lauantai 10. kesäkuuta 2017

Aurinko + sade = punaista ja valkoista kukoistusta!

Kuin taikaiskusta käynnistyi mahtava kukinta auringon lämmön ja pehmeän sateen ansiosta. Omenapuut avasivat runsaat kukkansa ja tarjoavat hyönteisille vihdoinkin työtä aamusta iltaan.

Purrppuraomenapuu on oksien täydeltä kukassa ja myös sen lehdet ovat tänä vuonna purppuraan vivahtavat.

Omenapuut onnistuivat myös kukkimaan runsaasti. Näitä isoja puita leikattiin keväällä hyvin niukasti ja se nähtävästi antaa voimaa kukkia, kun ei tarvitse korjata leikkauksen aiheuttamia kohtia. Punaisen kanelin oksat  ovat melko pitkiä ja jos omenoita kehittyy, niillä on kuorman kantamista.


Pirja-omenapuu on täyttänyt oksansa ihan täyteen kukkia. Onneksi sää lämpeni siten, että etenkin tämä puu aurinkoisessa paikassa on täynnä hyönteisten surinaa.  Vastaavasti ne houkuttelevat linnunpöntöistä ja -pesistä  kirjosiepot ja pääskyset sujahtelemaan omenankukkien seassa.

Uskollinen kuolanpioni piti nuppunsa tiukasti kiinni, kunnes aurinko ja sadepisarat herättivät sen kukkimaan. 
Alppikärhö Markham´s Pink aloitti tänä vuonna kärhöjen kukinnan ja komeasti ja rehevästi aloittikin. Viime vuonna se kärvisteli puloliraakkuna ja taisi pusertaa pari kukkaa auki. Nämä kärhöt ovat meillä ihan arvoituksellisia - välillä ihan surkeita ja sitten taas loistossaan. Tässä siis saadaan annos pinkkiä.


Aidanvieruksen ailakkeja en voi vastustaa. Annan niiden kukkia välillä kukkapenkkien ilonakin ja tuoda oman punertavan värinsä  mukaan tähän lähenevän keskikesän väriloistoon.


Viimeiset valkovuokot innostuivat kukkimaan lämpimän sateen annettua niille voimaa kasvattaa pitkät varret. Valkovuokotkin saavat kukkia kukkapenkkien koloissa ja reunoilla, kunnes ne kuihtuvat.  Seuraavana vuonna niitä ilmestyy taas runsaasti.


Ensimmäisen kerran kukkivat arovuokot, joita sain viime vuonna tuttavan kukkapenkistä. Saatesanoina oli, että ne leviävät helposti liikaa, mutta nyt nämä yksilöt ojentelevat kukintojaan vielä yksinäsessä ylhäisyydessään.Nyt tapahtuu pihassa ja puutarhassa kaikkea vauhdilla. Täytyy pitää kiirettä, jotta pysyy mukana. 

Kesäistä sunnuntaita!

22 kommenttia:

 1. Upeaa kukintaa siellä - omenapuut, kärhöt, pionit... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kyllä kesäkuun huippuhetket kaiken kylmän tuulisen kauden jälkeen. Toivottavasti jatkuu hyvänä puutarhasäänä!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, ihailin juuri sinun tulppaaniupeuksiasi!

   Poista
 3. Arovuokot on hienoja ja minulla pysyneet hyvin kurissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä juttu, ne ovat juhlavan kauniita ja toivon, että ne lisääntyvät kohtuudella!

   Poista
 4. Nyt tosiaan tapahtuu vauhdilla, mutta ei näistä ihanuuksista voi kyllikseen saada.
  Tuo Markham's Pink on upea. Heti keksin sellaiselle paikan omassa puutarhassa.
  Arovuokko on tosiaan kova leviämään. Minullakin sitä on vasta kolmatta kesää ja olen jo ehtinyt kerätä monta taonta jaettavaksi. Nätti se on, joten ei haittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Markham on meidän vanhin ja ensimmäinen kärhö, yli 10-vuotias. Sen kanssa on tutustuttu kärhöihin. Arovuokot saavat mielellään tehdä taimia - kohtuudella!

   Poista
 5. Ihanaa omenapuiden kukintaa ja tuo alppikärhö on todella kaunis.
  Kasvuvauhti puutarhassa tuntuu nyt olevan huimaa ja täytyy vain ihmetellä taas kerran mitä lämpö ja sade saavatkaan aikaan.
  Mukavaa sunnuntai-illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, juuri nyt osuivat monet kukintavaiheet ihan samaan hetkeen. Nyt, tosin toivottu, sade vie jo omenankukat mennessään!

   Poista
 6. Ihana omenapuiden kukinta. Viimevuonna meillä rivarinpihalla kukki se yksi ja ainoa omenapuu todella runsaasti. Nyt siinä on vain muutama kukka. Mökillä on puut vielä pieniä mutta jonkinmoinen kukinta. Minä saan tänävuonna kuulemma arovuokon alkua. Täytyy pitää mielessä se leviäminen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omenapuut saattavat pitää taukoja, jos ovat edellisvuonna kovasti kukkineet tai jos niitä on voimakkaasti leikattu. Sinulla on niin paljon tilaa puutarhassasi, että kyllä sinne arovuokkoja mahtuu!

   Poista
 7. Todella hurmaavia kukkijoita! Himoan jokaikistä näistä! Kuolanpioni on tosi kaunis. Sinulla on oikea paratiisi siellä, ihastelin kuvia pitkään. Iloista kesää sinulle!

  VastaaPoista
 8. how spectacular flowering trees and plants my friend!!!

  you filled my eyes and heart with springy beauties and soul refreshing colors.
  your capturing is marvelous

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Thank you, we have some warm summer times now and we really love it!

   Poista
 9. Upeaa kukintaa! Minä olen kovasti haaveillut purppuraomenapuusta, sen kukinta on niin kaunis. Iloista viikonloppua! P.s. blogissani on synttäriarvonta:)

  VastaaPoista
 10. Ihaanasti omenapuut teillä kukkivat ja pionit ja alppikärhö. Kyllä nyt on ihailemisen aihetta paljon Hyvää viikoloppua Pirkko :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukinta on ollut aika nopeaa lämpimien säiden ansiosta ja kohta ovat vuorossa seuraavat kukat!

   Poista
 11. Mikä purppuraomenapuu on nimeltään kun on noin helakan punainen? Kuolanpioni on kaunis ja tekköö runsaasti siementaimia, alppikärhö myös kiva. Kaunista on puutarhassasi.
  Käyhän kurkkoomassa miunkin blokia, https//rannanpihassa.blogspott.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ulla, tervetuloa seuraamaan torpan puutarhapäiväkirjaa! Purppuraomenapuun tarkempi laji on tuntematon, se on jo lähes kymmenen vuotta vanha. Aluksi sen kasvu oli rehevässä kohdassa voimakasta ja lehdet ihan vihreät. Nyt kasvu on tasaantunut ja lehdissäkin näkyy purppuraa. Kiitos kutsusta, tulen heti kurkkoomaan!

   Poista