sunnuntai 20. elokuuta 2017

Vaaleanpunaista ja ripaus valkoista


Viime kerralla kuvat meidän puutarhasta olivat tulvillaan kehäkukkien ja samettikukkien keltaista ja oranssia, iisoppien vahvaa sinistä ja punaisia unikkoja. Sieltä täältä löytyy kuitenkin vastapainoksi hempeää vaaleanpunaista ja valkoista. Harmaamalvikit ja malvat kukkivat.


Pioniunikoiden värivalikoimaan kuuluvat myös vaaleat hennon punertavat kukat. Jotkut  niistä ovat todella monikertaisesti kerrottuja ja muistuttavat kerrottukukkaisia pioneja. Tänä vuonna ne ovat myös suurikukkaisia, lähes pionin kukan kokoisia.Valkoinen tiikerililja on muiden värien keskellä rauhoittava ja kirkastava. Se on vasta tänä keväänä muuttanut torpan puutarhaan.


Jaloangervo kukkii monissa väreissä. Voimakkaiden punaisten lisäksi kevyen vaaleanpunaiset ja korkeat angervot kohoavat muiden angervoryhmien ylle.Valkoiset jaloangervot käyvät vuoropuhelua tummien, voimakasväristen versioiden kanssa. Valkoisten lehdet ovat syvän vihreät, joka korostaa valkoisten kukkien valkeutta.


Suopayrtti on tänä vuonna kasvattanut vartensa hyvin korkeiksi, kuten monet muutkin perennat. Vettä on ilmeisesti tullut tarpeeksi. Monet perennat olisivat parhaimmillaan puolikuivassa ja niukkaravinteisessa, aurinkoisessa paikassa. Meillä on enimmäkseen kosteaa ja ravinteikasta kasvualustaa. Lisäksi monet kasvavat osittain varjoisessa paikassa ja niin niitä joutuu tukemaan.Jalokärhöt kärsivät edellisestä talvesta pahasti ja tänä keväänä niistä kaikki eivät edelleenkään nousseet. Osa nousi myöhään ja hennoilla versoilla. Hagley Hybrid-kärhö on ollut aina luotettava ja varma. Se on nyt saanut ensimmäisen kukkanuppunsa auki.


Keväällä halusin kokeilla, minkälaisen kukinnon kasvattaa tavallinen porkkana. Villiporkkanan kukintoa on kehuttu kauniiksi jopa niin, että sille on annettu nimi Queen Anne`s lace. Englannin kunigatar Anna oli taitava pitsin tekijä ja porkkanan pitsimäistä kukintoa verrataan kauneimpaan pitsiin.

Näin kukkii tavallinen hyötyporkkana. Kellariin oli jäänyt muutama porkkan talven yli ja nehän alkavat kevätpuolella kasvattaa vihreyttä juuren yläosaan. Upotin juuret multaan ja kasvu lähti käyntiin. Porkkanan olisi tietysti voinut jättää syksyllä maahan, koska se kukkii vasta toisena vuotena, mutta se unohtui.
Vähitellen  kukinnot kevenevät ja kuivahtavat ja siemenet alkavat muodostua. Tästä voi kerätä lopuksi siemenet seuraavaan porkkanakylvöön.Hieno vaaleanpunainen neito on daalia, jonka juurakko on saatu Mustavalkoisten kodin Sannalta. Se on varsin veikeä, sillä sen puolinuppuiset kukinnot lupaavat toisenlaista kukkaa.


Kun kukka availee vähitellen terälehtiään, sen keskusta on aluksi hyvin tumman violetti ja terälehdet vaaleat. Kukan tausta on violettiraitinen.
Kokonaan avautuneena kukka on hennon vaaleanpunainen ja terälehtien laidoilla on hipaisu liilaa. Keskustassa on enää henkäyksen verran violettia. Tämä "Tuuloksen tyttö" kukoistaa ja voi hyvin! Kiitos Sanna!


Vaaleanpunaisia syysleimuja!


Mukavaa alkavaa viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Meinasin kehua jotain yksittäistä kukkaa, mutta kun ihanuuksia tuli toinen toisensa jälkeen, en enää osaa mitään nostaa kehun kohteeksi. Ihania ihan kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hempeät värit herättävät lämpimiä tunteita ja vaaleanpunainen varsinkin. Kaikkia kukkia ehtii ihailla aina aikanaan!

   Poista
 2. Malvat kukkivat tiälläkin, tuo valakonen tiikerililja pitäs miunkin löytee. Lohullista kuulla jotta muillakin kärhöt on kärsiny. Porkkanan kukittamista pitäs miunkin kokkeilla. Kaunis daalia 'Tuuloksen tyttö'
  Mukavoo alakavoo viikkuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Ulla, ainahan on joku uusi kiinnostava hankita listalla. Liljoja on meillä aika niukasti, mutta ehkä ne lisääntyvät. Hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 3. Aivan ihania! Minustahan kukat saavat olla minkävärisiä vain, kunhan ne ovat vaaleanpunaisia. Nyt on kiirettä; tulen myöhemmin jatkamaan ihastelua.
  Kiitos aina kiinnostavista kommenteistasi! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa vaan - jokaisella on näihin aikoihin yhtä ja toista ihasteltavaa. Kiireellä täytyy pistäytyä kurkistamassa muiden ihanuuksia!

   Poista
 4. Kaikki ovat niin kauniita. Hieno on tuo valkoinen tiikerinlilja. Hienoa kukintaa sinulla on puutarhassasi. Toivotaan aurinkoisia, kuulaita loppukesän päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anneli, valkoinen lilja on kyllä minun mieleeni. Aurinoka ei juuri ole paljoa näkynyt ja edelleen vettä sataa, mutta toivotaan parempaa!

   Poista
 5. Taidanpa kokeilla ensi kesänä tuollaista porkkanan kasvatusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä kiinnostavaa ja tilaa kannattaa varata tulevalle kasville - ainakin jos maaperä on vahva! En tiedä saanko nyt siemeniä omastani, kun ne eivät tahdo tuleentua!

   Poista
 6. Porkkanan kukinta, en olisi heti tällaista äkännyt kukittaa. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ennen kuulema jätettiin osa porkkanoista maahan, sillä toisen vuoden jälkeen niistä saatiin siemenet - ei ehkä niinkään kukinnan ulkomuodon vuoksi!

   Poista
 7. Harvemmin on porkkanan kukintaa nähnyt, hienohan tuo on. Pioniunikot ovat ihania.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä voi haksahtaa kokeilemaan kaikenlaista, mistä on kuullut puhuttavan. Tämä kokeilu ei ainakaan palon kustanna! Pioniunikot ovat tosiaan mahtavia - nyt pitäisi haalia siemenet talteen! Mukavaa Jaana kun poikkesit katsomaan touhujamme!

   Poista
 8. Kaikki ovat niin kauniita Tykkää kovasti valkoisesta tiikerililjasta
  Porkkana kukka on myös kivan näköinen. Mukavaa viikonloppua Pirkko :)

  VastaaPoista
 9. Aivan ihania kukkijoita ja loistoidea tuo porkkanan kukitus! Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, poikkean ihan juuri siellä sinun blogissasi!

   Poista
 10. Olipa ihania syyskukkijoita, hauska tuo porkkanankin kukka :D Malvat ovat lapsuuden ihanuuskukkia samoin joriinit, ihana tuo 'Tuuloksen tyttö'. Valkoinen tiikerinlilja meni hankintalistalle :D

  Mukavaa alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista