keskiviikko 30. elokuuta 2017

Elokuu 2017Tällainen oli elokuu.
Sadetta, sadepisaroita, rakeita - eilisen vesipisarat eivät ehdi kuivua ennen seuraavaa sadekuuroa.
Aurinko kuitenkin kurkistelee

Sateesta huolimatta elokuun puutarhassa kukkivat värivoimaiset liljat ja daaliat. Osa niistä on vanhoja perinnekasveja ja kasvaneet meillä vuosikausia. Osa on uusia tulokkaita. Rusopäivänlija innostui tänä vuonna runsaaseen kukintaan, mutta tekihän se viime kesänä vain yhden kukkavarren. Ruskoliljat lisääntyivät ja kukkivat myös runsaasti.

Rusopäivänlilja

Ruskolilja

Uusia tulokkaita ovat ruosteenpunainen värililja ja tumma `Night Rider`. Näiden kanssa olen hakenut tuntumaa liljojen maailmaan.Nightrider

Aikaisemmin en ole huomannut kuunliljojen kukkivan näin runsaasti kuin tänä vuonna. Kukat ovat korkeita ja voimakkaita ja ne ovat kestäneet pitkään. Näiden kasvien kohdalla sade on tehnyt hyvää, lehdet ovat mahtavia ja kukinta jatkuu.Joitakin vuosia sitten etsin Viron matkalla keltaista päivänliljaa ja sellaisena ostin kylämarkkinoilta yhden vaatimattoman alun.  Pari kukkavartta se on tehnyt aikaisemmin, mutta nyt niitä sitten saatiin. Tämä ei kuitenkaan ole se keltainen, jota olin hakemassa - tämä on ihanampi. Kukat ovat kalpean keltaiset ja tuoksuvat. Niiden tuoksu muistuttaa kielon tuoksua. Siis nyt on saatu nauttia ihanasta tuoksupilvestä liljakukinnan lisäksi.
Uusia tulokkaita ovat myös valkoiset tiikerinliljat, joita istutin keväällä. Ne näyttävät lähteneen hyvin alkuun.  Kuinkahan nuo selviävät jatkossa...

Tiikerinlilja White Twinkle

Daaliat aloittivat kukinnan myöhään, sillä esikasvatustilat olivat viileät. Nyt kun ne ovat päässeet alkuun, uhkaa kohta jo pakkasyö. Mustavalkoisten kodin Sannan lahjoittamia on tämä vaikuttava punavioletti, runsaasti kukkiva daalia. Se on kasvanut monihaaraiseksi ja tuuheaksi pensaaksi ja kukkia avautuu aina lisää joka puolella. Lisäksi näitä yksilöitä on ainakin kolme. Vaaleanpunaiset, herkät daaliat ovat myös peräisin Sannan kukkapenkeistä.Tutut tumma ranskatar ja keltainen evakkotyttö ovat myös voimissaan kuten viime kesänäkin. Keltainen suurikukkainen on tiettävästi kulkeutunut evakkomatkalla mukana ja on torpan puutarhassa kukkinut jo vuosikausia. Ranskatar löytyi viime vuonna Lidlin pussukasta.

 Daalia Nuit d´Ete

Evakkodaalia

Seuraavat kaksi ovat ihan sattumaostoksia. Halusin nähdä luonnossa, miltä näyttää tämä valkoisilla terälehtien kärjillä koristettu keltainen daaliankukka. Ensimmäinen nuppu on avautunut. Valkoinen kaktusmainen daalia on todella vitivalkoinen.

 Daalia Yllow Perception

 Daalia My Love No. 1


Viimeinen daalia on torpan alkuperäisiä, vuosia kellarissa talvetettuja. Välillä sen juurimukula kipristyy olemattomaksi, kuten viime talvena.  Aina se kuitenkin  kerää voimansa ja kasvattaa monihaaraisen kasvuston ja kukkii runsaasti, kunnes pakkanen sen voittaa. Nyt siis kannattaa nauttia elokuisen puutarhan kukkaloistosta!

Hyvästi elokuu, tervetuloa syyskuu!


16 kommenttia:

 1. Niin kauniita kukkasia.Mukavaa elokuun viimeisiä päiviä:)

  VastaaPoista
 2. Ja taas toinen toistaan ihanampia kukkia. ♥
  Valkoinen tiikerinlilja on hieno! Lapsuudenkodissani oli sitä oranssia, joka ei silloin(kaan) sykähdyttänyt... en tiennytkään että on muitakin värejä. :)
  Sekä liljoissa että daalioissa suosikkejani ovat nuo upeat tummat värit. Sopivat niin hyvin loppukesään ja syksyyn.
  Evakkodaalia on todellinen aarre.
  Ihanaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, oikeastaan hämmästyin, kuinka paljon vielä on kukkimista. Sadepäivinä tuntuu, että syksy on jo ottanut yliotteen ja kaikki tuntuu harmaalta. Syyskuun alku on ollut siksi aivan ihana ja valoisa!

