lauantai 22. syyskuuta 2018

Hassunkuriset heilujat


Muutama vuosi sitten innostuin kasvattamaan jättiverbenoja, koska se tuntui niin haasteelliselta. Olemattoman pienet siemenet tuottavat ensin juuri ja juuri silmin nähtävän taimen ja esikasvatusaika on pitkä. Päätin kokeilla, tulisiko siitä mitään. Kati esitteli omassa blogissaan ihanaa jättiverbenaryhmää ja antoi hyvät ohjeet kasvatukseen. Viime syksynä meillä kukki jo muutama yksilö.

Rohkaistuneena tein uuden yrityksen. Kylvön voi tehdä samaan tapaan syksyllä kuten perennojen siemenillä. Talvi hoitaa kylmäkäsittelyn ja minitaimet alkavat jossakin vaiheessa kevättä vähitellen kasvaa ja ne voi siirtää isompiin ruukkuihin. Niissä taimet saavat kasvaa sillä aikaa, kun kesäkukat kukkivat. Kun ne ovat vahvistuneet, kasvit istutetaan maahan. Silloin alkaa uskomaton pituuskasvu ja kukkanuput kehittyvät vauhdilla.


Verbenat ovat kukkineet jo reilun kuukauden, mutta päivä päivältä ne pääsevät paremmin esiin. Kun muu kasvusto siirtyy syksyn keltaisuuteen, verbenojen kukkien väri  ja tummanvihreät napakat varsistot ovat parhaimmillaan. Ne yllättävät korkeudellaan ja ja monihaaraisella varsistollaan.


Tässä kukkapenkissä verbenoja on istutettu perennojen sekaan. Taustalla päivänliljat ovat kukkineet kukkansa jo ajat sitten ja lehtiryhmät alkavat kellastua. Päivänliljojen edessä on jaloangervorivistö, joka tänä vuonna jäi kovin matalaksi. Kuunliljat sen sijaan rehevöityivät hyvin ja niiden edessä mirrinmintut ryöppyävät ulos penkistä. Siellä perennojen seassa pikku taimet kehittyivät huomaamattomina ja vähitellen pääsivät kukinnan alkuun, kun kukkapenkki on muuten muuttunut melko värittömäksi.


Verbenat lähentelevät kohta parin metrin pituutta ja niiden varret ovat tanakat eivätkä tarvitse tukemista. Tänään myrskypäivänä ne heiluvat ja huiskivat tuulessa, mutta eivät murru tai painu maahan. Kiinalaisen puutarhaideologian mukaan puutarhassa tulee olla kovia ja vankkoja elementtejä, kuten kivet ja jyhkeät puun rungot ja niiden vastapainona liikkuvia, keveitä kasveja. Tuulessa keinuvat kasvit edustavat muutosta.


Verbenoja on istutettu useampaan paikkaan puutarhassa, jotta niitä voi aina ihailla ohi kulkiessa. Ne ovat veikeitä noustessaan muun kasvuston seasta korkeuksiin. Ja ne kestävät hyvin myös kylmää, joten niitä saadaan ihailla pitkään syksyn viilentyessä.

Kiitos Katille, että innostuin ja onnistuin! 

19 kommenttia:

  1. Jättiverbenaa olen jo muutaman vuoden ajan ihastellut, mutta aina hylännyt sen pitkän esikasvatusajan takia. Pimeillä ikkunoillamme ei nimittäin kannata edes yrittää tammi-helmikuun kylvöjä enkä ole vielä valmis kasvivalaisinta hankkimaan. Kertomasi vinkki kiinnostaa sen verran paljon, että jos jossain tulee siemeniä vielä tänä syksynä vastaan, aion ostaa ja kokeilla syyskylvöä. Loppusyksyn kukkijoita ei voi olla liikaa! Noilla on vielä etuna jämäkät varret, mutta silti herkän hentoinen olemus. Hienoja! Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
  2. Kaunis on jättiverbena. Toissakevväänä miekin kokkeilin tätä ensimmäisen kerran ja osan juurakoista talavetin viileässä. En kastellu muistookseni kertookaan talavella. Hyvin lähtivät kasvuun kevväällä. On pitkänhuiskea kukkija ja soppii oikein hyvin perennoitten sekkaan.

    VastaaPoista
  3. Ovat todella kauniita ja niin metkan näköisiä. Itse en ole verbenaa koskaan kokeillut, mutta kiva niitä on ihailla. Mukavaa sunnuntaita sinulle!

    VastaaPoista
  4. Jättiverbenasi ovat kauniit. Olen kokeillut niiden kylvöä kerran, tuloksena yksi taimi, jonka kukinta ei ollut kovin merkittävä :) Ehkä täytyy antaa kasville uusi mahdollisuus.

    VastaaPoista
  5. Kauniita ovat. Pitäisi joskus kokeilla niiden siemenkylvöä.

    VastaaPoista
  6. Kauniita ovat. En ole koskaan yrittänyt kasvattaa niitä. Mutta kokeilemisen arvoisia ovat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, onnistuu yllättävän helposti!

      Poista
  7. Ovatpa ne kauniita! Ja noin korkeita. :)
    Upeita kuvia, joissa pilkistää puutarhaa hieman laajemminkin. <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Verbenat ovat todella hauskoja heiluessaan kaiken muun kasvullisuuden yllä kukkapenkeissä. Tänään tuuli on taas painanut niitä viistoon, mutta yleensä ne nousevat taas koholle. Kiitos Sara!

      Poista
  8. Such a beautiful garden filled with delicate flowers and an incredible scenery. Great photos that you were able to capture of it. Thanks for the share, have a fantastic rest of your day. Keep up the posts.

    World of Animals

    VastaaPoista
  9. Ihanat verbenat ja kaikki muutkin,niin kauniin rehevää Hyvää syksyä!

    VastaaPoista
  10. Upeat jättiverbenat! Jospa joskus itsekin niitä kylväisi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla, ainakin näillä menetelmillä se on helppoa!

      Poista
  11. Ihana kuulla onnistuisestasi! Blogit synnyttävät tasaisin välein näitä trendikasveja. Ihana miten jättiverbena on yleistynyt :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä `trendi`jättiläiset ovat hauskoja kasvateltavia - mitähän ilmaantuu seuraavaksi. Kiitos vielä hyvistä ja havainnollisista ohjeista, niitä noudattaen olen perennoja kylvänyt ja kasvattanut!

      Poista