keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Helmikuu 2017
Vihdoinkin se on ohi, nimittäin tämän vuoden helmikuu! Tämä kuukausi on puutarhuri-mielelleni kaikkein vaikein kuukausi. Tietysti on voinut nauttia ihanista pakkaspäivistä ja kirkkaista kevätauringon hetkistä, jos niitä on ollut tarjolla. Meillä on helmikuun aikana ollut enemmän pilvisiä, harmaita hetkiä. Lumi on satanut ja sulanut epämääräiseksi massaksi jäätyen taas liukkaaksi jäätiköksi. Kirpeitä pakkasöitäkin on ollut. Onneksi on saatu jonkinlainen lumikerros, joten suuri osa kasveista on lumen alla suojassa. Muutamissa kohdissa on lunta lapioitu lisäsuojaksi.


Nyt helmikuun viimeisenä päivänä lumi taas vaihteeksi sulaa ja häviää kohta näkymättömiin. Monissa kuvissa esiintyneitä pehmeitä kinoksia ei tänne ilmaantunut, joten vähillä lumitöillä on päästy. Liukkauden kanssa on ollut enemmän haastetta, nastapohjakengät ovat olleet ahkerassa käytössä.


Helmikuussa en yleensä kylvä mitään, enkä tuo kellarin suojissa talvehtivia jäänteitä elvytettäväksi. Helmikuussa on sinniteltävä, jotta ei tarttuisi siemenpusseihin eikä muihin kesäkasvitoimiin ja se on aina tuskastuttavaa.


Pelkään, että jos aloitan liian aikaisin, joudun jatkokasvatuksen kanssa pulaan. Taimipurkit eivät löydä tarpeeksi valoisia ja sopivan lämpöisiä kasvatuspaikkoja. Vannon joka vuosi, että en aloita liian aikaisin. Tänä vuonna jouduin kuitenkin helmikuun lopussa rikkomaan valani ja sormet rapsahtivat multaan.


Syy tähän on se, että monelta taholta tulvi erilaista tietoa siitä, miten pääsisi noista ikkunalaudoilla kuukausikaupalla notkuvista taimipurkkimassoista. Että voisi kevättalvella kylvää perennoja ja kaksivuotisia kasveja ja antaa kevään olosuhteiden osallistua kasvien alkutaipaleille. Tämä vinkki oli helpottava apu. Se olisi pitänyt olla minulle itsestään selvä asia, koska olen seurannut vuosikymmenet kasvien omatoimista lisääntymistä ja selviämistä puutarhassa.


Nyt pääsin avaamaan akileija- ja verbenapussit ja monet muut ja siemenet pääsivät multaan. Ja sitten 

k y l m ä k ä s i t t e l y y n

lumen alle! Tästä on Kati postannut jo aikaisemmin ja nyt taas uudestaan ja silloin päätin: tämä on minun juttuni. Kati on kuvannut selkeästi, miten kannattaa menetellä. Tietysti ei ole taattua, että tämä lopulta onnistuu, mutta kylvöpuuhiin tarttuminen oli jo niin vapauttavaa, että se kannatti kokeilla. Siellä ovat ruukut nyt lumen huomassa ja tuntuu siltä, että on oikeasti edistänyt kevättä.


Seuraavaksi innostuin Viherpiha-lehden vinkin mukaan leikkaamaan muutamista pensaista pistokasoksia sanomalehtikäärössä lumeen haudattavaksi. Sinne pääsivät, hortensian, jasmikkeen ja onnenpensaan oksat. Kunhan kevät etenee, täytyy muistaa kaivaa esiin pistokkaat multaan upotettavaksi. Uusia pensaita en varsinaisesti tarvitse, mutta jos joku niistä lähtee alkuun, se kyllä paikkansa löytää.


Näistä toimista jo huomaa, että kuka tahansa voi nyt houkutella minut tekemään mitä tahansa kevääseen ja kylvöön, multaan liittyviä hankkeita, kunhan vaan saan tehdä kevättä,


Innostus vei tietysti vähä pidemmälle, kun luin LILJA&SALVIA-blogin hauskasta tomaattikyvöstä. Ei muuta kuin pikkutomaatit kaupan paketista multaan ja taimia nousi sankasti! Yllättävää!

Viime vuosina olen jättänyt tomaattien kasvatuksen vähiin ja ostanut valmiit taimet muutamaan ruukkuun. Suunnitelmissa on kuitenkin hieman muuttaa kasvimaa-aluetta, joten tomaattejakin voisi taas kasvattaa. Kylvin saman tien pensasmaista pikkutomaattia itämään. Ja koska multa ja purkit ovat valmiina, kylvötoimet jatkuvat kohta.

Seuraava kiinostava menetelmä on kesäkukkien pistokaskasvatus, josta oli juuri hyviä esimerkkejä Puutarhamyyrän blogissa. Sitä en ole koskaan kokeillut, mutta esimerkiksi verenpisarat kuuluvat suosikkeihini. Todennäköisesti seuraavaksi on suunnistettava alan kauppoihin ja tutkittava, olenko jo myöhässä. Olisiko tämä nopeampi tapa saada kesäkukat kukoistamaan kuin siemenestä kylvö?


Kiinnostavia tapahtumia siemenkylvöistä ja pikku taimien kasvatuksesta kertoo Riina blogissaan. Taimettuminen ei ole 90 %:sta ja koulittujen taimien kanssa elo on täynnä yllätyksiä. Mikään ei ole itsestään selvää ainakin vähän vaativampien kasvien alkukasvatuksessa. Myös Kati raportoi kelloköynnöksen pikku taimien dramaattisista hetkistä ja kuitenkin osa selvisi seikkailuistaan. Ja niin kuin siinä lopuksi todetaan - mikään ei voi meitä estää! Nämä esimerkit kuitenkin kertovat, että se ei aina ole niin helppoa.

Selätön puutarhuri sen sijaan on menestyksellä kylvänyt lobeliaa ja pienet taimitupsut ovat todella terhakkaita donitsipakkauksessa. Kouliminen omiin ruukkihin on jo suoritettu ja lobelian alut näyttävät olevan voimissaan. Tämä viesti jos mikä kannustaa siemenkylvöön. Tosin pikku taimien kouliminen ja kasvatus tuuheiksi kukkiviksi kesän iloiksi vaatii perehtymistä.

Helmikuu on ohi ja voi huokaista helpotuksesta. Nyt on päästy jo alkuun ja maaliskuu on jo kevättä. Kohta meilläkin on muutamia taimiruukkuja ikkunalla!

Hyvää maaliskuun alkua!

Tervetuloa uudet seuraajat, pikku joukkomme kasvaa!
21 kommenttia:

 1. Hyviä ohjeita ja ihania kuvia! :)
  Minulla oli pari vuotta sitten pensaiden pistokkaita lumessa tallessa ja ne juurtuivat hyvin taimikasvatusalueella, mutta sitten 2016 tammikuun pakkaset tappoivat ne, vaikka niitäkin yritin suojata.
  Kiinnostavia linkkejä myös. Niihin täytyy tutustua ajan kanssa.

  Maaliskuu! Ihan kohta on selvitty tästäkin talvesta. :D
  Ihanaa ensimmäistä kevätkuukautta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä tietää, että pensaspistokkaista on hyviä kokemuksia, vaikka sitten ongelmia saattaakin ilmaantua. Yleensä ei aina mene kuten strömsöössä...

   Antoisaa kevään alkua - täällä sataa lotkottaa vettä, lumet sulaa ja jäätiköt kiiltelee!

   Poista
 2. Onpa kauniita kuvia. Tästäkin postauksestasi huomaa, miten mukava on kun blogeissa annetaan ohjeita ja vinkkejä puutarha-asioihin, eli blogeista oppii todella paljon. Ihanaa maaliskuuta sinulle! Kevättä kohti mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisten blogeista löytyy mahtavat määrät hienoja kokemuksia ja neuvoja ainakin puutarha-asioissa. Kuvat innostavat siinä mukana ja aina tuntuu, että pitäisi vielä seikkailla enemmän uusissa osoitteissa. Keväistä maaliskuuta!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Jatkossa nähdään, mitä syntyy näistä toimista. Tarvitaan vain rippunen kärsivällisyyttä...

   Poista
 4. Kiva idea tuo talvipistokkaiden ottaminen. Pitääpä kokeilla. Kiitos vinkistä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvipistokkaat-juttu tuntuu niin helpolta, että oli pakko kokeilla ja nyt saadaan siitä kokemuksia.

   Poista
 5. Kiva kuulla miten talvipistokkaasi onnistuvat.
  Minä aloitan kylvöt vasta kuun puolivälin paikkeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kylvin lähinnä noita kylmäkäsiteltäviä ja tomaattia. Se ei ehkä ollut järkevää, katsotaan miten käy!

   Poista
 6. Kauniit kuvat ja kivasti olit koonnut yhteen hyviä vinkkejä! Hauskaa maaliskuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, vinkkejä on puutarhureilla runsaasti tarjolla!

   Poista
 7. i enjoyed the way you are keeping up with your winter dear!
  beautiful photos!!!

  this is new to know about cutting branches ,sounds wonderful idea.
  glad that snow start melting and plants took their head out of it .
  loved the red flowers most!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, our winter is so long and we are longing for spring. I hope you have a good wheather and many friends close to you!

   Poista
 8. Oi miten hyviä ohjeita saa täältä blogeista. Minä en ole viellä kylvänyt kuin keijunmekon. syy siihen on kun lähden reissuun olen lähemäss kaksi viikkoa pois eikä ketää ole niitä taimia kastelemassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paljon mielenkiintoisia neuvoja ja kokemuksia löytyy blogeista, kun vaan ehtii niitä selaamaan. Tuo on varmaan viisasta, että et jätä lisää taimialkuja oman onnensa nojaan. Hyvää matkaa!

   Poista
 9. Oi mä niin toivon, että saat hyvän kokemuksen pihakasvatuksesta! Mä en perennoja enää muuten viitsi kasvattaakaan. Mulla kävin vaan sellanen juttu, että kun perennapoteista pääsin niin olen täyttänyt joka nurkan kesäkukan kylvöksillä, kun kerran on tilaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon niin - siellä ne odottavat päästäkseen alkuun. Onhan tuo ainakin jännittävää seurattavaa. Kiitos vielä, kun herätit tämä innostuksen!

   Poista
 10. Hienoja kuvia <3 mukavaa viikonlopun jatkoa sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ronja ja mukavaa kun kävit kurkistamassa meillä - nyt on vielä aika pysähtynyt vaihe, mutta kohta kevät todella käynnistyy!

   Poista
 11. Kiitos kommentistasi! Olisipa hauska nähdä tiainen ja orava tuijottamassa toisiaan! Ja olisi hauskaa jos olisi jo lumettomia paikkoja. :)
  Ihanaa sunnuntaita!

  VastaaPoista