   Poista
 3. Aivan mahtavia kukkioita sinulla Tiikerin lilja on suosikkini ja tuo daaliat Evakko ja torpan daaliat ovat ihania. Ne ovat vanhoja maatiaiskasveja ja ovat hyvin kestäviä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä suosin kestäviä vanhoja kasveja, koska pärjään niitten kanssa paremmin. Joskus täytyy kuitenkin kokeilla jotakin uutta. Hyvää syyskuuta!

   Poista
 4. Kauniita kukkia, tämä on ollu sopiva kesä kuunliljoille, hieno tuo Viron päivänlilja. Miulla on perinteisen oranssin lisäks keltanen Tiikerililja, Kaunis tuo valakonen.Daaliat on niin uhkeita kukkia, miullakin ol tuo evakkodaalian tyyppinen vuosia sitten, se muistutti suurkukkasta vaaleanpunasta, ol semmonen rotevakasvunen, van se on nyt hävinny. Daalioissa on paljon erlaisii muotoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Daaliat ovat tosiaan monimuotoinen ryhmä. Nyt olen ihastunut näihin uusiin tuttavuuksiin, joden kukat eivät ole kovin suuria. Ne kestävät kauniimpana, kuin alas painuvat jättiläiset. Hyvää syyskuuta!

   Poista
 5. Todella kauniita daalioita ja liljoja. Onko tuo viimeisen kuvan syyshehku vanhaa kantaa oleva?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viimeinen daalia on hankittu noin 15 vuotta sitten paikalliselta puutarhurilta, joka jo sittemmin on jäänyt eläkkelle. Nimestä ei ole tietoa, mutta varmaankin se on vanhaa sitkeää kantaa, joita hän esikasvatti. Siitä sitten jäi sitkein meille vuodesta vuoteen.

   Poista
 6. Tuo Viron hento keltainen päivänlilja on todella kaunis! Ihania on myös daaliasi - tosi upeita kukkijota! Huomenna on syyskuu - toivottavasti saamme kuitenkin nauttia lämmöstä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jo se syyskuu ja toden totta, näin aurinkoista ja lämmintä ei ole ollut lähes koko kesänä! Virolainen lilja on tosiaan vaatimaton ensi katsomalla, mutta tuoksu ja tarkempi tarkastelu antaa lisäpisteitä!

   Poista
 7. Ooh mitä kukkaloistoa sinulla, ihan mieletöntä! Saanko kysyä miten talvetat daaliat kellarissasi? Ajattelin ekaa kertaa kokeilla. Ihania nuo päivänliljasi, voi kun meilläkin menestyisivät, mutta eivät kai tykkää kuivasta hiekkamaasta kovinkaan. Elokuu (ja koko kesä) oli kummallinen, sateinen ja harmaa. Sama sää jatkuu nyt näemmä syyskuussakin, hieman raskasta auringon ystävälle. Onnellista syyskuuta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä tuntuu kesä vasta alkavan - tänään näin kesäm ensimmäiset perhoset! Daaliat vien talveen siten, että kun varsisto alkaa olla menettänyt hehekeytensä, nostan juurakot kuivumaan. Ravistelen isommat mullat pois ja vähitellen leikkaan varret poikki. Kun niistä on isoin kosteus pois, vien ne kellariimme avoimissa pahvilaatikoissa tai astioissakin. Meillä on vanha kiviseinäinen maakellari, jossa on talvella viitisen astetta lämmintä ja se on melko kuiva. Varmasti joku viileä autotalli toimii samoin. Siellä sitten kuluu talvi ja keväällä nostetaan esiin, sijoitetaan multaruukkun ja odotetaan vihreyden taas nousevan. Se on ihan simppeliä, varmasti onnistuu!

   Poista
  2. Kiitos paljon tästä vinkistä! Yritän tätä, vaikka meillä ei ehkä ole yhtä optimit olosuhteet. Autotalli menee pakkaselle, mutta kokeilen meidän tavallista kellaria. Muisku!

   Poista
 8. Hienot on liljasi. Kuunliljat ovat tosiaan kukkineet runsaasti tänä vuonna. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista