perjantai 24. kesäkuuta 2016

Juhannussiivous kasvimaalla


Vihdoinkin ehdin kitkeä kasvimaan. Kuvassa taustalla näkyvät porkkanarivistöt, jotka kaipaavat vielä harvennuksen. Kävin kovan kamppailun vesiheinän kanssa, joka oli salakavalasti ottanut maan haltuunsa harson alla. Olin jo hetken epätoivoinen, mutta onnistuin häätämään sen - toistaiseksi -  ja se tärkeä juttu, että kasvimaalla kasvavat omat porkkanat tuuheissa riveissä, näyttää sittenkin onnistuvan


Sopivan tasaisen sateen ansiosta maa on kosteaa ja rikkaruohot irtoavat helposti. Kasvimaa on perinteinen, jossa juurikasvit kasvavat neljän rivin penkeissä ja polut on myös pidettävä puhtaana rikoista. Osa kasveista on sijoitettu `laatikkoon`, kuten mansikat. Ensimmäinen laatikossa kasvatettu salaattisato on jo kohta syöty ja retiisejä olisi tarjolla joka aterialle. Ensimmäiset herneet on jo kepitetty ja toinen hernesato nousee jo hyvää vauhtia. Tänä vuonna saadaan myös palsternakkaa, joka on yksi kasvimaan suosikki. Viime vuonna jäätiin ilman palsternakkasatoa, sillä ne itivät tosi heikosti. Nyt ne ovat hyvässä kasvussa. Palsternakka tosin vaatii pitkän kasvuajan, joten kylvän ne yleensä ensimmäisinä ja nostan viimeisinä. Silloin ne ehtivät kasvaa muhkeiksi ja yhdestä juuresta riittää syötävää. Muutenhan palsternakka on huoleton kasvatettava, sillä tuholaiset eivät siitä piittaa. Voimaa se toki tarvitsee kasvaakseen. Siis palsternakkaa on tulossa.


Kosteasta ja sopiva viileästä säästä johtuen meidän ruusupensaatkin ovat jaksaneet kukkia. Suviruusukin on tehnyt uusia kukkia ja Valamon ruusu aloitti kukinnan. Kerrottu ruusu, jota me sanomme `Kirkon ruusuksi`, on tänä vuonna todella runsaassa kukassa. Mustialan ruusu kärsi pahat talvivauriot ja on surkean näköinen, mutta uutta kasvua on syntynyt - ei vielä kuki.Luonto ymärillä järjestää aina yllätyksiä. Nyt ehtivät jo ahomansikat tuottaa ensimmäiset punaiset marjat! Näitä täytyy maistella, ennen kuin linnut ehtivät syödä kaikki.


Maitohorsmatkin ovat jo ehtineet kukkaan, vaikka ne mielessäni ovat olleet heinäkuun tai loppukesän kukkijoita. Aurinkoisilla paikoilla ne jo punertavat. Horsmat, koiranputket, lupiinit ja päiväkakkarat - siitä syntyy juhannuskimppu! 


 Nyt ollaan kesän taitekohdassa, päivien piteneminen on muuttunut valoisan ajan lyhenemiseen. Puutarhassa on vielä toki paljon odotettavaa. Vuoroaan odottavat nyt pionit, joiden nuput ovat saaneet nauttia hyvästä kesäsateesta ja ovat muhkeita. Saapa nähdä, mikä niistä ennättää ensimmäisenä avamaan kukkansa!


Hyvää juhannusaikaa!

16 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää kasvimaallasi ja hienosti kukkivat ruususi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruusuvalikoima on vähäinen, mutta niissä on kuitenkin nyt kukkia. Viime vuonna tuotu juhannusruusun alku kasvaa kyllä, mutta kukkia saa vielä odotella. Hyvää juhannuspäivää!

   Poista
 2. Rehevä kasvimaa, kyllä vesiheinän kanssa on saanu taistella tänä vuonna. Perennapenkkien aukkopaikat valtaa heti. Hyvää juhannusta sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä on juhannusta, siis hyvää jatkoa sille! Rikkaruohot ja viljelykasvit kilpailevat keskenään!

   Poista
 3. Näyttääpä kasvimaasi hienolta! Vesiheinä ja jauhosavikka täälläkin ovat valppaanan kasvimaata valtaamaan, mutta voitolla vielä, porkkanapenkki meilläkin odottelee harvennusta. Ihanat ruusut!

  Oikein mukavaa Juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvää jatkoa juhannukselle! Kaikki kasvaa nyt vauhdilla, sillä meillä riippuvat pilvet alhaalla ja ilma on kuin kasvihuoneessa!

   Poista
 4. Hyvältä näyttää kasvimaalla. Hyvää juhannusta:)

  VastaaPoista
 5. Hyvältä näyttää nyt porkkanamaalla. Vesiheinä onkin ikävä kitkettävä kostealla. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvää jatkoa juhannukselle! Kohta saavat porkkanat harvennuksen!

   Poista
 6. Kiitos samoin, lämpimiä kesäpäiviä!

  VastaaPoista
 7. Vastaukset
  1. Kiitos, vielä ehtii iloita juhannusapäivän illasta! Todellista kesäsäätä on jatkossa tulossa, joten mukavaa viikonvaihdetta!

   Poista
 8. Vastaukset
  1. Ihan hyvältä nyt näyttää ja tänään syötiin ensimmäiset perunat omasta maasta!

   Poista