torstai 23. elokuuta 2018

Polkuja sinne tänne


Kesä on kääntynyt loppua kohti ja suurin kukinta on puutarhassa ja luonnossa vähentynyt. Syyskukkijat ovat pitäneet kiirettä. Usein meidän puutarhakuvissa ovat pääosissa parhaillaan kukkivat kasviyksilöt, eikä ympäristöä ole paljoa näkyvissä.

Nyt kurkistetaan puutarhaan laajemmin. Seuraavissa kuvissa näkyy erilaisia polkuja ja reittejä takapuutarhassa. Ensimmäisessä kuvassa laskeudutaan rakennuksen kulmalta alas polkua, joka vie pergolan läpi kohti kesävierasmajaa.


Pergola on alunperin rakennettu tuoksuköynnöskuusamaa varten, mutta se voi kuuman ja kuivan kesän vuoksi melko vaisusti. Sen sijaan Mantsuriankärhö on kiivennyt kuusamaan tukeutuen ja kukkii valkoisena kukkapilvenä. Se oli yksi tämän kesän iloisista yllätyksistä. Kärhö on ollut meillä lähes kymmenen vuotta, mutta ei ole koskaan kunnolla kukkinut. Viime syksynä se siirrettin tähän uuteen paikkaan ja vasta kolmannessa kasvupaikassa se löysi oikean sijan. 


Jos käännytään portailta heti oikealle, edessä on portti kärhöpolulle. Portin molemmin puolin kasvaa ruukuissa punakukkaista ruusupapua, joka on nauttinut lämpimästä kesästä ja on rehevää. Kärhöpolun oikeaan laitaan on rakennettu korkea risuaita, joka antaa kasveille suojaa. Aita on lähes kokonaan alppikärhökasvuston peittämää ja muutamia jalokärhöjä kasvaa niiden suojassa. Tässä kuvassa pilkottaa Warzawska Nike´n tumman violetteja kukkia.


Kun portailta astutaan vähän matkaa vasemmalle, on edessä toinen ruusupapuportti. Se läpi astutaan mietiskelypenkille.


Tätä rauhoittumispaikkaa ympäröi vihreys - kuunliljat, saniaiset, vuorenkilvet, havut. Taustalla näkyy sillan kaide ja sen kupeessa alppiruusu. Tähän istahdetaan illan puutarhakierroksen jälkeen päivän päätteksi.


Mietiskelypaikalta jatketaan matkaa sillalle, joka vie matalan puron yli kohti kaivohuonetta. Oikealle jää alppiruusu ja kosteikkokasveja, luumupuukin kasvaa sillan kupeessa.


Kun käydään kääntymässä kaivohuoneella ja palataan takaisin kohti siltaa, molemmille puolille jäävät riukurakenteiset obeliskit ruusupapukasvustoineen.


Sillan tonen pää johdattaa hevospolulle, joka on saanut nimensä hevospenkistä. Vankkaa lankkua kannattelevat hevospäädyt on veistetty shakkinappuloiden hevosten mukaan - vähän isommassa mittakaavassa.


Hevospolulta polku jatkuu luumutarhaan. Polut kulkevat pääosin nurmikkoisina viherväylinä, jotka ovat vihertyneet omia aikojaan heinästä, apilasta, nurmihumalasta. `Nurmikkoja` leikataan, mutta polut ovat kuivan kesän ansiosta kasvaneet niukasti.

Puutarha on isojen puiden keskellä ja välillä se rajautuu villiin heinikkoon. Aika ajoin luonto tahtoo ottaa vallan ja ryöstäytyy puutarhan puolelle. Oikeastaan puutarha, metsä ja villi luonto yrittävät asettua lomittain kaikessa sovussa.


Luumutarhasta voi kääntyä takaisin kohti pergolaa ja taloa juuripolkua pitkin. Polku on muodostunut  kulkemisesta heinikkoon ja puiden juuret ovat nousseet näkyviin maan pintaan. Vaikka juurikohoumat saattavat joskus ikävästi ottaa kengänkärkeen, en silti millään halua peittää niitä soralla tai murskeella - siinä askeleet kerta kerralta muokkaavat edelleen polun pintaa.


Tällainen polkujen verkosto on vuosien mittaan mudostunut takapuutarhaan, jonka kautta kuljetaan lopulta kasvimaalle ja hyötytarhaan. Kasvimaasta ja sadosta kerron joskus.

Tervetuloa mukaan uudet lukijat!

22 kommenttia:

 1. Ooh, en ollut aiemmin hahmottanutkaan, miten iso puutarhanne on ja miten kiehtovia huoneita, polkuja, portaita, siltoja siellä on. Ja paljon rauhoittavaa vihreää. Ihana paikka! Kiitos kauniista kuvista! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios Sara, tästä katsauksesta näkyy meidän vihreä puolivilli sokkelo, jossa kuljetaan pergolalta sillalle ja polulta takaisin portaille. Kukkia ei ole paljoa näkyvissä!

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, tällainen vihreä maailma kiehtoo meitä!

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Joo, meidän lapsenlapset pieninä totesivat, että tää on kuin huvipuistossa - kun kovalla vauhdilla juostiin milloin mitäkin polkua!

   Poista
 4. Ihanan näköistä. Kauniita puurakenteita, jotka istuvat hienosti metsäiseen maisemaan. Mantsuriankärhö kukkii komeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Riukupergola ja silta ovat saanet jonkun verran ajan patinaa ja sillan kansi on jo kertaalleen uusittu. Kaikki on meidän vaarin käsialaa!

   Poista
 5. Ompas todella kaunista ja ihanan näköistä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva jos siltä näyttää - välillä on epämääräisiä kohtia, mutta otetaan rennosti!

   Poista
 6. Kaunista ja rauhoittavaa. Kuin olisin kävellyt japanilaisessa puutarhassa.
  Siirsin muutama päivä sitten mantsuriankärhön kolmanteen paikkaan. Josko se vihdoin alkaisi viihtyä ja kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Japanilaiseen vertaaminen tuntuu ihanalta - tosin meillä ei ole niin säntillistä! Toivottavsti Mantsurian kärhö teilläkin innostuu kasvamaan ja kukkimaan!

   Poista
 7. Polut johtavat katsojan mitä mielenkiintoisimpiin ja kauniisiin paikkoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen polkusokkelo on rakentunut vähitellen puurakennelmien ympärille ja se on aika helppohoitoinen, kun se saa rehottaa huolettomasti!

   Poista
 8. Sinun puutarhasi on ainutlaatuinen. Kiitos esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, tämä osa on aika luonnonläheinen - melkein metsäpuutarha!

   Poista
 9. Tosi upean näköistä! Vihreää ja kaunista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista - vihreyttä riittää, sillä suurin osa tästä on kosteahkoa maastoa!

   Poista
 10. Kauniit polut kävellä ja aina uutta nähtävee, kun matka jatkuu. Rauhallinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri oikean hvainnon teet - rauhallista tunnelmaa on haettu. Vuodenaikojen mukaan näkymät vaihtuvat.

   Poista
 11. Oi, miten ihana vihreys ja runsaus! Satumaista suorastaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä sitä ollaan, keskellä metsää ja satumaailmaa!

   Poista