sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Paluu puutarhaan


Kolea huhtikuu, lumimassat maassa, liejuiset tiet, hyppelehtivät sadekelit ja yöpakkaset ovat pitäneet puutarhan portit tiukasti kiinni - niin fyysisesti kuin ajatuksen tasolla. Tuntui siltä, että koko suhde puutarhaan oli ajautunut karikkoon. Miten pääsisi taas alkuun? Mistä nousisivat taas uudet suunnitelmat puutarhatyön käynnistykseen? Mistä löytyisi taas se entinen intohimo? 


Talven riuduttamassa puutarhassa pistäytyminen ei innostanut uuteen alkuun, vaikka kaikenlaista suunnittelua olisi voinut tehdä kirjojen ja lehtien ja netin ihanien kuvien avulla. Siemenpusseja olisi voinut rapistella ja kaavailla kasvimaan tulevaa pohjapiirosta. Kellarissa olisi voinut käydä kurkistelemassa daalian juurien vointia. Mutta ei! Mikään ei houkutellut. Oliko vuosikymmeniä kestänyt puutarhainnostukseni nyt loppu?


Yhtenä poutapäivänä patistelin itseni haravointihommiin ja sieltähän ne taas yllättivät minut: luontoäidin omat kukkivat kevätkasvit, näsiät ja sinivuokot! Lehtien alta löytyivät lumikellot ja jokunen krookuskin. Ja kaiken kruunasi ensimmäinen hyötysato, ensimmäiset ruohosipulit salaatin ryyditykseen. 


Siitä se taas lähtee. Vanha himopuutarhuri on jälleen vauhdissa. On vaan saatava upottaa kouransa maatuvien lehtien massaan ja tuntea kevään ensimmäinen lupaava tuoksu ja nähdä kevään ensimmäiset kukat - sen jälkeen mikään ei pysähdytä.


Meillä jätetään runsaasti lehtiä kasvien talvisuojaksi. Tammen ja haavan lehdet ovat kovia eivätkä maadu nopeasti, joten ne on kerättävä pois kompostiin. Kasvikompostit ovat vielä jäässä eikä niitä pääse tyhjentämään. Lehtimassaa kertyy kätevästi useita isoja jätesäkillisiä, jotka voi sitten ilmojen lämmettyä annostella sopivasti vajautuneisiin komposteihin. Lehtikerrosten ja suojahavujen ja -harsojen pois kerääminen on puutarhan ensimmäisiä töitä. 


Alkukeväästä on tehty omenapuiden hoitoleikkausta ja linnunpöntöt on puhdistettu ja ripustettu paikoilleen. Seuraavaksi voisi kylvää jo esikasvatuskukkia ja tuoda daaliat lämpimään. Uudet suunnitelmat käynnistyvät jälleen. Toukokuu on täällä tuotapikaa!
31 kommenttia:

 1. Vähän sama meno täällä. Niin pitkään sai odotella kevään tuloa. Eilen oli sinivuokot auenneet syreenipensaiden alla. Ennättivät sentään huhtikuussa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kevät siitä käynnistyy - raparperitkin ovat jo puskeneet pinnalle!

   Poista
 2. Innostus ei tule joka kevät samaan aikaan. Joinain keväinä sitä ihan pelästyy, onko rakkaus puutarhaan hiipunut kokonaan. Aina se on jostain esiin ryöminyt ja vallalle päästyään sitä ei pysäytä mikään.
  Mukavaa, että sinunkin puutarhasormesi päätti herätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa lohdullista kuulla, että näin ovat muutkin kokeneet. Kyllä siinä jo ehti miettiä, käykö tässä kuin parisuheessa, jossa "kasvoimme erilleen". Nyt on jo into päällä.
   Ihanaa on kokea tämä lämmin blogiympäristö - niin paljon kuin siitä kielteisesti puhutaan - , jossa lohduttajia ja tsemppaajia löytyy. Luulin jo pudonneeni kaikkien lukulistoilta pitkän vaikenemisen aikana. Mukavaa vappua ja hyvää toukokuun alkua!

   Poista
 3. Onneksi innostus puutarhatöihin taas löytyi. Joskus innostuksen löytäminen vaatii vain kuvaamiasi asioita. Ensimmäiset kukat saavat tarhurin syttymään aina takuuvarmasti.
  Mukavaa sunnuntain jatkoa.

  VastaaPoista
 4. Ei puutarhan lumoa voi vastustaa, kun kevät etenee. :) Talven jälkeen lämpiävässä maassa on ihan omanlaisensa tuoksu. Täällä on vielä lunta ja jäät järvessä. Oma ruohosipuli kuulostaa mahtavalta!
  Mukavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puutarhan kera on niin pitkä ystävyys, että totta kai se jatkuu. Uskomatonta tuo, että teillä kevään alku on niin myöhäinen. Kuitenkin se kirii meidät kiinni siinä vaiheessa, kun lupiinit alkavat kukkia!
   Iloista vappua!

