lauantai 18. helmikuuta 2017

Huonekasveja


Ulkona ei ole juuri mitään kuvattavaa, muutamat talven sinnittelijät kurkistavat harmaan jäätikön alta. Piha on joko täynnä jäniksen jälkien pilkuttamaa kovaa lunta tai harmaata, liukasta jäätä. On parasta tutkia, mitä kasveja löytyy sisältä. Vakituisten huonekasvien valikoima on meillä varsin niukka, jos pois jätetään sesongin esikot tai tulppaanit.  Niissä ei ole paljoa hehkutettavaa, mutta otetaan niistä pari esimerkkiä.

Aikaisemmin esittelemieni santtujen lisäksi voimissaan on kaktus, joka on päässyt uuteen alkuun. Se on vuosikausia vanha ja viime syksynä leikkasin siitä reilusti pois vanhoja kuivahtaneita versoja. Nyt se on innostunut lievän lannoituksen ja valon ansiosta uudistumaan ja pari nupun alkua on näkyvissä. Se on joskus kukkinut joulun aikaan ja muistaakseni olen sen aikoinaan saanut pääsiäisenä kukkivana. Yleensä vien sen kesäksi ulos, mutta viime kesän se vietti sisätiloissa. Ehkä kesäloma ulkona muuttaa sen kukkimisajankohtaa.Toinen vaatimaton vihertäjä on juoru, jonka alku meillä on peräisin kymmenen vuoden takaa. Kun versosto alkaa olla liian pitkää tai tiputtelee lehtiään, voi siitä leikellä reilusti oksia ja suoraan multaan työnnettynä ne alkavat kasvaa 99 %:n varmuudella. Typistetty kasvi kasvattaa myös rehevästi uutta, mutta sen voi huoletta heittää pois, sillä multaan istutetut oksat ovat tuota pikaa täydessä rehevyydessä. 


Aiemmin jaettuja pikku santtuja ja juoru mahtuvat juuri kolmestaan vanhaan peltiseen nuken kylpyammeeseen - siis tosi vanha amme!Näitten vaatimattomien viherrysten joukossa on yksi outo kulkija, joka ylhäisessä yksinäisyydessään on ylitse muiden. Orkidea jatkaa kukintaansa vakaana ja sille en osaa tehdä muuta kuin juottaa silloin tällöin laimeaa lannoitevettä. 
Eläviä kukkia on meillä talvielämässä vähänlaisesti. Yllättävää kyllä,  kasveja ja kukintaa löytyy monesta paikasta kotoa ja toiset niistä ovat kotoisin muilta mailta ja ne kestävät vuodesta toiseen.

Linneväveriet i Horred Ruotsissa on perustettu v. 1859 ja sen kymmenen vuoden takaisesta tuotannosta on esimerkkinä kolmen kukan sarja tanakkaa puuvilla-pellavaa. Se viihtyy usein meidän sohvapöydällä.


Muutamia vuosia sitten noin kahdeksanvuotias lapsenlapsi maalasi teoksen " Vadelmapesaat" ja se pääsi kehyksiin. Sinä vuonna oli puutarhassa hyvä vadelmasato.


Kymmenen vuotta sitten syksyllä tuotiin Pohjois-Amerikan Tyynen valtameren rannalta sademetsän valtavia vaahteranlehtiä, jotka prässättiin jo matkalaukussa ja ovat nyt lasin alla muistona.


Turkkilaisesta mattokutomosta onnistuttiin joskus kerjäämään vanhoja maton solmimiseen käytettyjä kuviomalleja - kukkakuvioita nämäkin. Ja kuinkahan monta solmua mahtuikaan neliösenttiin...Huovutettuja ruusuja!


Tyynynpäällinen on ommeltu tilkuista, jotka on värjätty tai maalattu. Kasviaihe voi olla vaikka sininen - olisikohan se vesikasvi?


Luettelo on yllättäen loputon - kaikkia kukka- ja kasviaiheisia asioita löytyy vaikka kuinka paljon. Onneksi on niin, sillä meidän täytyy pärjäillä näillä kestokasveilla vielä pitkään. Kun ensimmäiset lumikellot ja hiirenkorvat koivuihin ilmestyvät, siirrytään ihailemaan ulkokukintaa.


Rauhallista viikonvaihdetta!

12 kommenttia:

 1. Kauniin värinen ja kauniisti kukkiva orkidea ja kivoja tekstiilejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan ummikko orkidean kanssa, mutta sehän on sitkeä olento aikansa. Kiitos kommentista!

   Poista
 2. Ulkokuvasikin ovat hienoja! Minä en ainakaan koskaan väsy ihastelemaan lumen ja jään kauneutta.
  Juoru olisi varmaan hyvä kasvi minulle, ehkä saisin sen pysymään elossa. :)
  Sisälläpä sinulla vasta aarteita onkin. Kauniin värinen orkidea ja kukkii upeasti. Hienoja tekstiilejä, lasten piirrokset ovat aivan korvaamattomia, eikä tuollaisia mattomalleja ihan joka talosta löydy.
  Mukavaa lauantai-iltaa!
  Niin, meillä oli tänään hauska sää, aurinko ja lumisade vuorottelivat. Harmittaa etten saanut aikaisemmin pantua tuota lintujen ruokintapaikkaa ihan ikkunan viereen. Kauko-objektiivia silti tarvitaan eläinkuviin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täälläkin saatiin vilahdus auringosta ja valkoisesta lumesta, mutta nyt päädyttiin taas harmaasen jäätikkökeliin. No, näinhän ne kevätkuukaudet etenevät! Tuo "Vadelmapensaat" syntyi aikanaan varmasti ja taiteilijalla oli oma näkemys ja se myös ilmenee lopputuloksesta. Olen pitänyt siitä kovasti.

   Hyvää alkuviikkoa!

   Poista
 3. Sinulla onkin paljon kaunista kauniin värinen orkidea Ja lasten piirustukset on aina niin ihania Hyvää lauantai iltaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikkea löytyy kun tarkemmin tutkii varmaan joka kodista, mutta kun on tällainen kerääjä, löytyy paljon. Hyvää alkuviikkoa!

   Poista
 4. Monipuolisesti kukkia ja kasveja elämässä! Ihana piirustus lapsenlapsesi taiteilemana. Sinä saatkin juuri ne kasvit menestymään, joiden kanssa en koskaan onnistu. Tykkäisin noista santuistakin niin kovasti, mutta aina ne kuolevat. Kastelen vissiin liikaa. Tuo nuken amme on aivan mahtava, en ole koskaan nähnyt tuollaista, upea kapistus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vain muutama huonekasvi ja juoru kuuluu noihin sitkeisiin. Santtuja olen opetellut hoitamaan ja nyt näyttävät lupaavilta. Nuken amme kuuluu ilmeisesti aikaan, jolloin ihmisetkin kylpivät sinkkiammeessa! Hyvää alkavaa viikkoa!

   Poista
 5. Kauniin vehreitä huonekasveja, hieno orkidea ja paljon kaikkea muutakin ihanaa! Kivaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista