuuta sinulle!

  VastaaPoista
 3. Oi, teiltäkin on jo lumi sulanut! Ihanaa vihreää on näkyvissä ja kevättoimet siellä hyvässä vauhdissa. :)
  Meillä ostettiin tänä vuonna siemenperunat, Timoa hankittiin.
  Täällä on paistanut aurinko tänään, mutta tuuli on ollut kylmä. Ja lunta vielä aika paljon.
  Ihanaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
 4. Teillähän on jo vaikka mitä ihanuuksia. Niin se kevät aina tulla tupsahtaa kaikesta opettamisesta huolimatta yhtäkkiä.

  VastaaPoista