sunnuntai 16. syyskuuta 2018

Yltäkylläisyyden juhlaa

Syyshortensia Hydrangea paniculata `GRANDIFLORA`

Vuodenajoista keskusteltaessa olen usein tunnustautunut syysihmiseksi. Syksy on tavallaan puutarhakauden täyttymys, sato valmistuu ja siemenet kypsyvät. Syyspuolella kukkivat vielä monet kukat ja pensaat ja vehreyttä riittää. Lisäksi saadaan jo syksyn kirpeitä värimuutoksia lehvistöön. Tänä vuonna syyshortensia aloitti punertumisen jo elokuussa, vaikka olen luullut värin tulevan esiin pakkasten vaikutuksesta.

Pensaspavut `Sunray`, `Saxa` ja  `SANGUIGNO 2`

Elokuussa jo saatiin kasvimaalta mainiota satoa. Kasvimaan menestyksestä kertoessani kehuin pansaspapujen määrää ja laatua. Kolmen sortin papuja on ollut tarjolla tähän päivään asti. Perunamaa tuotti kaikkien aikojen parhaan perunasadon. Laatu ja määrä oli yllätys. Osa perunoista kasvoi todella komeiksi, mutta rakastamme juuri uuni- ja lohkoperinoita, joihin nämä isot perunat sopivat. Ne ovat sileitä ja kauniita kuorineen käytettäväksi.

Porkkana  `Rainbow Mixed`F1

Porkkanarivistöt täyttyivät muhkeiksi ja niitä on vasta nostettu syötäväksi eli lopullinen sadonkorjuu on edessä. Kausiruokasuunnittelu elää parhainta aikaa. Ruoka-aineksien valinta on päivittäin yhtä juhlaa. Perunat, porkkanat, sipulit, omenat luovat pohjaa resepteille ja niitä täydennetään lihalla tai kalalla. Yrtit viimeistelevät kokonaisuuden. Grillistä siirrytään kohta leivinuuniin, jossa kehittyvät mehevimmät maut ja rapeimmat paistokset.


Kaikkien aikojen kesä sai luumupuut innostumaan kukinnasta ja pölyttäjiä ilmeisesti liikkui riittävästi. Luumutarha muistutti jossakin vaiheessa oliivitarhaa, kun pienet tummat luumut kypsyivät pikavauhtia ja tipahtelivat alas puusta. Puiden alle levitettiin muovisia suojaverkkoja, jotka säilyttivät luumut puhtaina. Kaikki tutut saivat luumuja yltäkylläisesti, sillä niitä ei voi varastoida.

Pienet tummat luumut


Pienten tummien luumujen jälkeen odotti varsinainen yltäkylläisyys. Punaluumut olivat muodostaneet viinirypälemäiset luumurykelmät oksiinsa. Oksat notkuivat ja niitä oli tuettava, jotta ne ne eivät olisi ratkenneet. Punaluumut kypsyivät melko nopeasti ja ennen tulevia myrskytuulia kerättiin loput pois. Luumuja vietiin taas kaikille halukkaille. Punaluumut ovat kaikkei makeimpia.

Punaluumut

Nyt viimeiseksi kypsyvät isot tummansiniset luumut. Ne eivät useana syksynä ole ehtineet kypsyä meillä. Nyt niillä on ollut aikaa ja ne sinertyvät maltillisesti. Kaupan hedelmäosastolle ei ole tarvinnut poiketa moneen viikkoon.

Suuret tummansiniset luumut

Eilen joku kertoi kaataneensa luumupuunsa pois vuosia sitten, koska kyllästyi ylettömään luumumäärään ja niiden jakelemiseen. Meillä on toiminut menestyksekkäästi vaihtotalous. Luumuja on tänä vuonna vaihdettu tomaatteihin ja mustamarja-aroniaan. Sitä paitsi, luumu ei tuota jättisatoa joka vuosi. Ensi vuonna ehkä haikailemme lähes tyhjien luumupuiden alla.

Puutarhan marjasato jäi tältä vuodelta vähäiseksi kuivuuden vuoksi, mutta onneksi sain kerättyä mustikoita ja luonnonvadelmia hyvät määrät. Toisaalta raparperi oli pitkään mehukasta, joten sitäkin tuli varastoitua.


Valkosipulit kasvoivat jopa niin hyvin, että suunnittelin käyttäväni parhaat seuraavaan istutukseen ja syötäviä sipuleita jää vielä hvyä varasto. Avomaan kurkut alkavat olla säilöttynä ja kesäkurpitsat käytössä milloin missäkin salaatissa tai sosekeitossa. Persiljat, tillit, lipstikat ja basilikat on kuivattu ja osa yrteistä saa jäädä maahan talvehtimaan. Mitä muuta ylelliseen herkutteluun enää tarvittaisiin?

Totta puhuakseni punajuurisato näyttää laihanlaiselta ja palsternakkakylvös epäonnistui: varhaisesta kevätkylvöstä jäi jäljelle vain neljä tainta. Rakastan palsternakkaa, joten ensi vuoden satoa varten turvaudun syyskylvöön!

Oregano
Paitsi sadon valmistumista, syksy sisältää myös uuden sadon ja kukoistuksen suunnittelua ja valmistelua. Kerätään siemeniä, siirretään ja istutetaan kasveja, kylvetään syyskylvöjä. Lopuksi istutetaan sipulikasvit.

