lauantai 8. syyskuuta 2018

Lempikukkani


Sain haastavan haasteen Rannanpihan Ullalta, joka oli saanut haasteen Tuulikilta. Alkuperäinen haaste on lähtöisin Maatiaiskanaselta.  Pitäisi nimetä lempikukka. Se tuntui melko vaikealta, sillä mieluisia kukkia on vaikka kuinka paljon. Olen jo ihaillut Tuulikin upeaa ja erikoista verenpisaraa ja Anun tulppaani-ihastelua. Ulla on nostanut esiin kodikkaat asterit, joita monet meistä kasvattavat. Lähdin epätietoisena siistimään kukkapenkkejä ja samalla mietin, minkä minä voisin nostaa suosikkikukaseni.

Alapihan kukkapenkin ääressä se kirkastui. Lempikukkani juuri näin syyskuussa on punahattu. Siihen on ainakin kaksi syytä.


Ensimmäinen syy on se, että punahattu on yksi niistä vähäisitä kasvinaluista, joita hankin jonkun taimiston  postimyynnistä 2000-luvun alussa. Silloin perustettiin tätä puutarhaa. Mies oli vielä noutanut paketin postista ja se odotti innokasta puutarhuria, kun tulin töistä kotiin.

Punahattujuurakot istutin ensin tulopihan kukkapenkkiin, koska muita istutusalueita ei vielä ollut. Ensimmäisenä kesänä jo ilmaantuivat ensimmäiset kukat.

Jatkossa puutarha laajeni ja punahatut siirrettiin alapuutarhaan kasvimaan lähettyville. Alkuperäinen kasvupaikka etupihalla oli puolivarjoinen suurten puiden katveessa. Punahattu kaipaa kuitenkin valoa ja auringonpaistetta. Alapihalla se saa nyt aurinkoa lähes aamusta iltaan.


Punahattu on viihtynyt hyvin uudessa kasvupaikassaan ja se on laajentunut ja lisääntynyt. Toinen syy punahatun valintaan lempikukaseni on se, että se on lähes ainoa meidän puutarhan perhoskasvi. Pihlaja-angervot houkuttelivat joskus hellekesinä myös perhosia, mutta viime vuosina vain punahattu on saanut perhosvieraita. Olisiko yläkuvassa hopeatäplä saapunut punahatun kukkaan?


Tänä kesänä  ja viime kesänä perhosia on näkynyt hyvin vähän. Keltaisia sitruunaperhosia lentelee joskus ja erilaisia valkoisia liihottelijoita silloin tällöin, mutta kuvan näköisiä neitoperhoja ei ole näkynyt koko kesänä. 


Varsinainen ruuhka koettiin tänä kesänä, kun pahamaineiset gammayökköset levittäytyivät kaikkialle ja niitä tulvehti myös punahatuille.Silloin tällöin punahattujen kukinnoissa lenteli myös hopeatäpläperhosia, mutta suruvaippoja tai ritariperhosia ei näkynyt lainkaan. Aikaisempina lämpiminä kesinä ne vierailivat ahkerasti kukissa. 


Kesän 2017 eräänä syyskuun lämpimänä päivänä nähtiin punahatuissa vilskettä. Neitoperhoja, amiraaleja, suruvaippoja ja muita perhosia lenteli yhtenä ainoana päivänä syyskuun ensimmäisellä viikolla muutaman iltapäivän tunnin ajan. Lieneekö kuvassa herukkaperhonen amiraalin seurana?Punahattu on siis valintani syksyiseksi lempikukasi. Se on luotettava ja varma kukkija ja antaa väriloistoa syksyiseen kukkapenkkiin. Sen ansiosta puutarhaamme poikkeaa jatkossakin perhosvierailijoita.

Kiitos Ulla haasteesta! Heitän seuraavaksi haasteen muutamalle, mutta en ole varma, joko olet lempikukkasi julkaissut. Mikä on siis lempikukkasi?

Tita Unelmia ruusuista-blogista
Tiiu Puutarhahetki-blogista
Riina Versoja Vaahteramäeltä-blogista

Jos olet jo aikaisemmin kertonut yhden lempikukistasi, nyt sinulla on mahdollisuus nostaa esiin joku toinen!


