torstai 30. maaliskuuta 2017

Maaliskuu 2017Maaliskuu on ihan kohta päättymässä kolkkona, tuulisena ja jäisenä. Tunnusomaista on ollut lumisade silloin tällöin, yölliset reilut pakkaset ja pilviset päivät. Lumi on suurimmaksi osaksi pihasta sulanut (ehkä huomenna taas saadaan lisää), mutta jäätiköitä riittää.


Riukupuutarhan sillan alla virtaava puro on umpijäässä - useimmiten siinä tuskin on edes vettä. Monet polut ja väylät kiiltelevät jäässä ja kukkapenkkejä peittävät vielä havusuojat. Viime yönä pakkasta oli -10 astetta, joten ihan heti ei kylmänsuojia osaa poistaa, sillä lunta ei enää ole kasvien suojana.


Tuulisina myskypäivinä en juurikaan kuljeskellut puutarhassa, koska olin varma, että mitään eloon herännyttä sieltä ei löydy. Myskyn jälkeen oli maassa puiden oksia, käpyjä, neulasia ja ensimmäisen kerran tänä vuonna pääsi haravoimaan. Ja eikös vaan - pähkinäpensas oli salavihkaa ryhtynyt kukkimaan! Siis edes jotakin elomerkkiä!


Löytyihän sieltä sitten juuri esiin työntyvä pari lumikelloja, sormustinkukkaruusuke ja ruskeiden jätelehtien keskeltä esikon sinnikäs alku. Siis lisää körsivällisyyttä kevään odotukseen.
Sisällä lämpimässä kevät edistyy jo mukavasti, valo lisääntyy ja pikku taimet pääsevät alkuun. Maaliskuun 8. päivänä tomaatit olivat sirkkalehdillä ja mustasilmäsusannat venyneet pituutta. Tomaattien pikku ruukkuina toimivat Flush & Go-vessapaperirullapötköt, jotka pysyvät koossa juuri sen verran, että taimet saa koulittua isompiin astioihin.
Muutama pelakuupistokas tarttui mukaan paikallisesta puutarhaliikkeestä ja nyt pitäisi osata käsitellä ne siten, että niistä tulisi tuuheita ja reheviä. Onneksi blogimaailmasta löytyy paljon opastusta tähän hommaan. Pelargonien lisäksi oli pakko ottaa mukaan myös rosmariini, kun sellainen oli tarjolla. Suurimman osan yrteitstä kasvatan itse ja osa talvehtii, mutta rosmariini on hankittava valmiina taimena. Ja tänä on nyt niin rehevä, että siitä voi heti napata oksia. Ja ilman rosmariinia ei kesästä tule mitään...


Omenapuille tehtiin kevyt hoitoleikkaus. Joka kevät yritän kukittaa leikattuja oksia sisällä vesiastiassa. Nämä oksat leikattiin Pirja-puusta, mutta kukat jäivät kituviksi ja kuivuivat pian, vaikka vaihdoin vettä astiassa. Puussa nuput ovat jo valmiina kevään lämpöä varten.

Tulppaanitorstain kunniaksi oman kylän puutarhan sekavärikimppu tulppaaneja! Pian on huhtikuu täällä! Jokunen uusi lukijakin on tullut mukaan - tervetuloa vaan!15 kommenttia:

 1. Sinikkäästi kasvit työntyvät esille:) Meillä kukkii etupihalla talventähdet, mutta itse puutarhassa on jäistä ja kylmän oloista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanat talventähdet kuitenkin! Kyllä muukin puutarha sieltä sulaa!

   Poista
 2. Ihania kevään merkkejä löytyi jo puutarhastasi!
  Terhakoita taimia ja rosmariinisi näyttää herkulliselta. :)
  Kiitos taas kommentistasi! Suosikkilajini on jäätanssi ja lähetys lyhytohjelmista alkaakin kohta. Mukavaa viikonloppua...
  ...ja ihanaa huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Merkkejä nousee jo lupaavasti! Muutama lämmin päivä ja sade tekee ihmeitä!

   Poista
 3. Samanlainen myräkkä oli meillä lunta tuli viime yönä 5cm, mikä on sulanut jo sohjoksi. Roosmariini on talvehtinut minulla jo kaksi talvea mökillä. Ja alkoi jopa yllättäen kukkia. Minulla on kuvia siitä juuri plokissanikin. Rosmariini on myös meidän suosikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun saisi rosmariinin talvehtimaan, mutta se kai tervitsee viileän valoisan paikan. Meillä ei molempia saa yhtäaikaa... Täytyypä kurkistaa, miltä näyttää!

   Poista
  2. Kyllä taidat olla oikeassa sen viileän ja valoisan suhteen. Meillä ne molemmat toteutuu.

   Poista
 4. Oi teillä on jo elämää pihassa! Meillä vielä paksu jääkerros joka toivottavasti älyäisi sulaa pois pikaisesti. Liikkuminen piha-alueella on liki mahdotonta ilman nastakenkiä eikä missään ole vielä mitään eloa. Mutta huomenna on huhtikuu, virallisesti siis kevät! Kyllä se tästä taas :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäätiköt vähenevät lupaavasti ja muuttuvat vesilätäköiksi. Muutamia havuja jo siirtelin sivuun, jotta lumikellot pääsevät esiin. Keväistä huhtkuuta!

   Poista
 5. Ihania keväänmerkkejä ja virkeitä taimia! Minäkin toin maljakkoon leikatut omenapuun oksat kukkien toivossa. Saa nähdä, tuleeko niitä. Iloista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kohta on pajunkissojen vuoro ja muitakin oksia voi yrittää viherryttää maljakossa. Kevättä huhtikuuhun!

   Poista
 6. Ihanasti siellä on jo kasvit hyvässä alussa Meillä on viellä pihalla lunta pälvi paikkoja kyllä on. Viellä ei mitään maasta noussut piippoja, mutta odotellaan Hyvää huuhtikuuta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hakemalla löytää jonkun rohkean, mutta pääosin on jäistä tai märkää. Odotellaan rauhassa!

   Poista
 7. Minua kiinnostaa mitkä laudat sinulla on kolmannessa kuvassa. Olen huomannut sen muissakin vanhemmissa kuvissasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laudat ovat ohutta lehtikuusilautaa tai oikeammin ulkopaneelia, joka jäi yli rakennuksella. Niillä on reunustettu huoltopolku, joka halkaisee leveähkön istutusalueen. Ne on pingotettu paikoilleen puutapeilla, joita viime vuonna piti vaihtaa, koska entiset lahosivat. Lautareunus pitää mullan paikoillaan. Kiva kun kysyit!

   Poista