keskiviikko 30. syyskuuta 2020

Syyskuu meni jo

Syyskuu on ollut monivaiheinen ja yllätyksellinen. Siihen on kuulunut harmaita sadepäiviä, kirpeitä pakkasöitä ja aurinkoisia, uskomattoman lämpimiä loppukuun päiviä ja myös öitä. Nyt mennään kohti tavanomaisia syksyn olosuhteita. Pensaat ja perennakasvustot ovat vielä reheviä, jopa vihreitä. Kukinta on enää vähäistä. Alakuvassa vasemman reunan tummanvihreä kasvi on humala perinteisessä humalasalossa. Kolmesta humalasalosta yksi kaatui Aila-myrskyssä. Kaksi jäljelle jäänyttä kohoaa vielä järkähtämättömän rehevänä.


Puolivälissä kuuta päästiin sadonkorjuuseen juuresmaalla. Aurinkoisena päivänä nostin porkkanat aurinkoon kuivahtamaan ja kiersin naatit pois. Kellariin saatiin varastoon hyvä sato porkkanoista. Edelleen olen sitä mieltä, että porkkanoiden kasvatus kannattaa, vaikka joku sitä väheksyi alhaisen kilohinnan vuoksi. Niiden maussa maistuu koko historia, vaivaisesta ensitaimesta kastelun ja harvennuksen kautta meheviksi ruoka-aineiksi. Maakellari säilöö ne hyvin kevääseen asti.

Kosmoskukat ovat suuri intohimoni. Esikasvatan taimia erilaisista siemenistä. Usein niistä kasvaa latvomisesta huolimatta turhan korkeita. Usein myös pakkaset nitistävät juuri kukinnan vauhtiin päässeet kasvit. Nyt kosmokset pääsivät kukkaan ja kukkivat edelleen.

Tavallinen keltasipuli ei aina ole onnistunut. Tänä vuonna noudatin kaikkia hyvi neuvoja, joita olen eri suunnista kerännyt. Liotin istukassipulit tuhkavedessä ennen istutusta ja painoin sipulit selvästi syvemmälle istuttaessani ne. Kastelussa käytin nokkosvettä ja tuhkaa ripottelin muutamia kertoja maalle. Nyt sipulit kasvoivat terveiksi ja hyvän kokoisiksi. Kilo istukkaita tuotti kottikärryllisen sipuleita (ei nyt ihan täyttä!). Nostin ne maasta elokuun lopussa.

Kottikärrystä sipulit pääsivät kuivumaan naatteineen päivineen pariksi viikoksi katon alle ja naatit kiertyivät sen jälkeen hyvin irti. Sipulit kuivuivat uunin päällä muutaman viikon ja nyt ne on varastoitu tuvan kurkihirren päälle koreissa. Kaikki sipulit ovat olleet terveitä, vain kolme kukkavartta ilmaantui kesän aikana.

Punajuuristakin kasvoi kohtuullinen sato. Siemenpussien pohjalle oli jäänyt sekä pyöreän että pitkänomaisen lajin siemeniä ja molemmat kasvoivat myös nokkosvesikastelulla. Punajuurien harvennus on aina ongelmallista ja pieniä yksilöitä jää väleihin, mutta hyvä punajuurisaalis syntyi.

Pitkä lämmin ja kuiva kausi on mahdollistanut monien siementen kypsyttelyn ja keräämisen. Siemenet ovat saaneet kehittyä rauhassa kiinni kasvissa ja itävyys on toivottavasti hyvä. Monista perennoista ja etenkin kesäkukista on nyt tallessa siemeniä. Erityisen iloinen olen tämän vaaleanpunaisen kosmoksen siemenistä. Se on huomattavasti matalakasvuisempi kuin muut ja kukat ovat kerrannaiset. Jos nämä ominaisuudet sitten siirtyvät eteenpäin...

Luumusadosta kehkeytyi runsas. Ensimmäiset pienet tummat luumut, punaluumut ja kriikunat poimittiin nopeasti ja myrskytuulet pudottivat ne. Sen jälkeen alkoivat suuret siniset kypsyä ja niitä riittää vielä vaikka satoa jakavat kanssamme oravat ja mustarastaat. Parhaan sadon aikaan tuli sitten pakkasyö.

Luumuja oli puissa paljon ja illan mittaan seurattiin ulkolämpötilan laskua. Kymmenen maissa näytti siltä, että miinukselle tulee yön mittaan menemään. Päätettiin lähteä keräämään luumuja talteen ennen jäätymistä, sillä jäätyneistä luumuista oli huonoja kokemuksia menneisyydestä. Otsalamput päässä lähdimme kiipeilemään tikkailla luumuja puista ja silti osa jäi vielä sinne. Kirkkaat ja oudot valot pimeydessä houkuttelivat esiin uuden tuttavuuden. Siniritariyökkönen tuli ihmettelemään outoa valoilmiötä muuten niin pimeässä puutarhassa. Oli hienoa kohdata tämä Suomen suurin yökkönen. Pitäisi enemmän lähteä kuljeskelemaan pimeään puutarhaan lampun kanssa!