22 kommenttia:

 1. Kiva, että osallistuit tähän haasteeseen <3 Ihania kuvia upeista punahatuista <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vastaus kysymykseen löytyi yllättävän helposti. Tosin keväällä lempikukka olisi ollut ehkä joku toinen!

   Poista
 2. Punahatut ovat kyllä syyspuutarhan pitkäikäisiä kaunottaria!

  VastaaPoista
 3. Punahatut ansaitsevat ehdottomasti kehuja. Kauniita kuvia punahatuista ja perhosista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perhoset punahattujen seurassa ovat juuri se ihanuus. Ja tietysti tuo värikäs kukinto on ilahduttava ja näyttävä.

   Poista
 4. Upeita punahattuja ja kauniita perhoskuvia! Ostin juuri poistomyynnistä valkoisen kaunopunahatun. Toivottavasti talvehtii hyvin ja olisi yhtä hyvä perhosmagneetti kuin sinun punaisesi. Punaisenkin aion hankkia, kunhan tulee jossain vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suunnittelin juuri myös valkoista punahattua hankkivani - kuten sanoit, jos tulee vastaan. Keväällä voisi kylvää lisää näitä punaisia.

   Poista
 5. Ihania kuvia punahatuista!
  Ensimmäinen kuva on kuin jostain satupuutarhasta ja perhoskuvat ovat upeita.
  Kylläpä olisi vaikeaa päättää mikä on lempikukka, se taitaa tosiaan vaihdella vuoden mittaan. Kääpiöesikko, jokin ruusu, lupiini, pioni... Suosikkeja olisivat myös esimerkiksi freesia ja sinihibiskus. Jälkimmäisen nimi piti tarkistaa ja Wikipediasta luin että "sinihibiskusta on kasvatettu Koreassa satojen vuosien ajan, ja se on Korean kansalliskukka. Siitä on kehitetty noin 200 lajiketta, joista noin sataa esiintyy vain Koreassa". Ooh, olisipa ihanaa käydä Koreassa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kotipuutarhan kukista on helppoa löytää suosikkeja, mutta jos lähdetään maailamanlaajuisesti valitsemaan, tulee vastaan hämmennys. Kaikkea ihanaa kukintaa on määrättömästi ja kun niihin liittyy velä tarina ja historia, valinta on pitkällistä. Täytyy vain ihastella ja huokailla!
   Kiitos kiinnostavasta kommentista!

   Poista
 6. Ihana hyvä valinta. Minullakin on näitä puutarhassani .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahatut ovat yleisiä eikä ihme, sillä niitä on helppo kasvattaa ja ne kestävät hyvin. Syksypuolen kukinta on lisäksi herkullista, kun monet muut kukat jo lopettavat.

   Poista
 7. Oi miten upeita kuvia, niin kauniita! Nuo punahatut on sitten ihania kukkia♥ Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 8. Mukava kun otit haasteen vastaan! Kauniit kuvat punahatuista. Perhoset tosiaan tykkevää ja istahtaat niille ja on teillä ollu vilskettä noissa, viime kesänä. Miunkin pitäs punahattuja lisätä, valakonenkin ois mukava lisä. Kuivasin yhtenä talavena tuon keskustan kuivakukaks, ol hienon näkönen.

  VastaaPoista
 9. kauniit kuvat! Gammayökkösiä on tosiaan näkynyt paljon

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yökköset parveilivat runsaasti, mutta onneksi eivät tehneet puutarhassa mitään vahinkoa. Kaalikasveja en kasvattanut tänä vuonna!

   Poista
 10. Punahattu on myös minun suuri suosikkini. Ihanat kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punahattujen ihailijajoukko on laaja, sillä ne ovat monella tavalla hyvä lisä puutarhaan!

   Poista
 11. Nyt pistit vaikean haasteen! Valita nyt yksi... tätä täytyy alkaa pohtimaan :) Kiitos siis haasteesta, pähkäilen vastauksen valmiiksi! Punahatut kukkivat täälläkin runsaina, mutta perhoset on vähän hukassa tänä vuonna.

  VastaaPoista
 12. Mukavaa jos tuot oman lempparisi esiin!

  VastaaPoista