   Poista
 5. Kiva kuulla, että vanha rakkaus puutarhaan leiskuaa taas :) Olinkin jo ehtinyt miettiä, mikä nyt on, kun sinusta ei kuulu eikä näy mitään. Ihanaa ja innokasta kevään jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä se oli melkein katkolla, mutta kevät sen taas herätti! Kiitos kannustuksesta!

   Poista
 6. Eipä se vanha rakkaus minnekään ole ruostunut, nukkui vain talviunta hetken! Niin paljon kaikkea hyvää puutarha antaa, niin paljon sieltä saa iloa! Ihanasti sipulikukat, sinivuokot ja näsiä sinua ilahdutti!

  Iloista Vappua ja kevään kukintaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, olisihan tuo pitänyt tietää - sinivuokot saavat taas innostuksen heräämään. Rentoa sateista vappua!

   Poista
 7. Puutarha nappaa aina lopulta mukaansa:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä - onneksi - taitaa käydä ja lisäksi tämä kannustus täällä puutarhabloggareiden seurassa tuntuu yllättävältä. Leppoisaa vapun jatkoa!

   Poista
 8. Hienoa että sieltä se puutarhainto taas heräsi ensimmäisten kevätkukkien myötä :) Mukavaa kevään jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja hyvää kevättä sinnekin! Tauon aikana on muutamia uusia seuraajia hiipinyt mukaan - sinäkin - joten tervetuloa! Lähdenpä kurkistamaan, mitä sinulle kuuluu.

   Poista
 9. Onpa mukava kuulla, että kevätkukkijat herättivät puutarhainnostuksesi. Jäin tässä aiemmin keväällä lukemaan vanhoja postauksiasi ja päätin liittyä lukijaksi, kun oli niin mukavia juttuja. Enää on pikkuisen lukematta, eli lisää toivotaan kiitos :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa mukaan! Tämä jos mikä kannustaa nyt taas sormet multaan. Mukavaa toukokuun alkua! Lähdenpä katsomaan, mitä Hiidenkiven takana taphtuu!

   Poista
 10. Mukava kuulla innon löytyneen. Tuo näsiä on kaunis väriltään, tähän aikaan.
  Mukavoo vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Leppoisaa vappua sinullekin! Välillä tulee noita hidasteita, mutta nyt on siitä selvitty ja suuresti tämä lukijajoukon kannustuksen ansiosta!

   Poista
 11. Monta päivää meni, että riitti ikkunasta kurkistaminen, ei houkuttanut pihapiiri... kunnes ensimmäiset kevätkurjenmiekat avasivat nuppunsa - siitä se sitten lähti! Puutarhainto uinuu monesti vielä talvihorroksessa, tarvitsee jonkun alkukipinän, minkä milloinkin:) Hyvä, että kipinä löytyi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on jo moni kertonut tästä hitaasti syttyvästä puutarhakipinästä, kuten sinäkin. Olikohan tämänvuotisessa keväässä jotakin erityistä, joka hidastutti innostuksen syntymistä? Hyvä juttu, kun taas on saatu into takaisin!

   Poista
 12. Kyllä kevät herättää innostuksen, Tästähän se pikkuhiljaa lähtee käyntiin
  Kivoja kuvia olet ottanut. Hyvää vappupäivää sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle, odotellaan toukokuuta kunnolla alkuun!

   Poista
 13. Voi olen kaivannut sinua! Onneksi puutarhahulluus on selvästi iskeytymässä siellä kunnolla päälle! Jospa se talvi olisi pian muisto vain. Kauniita kevätkukkasia puhjennut kukkaan puutarhassasi. Ihana tuo salaatti, olisi ihan lempparini ❤ Hyvä vinkki tuo lehtien säkitys. Iloista vappua (tai sen jämää)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos - ihan puna nousee poskiin moisesta hellittelystä! Kyllä kevät on jo tehnyt tehtävänsä - ei tahdo sisälle ehtiä!

   Poista
 14. Siitä se lähtee, pikkuhiljaa, ja kohta on jo täysi tohina päällä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin siinä juuri käy, kevät puskee vauhdilla ja puutarhurille tuli kiire!

   Poista
 15. Olen käynyt joka viikko kurkkaamassa joko on tullut uusi postaus. Ihanaa että olet taas täällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaipaamisesta - enpä olisi arvannut! Kyllä täällä jo on kevät vauhdissa ja tapahtumia riittää. Aurinkoisia päiviä!

   Poista
 16. Minä vastaavasti olen ollut enemmän vauhdissa, kuin viime keväänä tuolla ulkona. Esikasvatettavia taas ollut vastaavasti vähemmän, kuin ennen. Onhan se aina raskasta aloittaa, varsinkin kun meillä jää aina kaikki lehdet ja roskat syksyllä maahan, nyt se kaikki kostautuu valtavana haravointiurakkana. No fuskataan pihan laitamilla, kunhan etupiha ja oleskelualueiden seutuvilta saadaan siistiä.

  VastaaPoista