Syksy on menneen kasvukauden loppuun saattamista ja toisaalta seuraavan kauden aloittamista. Siinä mielessä se on jopa kiireisempi ja moninaisempi kuin kevät. Tänä vuonna syksy on edennyt rauhallisesti lämpimän kesän jälkeen ja on hyvää aikaa toteuttaa syystoimia ja nauttia yltäkylläisestä sadosta! Kyllä - olen todella syysihminen!

Maa-artisokka kukkii!
Tänään on aurinkoinen ja kuulakas syyspäivä ja lintujen ääniä kantautuu etäältä. Joutsenet ja kurjet alkavat kokoontua ryhmiin ja käyvät vielä monta kertaa jäähyväislennolla puutarhamme yllä, ennen kuin suuntaavat kohti etelää. 

Uusia lukijoitakin on ilmaantunut ihan huomaamatta, tervetuloa syksyiseen puutarhaan

Hyvää sunnuntaipäivää ja alkavaa viikkoa!

20 kommenttia:

 1. Syksyssä onkin parasta juuri tuore sato ja ruskan värit. Olisipa ihana, jos meilläkin luumupuut joskus antaisivat tuollaisen sadon kuin teillä! Upeasti kukkii syyshortensiasi. Hyvää sunnuntaita ja alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se luumusato vielä tulee, kunhan puut kasvavat ja on sopiva kesä. Kiitos kauniista sanoista ja hyvää viikon jatkoa!

   Poista
 2. Upea satopostaus, paljon oman pihan herkkuja! Porkkanat näyttävät herkullisilta ja luumuja teillä taitaa tosiaan tulla melko runsaasti :) Meillä on kolme pientä luumupuuta, joista yksi teki tänä vuonna komean sadon - ja siinä oli jo ihan reippaasti syömistä (ja myös töihin viemistä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on tosiaan sitä herkkujen aikaa, ihan lähiruokaa! Luumusato on siitä pulmallinen, että mitään säilöntäkäyttöä en ole sille löytänyt. Pistellään vaan poskeen!

   Poista
 3. Oi, millainen sato! Oman puutarhan antimien käyttäminen on asia, joka tuottaa iloa vuosi toisensa jälkeen. Ylimääräisille löytyy aina ottajia, joten runsas sato ei ole mikään ongelma. Ihana postaus. Ihan tuli vesi kielelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä jos maut nousi mieleen! Onhan sitä herkkua siellä teidän puutarhassakin kuvien mukaan - ne tomaatit ovat myös veden kielelle sirauttavia!

   Poista
 4. Hienoa satoa. Meilläkin avomaankurkkuja tuli todella paljon. Suuri osa ehti ylikypsyä mökillä olomme aikana. Punajuuria ja porkkanoita tuli myös ihan tyydyttävästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun saa monipuolista käyttökasvista! Harmi, jos kurkut menivät liian suuriksi!

   Poista
 5. Kovasti on teille satoa tullu. Miulla nuo pavut on jiäny ihan unholaan. Sama on tiälläkin, uunii on muutaman kerran leivän paistoon lämmitetty. Leivinuunissa ruuvanlaitto on heleppo ja suap maukasta syötävee. Paljon on teillä tullu luumuja. Nam! Meillä ei vielä oo riesaks asti tullu. Kommiit on porkkanat ja sipulit, kyllä sadonkorjuu on juhloo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On tosiaan juhlaa ja nyt näyttää siltä, että ensi viikolla saattaa jo leivinuuni saada paistettavaa. Taitaa syksy oikeasti alkaa lämpimän loppuviikon jälkeen. Hyviä ilmoja syystöille!

   Poista
 6. Ihana satopostaus. Minun pitää panostaa tähän puoleen ensivuonna . Sait minut oikein innostumaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nila, kuulostaa upealta, jos onnistuu innostamaan toisia!

   Poista
 7. Olisipa hauskaa asua teidän naapurissa, voisi ihastella puutarhaa ja grillistä tulevia sulotuoksuja ja saisi vielä luumujakin. :)
  Tuollaisesta sadosta voi olla ylpeä.
  Syksy on todella ihana vuodenaika. Värikkäät lehdet valaisevat pilvistäkin päivää ja aurinkoiset päivät, kuten viikonlopulla, ovat huikaisevan kauniita.
  Valoisia päiviä teillekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sadon onnistuminen on niin monesta tekijästä ja sattumasta kiinni, että ylpeyttä ei kasvattajan kannata kovasti tuntea. On vaan hienoa, kun eri tekijät osuvat kohdalleen ja jokin onnistuu. Vastaavasti jaksaa sitten kärsiä takaiskut.
   Mukavaa viikkoa!

   Poista
 8. Hienoa satoa! Meillä luumupuut eivät kukkineet vielä tänäkään vuonna. Ehkäpä sitten ensi kesänä, toivottavasti. Ihania syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumupuun kehitys on hidasta, mutta kyllä se aikanaan onnistuu kukkimaan. Toivotaan, että pölyttäjät ovat silloin liikkeellä!

   Poista
 9. Upeat luumut ja miten ihanan paljon! Runsas näyttää olevat satokausi teillä muutenkin, hienoja oman maan antimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä saatiin olla hyvillämme kaikesta puutarhan antamasta sadosta. Herkkuja riittää talveksi!

   Poista