Siniritariyökkönen  Catocala fraxini

Pakkasta peläten keräsin etukäteen tomaatit pois ja ripustin ne terttuineen riippumaan kesämajaamme. Sieltä niitä on haettu vähitellen kypsymään huoneenlämpöön. Tomaattisadolla en voi kehuskella. Kasvatuksessa oli kahdeksan ulkokasvatettavaa runkotomaattia, jotka kasvattivat pääasiassa runkoa ja kaksi pensastomaattia. Ensimmäiset tomaatit punertuivat juuri pakkasen alla. Oppia kertyi jälleen ensi vuotta varten.Pakkaset toivat yhtäkkiä väriä puutarhan puihin ja pensaisiin. Pihlajat muuttuivat ruosteenpunaisiksi ja haavat loistavan keltaisiksi. Parimetrinen siemenestä kasvatettu saarni värittyi kauniisti vihreästä keltaiseen.


Tänä syksynä halusin muuttaa kokonaan kasvimaan suunnitelmaa. Siksi se piti ajoissa kuivalla kelillä tyhjentää loppukäsittelyä varten. Siirsin monivuotisen yrttimaani toiseen kohtaan ja kaivoin palsternakat ylös. Palsternakkoja kertyi jonkimoinen määrä, vaikka niiden kanssa on usein ongelmia. Olen kokeillut syyskylvöä ja hyvin aikaista kevätkylvöä. Kylvökset jäävät harvaksi tai mitään ei ilmesty. Nämä tämänvuotiset on kylvetty samaan aikaan porkkanoiden kanssa eli kohtalaisen myöhään. Siksi mitään muhkeita juuria ei ehtinyt kehittyä, jotakin kuitenkin. Palsternakasta meillä pidetään monessa ruoassa.
Syyskuu antoi myös metsän antimia. Puolukoita, sieniä ja hirvikärpäsiä! Kantarelleja nousee vieläkin vaikka suppilovahveroita esiintyy isoina mattoina. Rouskuja ei meidän tavallisissa sienipaikoissa ole tänä syksynä näkynyt, lieneekö keskikesän kuivuus vaikuttanut siihen.


Värikäs ruska, usvaiset aamut ja kauniit ilta-auringot ovat olleet syyskuun nautinnollisia ylellisyyksiä. Tässä syyskuu - lokakuu alkaa huomenna! 


24 kommenttia:

 1. Ajatella, että huomenna alkaa jo lokakuu. Mihin se aika onkaan kulunut?
  Kivasti olet saanut satoa. Minulla palsternakat ja punajuuret ovat vielä nostamatta. Saavat vielä paisuttaa hetken kokoaan ennen pakkasia.
  Kaunis tuo vaaleanpunainen kosmoskukka. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan hyvä tunnelma jäi menneen kesän hyötykasvisaaliista. Kesäkukatkin ehtivät kukkia runsain mitoin!

   Poista
 2. Sinulla onkin hyvä sato hyötyviljelystä! Mukavahan se on saada omasta maasta kaikki nuo herkut. Itse en ole alkanut tuota hommaa tehdä. Punajuuri on ehdoton suosikkini kaikista juureksista. Siitä saa vaikka mitä maistuvaa! Ihanan värikästä on tämä aika vuodesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punajuuri on kyllä mainio juures ja siitä voi loihtia kaikkea mahdollista borssista kakkuun asti. Ja lisäksi se on terveellinen. Ihanaa kun on näin värikäs ja aurinkoinen syksy!

   Poista
 3. Tässä olikin mukavasti monenlaista asiaa. Mekin saimme hyvän sadon porkkanoista, punajuurista, sipuleista (sekä kelta- että punasipuleista) ja tietysti perunasta. Osa porkkanoista ja punajuurista on vielä laatikoissaan kasvamassa tai ainakin säilymässä - käytän niitä sieltä ruokiin vielä jonkin aikaa. Osa on viety kellariin. Komea sipulisato on nyt laatikossa yläkerrassa. Pasternakkaa pitäisi kokeilla kasvattaa.
  Isäntä on niin innokas luumujen ja omenoiden syöjä, että hän huolehti sadon korjuuseen näistä molemmista. Luumut olivat niin hyviä, että tulihan niitä syötyä paljon. Omenoita on vieläkin verannalla leivonta- ja muihin tarpeisiin käytettäväksi.
  Syyskuun selvisimme yhdellä hallayöllä ja ihmeen vähän tuli tuhoja vain tsinniat kuukahtivat, kosmoskukat eivät häiriintyneet. Sinulla on hienoja kosmoksia ja toivottavasti saat siemenistä kasvatettua tuota samaa lajia.
  Kivalta näyttää puutarha noissa yleiskuvissa, noita näkymiä katselisi mielellään enemmänkin :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luumuista tuli jälleen kokeiltua monia reseptejä ja tietysti niitä syötiin ihan suoraan puusta ( niin ne maistuvat parhaalta). Hyötyjuurekset ja sipulit ovat mukana monessa ruoassa, joten niitä saa olla runsaasti. Meillä mennään paljon kausiruokasysteemillä. Kiitos Päivi ja autinkoista lokakuun alkua!

