keskiviikko 16. toukokuuta 2018

Kevät ja kesä samassa paketissa


Ihmeellinen kevät yllättää edelleen. Yhtäkkiä toukokuun toisella viikolla saapuivat eksoottiset, kuumat hellepäivät. Kasvit ottivat jättiaskeleen eteenpäin kasvussa ja kukinnassa. Valkovuokkoja oli yllin kyllin äitenpäiväkimppuun.


Sinivuokot ja kiurunkannukset rapistuivat hetkessä ja helmililjat pääsivät kukkimaan valkovuokkojen sekaan. Tulppaanit avautuivat hätäisesti täyteen kukintaan, kun vielä kevätesikot jaksavat jatkaa keltaisenaan.


Tämä kevät- ja kesäkukkien yhteiskukinta on kuin hyvä edullinen tarjous: toukokuu ja kesäkuu samassa paketissa! Elä Suomen kevät ja kesä yhdessä kuukaudessa - vai oliko se parissa viikossa! Ei kai - kyllä tämä on vielä kevättä ja kesä on vielä tulossa!


Kevättä edustavat vuokot ja narsissit ja viileät yöt. Tuomet kukkivat huumaavasti jo toukokuun puolessa välissä. Joskus niitä kerättiin koulun päättäjäiskoristeeksi. Nyt saavat koululaiset ponnistella vielä kolmisen viikkoa ja nuuhkaista tuomia koulumatkalla.


Viinimarjapensaat ja mustikat ennustavat kukinnallaan hyvää marjasatoa, jota ei nyt taida pakkanen päästä verottamaan. Mehiläisiäkin näyttää olevan liikkellä, joten pölytys onnistuu.


Vihreys on vallannut pihan ja puutarhan. Kotkansiivet availevat siipikääröjään ja ruohikko on jo vihertynyt niin, että leikkaajan oli tehtävä ensimmäinen  siistimiskierros.


Sateettomuudesta huolimatta raparperit ovat jo melkoisia varsikkoja ja ensimmäiset raparperiherkut tuli maisteltua.


Ihan kesältä tuntuu silloin, kun vuohenjuuret puhkeavat täysillä kukkimaan. Niiden keltainen kukkavyöhyke etupihan kukkapenkissä on mielessäni aina kesän merkki. Scillat väistyvät ja antavat kesälle tilaa.


Kesään kuuluvat myös pikkusydämet, kesäsydämet, ja nekin puhkesivat jo kukkaan. Niitä saa nyt ihailla pitkän kauden, sillä ne kukkivat yleensä myöhään syksyyn.


Ketunleipä on sekin kukassa pensaiden juurilla ja vihreitä kolmilehtiä riittää lasten napsittavaksi. Perinteisesti keväällä paistetaan ketunleipälettuja, jolloin lettutaikinaan sekoitetaan ketunleivän lehtiä. Se kuuluu ainakin kevääseen!


Sara Villa Emiliasta oli haastanut minut kuvaamaan kevään merkkejä, mutta haaste oli päässyt lipsahtamaan minulta ohi. Viimekertainen postaus ja tämä antavat välähdyksiä toukokuisista kevään ilmenemisistä. Toukokuuta eli siis kevättä on vielä edessä - mitä kaikkea ehtiikään tapahtua ennen kesän virallista alkua? Lisää kevään merkkejä on tulossa!

16 kommenttia:

 1. Kaunista on <3 Täällä näkyi eilen ensimmäinen haarapääsky, eli kesä se taitaa vanhan sanonnan mukaan jo olla. Mutta on tämä ollut herkkua viime kesän kylmyyden ja pitkän talven jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskyset ovat jo varailemassa pesäpaikkoja ja lentelevät touhukkaina. Vähitellen alkaa jo tottua tähän aurinkoon ja lämpöön eikä tänne saatu edes sadekuuroja!

   Poista
 2. Sanoit oivallisesti, todellakin kevät ja kesä on samassa paketissa ja upeasti teillä kukintaa riittää! Tuomen tuoksu leijailee ihanasti! Mukavaa, että öttiäisiä on liikkeellä herukoita pölyttämässä, varmaan mustikkakin pian kukkiin, toivottavasti ei tulisi hallaa! Muhkeat raparperin varret :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mustikka on kovasti kukassa eli sitten vaan marjapaikkoja etsimään! Omenan kukat kohta avautuvat...

   Poista
 3. Kauniilta näyttää puutarhassasi. Nyt säät ovat olleet todella helteisiä ja upeita ja kasvit ovat kasvaneet sen mukaisesti. Tänään täällä meillä ukkosti ja sade tuli kieltämättä nyt tarpeeseen.
  Mukavaa loppuviikkoa sinne teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin - tänne ei saatu sadetta, jota tosiaan kaivataan. Tänään on vähän viileämpi päivä.

   Poista
 4. Kaikki on nyt kiivaimmillaan puutarhassa. Upeita kukkamättäitä siellä, tuomi kukkii tiälläkin. Raparperipiirakkoo ei ihan vielä piäse tekemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joka päivä saa hämmästyä kasvun nopeudesta ja vertailla viime kevääseen. Siihen nähden ollaan jo edellä!

   Poista
 5. Niin kauniita kevään ja kesän kukkijoita. <3 Tulppaanien värit ihastuttavat erityisesti.
  Minäkin mietin postauksen otsikoksi jotain samanlaista, kevät ja kesä saapuivat yhtä aikaa. Tosin täällä oli hellepäivinäkin helppo ajatella että on vasta kevät, koska varjoisimmissa paikoissa on vielä lunta.
  Kun muistelen omia kouluaikojani, tuomet olivat usein kukassa (ja koivut ihanimmassa vaaleanvihreässä lehdessä) koulunpäättäjäispäivänä toukokuun lopussa. Voi sitä onnentunnetta! :)
  Täällä saatiin eilen kovasti odotettua sadetta. Kukkaisaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei saatu sadetta ja tuo lumi tuntuu jo tosi etäiseltä! Tänään oli viileämpi päivä ja tuuli yllättäen kovaa. Mukavaa loppuviikkoa!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Tältä se nyt tuntuu - saa nähdä, minkälainen loppu toukokuulle kehittyy!

   Poista
 7. Ihanalta näyttää ja niin kauniita kukkia♥ Raparperi on siellä jo isoa..ihan tuli sellainen kirpakka raparperin maku kielen päälle:) Täällä satoi toissa päivänä ja ukkostikin, nyt on taas ihan kaunista vaikka tuulee! Toivotaan niin kovin että nämä kauniit ilmat jatkuisi! Ihanaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 8. Lettutaikinaan ketunleipää. Mulle uusi juttu. Sinulla on vuohenjuurta reilusti . Minä ajattelin myös lisätä sitä myöhemmin kun ovat kukkineet.

  VastaaPoista
 9. Ihanalta näytää postauksesi.Todella kevät ja kesä samassa paketissa. Nyt on hyvin kaunista aikaa, tuoksut on huumaavaa. Ihanaa jatkoaa:)

  VastaaPoista