   Poista
 4. Onko teillä ollut jo pakkasöitä? Täällä etelässä on ollut niin kesäistä, että ihan ihmetyttää.
  Muhkea sato, josta on kiva nauttia. Täytyypä muistaa nokkosvedellä lannoittaminen ensi vuonna. Ehdin uuttaa sitä vasta sen verran myöhään, ettei enää kerinnyt omien kasvatusten lannoitteeksi.
  Toivottavasti saat siemeniä kerrotuista kosmoksista. Kaupassa näkee harvemmin kerrottuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yksi pakkasyö iski syyskuussa, mutta loppujen lopuksi se oli aika lievä eivätkä luumut pehmenneet. Aina siihen varautuminen kuitenkin pysäyttää puutarhan arimpien kasvien kasvukauden. Juuri tuota olen seurannut, kerrottuja kosmoksia ei yleensä löydä. Aurinkoista lokakuun alka!

   Poista
 5. Upeita lehtiä eka kuvassa. Olen samaa mieltä porkkanoiden suhteen ja mukavaa kun on mistä ottaa jos yhtäkkiä tulisi tarvetta. Ja maku on mitä parhainta. Palsternakka ja porkkanat on vielä maassa. Joidenkin kukkien siemeniä olen minäkin kerännyt talteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvatetaan vain näitä maukkaita juureksia ja kerätään siemeniä omista kasveista!

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Ihan tyytyväinen olen näihin, vaikka lajivalikoimaa toivoisi lisää. Kaalikasveja haluaisin kasvattaa, mutta en oikein pärjää tuholaisten kanssa.

   Poista
 7. Hyvän sadon ootta syötävistä suaneet. Meillä porkkanat ja punajuuret on vielä kasvulaatikoissa. Hyvä kun suapi puutarhasta ruokapöytään erlaisii syötävii! Taitava oot kasvatuksissa. Miullakin on kerrottuu kosmoskukkoo, värisekotuksena. On vuan pitkee roikeluu ja tukkii pittää. En vielä oo keränny siemeniä eikä vielä oo ollu hallaöitä. Kaunis tuo yökkönen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä nostin juuresmaan tyhjäksi tavallista aikaisemmin, sillä teen muutoksia kasvimaan sijoittelussa ja vuoroviljelyssä. Halusin raivata sen kuntoon jyrsintää varten vielä kun maa on kuivaa ja siirtää esimerkiksi monivuotisen ryytimaani uuteen paikkaan. Mukavaa lokakuun alkua sinnekin!

   Poista
 8. Näitä runsaita ja monipuolisia sadonkorjuupostauksia on aina niin mukava lukea. Muutenhan nämä ovatkin tuttuja, paitsi luumut näyttävän ihanan eksoottisilta. Ja sitten en tunnista noita suloisia valkoisia, olkikukan näköisiä kukkia. :)
  Yleiskuvat puutarhasta ovat ihastuttavia. Sinulla onkin nyt hauska projekti kasvimaan uudelleenjärjestelyssä.
  Leppoisaa viikonloppua ja ihanaa lokakuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sara, harmaa kukkija on nukkapähkämöä oikein syksyisessä muodossa!

   Poista
 9. Hauska seurata puutarhannne kesästä asioita. On mielenkiintoista kasvutapahtumia joku onnistuuvälillä paremmin ja joku heikommin ja oman maan tuotteethan maistuu kyllä niinpaljon paremmalta.Kiittäen Pekka V.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vierailusta Pekka! Kyllä ne itse kasvatetut maistuvat ja joka vuosi joku laatu onnistuu, syödään sitten sitä!

   Poista
 10. Täältä löytyi hieno blogi 🤍 Oli mukava lukea tekstiäsi ja katsoa kuvia onnistuneista istutuksista. Ja samalla kiitos sipulinistutusvinkistä! Tuli tarpeeseen :) Aurinkoista lokakuuta teille 🤍

  VastaaPoista
 11. Blogissani on sinulle haaste, jos haluat ottaa sen vastaan itselle sopivana ajankohtana :).

  VastaaPoista